Dzisiaj jest czw paź 02, 2025 10:44 pm

Forum ciąża

» Forum ogólne » Testujemy, kupujemy

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 351 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Następna

Jakich pieluszek używacie?
Pampers 60%  60%  [ 252 ]
Huggies 20%  20%  [ 84 ]
Tetrowe 1%  1%  [ 6 ]
Inne 19%  19%  [ 80 ]
Liczba głosów : 422
Autor Wiadomość
 Tytuł: PIELUCHY

Witam :)
W grudniu zostane mamusia a nie oszukujmy sie- nie za bardzo orientuje sie w niektórych sprawach kosmetycznych.
1)Przede wszystkiem PIELUCHY.Pampersy czy tetra czy moze pół na pół?(w dzien tetra w nocy pampers?).Nie oszukujmy sie- i tak nie pracuje wiec prac czy prasowac tetre moge,chodzi mi m.in. o koszty.
Wszystkie doswiadczone mamusie prosze o rade :)
2)Jesli juz jednorazówki to JAKIE KUPIC?Jaka marka?Pampersy?Happy?Huggies?
3)Dajmy na to-wybieram Pampersy.Czym sie róznia te od 2-5 kg od tych 3-6 kg?Czy tylko ta waga czy czyms jeszcze?Na tych pierwszych jest dodatkowo "newborn" a na tych drugich chyba juz nie.Czy to ma jakies znaczenie ze np. te mniejsze sa dla noworodków a te drugie np. sie nie nadaja na pierwszy tydzien czy cos?

Wiem ze moje pytania moga sie wydac dziwne ale serio sie na tym nie znam, jedyne dzieci jakie sa w rodzinie maja juz 8 lat a wychowywane były w całosci na tetrze wiec nie bardzo sie orientuje w pieluszkowych sprawach :)

Z góry dzieki za wszystkie opinie mamusiek :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam, jeśli chodzi o wybór tetra-jednorazowe, to sama będziesz musiała wypróbować co bardziej Ci odpowiada. Piszesz, że skoro będziesz w domu to możesz prać tetrowe, ale chyba nie zdajesz sobie jeszcze sprawy ile tego będzie. Też miałam taki zamiar i wyglądało to w ten sposób, że nie miałam nawet chwili odpoczynku, bo było tylko karmienie dziecka, prebieranie dziecka, pranie pieluch, prasowanie pieluch itd. Nawet nie miałam czasu na ugotowanie obiadu. A powiem szczerze, że jak człowiek jest zmęczony to trudno jest się cieszyć maleństwem, tym bardziej że dochodzą do tego jeszcze nieprzespane noce.
Także najlepiej jak sama wypróbujesz te dwie możliwości.
Natomiast jeśli chodzi o wybór pieluch jednorazowych, to też proponuję najpierw wypróbować kilka marek. Ja na początku używałam pampersów, ale bardzo często przeciekały, albo bokiem albo górą. Często przy zmianie pampersa musiałam zmieniać całe ubranko, dlatego zmieniłam je na huggiesy i używam ich do tej pory, a taka "wpadka" już się więcej nie zdażyła. Także proponuję na początek kupić małe paczki z każdego rodzaju i wypróbować, napewno szybko zauważysz róznice pomiędzy pieluszkami i wybierzesz takie które będą Ci najlepiej odpowiadały.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja też na początku myślałam o tetrze, ale szybko zmienilam zdanie.Przy jednorazowych pieluszkach mam czas i dla dziecka i dla siebie, a i mały ma zdecydowanie większy komfort.Zgadzam się z Wiolą, że pampersy te oryginalne, wcale nie sa takie chlonne.Są po prostu przereklamowane.Teraz też zamierzam przejsć na HUGGIES,gdy skończą mi się stare zapasy.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A ja kupiłam pieluszki jednorazowe Bella i mam nadzieję, że się sprawdzą. Może któraś mama je już używała i może powiedzieć coś na ich temat?
Kupiłam też 30 sztuk z tetry i mam zamiar używać ich na zmianę z jednorazowymi. No chyba,że mała ędzie uczulona na jednorazówki jak to się zdarza czasami.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Site Admin
Awatar użytkownika

