Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:35 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 261 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

malgora83 Marzena Markowska dzięki za wsparcie :sss:
jesteśmy z trójmiasta, dzisiaj umówiłam nas do IWRD (Instytut Wspomagania Rozwoju Dziecka) będzie badało syna dwóch specjalistów Neurologopeda i psycholog. Badanie niestety dopiero pod koniec czerwca. Z diagnozą zrobioną w IWRD nikt nie dyskutuje. Jeśli potwierdzą, bądź zaprzeczą, że to autyzm/zespół Aspergera , to "papier" od nich będzie respektowany wszędzie gdzie będę jeszcze musiała udać się by otrzymać np. terapię.
IWRD jest godny polecenia także z tego powodu iż tam w razie czego nie tylko usłyszę "tak, to autyzm" ale od razu dostanę fachową pomoc jak mam pomóc dziecku by go z tego wyciągnąć - bynajmniej tak mówią:)

pożyjemy zobaczymy co z tego urośnie:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cudna IWRD to także świetna placówka, podobnie jak te które ci poleciłam. Mniej znana, ale równie skuteczna. A, ze jeszcze masz go pod nosem, ze sie tak wyrażę, to super opcja.
Trzymam za was kciuki i daj znać jak wam poszło. Jednak mysle, ze przyniesiesz dobre wieści :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Cudna

udaj się po opinię do specjalisty - Twój synek nie musi od razu mieć autyzmu, może mieć tylko cechy autystyczne, dowiesz się wtedy co i jak stymulować by jak najszybciej niepożądane zachowania wyeliminować.

Pamiętaj nie ważne jak nazwą chorobę synka alalią afazją czy autyzmem - tak naprawdę ważna jest terapia !!

Jeśli masz jakieś pytania to pisz postaram się pomóc

Marzena
oburęczność negatywnie wpływa na nabywanie mowy przez dziecko dlatego tak jak pisałam im wcześniej dziecko wybierze dominująca rękę tym szybciej zacznie mówić tu nie chodzi o to, żeby to była zawsze ręka prawa ale ta którą dziecko ma dominującą czyli jeśli lewa to lewa a nie na siłę przestawiamy na prawą
Jeśli dziecko ma jedno rękę dominującą to wtedy w odpowiedni sposób pracują półkule mózgowe a to od ich pracy i połączeń między nimi zależy prawidłowy rozwój dziecka

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Nasz Szymon ma 4 lata i 2 miesiące, zaliczyliśmy pierwszą wizytę u logopedy. Pani stwierdziła, że młody mówi bezdźwięcznie. Przeczytałam jakie mogą być przyczyny takiej mowy i podziękowałam wujkowi google - wolę żyć w błogiej nieświadomości :lol: Mamy zrobić badanie słuchu, powtarzam sobie, że to badanie standardowe przy takiej wadze. Dostaliśmy zestaw ćwiczeń usprawniających wargi, język, żuchwę i podniebienie miękkie. Mamy ćwiczyć kilka razy dziennie przed lustrem. Dajemy radę, ale ciężko zagonić Młodego przed lustro żeby przynajmniej raz powtórzyć wszystkie te ćwiczenia...
Czy są mamy z pozytywnymi doświadczeniami w tym temacie? Czy Wasze dzieci nauczyły się mówić dźwięcznie?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Netii

wprawdzie pytałaś nie mnie, ale pozwolę sobie wtrącić dwa grosze :)
jeśli synek mówi bezdźwięcznie to badanie słuchu jest podstawą i nie szukaj nic w google tylko po prostu je wykonaj.

A po drugie bez sensu są ćwiczenia buzi i języka przed lustrem - żadne dziecko ich nie lubi a one tylko zniechęcają dziecko a nie uczą go prawidłowej mowy.

Jeśli synek faktycznie ma problemy w zakresie dźwięczności to super pomocą będą książeczki kocham czytać prof. Cieszyńskiej każdy zeszyt to opozycja dźwięczności przy powtarzaniu warto przykładać rękę dziecka do swojej buzi, gardła, żeby czuł że struny głosowe drgają przez co głoski są dźwięczne.
Spróbuj również serii słucham i uczę się mówić sylaby i rzeczowniki.
Szybciej synka nauczysz stosując książeczki i płyty w formie zabawy niż robiąc bez sensowne ćwiczenia przed lustrem.

