Dzisiaj jest pn kwie 27, 2026 4:32 am

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Śląskie

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1444 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

*TheOnlyOne* ale tak potraktowana mogła być wszędzie....tak bywa

o szpitalach tez słyszy sie różne historie :wink:

Jak ja miałam CC w Eskulapie wychodziło sie po 48h i chyba sie to nie zmieniło....tez sie bałam przed, że tak szybko....a chodziłam juz 6 godzin po CC

to było moje drugie CC a zupełnie inne niz pierwsze

Offline Wyświetl profil  

W listopadzie 2011 rodziłam córeczke w wojewódzkim...co do porodówki to nie jestem do konca zadowolona..trafił mi sie bezczelny lekarz na czas mojego porodu;/ale co do opieki na oddziale dla noworodków to super:) pomocne pielegniarki, poradnia laktacyjna, lekarze tez super.
Niestety narazie mam taka truame po ostatnim porodzie ze nastepne dziecko bede rodzic w Eskulapie ze znieczuleniem i "po ludzku" a nie ze człowiek do dzisiaj fizycznie nie moze dojsc do siebie;/bo zamiast mi zrobic cesarke to wymeczyli i dziecko a mnie odporwadzili prawie na drugi swiat.(mam cukrzyce)jestem drobna a dziecko wazyło 4 kg..Straciłam przytomosc przy porodzie,serce nie nadązało z pąpowaniem krwi i "stawało" a oni powiedzieli ze "nie sa wrażliwi na kobiecy ból- i ze symuluje bo chce cesarkę" po 13h porodu natutalnego...przyszedł lekarz na nowa zmiane- był to pan dr Roztoczynski i w ciagu 5 minut zrobił afere i miałam cesarke;/
Wiec jesli dziecko jest zdrowe to polecam Eskulap.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

aha a co do tego ze w Eskulapie wypisuja po 48 godzinach to w wojewódzkim tez szybko wypisuja ja urodziłam w poniedziałek o 21 a w czwartek rano byłam w domu. Ja jestem zadowolona z cesarki. Niestety ze rodziłam na poczatku naturalnie to mam wiele dolegliwości z "naturlanego porodu";/

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

E-misia pracował napewno ale własnie dziś sie dowiem czy nadal tam pracuje :wink:
No widzicie opinie sa przeróżne,ja nigdzie indziej niz na wyspiańskiego bym nie chciała rodzić i patologia i porodówka są naprawde ok nietrafiłam na ani jedna położną ani lekarza z tzw.złym dniem,ja mój pierwszy poród wspominaj naprawde wspaniale mimo bólu,dlatego za nic nie chciałabym cesarki jesli bym miała wybierac oczywiście,to tez przeżyłam i dziękuje...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Astarte no raczej ze szpitala by jej nie odesłali z martwym płodem...
Poza tym 6 h szok, normalnie każą 12 h leżeć.
Moją kol. 3,5 roku temu wypisali po 24 h i były problemy zakażenie itd miała dren potem i punkcję kręgosłupa robioną...także no każdy ma plusy i minusy ważne by wybrać dla siebie dobrą opcję, ja się bałam każdego bo kiedy rodzić miałam to nie znałam w ogóle i opinii zasięgnąć też nie miałam od kogo a co słyszałam to rzeźnia :/

Ja też mam różne opinie koleżanek, jedne były odsyłane z Wyspiańskiego, drugie z Eskulapa, jedyne z czym się nigdy nie spotkałam to żeby wojewódzki odesłał. Ale znowu w wojew. mówią że właśnie trzymają sn do ostatniej chwili.

