Dzisiaj jest wt kwie 28, 2026 6:09 am

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Międzynarodowy

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6289 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

hehehe no widzisz :D :D :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

jaka tutaj cisza:) pewnie wszystkie do sylwka sie przygotowuja:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witam

cos nie moge sie do was dostac :( nie wiem czemu :roll:

ja byłam u lekarza i mam kamienie :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

olga i co dalej lekarz mówił?
Będziesz miała je usuwane,czy są one na tyle małe,że wydalisz je sama?

Dziewczyny i co ze spotkankiem???

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hollyspotkanko aktualne i czekam na wszystkie:)
olgatrzeba poczekać co powie domowy i zobaczymy

gdzie reszta???? meldować raz dwa:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej,

no ja tez czekam na info o ktorej w niedziele i bedziemy z Olaskiem :lol:

olga: kurcze :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

w sumie nic ciekawe sie nie dowiedziałam bo byłam zestresowana i z nami był Seba bo nie miałam komu go zostawić :? i w sumie lekarz pokazał mi kamyki i jest piach a ja głupia nawet nie spytałam gdzie :roll:
teraz we wtorek do domowego bo oni to przeslą i zobaczymy co dalej :wink:

o i tyle co wiem :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

olga no to miejmy nadzieję że się dowiesz wszystkiego przy następnej wizycie. Oby leczenie przyniosło rezultaty.
Rozumiem cię,też miałam Natalę ze sobą jak byliśmy u gina. No cóż człowiek zdany tu sam na siebie,to musi targać dziecko wszędzie...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witajcie:) dziewczyny na ktora godzine do Natalii? acha, i nie mam jeszcze adresu:) bedziemy na 80 % adres prosze na nk:) pozdrowionka...

olgunia-ja mialam kiedys kamienie w nerkach,wiem co to za bol...mialam miec zabieg ale na szczescie sie obylo bez i jak do tej pory jest ok..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witajcie kobietki :)

Ja tu do Was z zapytaniem...
Chciałabym się dowiedzieć jak to jest w Holandii z prowadzeniem ciąży, ewentualnym chorobowym i urlopem macierzyńskim.. ?? Jak wyglądają sprawy socjalne??
Po jakim przepracowanym okresie należy się kobiecie (z obcego kraju) płatny urlop macierzyński? Czy wogóle coś takiego tam jest??
Czy pracodawca może zwolnić lub nie przedłużyć umowy kobiecie ciężarnej..
Informacje potrzebne są mi dla mojej koleżanki, która obecnie jest w Holandii i dowiedziała się że jest w ciąży :) Będzie musiała zadecydować czy zostanie tam, czy wróci do Polski..
Proszę napiszcie mi wszystko co wiecie, będę wdzięczna.. liczę na Waszą pomoc.. :)
Pozdrowienia dla wszystkich mam z Holandii :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ka-mila witaj , gratulacje dla koleżanki :D :D :D

wiesz co dziewczyny moze inne się wypowiedzą bo jak ja byłam w ciąży to pracowałam na czarno wiec nie wiem jak to jest :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

kA-Mila pisze:
witajcie kobietki :)

Ja tu do Was z zapytaniem...
Chciałabym się dowiedzieć jak to jest w Holandii z prowadzeniem ciąży, ewentualnym chorobowym i urlopem macierzyńskim.. ?? Jak wyglądają sprawy socjalne??
Po jakim przepracowanym okresie należy się kobiecie (z obcego kraju) płatny urlop macierzyński? Czy wogóle coś takiego tam jest??
Czy pracodawca może zwolnić lub nie przedłużyć umowy kobiecie ciężarnej..
Informacje potrzebne są mi dla mojej koleżanki, która obecnie jest w Holandii i dowiedziała się że jest w ciąży :) Będzie musiała zadecydować czy zostanie tam, czy wróci do Polski..
Proszę napiszcie mi wszystko co wiecie, będę wdzięczna.. liczę na Waszą pomoc.. :)
Pozdrowienia dla wszystkich mam z Holandii :)

hej Kamila
ciąze prowadzą połozne i jezeli wszystko jest dobrze to ginekologa nie widzisz przez caly ten czas, nawet jak akcja porodowa przebiega bez komplikacji to na porodówce są tylko polozene 2giego i 3giego stopnia...
po przepracowaniu przynajmniej 6 mcy leganie nalezy ci sią cos takiego jak polski macierzynski - zwangerschap uitkering (4m-ce), ktory zaczyna sie na 4 tygodnie przed planowaną datą porodu, na chorobowym tez byłam, z racji ze praca ktorą wykonywalam byla na stojąco i przy duzym juz brzuchu było to duzym utrudnieniem, poza tym byłam pod kontrolą fizjoterapeuty z racji niestabilnosci kosci miedniczej, po tygodniu czy 2ch chorobowego, ktory sobie zrobiłam dostałam wezwanie do komisji lekarskiej, do lekarza pracowniczego, ktory stwierdził ze w moim stanie powrot na stanowisko jest niewskazany, a ze zaklad nie zaproponował mi innej lzejszej pracy ponad m-c chorowałam, potem umowa mi sie skonczyła i jej nie przedłuzono (z tym ze mi nie zalezało bo wiedzialam ze bede siedziec z dzieckiem w domu)... z tego co sie orientuje pracodawca nie moze zwolnic ciezarnej, jedynie w przypadku likwidacji stanowiska, ale moze np nie przedłuzyc umowy jesli wygasa ona w okresie ciazy (tak ja mialam)