Aby dziecko mówiło prawidłowo musi rozumieć co mówi a nie umieć tylko i wyłącznie układać dobrze wargi i język.

Jeśli masz jakieś pytania to pisz postaram się pomóc.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ulcio, po cichu liczyłam na to, że się wypowiesz w tym temacie Oczywiste dla mnie jest, że badanie słuchu musimy zrobić. Teraz leczymy zapalenie uszu, w poniedziałek mamy laryngologa i będę się umawiać na to badanie.
Dziękuję za podpowiedź z serią książeczek, na pewno spróbujemy. Na pewno też będziemy dalej się starać ćwiczyć (ale nie robimy nic na siłę, bo tak nie ma sensu) - w maju mamy kolejną wizytę u logopedy i jednak chciałabym powiedzieć jej uczciwie, że ćwiczyliśmy ;) Jeśli równocześnie będziemy przerabiać książeczki, to nic się nie stanie :)
Dziękuję za poradę, jeśli będę miała jeszcze jakieś pytania, to napiszę :)

edytuję:

Byliśmy dziś na kontroli u laryngologa. Młody ma jeszcze jakiś wysięk w uszach, facet mu sprawdził słuch takim urządzeniem, wkłada się je do uszu i na wykresie wychodzi jak dziecko słyszy. Jest pogorszenie w porównaniu do badania które miał wykonywane w styczniu ale po zapaleniu uszu tak bywa. Następna kontrola za 2 tygodnie. Zapytałam czy zbada mu słuch w taki sposób jak dorosłemu, w tych słuchawkach i w ogóle, bo tak nam kazała logopeda. Powiedział mi, że takiemu małemu dziecku nie zrobi tego badania, że jak logopeda chce to on jej udostępni sprzęt. Że on może Młodego zbadać w ten sposób jak skończy 5 lat. No i co teraz? Nie mam funduszy, żeby do wszystkich lekarzy chodzić prywatnie. Czy to badanie które mu wykonał naprawdę nie jest takie miarodajne?

ulcio, powiedz mi jeszcze jak to jest z tą otwartą buzią. Nasz Szymek faktycznie ma cały czas otwarte usta, ale oddycha przez nos. Teraz go pilnujemy i zamyka usta, ale np. jak śpi to z otwartymi. Tylko, że wtedy też oddycha przez nos. Wiele razy sprawdzałam. Czy to też ma wpływ na wadę wymowy? Ostatnio oglądaliśmy filmiki sprzed 2 - 2,5 lat, gdzie pięknie dźwięcznie mówił BAM i ślicznie TRAWA (chociaż to brzmiało bardziej jak trwa, ale z tym wibrującym normalnym r).

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Netii
oczywiście że otwarta buzia jest przyczyną kłopotów logopedycznych, jesli dziecko siedzi z otwartą buzią to najprawdopodobniej ma nieprawidłową pozycję spoczynkową języka, oraz dodatkowo niską sprawność mięśni warg.
Nieprawidłowa pozycja spoczynkowa jest w dalszym etapie przyczyną chorób dróg oddechowych bo dziecko zamiast oddychać przez nos ogrzewać powietrze oddycha ustami.

co do badania laryngologicznego to nie jestem lekarzem z tej dziedziny więc nie będę wchodzić w jego kompetencje.

Jeśli masz jakieś pytania to pisz postaram się pomóc nie mniej jednak nie zastąpią moje rady bezpośrednich wizyt u specjalisty.

Pozdrawiam Ula

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ulcio ja mam jedno pytanie, bo już nie mam sił do tego. Tak jak wcześniej pisałam moj synio szybko zaczął mowić i to raczej w normalym zrozumiałym języku, ma bogaty zasób słów, ma wszystkie zęby, które powinien mieć w tym wieku, smoczka sporadycznie używał w wieku 9-10miesięcy(gdy rosły pierwsze zeby),z butelki korzystał częściej(karmienie mieszane) tak do 2 lat mniej więcej, a mimo to wciąż bardzo się ślini i wszystko wkłada do buzi. Pediatra uważa, że to minie, wg p.od integracji sensorycznej jest to związane z osłabionym napięcięm mięśni i potrzebą dodatkowej stymulacji, wg niej nie powinnam za to karać małego. Tylko jak z tym sobie poradzić? Jest to i niehigieniczne i b. groźne, no i stresujące. Dziś wyszłam na moment do kuchni, wróciłam do pokoju i wyjmowałam z buzi synka cząstkę niewielkich rozmiarów od zgryzionych na pół okularów z małego doktora. Dziś też przegryzł firankę. Jak nie ma co gryźć, to gryzie ręce, rękawy, górne części bluz/bluzek. Może mu powinnam gryzak na szyi zawiesić? Babka od integracji radziła dawać mu kawałki jabłka, marchewki czy chleba do gryzienia, ale przecież nie może cały czas jeść. Dodam, że mały ładnie dmucha bańki, piłkę przez stół. Może mogłabyś mi coś poradzić?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: pytanie

