Dzisiaj jest pt paź 03, 2025 4:17 am

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6202 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 311  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

dziewczyny wpadlam pochwalic sie beta- maz odebral wynik - 20672.

to chyba dobrze?

wieczorem odpale kompa i poczytam co u was, bo na telefonie zle sie pisze i czyta.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Gosia widzisz dzidziolek rośnie, jeszcze jest teraz za malusi żeby go zobaczyc ale dobrze że jest ciałko żółte :D

Hanusia ja z jedzeniem mam tak samo :P

Martka to Ty jeszcze nie byłaś wcale u lekarza???

Dama piękna betka !!!! :D

Ja dziś mam słabszy dzionek, w dodatku cały czas mi zimno i jeszcze czuje jak jelitka pracują :P

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Witam :)
Dama w Kaloszach beta pięknie rośnie :)
gosia neuss pęcherzyk rośnie a więc wszystko w jak najlepszym porządku :) nie ma się czym martwić :)
martka_85 a który to tydzień wg Twoich obliczeń? kiedy miałaś ostatnią @ i ilu dniowe masz cykle? :)
Hanusia86 miałaś już 3 wizyty? :shock: ja dopiero jedną, a następną mam w czwartek :)

mdłości męczą mnie cały dzień :( a co do płci to wydaje mi się, że to chłopiec :)
byłam odebrać wyniki, nie powiem, bardzo się stresowałam, ale żadnego świństwa nie mam :) wyniki ok, oprócz TSH , bo aż 5.200, a norma jest do 2.500 :( teraz trzeba umówić się do endokrynologa :(

Offline Wyświetl profil  

1 żółta kartka

Dama beta piękna:)
Wizyty już 3, ja wogóle mam cudowna ta swoją gin... Bo to właściwie dzięki niej tak nam sie szybko udało. Jestem po pregnylu, lykam duphaston, a ze względu na moja prace musiałam jak najwcześniej potwierdzić ciążę u ginekologa. a Ginekologa mam najlepszego na świecie. Prowadzi mnie, moja babcie, mamę... Cudowny człowiek, lekarz.
Natalia a co z tsh? Robiłas sobie przed ciaza?? Czy dopiero teraz pierwszy raz??

Pozdrawiam
Jakie play na weekend??

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

gosia neuss pisze:
dama ja tez mam znowu w poniedzialek wizyte,no to czekamy na nastepny ladny przyrost bety
Dzisiaj bylam na wizycie i od srody pecherzyk urosl z 4 mm do 7mm i jest cialko zolte.Ponownie pobrali krew na bete.Reszta wynikow dobra.Dostalam antybiotyk na infekcje.W poniedzialek znowu usg i lekarka mowila,ze moze bedzie juz serduszko.Dzisiaj jak popatrzylam na usg to bylo widac jak te 3mm roznice robi.Jakby sie cos dzialo to mam szybko do szpitala sie udac.Najwazniejsze,ze fasolka rosnie i mam nadzieje,ze bedzie tak dalej.

Gosia to w poniedziałek wymieniajmy się pozytywną energią!! :) Ja zacznę nadawać przed 16 (o 16 mam wizytę).
Widzę, że wizyty masz dość często, ale skoro twój lekarz tak zarządza to napewno wie co robi :)

Hanusia86 pisze:
Dama zazdroszczę apetytu.... Ja morduje sie z każda porcja jedzenia... Głodna jestem strasznie, jak zaczynam jeść od razu mnie mdli. O gotowanie nie wspominam.... Kocham odpoczywać w kuchni, a teraz to nie możliwe.
Płeć .... Chyba dziewucha, bo jakoś tak naturalnie przychodzi mi mówienie do maleńtasa Krysiu. Mąż zaklina sie ze będzie facet, Tadzio.
A Wy jak??