Ja uzywałam różnych pieluszek, zdecydowanie Pampers!
Newborn są polecane jako pierwsze pieluszki bo są wykonane z delikatniejszych materiałów.
Pieluszki różnią się na opakowaniu wagą, kupujesz te które są wygodniejsze dla maluszka (jedne dzieci drobniejsze a drugie okrąglejsze)
Huggisy - mniejsze lepsze dla starszych uczuliły mi dziecko, poza tym różnią sie opakowania kolorami i cenami, te z niższą ceną zdecydowanie gorsze.
Happy - dla mnie katastrofa, pupa czerwona strasznie.

Niestety i tak będziecie musiały sprawdzić same, bo każde dziecko jest inne a poza tym cały czas pieluszki są zmieniane, ulepszane itp, wiec może sie okażać że teraz już są lepsze :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

moja kolezanka uzywa tylko pampers.. mowi ze nie potrzebuje kremow, zasypek bo pupcia jest po nich bardzo fajna tyko czasem sie wlasnie zdaza ze cos boczkiem wyleci... wiem bo jak z maly zostalam to kupke mial na caaaaalych plecach.. dobrze ze maz nie musial zmieniac pieluchy bo by chyba umarl :D :D :D :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Luiza1984 właśnie to był największy problem z pampersami, natomiast faktycznie nigdy nie zdażyło się żeby mój mały miał po nich zaczerwienioną pupę. Zupełnie inaczej było z Happy, po użyciu dwóch pieluszek wysłałam męża do sklepu po inne, bo tamte strasznie odparzały. Natomiast znam mamy które cały czas uzywały pieluszek happy i były zadowolone, także to wszystko zależy od dziecka i dlatego trzeba przetestować wszystkie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

tylko pampers

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Jak dla mnie - tylko jednorazowe !!!! Zdecydowanie i absolutnie ! Przy pierwszym kupilam tetre i nawet uzywalam przez jakies 3-4 tygodnie , ale teraz sama nie wiem czemu meczylam siebie i to biedne dziecko ? :lol: - chyba bylam mloda i wydawalo mi sie ze tak trzeba (to bylo juz 10 lat temu). Pranie 40 pieluch dzinnie , a potem prasowanie tego wszystkiego to malo zabawna rzecz , wole ten czas spedzic z dzieckiem lub jesli mi szkrab pozwoli to sie zrelaksowac albo przespac . A jesli chodzi o koszty - to juz kiedys ktos policzyl ze uzycie jednej tetry i jednago pampersa to ten sam koszt - tylko ze przy pampersie odrazu wiemy ile kosztuje sztuka i wydaje sie nam drogo , a przy tetrze koszty sie rozkaldaja (proszek , plyn , energia elektryczna -pralka i zelazko) .Teraz tylko pampersy mam w planie .Tylko ciagle slysze nazekania tutaj ze niby czasami cos z nich ucieka . Ja nie mialam takich problemow , no ale to bylo 10 lat temu , moze jakosc sie im pogorszyla . Zobaczymy .