to tyle co wiem na temat twoich pytan, moze inne dziewczyny cos dopowiedzą...
i spokojenej ciązy dla kolezanki...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

kA-Mila dokładnie tak jak twiggless napisała, macierzyński należy się jezeli kobieta przepracowała legalnie przynajmniej 6 m-cy. Macierzyński trwa 16 tygodni.
Ja miałam tak, ze po 6 m-cu ciąży cięzko mi było pracować. dostałam wezwanie na spotkanie z lekarzem pracowniczym, które w zasadzie było tylko formalnoscią. Przyznano mi 100% chorobowego. Takze kaskę dostawałam już od 6 m-ca ciązy.
Ja akurat do dawnej pracy nie wróciłam, bo nie chciałam. Pracodawca nie ma prawa zwolnić kobiety ciężarnej.
Czyli mój przypadek był podobny do sytuacji twiggless.
Możesz znajomej polecić stronę http://www.uwv.nl/particulieren/index.aspx tam znajdzie informacje nt macierzyńskiego.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziękuję Wam kochane za odpowiedź..
to króciutki ten macierzyński, tak jak w PL..
ja mieszkam w Danii i mam 1o miesięcy macierzyńskiego, a z racji że nie mam pracy przedłużyli mi o 1,5 miesiąca..
Myślałam że w Holandii będzie podobnie..

aaa i co potem po tych 4 miesiącach, a właściwe 3-ch od urodzenia..?? Holenderki wracają do pracy, a co z maluszkiem?? Są żłobki, opiekunki?? Jak to wygląda.. bo pewnie czegoś takiego jak polski wychowawczy nie ma??

Napiszcie mi jeszcze czy oprócz macierzyńskiego są jakieś zasiłki na dziecko, coś a'la rodzinne itp.. ?? Bo my tu dostajemy raz na kwartał.. do 18-go roku zycia dziecka... są to dość dobre pieniążki, za które spokojnie mozna dziecko ubrać na każdy sezon lub wyprawić do szkoły.. :)

A z położnymi prowadzącymi ciążę, to jest tak jak u nas.. Ja tez całą ciąże nie widziałam ginekologa a poród był również tylko przy położnej, dopiero jak się komplikowało to wzywali lekarza..

Marryna dzięki za link do stronki, zaraz jej podeślę... :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

kA-Mila pisze:
aaa i co potem po tych 4 miesiącach, a właściwe 3-ch od urodzenia..?? Holenderki wracają do pracy, a co z maluszkiem?? Są żłobki, opiekunki?? Jak to wygląda.. bo pewnie czegoś takiego jak polski wychowawczy nie ma??

albo wracasz do pracy a do dziecka bierzesz opiekunke lud odstawiasz do zlobka... koszty za to czesciowo pokrywa ci Urzad Skarbowy, wysokosc zalezna od dochodow obojga rodziców... wychowaczego płatnego nie ma...
kA-Mila pisze:
Napiszcie mi jeszcze czy oprócz macierzyńskiego są jakieś zasiłki na dziecko, coś a'la rodzinne itp.. ?? Bo my tu dostajemy raz na kwartał.. do 18-go roku zycia dziecka... są to dość dobre pieniążki, za które spokojnie mozna dziecko ubrać na każdy sezon lub wyprawić do szkoły..

tu tez rodzinne wypłacane jest kwartalnie dla wszystkich jednakowo czyli bez wzgledu na dochód i wynosi na dzien dzisiejszy 195€ na jedno dziecko... w tego co mi wiadomo kwota ta rośnie z wiekiem bo im starsze dziecko tym ma wieksze potrzeby...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ka-mila: pracodawca nie może zwolnic kobiety w ciazy ale może nie przedluzyc kończącego się kontraktu podczas ciąży.

Macierzyński może zacząć się albo na 6 lub 4 tyg przed porodem o czym decyduje kobieta i analogicznie trwa 10 lub 12 tyg po porodzie, o każdy tydzien po terminie macierzyński jest odpowiednio wydłużony, po macierzynskim żłobek do ktorego warto zapisac dziecko do razu po porodzie listy są długie, opiekunka.
Jeśli koleżanka chce aby to pracodawca zajął się jej zgłoszeniem do firmy wyplacającej zasiłek UWV to musi od położnych wziąć zaświadczenie potwierdzające ciąże z datą porodu.

Rodzinne jak dziewczyny piszą kwartalnie, ale również dodatki miesięczne zależne od wysokości dochodów ale koleżanka musi być zameldowana, warto wejsc na strone www.toeslagen.nl

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

wielkie dzięki za wszystkie informacje... przydadzą się na przyszlość, bo ciąża koleżanki okazała się ciążą pozamaciczną.. :(

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

kamila przykro mi ze koleżance sie okazało ciąza poza maciczna :cry:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

koleżanki jak tam pogoda???? w mojej części się polepsza:)
spadam czytać książkę:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witam sie bo długiej nieobecnosci :wink:

zapowiada sie piękna pogoda wiec trzeba coś wymysleć :)

Seba obudził sie o 2 i do 4 urzadził sobie zabawe :D

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6289 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315  Następna

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Międzynarodowy

Strefa czasowa UTC [letni]