Hanusiu Droga, nie wiem czy warto zazrościć TAKIEGO apetytu. Chyba trochę przeginam :oops: Wy narzekacie na mdłości, a ja z kolei ciągle chce spać!! Dziś na szkoleniu siedziałam w pierwszej ławce siedząc walczyłam z całych sił ze snem... Profesor bacznie zerkał spod okularów zastanawiając się pewnie kiedy przybiję gwoździa ;)

Ja marzę o dziewczynce :)

martka_85 pisze:
Kurcze, widzę że wszyskie biegacie na USG a ja się zastanawiam - iść czy nie iść:). No wiem, już tylko tydzień do mojego urlopu zostało więc zobaczymy czy wytrzymam i się nie zapiszę, czy jednak na ostatnią chwilę będę biegła.

Idź przed urlopem i się przebadaj będziesz spokojniejsza :)

natalia89 pisze:
mdłości męczą mnie cały dzień :( a co do płci to wydaje mi się, że to chłopiec :)
byłam odebrać wyniki, nie powiem, bardzo się stresowałam, ale żadnego świństwa nie mam :) wyniki ok, oprócz TSH , bo aż 5.200, a norma jest do 2.500 :( teraz trzeba umówić się do endokrynologa :(

TSH to tarczyca?

Hanusia ja wycieczkowo :) sobota wizyta w Krakowie u siostry, a w niedzielę skoczymy do skansenu w Wygiezłowie. A co u Ciebie w planie?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

No więc moja krótka historia raz jeszcze...
U lekarza byłam już raz w 6t4d - i ciąża w macicy, potwierdzona, zarodek widoczny 2,5mm, serduszko bije:). Większość z Was w tym czasie ma większe fasolki, ale lekarz mi powiedział że wszystko ok i w normie - może dlatego że ja mam 31dniowe cykle i go raczej nie zaniepokoił zarodek mniejszy o kilka dni. Umówiłam się na wizytę za 4 tygodnie, czyli w 10t5d - lekarz powiedział że to dobry termin, akurat wystawi mi skierowanie na USG z przeziernościa, bo u niego w gabinecie to taki wiecie - zwykły sprzęcik.
Ponieważ wszędzie piszą że do końca I trymestru można poronić /szanse dość spore/ to chciałabym sprawdzać co chwilę czy wszystko ok. Ale myślałam o tym dzisiaj długo i chyba to USG i tak nie rozwieje moich trosk. Bo co z tego że na USG będzie wszytko ok - i tak do końca I trymestru coś się może stać. Więc sobie pomyślałam, że zamiast zapisywać się na dodatkowe usg (a nie miałabym szans u swojego lekarza, trzeba by iść do innego), to po prostu muszę nad swoją głowa i fatalistycznym myśleniem pracować i PO PROSTU być dobrej myśli. Problem leży w mojej głowie a nie w robieniu sobie kolejnych badań. Przecież lekarz na wizycie powiedział że wszystko ok. Nie mam żadnych plamień, piękne objawy książkowe ciąży.
Nie wiem czy udało mi się Wam przekazać mój pokręcony tok myślenia - ale jakoś mi nawet spokojnie i lepiej, jak Wam tyle napisałam.

A więc, następna wizyta: 17/07!!! :)

Dama, betka chyba bardzo dobra:) a robiłaś po 24 czy 48h? nie wiem - może ten Twój lekarz ślepy że tej ciąży nie zauważył...:)?

Hanusia, u mnie plany wyjazdowe. Jadę z mężem do jury krakowsko-czestochowskiej, bo on się wspina a ja powypoczywam na trawce i się poopalam:).