Witam serdecznie,
Jestem mamą 20 miesięcznego synka. Kuba niestety nic nie mówi. Nie mówi absolutnie żadnych słów z polskiego słownika. Nawija "po swojemu" całymi zdaniami. Moduluje głosem jak w prawdziwej rozmowie. Udaje, że rozmawia przez telefon przykładając różne przedmioty do ucha... mówi coś i jakby czekał na odpowiedź. Taka typowa zabawa, jednak nie pojawiają się tu żadne "normalne" słowa. Nie używa tez słów dźwiękonaśladowczych tak miał, hau, muuu itp. W ogóle jest mało zainteresowany nauką nowych rzeczy. Crying or Very sad Ja do niego mówię, ale odpowiada mi tylko "po swojemu". Kiedyś mówił mama, baba, dada, gaga, ale przestał... Jestem zapisana do neurologa, ale może powinnam udać się jeszcze gdzieś? Psycholog, audiolog, logopeda?
Proszę o pomoc i poradę!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Marzena Markowska

trudno pomóc bez oglądania dziecka ale postaram się podsunąć jakieś rozwiązania

po pierwsze poszłabym do logopedy i sprawdziła wędzidełko dziecka i sposób połykania nieprawidłowe wędzidełko podjęzykowe i nieprawidłowa funkcja połykania może być przyczyną wyciekania śliny z buzi bo dziecko jej po prostu nie połyka

po drugie skonsultowałabym się z inną osobą od SI bo jeśli dziecko ma nadwrażliwość w obrębie jamy ustnej to na pewno są ćwiczenia które odwrażliwią buzię dziecka
gryzienie chleba zwłaszcza skórek, marchewek na pewno pomoże i będzie bezpieczniejsze niż gryzienie firanki

po trzecie poszłabym psychologa bo możliwie że gryzienie jest sposobem rozładowania emocji i napięcia, ale nie wiem mogę się mylić bo nie widziałam dziecka podczas spontanicznej zabawy ani w sytuacji kiedy to gryzienie występuje

po czwarte poszłabym do dentysty a jeszcze lepiej do ortodonty

myślę że konsultacje bezpośrednio u specjalistów powinny coś wnieść

Niunia_Mamunia
wg mnie natychmiast idź z dzieckiem do logopedy dopiero w dalszej kolejności do neurologa
piszesz że nastąpił regres w mowie że dziecko mówiło mama baba a teraz nie koniecznie o tym wspomnij - poszukaj logopedy który pracuje z tak małymi dziećmi jest specjalistą z wczesnej interwencji i nie daj sobie wmówić że synek ma czas do 3 roku życia bo to bzdura
jeśli masz jakieś pytania to pisz postaram się pomóc

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ulcio dziękuję za odpowiedź. U dentystki bylismy w ten piątek. pokazałam jej pgryzione przez mego synka rzeczy. Widzi problem, ale wg niej nie ma on natury dentystycznej ani ortodontycznej. Byliśmy też u in. pani od integracji. Wg niej problem jest w czuciu głębokim. Kilka spraw mi doradziła, a od września postaramy się zrobić tak, by mały miał regularne zajęcia z integracji. Pozostał logopeda i psycholog.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam. wpadam również z pytaniem.
Janek - wcześniak z 33 tygodnia. wylew do lewej półkuli mózgu 2 stopnia.
Zaczął mówić późno.. pierwsze słowa ok 2.5 roku... wcześniej prawie nic.. nawet pojednyńczych sylab prawie nie było.. Obecnie 4,5 roku..
teraz mówi baaaaardzo dużo, język ma piękny i słownictwo naprawde niesamowicie rozbudowane.. uzywa dużo więcej "doroslych" słów niż dzieci w jego wieku, no ale..
Właśnie jest ale..
Janek mówi tak niewyraźnie, że ręce opadają.. my go rozumiemy, chociaż często bywa, że też nie.. ale pani w przedszkolu i dzieci mają problem i się z niego śmieją :(
Jasiu chodzi do pani logopedy do przedszkola raz w tygodniu i my się staramy z nim ćwiczyć, ale niestety jeśli ja mam 2gie zmiany czasem 2-3 tygodnie to nie jestem w stanie z nim poćwiczyć bo jak wracam to on już zmyka spać..
JAsio ma głownie problemy z Ł i W.. to teraz mamy ćwiczyc.. mało rusza językiem i często ślini się przy mówieniu bo język da do tyłu i gada..
Proszę mi powiedzieć czy jest szansa żeby Jasiek zaczął ładnie mówić? Mamy iść gdzieś prywatnie do logopedy? bo na kase to raz na 2 miesiące 15 minutek jedynie się udaje.. jest mi go żal strasznie bo widze, że mu to przeszkadza strasznie w kontaktach z dziećmi i jest wycofany :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

