Dzisiaj jest sob paź 04, 2025 6:57 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Dzięki i również życzę powodzenia... papa

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

:D

http://lb2m.lilypie.com/qGGwp1.png

Melania (*2.06.2007), Tymoteusz (*30.09.2007) i Liwia (*14.03.2009)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam :)
Postanowiłam napisać, ponieważ męczy mnie pewna sytuacja. Może króciutko opiszę całą sprawę. 6 tyg temu współżyłam z moim partnerem. To było tydzień przed miesiączką. Jednak dwa tyg po okresie zaczęły boleć mnie dotkliwie sutki oraz dostałam zgagę (czego nigdy nie doświadczyłam), często biegałam do toalety, kuło mnie w podbrzuszu (czasami po lewej stronie, czasami po prawej, czasami na samym dole) oraz pobolewał dolny odcinek kręgosłupa i promieniował do prawej nogi oraz łopatki. 5 tyg po stosunku zrobiłam beta hcg, wynik <1. Kilka dni później dostałam kolejny okres, spóźniony o 3 dni. Był trochę krótszy i bardziej skąpy niż normalny i zakończył się czerwonymi, a nie jak zawsze brązowymi plamieniami. Wczoraj miałam wizytę kontrolną u gin. USG przezpochwowe nic nie wykazało. Endometrium było cienkie. powiedziałam również o bólach podbrzusza, dziwnym okresie. Powiedziała, że jakby ból się nasilił mam się zgłosić, ponieważ to może być ciąża pozamaciczna.

I tutaj moje pytanie. czy to że od czasu do czasu pobolewa podbrzusze, po uciśnięciu kuje po prawej ciut powyżej biodra, boli dolny odcinek kręgosłupa oraz łopatka i bark (wszytko po prawej stronie) oraz mam stan podgorączkowy może wskazywać na ciążę pozamaciczną?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

linka napisałam ci na priv
obserwuj siebie i zrób badanie beta hcg

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: zrozpaczona

witam mam 20 lat od kilku lat mam wspaniałego narzeczonego postanowilismy ze chcemy miec dzidziusia (tacy młodzi rodzice) po pół roku sie udało 3testy pozytywne 10 dni spooznial mi sie okres mialam wszystkie objawy ciazy ciszylam sie niemozliwie kiedy bylam w 7 tyg zaczał bolec mni brzuch tak bardzo ze wylądowałam w szpitalu tam okazało sie ze nie ma juz zarodka :( zrobili mi łyżeczkowanie ale następnego dnia okazało sie ze poziom hormonu bhcg wzrasta nastepne usg i diagnoza ciąża pozamaciczna w lewym jajowodzie następnego dnia miałam laparoskopje teraz jestem juz w domu jestem przerazona cały czas placze jest mi zle bo nie wiem czemu tak sie stało a najgorsze jest to ze jak znow zajde w ciaze to moze byc znów pozamaciczna nie wiem co mam myslec co robic pomóżcie mi

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Piszę w tym temacie bo nie ma sensu pisac nowego a pytanie dotyczyw ałsnie ciazy pozamacicznej.

Ostatnio spóżniała mi się meisiaczka źle sie czółam kreciło mi sie w głowie byłam słaba nie mam siły na nic, tamten tydzień miałam wolny wiec w dzień sobie przesypiałam i jakos to było;)
Poszłam do lekarza dostałam skierowanie na badania.
2 dni po wizycie u lakarza dostałam okresu, pierwszy dzieńt o były w zasadzie skrzepy, 3 kolejne dni to plamienia albo b. skąpa meisiaczka jeśli tak to mozńa nazwac.
POdejrzewałam ciązę jednak po rozmowie ze znajomą <która miała kilka ciaz pozamacicznych> nastraszyła mnei ze to wyglada na ciaze po zamaciczna;/
Dodam ze w macicy przed okresem odczówałam jak by mrowienie jak by siedział tam "kornik" nie wiem jak to opisać dokładnie takie delikatne drgania, wczoraj też takie zaobserwowałam zjawisko.
W nocy przebudziło mnei dziwne uczucie w macicy.
Zaraz wstrętne mysli że to ciąza pozamaciczna nei pozwoliły mi zasnać;(
Dzis doszedł jescze ból głowy ;( nadal czoje sie słabo i kreci mi sie w głowie objawy napisane powyzej nie przeszły
Przedemną marne 8 godz. w pracy;/ a wyniki dopiero w piątek