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja polecam HUGGIS tzn Pampersy tez sa spoko ale drozsze. HUGGIS tylko te super-flex z kubusiem puchatkiem- sa na rzepy a te zwykle HUGGIS fioletowe to sa na tasme klejaca :| PAMPERSY tez sa super ale dla mnei juz za drogie- chyba ze gdzies akurat bedzie promocja :) Pampersy kupilam do spzitala teraz bo akurat byla w miare promocja ale rok temu w spzitalu mialam HUGGISY :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja teraz kupilam pampersy.. ale jak skoncze to opakowanie to sprobuje kupic jakies tansze.. moze nie beda odparzac malego.. a dla mnie kazda kaska sie liczy... Z mezem mamy tylko ok 2000( w najlepszym wypadku) miesiecznie a mieszkamy sami.. i te oplaty nas poprostu rujnuja... :cry: :cry: :cry:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Luiza ja kupowalam tez tansze z biedronki- dada czy dodo jakos tak- sa o tyle fajne bo tanie a nie sa takie ceratowe jak te z tesco np. normalne fajne przewiewne na rzepy :) ja ceratowe te z tesco czy rossmanna tez stowalam - teraz mala ma np te z rossmanna ale jednak to nie to samo- przyklejaja sie do ciala i do tego czesto trzeba zmieniac bo nie sa takie chlonne.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Obok mnie w biedronce na Kielczowie te Dada w przeliczeniu na sztuke kosztuja drozej niz te oryginalne pampersy, juz nie pamietam ile. Moja kolezanka je uzywa i mowi ze nawet sa lepsze niz pampersy.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Używałam tetrowych na codzień i Pampersów na noc i na spacer. I powiem Ci tak - tetra jest cholernie niewygodna. Ale taki ze mnie uparciuch, że jak się zaprę to koniec. I nie narzekając stosowałam ją do końca siusiania w pieluchę i mało tego zamierzam jeszcze raz wykorzystac te pieluszki.
Fakty są takie:
1. Wbrew wszelkim opiniom uważam, że koszty tetry są niższe od jednorazowych pieluszek. Są jakby mniej odczuwalne, bo kupijemy je raz, a rachunek za prąd wzrasta (u mnie nieznacznie) po jakimś czasie, proszek i tak się kupuje.
2. Są z całą pewnością mniej higieniczne - nie da się ukryc, że w domu mamy dzidzię w tetrze (zapach).
3. Brudne spierałam i przechowywałam w wodzie z domestosem z wiadrze w łażience, co znacznie utrudniało korzystanie z prysznica (małe łazienki w blokach)
4. Gotowałam i prasowałam je tylko prez 1 miesiąc, pózniej pranie w 60 stopniach, a po wyschnięciu tylko naciąganie i składanie. Prawdę mówiąc nie było to pracochłonne, ale oczywiście łatwiej jest pieluszkę wyrzucic.
5. Osobiście uważam, że u noworodka lepiej sprawdza się tetra, bo siusia i robi kupkę co chwilę, a jednorazówka o ile siusiu w pewnych ilościach wchłonie, to po kupce trzeba od razu zmieniac (u mojego dziecka było to bardzo często).
Więc jeśli nie boisz się dodatkowych obowiązków (pracy), masz gdzie suszyc pieluszki (zimą w blokach może to byc uciążliwe) to kup tetrę ok. 40 sztuk.
Z jednorazówek polecam Pampers na początek. Ja stosowałam Newborn tak długo jak się dało, bo każdy większy rozmiar jest już droższy. Po jakimś roku, gdy mała poszłą do żłobeczka, przerzuciłam się na najtańsze Leader albo Tesco i też pupa się nie odparzała - ale tylko na dzień, bo w nocy musiały byc lepsze np. Huggies lub Pampers. Do wyrzucania jednorazówek gorąco polecam woreczki Paklanki - świetnie chłoną zapachy.
:D POZDRAWIAM :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dziewczyny ja sie tez tak nie orienruje w pampersach bo to moje pierwsze dziecko. Ale siostra mi doradza i mowila ze Pampersy tylko mam uzywac,chociaz sa drogie ale bardziej wydajniejsze niz te tansze. Wiec kupilam pampersy. pa

