Dzisiaj jest pt paź 03, 2025 3:17 am

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4616 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169 ... 231  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

z tego co sie orientuje kwota powinna byc taka jak na wczesniejszym l4

Zazdroszcze dziewczyna które po wychowawczym poszły odrazu na l4. Mi wszyscy radzili zeby pogadac z szefowa i załatwic własnie tak, ze wych sie konczyl i na l4 ale ona nie :oops: przedłuz wychowawczy. i tak oto zamiast pensji dostaje marne 400 zł :oops:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
#

myszko ale czemu tak? no przecież nie może Ci kazać przedłużać wychowawczy, to pewnie wbrew prawu ... to Cię baba zrobiła :(
jak by mi tak szef kazał to bym nawet nie poszła z L4 tylko wysłała pocztą, bo przecież tak można

ja dostaję teraz o prawie 500 zł mniej niż na poprzednim L4, wtedy miałam średnią z 12 miesięcy (razem z premiami) a teraz dostaję tak jakby samą gołą pensję

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No widzisz....czasami szczerosc nie popłaca :oops: :(

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

hej

w pn byłam na wizycie u ginka...

i powiedzcie czemu moje dzieci muszą być takie duże???
w tej chwili z wymiarów wychodzi 4-4,3kg, a do terminu jeszcze ponad 2 tyg

wszystko inne ok, rozwarcie na cm, łożysko w miarę ok

jeżeli wcześniej nie urodzę, to 19.11 wizyta, a 20.11 idę na patologie, i jeżeli dalej nic, a waga będzie ponad 4,5 kg to 24.11 CC

poprasowałam dzisiaj reszte ciuszków

musimy jeszcze dokupić komodę, bo nie mam gdzie ułożyć tych Haninych lumpków

i dzisiaj zamierzam skończyć swoje pakowanie

miałam dzisiaj trochę bóli @owych, ale nic się nie rozkręciło
ale mam też lekkie przeczyszczenie :oops:
to tez podobno jakiś zwiastun...

wolałabym zacząć rodzić wcześniej, żeby uniknąć leżenia na oddziale przed porodem, jeżeli namówię M na IKEĘ w nd, to szanse na wcześniejsze rozdwojenie na pewno wzrosną :diabelek:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

to znowu ja - z pytaniem
jak myślicie - jak długo mogę Małej dawać Nurofen?
daję jej bez przerwy od ponad tyg, myślę, że to już ze 2 tyg, z jednym dniem przerwy chyba, bo te 5 straszną są u niej, daję tylko na noc
a na ulotce jest napisane, że dawać najwyżej 3 dni, potem skontaktować się z lekarzem, ale ja wiem, że to od zębów...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mamaGosia wow! ale koloska nosisz!
Z tym nurofenem...kurcze chyba faktycznie za dlugo, co? A nie mozesz zapytac lekarza, co on na to? Albo jakbys dala paracetamol zamiast nurofenu, albo viburkol? No i powiedz, czy faktycznie jest o wiele lepiej w nocy, gdy jej dajesz lek? Sprobuj raz nie dac i zobaczysz. Ja bym sie bala, ze kiedy w razie choroby i garaczki, nurofen juz nie bedzie na nia dzialac.

U nas Zuzia chora...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

MamaGosia, ostatnio też miałam dylemat i lek. kazała zmienić na paracetamol i kilka dni przerwy, w tym czasie smarować żelem na ząbkowanie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

kochane, jak nie dałam to nocka była koszmarna

no chyba spróbuję na zmianę z tym paracetamolem, a żelem to ja smaruję codziennie, tyle, że moja pediatra powiedziała, że on to tylko chwilowo działa

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dzień dobry

nie dałam Małej na noc lekarstwa - no i nocka spokojna była :shock: może już jej przeszło :?: standardowo pobudka o 6...
ale już z samego rana doprowadziła mnie do szału - ja jej nie wypuszczam z sypialni tak rano - idzie tylko do wc, ewentualnie pić dostanie i z powrotem do łóżka, więc najpierw leżała spokojnie, tuliła się, potem zaczęła kombinować - kopać, fikać i wyszła z wyrka, a mnie się chyba kimnęło parę min, a ona przez ten czas wywaliła z szafki połowę swoich ciuchów :evil: no więc zastosowałam karę, i zamknęłam ją na kilka min w łóżeczku, sprzątać oczywiście nie chciała, potem nie chciała się ubrać, więc znowu na kilka min, i jak się uspokoiła, to ją ubrałam i poszliśmy na śniadanie, i znowu zaczęła rozrabiać - wyrzucać wszystkie zabawki z półek - ty razem wystarczyło postraszyć, i przestała...

u nas kolejny pochmurny, szary dzień - już nie pamiętam kiedy było słońce...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witam serdecznie
dziewczyny jak sobie radzicie ze spacerami, a dokładnie chodzi mi o wóżki w przypadku gdy starsze dziecko jeszcze korzysta z wózka?? jakieś bliźniacze, jak tak to jakie są dobre??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

hej kasjopeja, już była tu rozmowa o wózkach ... niektóre dziewczyny mają bliźniacze, u mnie i u gigi narazie wstrzymujemy się z tymi zakupami, bo dziewczyny bardzo chętnie na nóżkach chodzą. Ja rozważam ewentualnie dostawkę do jeżdżenia). Masz jeszcze bardzo dużo czasu. Jak się mała nauczy porządnie chodzic to spróbuj spacerować z nia (najpierw na niewielkie odległości). Zobaczysz jak sie to jej spodoba. A jak od początku będziesz tłumaczyła, ze trzeba tylko za rączkę i tak dalej to myslę, że zrobumie (moja rozumie).

