Dzisiaj jest ndz maja 17, 2026 3:25 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Maluchy

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość

Mam problem z synkiem, a dokładnie z robieniem kupki, w innym miejscu niż pielucha. Nie mieliśmy nigdy problemu ze siusianiem do nocnika, czy kibelka, ale kupka jest prawdziwą traumą i dla niego i już dla mnie. Potrafi wstrzymywać zrobienie kupki nawet do 3 dni, byleby tylko nie wyszła poza pampers. Udało się mu kilka razy zrobić do kibelka, nawet był dumny z siebie, o sobie nie wspomną, ale już następnym razem problem zaczyna się od nowa, nie pomagają, nagrody, oklaski, wspieranie słowne, że jest dużym chłopcem, po prostu nic. Z tego co się zorientowałam, to córka koleżanki ma ten sam problem i też nie wie jak sobie z tym poradzić. Mój synuś jak ma potrzebę, to biega, piszcząc po domu, że już ją zrobił, po czym się okazuje, że jest jeszcze w środku, ale za żadne skarby nie pozwala się posadzić nigdzie. Błagam pomóżcie, bo on się męczy, a ja nie wiem co robić.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja też nie wiem co robić.
Tylko że mój syn wybrał sobie majteczki.
I też nic nie działa.
Siku - bezbłędnie na trawkę lub do kibelka.

A w jakim wieku synek?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

No w kwietniu skończył dwa latka, córka koleżanki też już po drugich urodzinach. Dziwi mnie to, że było wszystko ok i raptem jak by te dzieci coś trzepło. Ni stąd ni zowąd, z dnia na dzień taka histeria. Może ma ktoś jakiś pomysł na ten problem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

mateczka pomysl nie pomysl.. u nas bylo tak... siku super a kupe tez wstrzymywala.. i tez kilka dni... pozniej po prostu ja lapalam jak widzialam, ze chce kupe i trzymalam na nocniku tlumaczac, ze kupe robi sie tam,gdzie siku... wszystko to trwalo naprawde dlugo ale powoli, powoli, konsekwentnie sadzalam na nocnik jak tylko widzialam, ze juz ja kupa meczy i teraz juz wola.. chyba nie ma zlotego srodka.. a moze jakies nagrody za kupe do nocnika?? jakies naklejki czy cos w tym stylu??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

a może wina diety? czasami kupka może być taka piekąca (nie wiem jak to określić), albo było zaparcie i się dziecko przestraszyło.
Może pójście do sklepu i kupienie nowego nocnika coś zdziała.
Jest kilka tematów na forum
:arrow: http://www.forum.e-mama.pl/viewtopic.php?t=38493
:arrow: http://www.forum.e-mama.pl/viewtopic.php?t=30844
:arrow: http://www.forum.e-mama.pl/viewtopic.ph ... highlight=
:arrow: http://www.forum.e-mama.pl/viewtopic.php?p=2275682

Cytuj:
Potrzebna jest modyfikacja diety.
Ruch robaczkowy jelit ułatwia błonnik. Źródłem błonnika są warzywa i owoce , otręby , kasze itp...tak więc należałoby w diecie uwzględnić te produkty.
Właściwości przeczyszczające maja czerwone buraczki , śliwki.
W diecie powinno być dużo płynów. Korzystnie wpływa także ruch , aktywność fizyczna.
Zatwardzeniom sprzyja białe pieczywo , słodycze , marchew ...wszelkiej maści kubusie, konieczna jest eliminacja tych produktów.
Można tez zapodać dziecku syrop ułatwiający wypróżnienie...można próbować z probiotykami , może dziecko piłoby mleko asidofilne...
Słusznie wyżej zauważono konieczność zbadania kału...może faktycznie coś złego dzieje się w jelitach.
Powodzenia

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Maluchy

Strefa czasowa UTC [letni]