Co do wychodzenia to też się nie spotkałam żeby po cc wyszło sie wcześniej przynajmniej z wojew. niż po sn a po sn najwcześniej wypuszczają po 2 przekroczonych dobach a to tylko wtedy gdy się urodzi w nocy lub nad ranem i dzidzia nie ma żółtaczki :)
I tak było ze wszystkimi którymi leżałam lub kol. które rodziły w wojew.
Ja po starszej którą ur. w niedziele o 14:05 wyszłam w środę, a młodszą ur. w środę o 2:00 w nocy i wyszłabym w piątek ale mała dostała żółtaczki i jeszcze jeden dzień zostałyśmy :) a kol. z patologii która miała planowaną cc 2 dni przede mną ur. wyszła w ten dzień który ja miałam czyli w pt. więc 5 dób ;) dzidzia nie miała żółtaczki, położna Osowska z poradni laktacyjnej mówiła mi że 4 doby trzymają bo takie jest rozporządzenie.

kasia wszędzie się trafiają lekarze i "lekarze" noo np przy moim żadnym porodzie lekarza nie było tylko położne ;) lekarze w wojew. nie odbierają porodu. Roztoczyński jest ordynatorem ginekologii ;)
Heh widzisz ta dziewczyna co ze mną leżała co wyżej pisałam i miała cc to był jej drugi i taką samą przygodę miała jak Ty a mimo to drugi raz poszła do wojew.
Kasiu każda ciąż i każdy poród pozostawia ślady, nie da się ur. be bólu czy to w trakcie czy po i tak samo nie da się nie mieć jakiś znamion porodów.
To jak nie dokończyłaś sn to jakie masz dolegliwości, no bo nacinana nie byłaś, krocze nie pękło itd. ?
Rano? jak wypisy są przed południem po obchodzie wychodzi się koło południa ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

E-misia
5dni z martwym dzieckiem chodziła...więc czemu jej w szpitalu CC nie zrobili od razu...

nie ma reguły, wszędzie można miec pecha

tak po 4 godzinach wyjęli mi cewnik, a po 6 poszłam pod prysznic, później do dziecka które było w inkubatorze....dodam że żadnych bólów głowy później nie miałam

raczej nie pozwalali wylegiwać się nikomu, prysznic był nakazem :lol:

a te 24h....to przegięcie ....może mieli przepełnienie :o

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Astarte no możliwe ;)
Ja z przepełnienia w wojew. leżałam na ostatniej sali patologii przerobiona z 3 os. na 2 os. ale bez łazienki musiałam wyjść na korytarz i iść do łazienki ale na szczęście to było max 10 kroków ;)

No też mnie to ciekawi właśnie, dlaczego tak długo?

Ja jestem zdania że im szybciej się wstanie tym lepiej i szybciej człowiek dochodzi do siebie, a niektóre szpitale każą 24 h leżeć po cc to ja współczuje jak się musi kręcić w głowie itd.
Mnie czasem śmieszy, jak dziewczyny mają pretensje o to że po 2 h po sn każą wstawać i pod prysznic iść, a to jest naprawdę zbawienne dla organizmu :)

Astarte a Ty z jakiej części BB?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja z Mesznej jestem....ale w BB jestem codziennie bo J. do Przedszkola Waldorfskiego chodzi

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Aha :D
Do którego oddziału? ja mieszkałam wcześniej na Beskidzkim naprzeciw tamtejszego oddziału tego przedszkola :)
I jak tam jest, jakie jest to przedszkole?
A wiesz może coś nt. przedszkola Bajka? Ja na razie córkę zapisałam do państwowego, ale jak żadne z 3 przedszkoli państwowych w mojej okolicy nie przyjmie Emiśki to chyba dam do Klubu na Karpackim :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

no właśnie chodzi do drugiego oddziału Iskierki na Żywiecką ( nie ma jak ze wsi do przedszkola przy głównej drodze)

ale w ferie chodził na Beskidzkie bo tam był dyżur :wink:

Przedszkole polecam jak najbardziej...za godziny od 7.00 - 17.00 kosztuje 440zł z wyżywieniem

pracuje w domu...nie mam samochodu, jade z J. i wracam i popołudniu znowu...4,5h mi to dziennie zajmuje :twisted: ale w końcu jestem zadowolona z przedszkola 8) poza tym J. będzie kontynuował nauczanie w Szkole Waldorfskiej od września 2013 ( jest z grudnia więc będzie miał 5 lat i 9 miesięcy)

Bajki nie znam, syn wcześniej chodził do Żyrafy do Szczyrku przez rok

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

No to faktycznie niedrogo :)
Szkoda w tym momencie, że nie mieszkam na Beskidzkim, choć daleko nie ma ;) zobaczymy...
A to rzeczywiście, moje z początku roku i np Emiśka już od dawna gotowa do przedszkola a rocznikowo musi czekać...teoretycznie ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

E-misia Pytałaś o szpitale w Krakowie. Sorry, że dopiero teraz, ale nie mogłam wcześniej.

W Krakowie rodziłam na Siemiradzkiego - Szpital im. Czerwiakowskiego, w tym czasie wg rankingu szpitali "Rodzić po ludzku" typowany na drugim miejscu w K-wie. Najlepiej w tym rankingu wypadł wtedy szpital im. Żeromskiego w Hucie - początkowo chciałam tam rodzić. Próbowałam kilka razy zobaczyć jak wygląda u nich oddział położniczy, ale za każdym razem mieli wsio zajęte i nie było możliwości zobaczenia. W końcu po tym jak dostałam namiar na dobrą położną z Siemiradzkiego, doszłam do wniosku, że nie będę ryzykować, że np. okaże się, że nie mają miejsca albo coś i umówiłam się na poród w Siemiradzkim. Położna z którą rodziłam to Magdalena Wyżykowska-Kochanek - naprawdę mogę gorąco polecić, ciepła, serdeczna i profesjonalna, dzięki niej uniknęłam cc. Jeżeli chodzi o inne położne z tego szpitala, godne polecenia to Danuta Mazur i Olimpia Pałyga.

Co do lekarza to w tym czasie korzystałam z usług Scanmedu, gdzie miałam zapewniony pakiet medyczny z firmy, w której pracowałam. Ciążę prowadził mi dr Artur Ludwin - moje odczucia jak najbardziej pozytywne, aczkolwiek moja ciąża przebiegała bez jakichkolwiek zakłoceń, nawet poród nastąpił dzień przed wyznaczonym terminem :D Z lekarzem nie umawiałam się na poród, z resztą on pracował w innym szpitalu - w Szpitalu Uniwersyteckim (pod względem podejścia do pacjentek raczej niepolecany szpital, ale jeżeli chodzi różne "trudne" przypadki jak najbardziej). Później chodziłam do jego żony - dr Ingi Ludwin, też super - niestety obydwoje już nie pracują w Scanmedzie.

Mam nadzieję, że to co napisałam pomoże w jakiś sposób twojej znajomej. Jakby coś to mam namiary na położne Kochanek i Mazur.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Joanna Bardzo dziękuję :) miło z Twojej strony, że zainteresowałaś się i mi od. :) ok przekażę i w razie czego poproszę Cię o nr :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witam:)
jestem z okolic Bielska, wsumie to 20 km od- z Kęt, ale planuje rodzic sn w Eskalupie. Moja ciaza przechodzi prawidlowo, na poczatku tylko infekcje ukladu moczowego i niskie cisnienie ale juz wszystko ok, no i maly od 25 tc jest glowa w dol:)
mam termin na drugą polowe maja:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja planuję rodzić w szpitalu Wojewódzkim, mimo, że mój gin pracuje w
Eskulapie i delikatnie dawał mi do zrozumienia, że mógłby mnie tam
przyjąć.. ale jednak szpital to nie klinika, jak coś się z dzieciątkiem dzieje
mają profesjonalny sprzęt, nawet dla wcześniaków, anestezjolog, neurolog,
chirurg na miejscu. Tak mi się wydaje bezpieczniej.