Płeć - ja bym chciała chłopca! Nie wiem czemu:P może dlatego że imię już wybrałam! Franek:D

Natalia - natychmiast mi biegnij do endo! Problemy z tarczycą to nie żarty. Wiem, bo mam chorobę autoimmunologiczną tarczycy (nadczynność), akurat w remisji - ale na temat tarczycy wiem sporo. Pierwszą ciążę mogłam przez to poronić. Podwyższone TSH - to hormon przysadki kontrolujący produkcję hormonów tarczycy: ft3 i ft4 - może oznaczać że masz za mało tych hormonów. Miałaś je mierzone? Nadczynność i niedoczynność tarczycy w ciąży ma poważne konsekwencje. Dobra wiadomość jest taka, że z takim wynikiem mówimy o możliwej niedoczynności a to się szybko i łatwo w ciąży leczy (podaje się po prostu hormony tarczycy np. pod postacią euthyrox'u), nieszkodliwe dla płodu. Więc sprawdzaj szybko, konsultuj i dawaj znać co tam.
I nie stresuj się za bardzo, bo na pewno jeszcze nic złego się nie dzieje, ale trzeba takie rzeczy szybko sprawdzać:)!

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Dzień dobry :)

martka doskonale Cię zrozumiałam, więc nie masz pokręconego toku myślenia tylko bardzo rozsądny! Brawo! Najważniejszy w ciąży jest spokój i pozytywne myślenie.

Ostatnio wahaliśmy się pomiędzy Frankiem a Jasiem... Zwyciężył Jaś :)

Wiesz nie wiem o co codziło z tym USG... zobacymy co będzie w poniedziałek - nastawiam się pozytywnie.
Betę robiłam po 48 h.

U nas dziś pochmurnie, bryyyy.... a jak w małopolsce? Bo dziś w planie Kraków :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

1 żółta kartka

Krakow i okolice dzisiaj pochmurne, zimno, mokro....
Sobota na sprzątaniu spędzone chyba będzie....
Życzę spokojnego weekendu wszystkim, pozdrawiamy
My

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Witajcie!!!

Natalia umawiaj sie jak najszybciej na wizyte u endo, musisz dostać leki.

Dama ja trzymam kciuki dalej :D

Martka nie ma co myslec o poronieniu, trzeba mieć pozytywne myslenie!!!
Zabraniam myśleć negatywnie!!!!

A ja dalej leże :D
A dziś wskoczyliśmy w 3 miesiąc :P:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Witam :)
TSH miałam robione dopiero pierwszy raz. Planuje powtórzyć w przyszłym tygodniu. Jeśli bd tak samo wysokie to dopiero umówię się do endokrynologa. A co do leków, to nie chce ich brać. Gdybym nie zrobiła tsh to byłabym nieświadoma tego, że jest wysokie. Trudno, zastanowię się.
kurczaczek83 3 miesiąc :D

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Natalia to nie jest ważne ile razy robi się TSH wyszło źle to trzeba iść do lekarza, samo nie spadnie, to są hormony, a lepiej iść brać leki które nie zaszkodzą a mogą pomóc, wiem co mówię bo moja mama ma tarczycę i dzięki temu że brała leki mam siostrę :D
No ale jesteś dorosła i zrobisz jak uważasz....ja napisałam swoje zdanie i tyle.
Nie liczyłabym tylko na to że wynik to pomyłka.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

1 żółta kartka

Nie wiem Natalia czy tu wogóle można mówić o chceniu, lub nie chceniu brania leków... Niedoczynnosc tarczycy może prowadzić do poronienia, zaburzeń metabolicznych, tycia, sennosci. Zrobisz jak uważasz. Ale to nie do końca Ty decydujesz, tylko lekarz. Czasami mamy niedoczynnosc tarczycy przed uważa i dowiadujemy sie o niej w ciąży, czasami niedoczynnosc powoduje bezplodnosc... Nie bagatelizuje tego dziewczyno.

P.s. Nad Krakowem wychodzi słońce:)

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Haniu napisałas dobitnie, ja już tak aż nie chciałam!!!

