Dzisiaj jest ndz maja 17, 2026 3:28 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Zdrowie dziecka

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Hej
Mam problem mój 2,5 letni synek raz miał zatwardzeni i od tamtej pory bardzo sie boi robic kupke. Robił bardzo ładnie na nocnik a teraz wstrzymuje nie chce siadac na nocnik jak już nie może wytrzymac to biega po całym mieszkaniu płacze piszczy bardzo histeryzuje aż w końcu kupa wychodzi i wtedy mówi barwo. Dodam że kupy są normalne daje mu syrop Normalac, dużo pije je jogurtów, tłumaczenia że nie będzie bolało nie pomagają on panicznie się boi może macie jakieś rady bo już wysiadam tak mi go szkoda POMOCY

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ech, skąd ja to znam.
Tylko u nas było troszkę inaczej. Jak córcia miała rok i 10 mies odpieluchowałam ją. Poszło super sprawnie, nauka dosłownie trwała dzień. Wszystko pięknie dopóki nie zachciało jej się kupy- jak zrobiła do nocnika pierwszy raz i zobaczyła co w tym nocniku jest, to doznała niezłego wstrząsu, przeraziła się, że coś takiego z niej wyszło (wcześniej przy przewijaniu na pewno zdarzyło się, że widziała gdzieś swoją kupę w pieluszce, ale wtedy chyba dziecko nie kojarzy tak, że to właśnie z niego wyszło). I też zaczęły się u nas nawykowe zaparcia, wstrzymywanie ile tylko można (a wcześniej nigdy nie miała z tym problemu).
Jedyna rada to, że trzeba podejść do tego spokojnie, bez paniki (choć to trudne). My podawaliśmy syropek lactulosum jak już było za długo, dieta maksymalnie nastawiona na lekkie wyprożnianie (dużo błonnika, kefiry, jabłka, na noc namaczałam jej we wrzątku śliwki suszone i rano dawałam do picia taki kompot). My do tego oswajaliśmy ją z tematem kupy- pokazywałam np jej na trawniku, że pieski też robią kupę itp ;), ale u Was to nie ten problem.
Możesz jakiś czas smarować synkowi pupę wazeliną czy jakimś kremem do pupy, żeby uniknąć tego, że znowu go coś zaboli (a może tak być skoro wstrzymuje)- nam tak poleciła lekarka.
Musisz wykazać się cierpliwością i spokojem. Jak synek zrobi kilka kup bezboleśnie to prawdopodobnie zapomni o tym.
U nas się wszystko pięknie unormowało- czego i Wam życzę!

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Zdrowie dziecka

Strefa czasowa UTC [letni]