Córkę tam rodziłam co prawda 5 lat temu, ale byłam zadowolona.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej
ja mam termin za miesiąc
u mnie id początku brany pod uwagę tylko Esculap
opinie o nim uzyskiwałam od znajomych które tam rodziły, a nie od znajomych znajomych z różnymi, dziwnymi opowieściami. każde z miejsc w BB, gdzie są porodówki mają różne opinie, te pozytywne i negatywne, i nie istotne jest, czy to szpital, czy klinika. pierwsze dziecko rodziłam w małym szpitalu, na zachodzie Polski, gdzie n ie ma oddziału neonatologi i innych tego typu. ale każdy czy to szpital, czy klinika, musi mieć ten podstawowy sprzęt do ratowania życia matki i dziecka, podobnie jest w zwykłych przychodniach (no, z wyjatkiem tego dla noworodka). dla mnie najrozsądniejsze są moje odczucia odnośnie miejsca, w którym zdecydowałam się rodzić, zarówno mój komfort jak i dziecka. mam znajomą, która rodziła w jednym ze szpitali Bielskich i nikt jej nie pomógł w tych pierwszych, najważniejszych chwilach po porodzie- problemy z laktacją, z przystawieniem dziecka do piersi, szorstkie potraktowanie przez lekarza i położne dało dziewczynie parę tygodni z depresją. cóż, zależy na kogo się trafi.
nie piszę tego, bo tylko Esculap najlepszy jest, wcale nie, z chęcią rodziłabym tam, gdzie córkę, ale to ponad 500 km od miejsca zamieszkania obecnego w dodatku z ogromnym psem :D

życzę wam wszystkim szybkich i w miarę bezbolesnych porodów a także dobrej opieki tuż po :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

caroa Jeżeli ciążę przechodzisz książkowo i bez
żadnych komplikacji
to rzeczywiście na dobrze wyjdzie Ci poród w Eskulapie,
czy Twój gin tam pracuje? Polecam Ci dr Manderle, starszy Pan, świetny
fachowiec przechodzę u niego ciążę, bardzo dokładny, surowy, ale nie
lekceważy żadnych objawów.
Z tym, że gdyby coś zaczęło się dziać to i tak przewiozą Cię do szpitala
Wojewódzkiego w BB to ta dla świadomości..
Życzę szczęśliwego rozwiązania! :)
Ja mam termin na 19 maj :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mój gin nie pracuje już w Escu, ale jego opinia jest dla mnie bardzo ważna i poleca to miejsce 8)
mam nadzieję, że nie będzie potrzeby jazdy do wojewódzkiego, bo miejsce jak dla mnie za tłoczne, wolę bardziej kameralne 8)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam wszystkie mamusie :)
Ja mam termin na drugą połowę maja. Planuję rodzić w szpitalu wojewódzkim ponieważ moją ciążę prowadzi lekarka pracująca w tym szpitalu. Jest to moja pierwsza ciąża także puki co jestem w tym temacie kompletnie zielona :P Jeśli ktoś wie, co jest potrzebne w tym szpitalu dla mamy i dla dziecka to bardzo proszę o informację. Za wszystkie rady będę bardzo wdzięczna :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witaj Majowa Mamusiu, ja tez mam termin na maj zapraszam na wątek
http://www.forum.e-mama.pl/viewtopic.ph ... start=1540
I nasza galeria
http://www.forum.e-mama.pl/viewtopic.php?t=52087
to nasza tabelka
http://www.forum.e-mama.pl/viewtopic.php?t=53013

Teraz idę po dziecko do przedszkola, ale pod wieczór chętnie podpowiem
co do szpitala dla dziecka matki i dla ojca, jeżeli oczywiście planujesz
rodzić z mężem.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1444 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73  Następna

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Śląskie

Strefa czasowa UTC [letni]