U mnie też na dolnym śląsku przebija się słonko, ale ja zaraz zjem, wezmę leki i co bedę robić?
Idę pospać :D

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

1 żółta kartka

Oj kurczaczku Ty idziesz postać, a ja siadam z lektora... Cos mi sie wydaje ze w tej ciąży podniósł statystyki ilości przeczytanyh książek w ciagu roku na 1 Polaka :P:

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Cześć dziewczyny :)

Jeszcze oficjalnie nie mam terminu, ale wszystko wskazuje na środek lutego, także chciałabym do Was dołączyć :) Pierwsza wizyta za mną, odbyła się wczoraj, zdrowa fasolka z bijącym serduszkiem, więc już spokój na duszy. Przede mną pierwsze badania krwi.
Pozdrawiam Was z Trójmiasta i gratuluję Waszych fasolek :)

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

kurczaczek83 Hanusia86 może źle to napisałam. Myślałam, żeby powtórzyć, i mieć pewność. Umówię się do lekarza to przecież logiczne i jeśli przepisze leki to będę je brała, ze względu na dziecko, nie na siebie :) Nie musicie się unosić :D
Rudbekia witamy w naszym skromnym gronie :)

Offline Wyświetl profil  

1 żółta kartka

Witamy serdecznie Rudbekia i gratulujemy :D
Po prostu Natalka robimy to z troski o Nas wszystkie,
Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Natalia a czemu nie chcesz brać leków? Oczywiście Twoja decyzja ale pytam szczerze z ciekawości. Bo fakt ze zrobiłaś badanie na TSH to troche fart, masz racje - ale problem w tym ze te dziewczyny, które go nie robią dowiadują się ze coś jest nie tak z tarczycą po 2./3. poronieniu. W ogóle badanie hormonów tarczycy jest jednym z podstawowych badań jak się jest bezplodnym/po poronieniu.
Zakładam ze nie chcesz szkodzić fasolce, ale tak jak pisałam akurat leki na niedoczynnosc nie szkoda bąblom bo po prostu lekarz podaje hormon którego Ci brakuje a normalnie byś go miała wiecej.

Co do brania leków... Warto tez wiedzieć ze niedoczynnosc to nie jest tak jak przeziębienie czy zapalenie pęcherza, czyli ze szkodzą Tobie a dziecku nie wiec lepiej przetrzymac chorobę i nie brać leków bo fasolce zaszkodzą. Niedoczynnosc po pierwsze sama nie przejdzie tak jak wymienione wyżej choróbska, po drugie akurat w ciąży szkodzi bardziej fasolce a Ty możesz nie czuć objawów.
Jeśli my to nie autorytet:), to może zadzwoń do swojej gin i posłuchaj co ona myśli! Jak byś chciała coś wiecej wiedzieć, pisz na priv:)!

Ps. Ja dotarłam do Jury! Ile tu jest konarów! Uzywacie OFFa w ciąży?

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Natalia a po co chcesz powtarzać?
Idź kobieto do lekarza, jakby lekarz mial watpliwości to Cię wyśle na powtórkę!

Ja mimo że kontroluję tarczyce raz na pół roku i nie mam jej chorej to w badaniach od gina mam zapisane, teraz to chyba standard jeśli chodzi o tsh w ciąży :P

Rudbekia witaj :D
Gratuluję dzidziolka :D

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Witajcie :papa:
Czytam wątek od początku,ale do tej pory nie miałam odwagi się ujawnić,mimo prawidłowych przyrostów bety i koszmarnych dolegliwości ciążowych(mdłości,bóle brzucha i mega niestrawność).Dopiero po wczorajszej wizycie,gdy zobaczyłam dzidzię (ma 12mm) :D i widziałam bijące serduszko(133 uderzenia/min.) zaczęłam odzyskiwać spokój.Przewidywany termin porodu to 13 luty wg OM, z USG wyszło 8 luty 2014.Od 2 tygodni jestem na L4 z uwagi na pracę w warunkach szkodliwych(trucizny,bakterie),samopoczucie i przeszłość.Z uwagi na poprzednie straty przyjmuję fragmin,luteinę i 5mg kwas foliowy.Mam nadzieję,że mnie przygarniecie do swojego grona :wink:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6202 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 311  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]