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

jedna mamam mowi pampers, druga huggies, tzrecia co innego....ja mam pampersy, ale ja dotsałam, skoncza mi sie kupie huugisy i zobaczymy...a pampersy wcale nie sa duzo drozsze..przynajmniej u mnie. Liczy;lismy z Mezem i wychodzi mniej więcej tyle samo. A w tetre to napewno nie bede sia bawiła, po co, w tych czasach ja mamy pampersy, przeciez to wygoda jest, p co utrudniac sobie zycie! kiedys nasze mamy i babcie pewnie modliły sie o tkaie pieluchy :0
a po za tym nie nawidze prasowc...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dynka76 rzuciła dobrym (finansowym :P) argumentem.
A ogólnie to nie wiem jak bedzie ja wiem ze jednorazówki to wygoda itp. no ale po prostu-nie wiem czy nas bedzie na nie stac :lol: wiec zobaczymy. jesli juz to bedzie to pewnie pół na pół tzn. na noc na wyjscia i pewnie na przedpołudnia jak meza nie ma-jednorazówki, a popołudniu-tetra(jak maz bedzie bo bedzie miał kto prac i prasowac :P )

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja jak obliczalam to w sumie bylam zdziwiona ze o wiele mniej wydajemy na pieluchy niz mi sie wydawalo. juz nei pamietam jak to bylo na poczatku ale duzo pieluch dostawalismy- za kazdym razem jak ktos mial przyjsc mala odwiedzic i cos chcial kupic mowilam ze pieluszki :) pierwszy miesiac a nawet chyba 2 byly z afree ;) od jakos 6 miesiaca zycia moge powiedziec ze taka paczka starcza jej na 2 tygodnie wiec meisiecznie w przyblizeniu 2 paczki ida - ta droga opcja to 7-8 dych a ta tania to i nawet 45 zlotych :P no wiaodmo ze to tez duzo pieniedzy ale mi sie wydawalo ze z 2 stowy eisiecznie bedzie szlo na pieluchy :O

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dziewczyny poradzcie prosze jakie pampersy lepiej kupic na poczatek, 0-4kg (102sztuki) czy lepiej 4-9kg. z gory dzieki za odpowiedz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

A są takie 0-4 ?
Najmniejsze pampersa są 2-5kg i chyba największe paczki ich to 44szt... potem są "2" 3-6kg, w jumbopacku 98szt. a potem "3" 4-9kg bodajze 90szt w jumbopacku.
Ja na początek kupiłam jedna paczke 44szt tych najmniejszych, maja super chlonna powłoczke, na poczatkowa kupke swietna sprawa:) Jęsli chodzi o rozmiat, to dla przecietnej wielkosci noworodka "2" tez nie beda za duze, tylko one juz tej takiej powłoczki nie mają. Ja po tej pierwszej paczce "1" kupowałam już dwójki a jak mala skończyla 2 miesiące to juz "3" . Na pewno dla noworodka te 4-9 beda duzo za duze i wszystko bedzie ci uciekać boczkami.
Kupuje tylko Pampersy, radze zwracac uwage w marketach na promocje i kupowac jumbopacki, wtedy wychodzą one taniej niz wszystkie huggiesy, bella, a nawet fioletowe tescowe !
Świetne sa tez pieluchy bordowe z Rossmana, ale tez w przeliczeniu na sztuke wcale nie tansze.

Mamy tez jedna sprezentowaną bigpakę Bella Happy 5-9kg, ogólnie nie narzekam, ale nie są tak chłonne jak Pampers i jakieś takie wielkie i sztywne...ale tez nic nam nie wycieka.

Generalnie używam tylko Pampersów i Bephanten Maść do pupci i moja córcia która wczoraj skończyła 3 miesiące nie miala ani razu najmniejszego zaczerwienienia. Polecam ! (A Bephanten przyda ci sie tez na popekane brodawki, nie trzeba go zmywac przed karmieniem i swietnie goi :) )

Pozdrawiam,
Mariola

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 351 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Następna

Forum ciąża

» Forum ogólne » Testujemy, kupujemy

Strefa czasowa UTC [letni]