Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:31 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

pytanie do pani Elżbiety
moja córeczka niedługo skończy pół roczku (23 sierpnia) i jeszcze nie umie się sama obracać z plecków na brzuszek i odwrotnie. Raz tylko jej się zdarzyło że obóciła się z brzuszka na bok i z boku na plecki, ale to był chyba tylko przypadek, bo już tego nie powtarza. Ćwiczę z nią przewroty podając jej rękę, ona wtedy się z pozycji na placach podciąga tak że obraca się na brzuszek. Czasami krzyżuję jej np lewą nóżkę na prawą stronę (nie wiem czy dobrze to określiłam) ale robę tak że bioderka ma obrócone na boczek i czekam aż sama obróci górę. Często obraca górę się właśnie z taką pomocą ale nie umie później wyciągnąć spod siebie rączi. Uczę ją żeby rączkę kładła nad główkę zeby jak się obróci na brzuszek to zeby nie zgniatała jej sobie.
Inny problem to w pozycji na brzuszku leży nadal na przedramieniach i nic a nic sie nie podnosi. Jak się denerwuje to robi samolocik, ale nie umie się wogóle podeprzeć na rękach do góry. Tak samo nie podnosi sama pupy.
Ostatnio mój pediatra powiedział że obroty i podnoszenie tułowia jak do czworakowania powinna już umieć. No i trochę się zmartwiłam. Jak powinnam ją ćwiczyć aby pomóc jej w obrotach? I jakie ćwiczenia wykonywać aby wzmocnić mięśnie rąk żeby sama zaczęła stawać na samych dłoniach? Przeczytałam że polecała Pani innej mamie żeby robić taczki. Czy mogę je stosować?
Czy może pół roku to jeszcze za wcześnie? Może dać jej czas? Ale ćwiczenia chyba nie powinny zaszkodzić?
proszę o pomoc, w razie jakiś pytań to chętnie odpowiem jeśli trzeba jeszcze innych informacji
dziękuję

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

szkoda że nie ma odpowiedzi? dlaczego? czy nie ma już tutaj na forum fizjoterapełty?? :cry: :cry: :cry:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Tutaj dokładnie opisuje p. Elzbieta jak ćwiczyć obroty http://www.forum.e-mama.pl/viewtopic.php?t=31099

Najpierw dziecko powinno umiec sie turlać. Jak będzie duzo przebywało na brzuszku to i główke bedzie wyżej trzymać i na rękach się stopniowo coraz wyżej podnosić. Nie robilabym żadnych taczek. Leżeć na brzuchu jak najwięcej i sie bawic zabawkami, zachęcać do unoszenia sie ale nie pomagac. Jak wyćwiczy porzadnie ręce i będzie unosić klatke piersiową do góry to i pupe z czasem dźwignie.

Moje dziecko wogóle nie pelzało, wysoko sie unosiło na rekach (z miesiąca na miesiąc coraz wyżej a na brzuchu nie lubiał lezec), czasem podciągało pupę ale baaaaaaaaardzo rzadko) a w koncu raczkował jak miał 10 mies, chodzil na roczek. Na wszystko przychodzi czas. Teraz skup sie na turlaniu.

Dzieci się roznie rozwijaja. Moj widzisz nie lubił lezenia na brzuchu, raczkowal od 10 mies a chodził samodzielnie na roczek. Kolezanki dziecko raczkowało jak miało 6 mies a teraz ma 14 mies. i wciaz samo nie chodzi. Nie ma reguly.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

anna dziękuję za odpowiedż
szkoda ze nikt nie odpisał wcześniej
no ale byłyśmy indywidualnie u rehabilitantki i się wszystkiego dowiedziałam, dopiero w sobotę martyna zaczęła raczkować ale to i tak nie jest wcale póżno bo ma 8,5 miesiaca. Na razie uczy się ale 'juz pierwsze koty za płoty' Z obrotami musiałyśmy trochę pocwiczyć bo sama dziwnie je robiła, ale jak jej pokazałam jak to szybko załapała, potem dużo zabaw na macie połączonych z ćwiczeniami i są efekty. U nas był problem wysztywniania nózek bo jak zaczęła robić te obroty to nie zginała nogi w kolanku i nie robiła typowego skrócenia jednej strony ciała a wydłużenia drugiej, tylko podnosiła głowę i w tym samym czasie wysztywniała na prosto nóżki. Robiła takie jakby brzuszki ze tylko tyłek był podparciem i łokcie a głowa i nogi w powietrzu i jakoś z tej pozycji udawało jej się przekręcać :shock: dopiero na rehabilitacji pani pokazała nam jak z nią ćwiczyć. Byłyśmy 5 razy, raz w tygodniu i poprzez ćwiczenia wyeliminowaliśmy ten wyprost nóżek, póżniej to już z górki poszło, bo i nauczyła się pięknie obracać, prosto siedzieć, przechodzic na czworaczki aż wreszcie juz sama czworakuje.
Teraz kolejne etapy rozwoju...mam nadzieję że będą odbywać się bez większych zmartwień

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]