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

małą jeszcze nie chodzi i nie wiem kiedy zacznie, ale nie wyobrażam sobie chodzenia bez wózka z dzieckiem niespełna 2 letnim.
ok poszukam wcześniej gdzie rozmawiałyście
pzdr

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

kasjopeja, moja tak bardzo dobrze zaczęła chodzić jak miała skończone 14 miesięcy, wiec masz jeszcze trochę czasu :))) Teraz ma prawie 18 miesięcy i na nóżkach na spacerze przejdzie prawie półtorej kilometra :))
Poza tym u mnie będzie nieco mniejsza różnica wieku niz u CIebie (rok, 7 miesięcy i 2 tygodnie) :))) to zobaczysz w styczniu jak Giga i ja sobie poradziłysmy i możesz zobaczyć czy warto.,
Ja ponadto zaop[atrzyłam się w chustę i na dłuższe trasy Hania do wózka a Tosia w chustę :))

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kasjopeja popieram ineske. Teraz faktycznie Twoja corcia jest mala i moze trudno Ci wyobrazic sobie, ze moze sie obejsc bez wozka, ale zobaczysz, ze tak bedzie.
U mnie Wiki miala rok i 7 m-cy jak sie mala urodzila i z powodzeniem radzilam sobie bez wozka, nawet w zimie dawala rade przedzierac sie przez zaspy. Potem kupilam po okazyjnej cenie dostawke do wozka, ktorej uzywamy do dzis, glownie po to, zeby szybko przejsc do/ze zlobka.
Wiec ja raczej sklanialabym sie u Ciebie ku tej wlasnie opcji: dostawka.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dziękuję dziewczyny za sugestje:)

ines_ka Tosia to zdrobnienie od Antoniny??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

hej babki!!
deprecha jesienna mnie dopadla jak sie patrzy... a do tego pojechalam ostatnio do znajomej i odwiedzila ja kolezanka z chorymi dziecmi.. i co?? i jestesmy chorzy wszyscy.. jak mnie tacy ludzie wkurzaja to masakra :twisted: ja wczoraj mialam juz prawie 40 st. i myslalam, ze wykorkuje... ale K. z nocki szybko wrocil i przywiozl mi prochy... przynajmniej moge jakos funkcjonowac :roll:

u nas tak: Iza nawija jak najeta... a ulubione teksty to: dzidzio nie przeszkadzaj; oddaj mi to dzidzio, slyszysz??

mamaGosia łoo matko z tym nurofenenm niezła jazda... ja wogole staram sie nie dawac nurofenu.. ale to osobisty wybor.. paracetamol lagodniejszy i na moje laski dziala wiec nie mam potrzeby nic mocniejszego dawac...

obiecuje czesciej sie odzywac.. co mi sie ostatnio nic nie chcialo pisac... :oops:

Kasjopejja witam!! nie myslalam, ze moich pazdziernikowek tak szybko ktos tu dolaczy :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

gocha22 witam serdecznie:)
a co do leków, to ja również daję paracetamol, ale zdarzyło się to dopiero 2x , bo staram się minimalizować dawanie leków, tylko w uzasadnionych i na prawdę niezbędnych przypadkach

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Kasjopeja, masz rację Tośka to zdrobnienie od Antoniny :) A tak w ogóle to widzę, że z Elbląga jesteś. Ja z tamtąd pochodzę i tam mieszkają moi rodzice i niedawno byłam tam przez półtorej tygodnia :)))
gocha22 powiadasz deprecha Cie dorwała ... kurcze to nieciekawie ... ja jestem ciekawa czy mnie dorwie po porodzie, bo po Hani miałam niezłe jazdy ...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ines_ka tak właśnie myślałam, a nie ukrywam że właśnie Antoninę biorę pod uwagę , jakby urodziła się dziewczynka:) piękne imię takie dostojne:)

zapraszam na kawkę następnym razem jak będziesz " na starych śmieciach" :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

kasjopeja a w których rejonach miasta mieszkasz?? Bo moi rodzice mieszkają niedaleko wodociągów więc koniec miasta a w odwiedziny najczęściej jeżdżę na Zawadę i nad Jar - tam mam więlszosć znajomych i rodziny :))
Z tym ze jak będe sie wybierała na stare smieci to juz pewnie z Hanią i Tosią więc nie wiem narazie jak by to miało wyglądać. Niestety Elbląg ma jedną wadę - tramwaje, które jeżdżą od moich rodziców nie nadają sie do przewożenia wózków, bo trzeba je wnosić po chyba trzech dosć wysokich schodach :(

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4616 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169 ... 231  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]