talka jakbym o moim dziecku czytała dokąd nie zaczęło chodzic na logopedię ... tylko inne problemy były

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

on od roku chodzi na logopedie i jest poprawa ale dalej wszyscy "jejuuu jak on brzydko mowi" ;/

edit

z przedszkola dostalam taka informacje:
zakwalifikowano chlopca na terapie ze wzgledu na tworzenie w mowie czynnej neologizmow jezukowych, braku koncowek wypowiadanych wyrazow a takze substytucje glosek k,g,l, sustytucja dotyczy takze gł. szumiących sz,cz,dż,ż. w ramach terapii logopedycznej usprawninio narządy artykulacyjne, pionizowano język do głoski l oraz ćwiczono prawidłową wymowę gł. "k", l w mowie laboratoryjnej. zalecenia - dalsza terapia logopedyczna poszczegolnych glosek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Talka

sama sobie odpowiedziałaś na pytanie :) pisząc że zajęcia odbywają się 2 razy w miesiącu i trwają 15 minut.
Nie musisz od razu udawać się do logopedy prywatnego - poproś tego z którym dziecko ma zajęcia o pokazanie Ci ćwiczeń które masz wykonywać w domu i wykonuj je wspólnie z synkiem.

Trudności jakie wymienione są w cytowanej przez Ciebie opinii - są do wypracowania ale niestety zajmą sporo czasu jedna głoska zajmuje około 3 miesięcy a tu jest ich sporo.

Z tego co pisze synek zjada końcówki warto by było sprawdzić którym uchem synek słucha i zastosować program słuchowy.

Zabierzcie się jak najszybciej do pracy i systematycznych ćwiczeń w przeciwnym razie synek będzie miał ogromne trudności nie tylko w nawiązywaniu kontaktu z dziećmi ale w podjęciu nauki czytania i pisania. Będzie czytał i pisał tak źle jak mówi.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

nam kazala cwiczyc ' ł' i jezyk ogolnie. janek nie chce wspolpracowac ;( . jaki program sluchowy?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ulcio czy mozesz przyblizyc jakie "objawy" są przy SLI?
obawiam sie,ze moje dziecko moze dostac taką diagnoze...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Talka
nie gniewaj się na mnie za to co napiszę
co tzn. że Janek nie chce współpracować dla mnie jako terapeuty nie ma takiego słowa nie chce - od tego są systematyczne i atrakcyjne dla dziecka zabawy by dziecko ćwiczyło tylko ono musi myśleć że się bawi a tak naprawdę ćwiczy - temu służą gry, zabawy, karty jest mnóstwo pomocy logopedycznych teraz na rynku praktycznie dla każdej z głosek.
Ja wprowadzam również system punktów i nagród - i taki system się sprawdza.
A rodzicom zawsze powtarzam - ćwiczenia to jak podawanie lekarstw - trzeba i wtedy nikt nie patrzy czy dziecko się wyrywa tylko je przytrzymuje i podaje lekarstwo bo wie, że to dla jego dobra.

Jeśli pytasz o program słuchowy to jest to seria Słucham i uczę się mówić
Wydawnictwo Arson

Kasiahania SLI ? nie znam terminu ? chyba chodziło Ci o SI ?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Cudna 79 co u Was?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

nie chodziło mi o integracje sensoryczną :roll: , ale o specyficzne zaburzenia rozwoju mowy i jezyka (F80)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 261 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]