ps. przed miesiaczką robiłam testa wyszedł negatywnie

Ostatnio zmieniony wt cze 17, 2008 11:00 am przez Aniska, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

aniska
z własnego doswiadczenia wiem, ze nie wolno lekcewazyc przeczuc. wykonaj badanie beta hcg a przekonasz sie, czy twoje sa słuszne...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Sama nei wiem... co mam robić;( czóje się xle do piątkju wytrzymam na piatek mam wzytę ulekarza rodzinnego chce wziąśc wolne w pracy i zapisac sie do ginekologa <USG>jeśli nie znajdę dobrego w Warszawie to pójde do starej ;/
Co do testu ... kurcze ja byłam tak pewna ze jestem w ciazy... nawet meżowi mówiłam ze ten test sie pomylił ze moje przeczucia sa silniejsze.
Jedank teraz po rozmowie ze znajomą o ciazy pozamacicznej... sama nie wiem. czemu akurat pozamaciczna? z tego co napisałam z tych objawów to tak wynika?

ech.. jeszce to samopoczucie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

o objawach pisałam na 1szej stronie tego watku

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

test z krwi i po sprawie...bo odczucia to mozna miec rozne...tym bardziej jak sie chce zajsc w ciaze :wink:

Cytuj:
z tego co napisałam z tych objawów to tak wynika?
z objawow rozne rzeczy moga wynikac...niekoniecznie ciaza a co dopiero pozamaciczna...tylko test rozwieje twoje wtpliwosci...po co sie nakrecasz na pozamaciczna jak nawet nie wiesz czy w ogole jestes w ciazy? sprawdz to i bedziesz miala jasnosc :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kochane zapisałam się do lekarza w piątek dopiero na 18 wiec bedzie wszytsko wiadomo.
Boje się o ciąże pozamaciczną gdyż słyszałam ze mając tyłozgięcie macicy jest wysokieprawdopodobieństwo zajścia w ciąże pozamaciczną.
Dziś się czuję lepiej ale głowa zaczyna ćmić moze to przez pogode.

Co do objawów to musze to zbadać wczoraj cały dzień miałam pracę siedzącą wiec był luz ale juz na wieczór macica znowu dała znac o sobie.
heh... najgorsze tot o że znajoma miała kilka ciaż pozamacicznych i chyba tak mnie troche nastraszyła.Ale macie racje wkońcu nei wiem czy wogóle jestem w ciazy a co dopiero pozamacicznej.
Fajnie by było jechać na wakacje już z maluchem w brzuchu hihi ;) no zobaczymy do piątku neidaleko ;0

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ANISKA ja miałam ciąże pozamaciczna i u mnie 3testy wyszluy ze jestem wciąży mialam objawy typowe dla ciazy do lekarza poszlam w sumie tylko po to zeby potwierdzil mi to na100%. tylko ze mialamtypowe objawy ciazy pozamacicznej:
-okropny bol po lewej str brzucha,
-plamienia
-napadł mnie pot zimny mialam uczucie ze sie nie wyprostuje po usg okazalo sie ze to ciaza pozamaciczna w lewym jajowodzie z tego co ty piszesz to to nie wyglada na ciaze pozamaciczna:) nie martw sie i nie mysl tyle o tym badz pozytywnie nmastawiona bo inaczej oszalejesz ja cos o tym wiem a najlepiej idz do 2 lekarzy bo mi pierwszy powiedzial ze jestem wciazy pieknie zarodek sie rozwija a bole ktore mam to ze macica sie rozciaga w rzeczywistosci gdy dostalam sie do szpitala drugi lekarz powiedzial mi ze to ciaza pozamaciczna i te bole to jej objawy bedzie ok pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziekuje wam za odpowiedzi ;)
Byłam u lekarza jak pisałam w którymś tam temacie zrobiono mi USG i okazało się ze to niby pęknięta torbielka.
Ogólnie nie jestem zadowolona z tego badania jak i rozmowy z pania gin.;( była to moja pierwsza wizyta u tej pani doktor i powiem szczerze zę myslałam że będzie wygladało to zupełnie inaczej;)
no coż było mineło...
grunt że p. doktor wykluczyła ciąze pozamaciczną, baaaa.... w sumie zaczeła o tym mówić dopiero wtedy gdy ja zaczełam na ten temat mówić!
w końcu na odczepnego powiedziała ze na 100% pewnosci to moge zrobic badanie z krwi napisała mi na kartce przybiła pieczątke i powiedziała ze za to badanie też trzeba zapłacić;/

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja tez miałam ciaze pozmaciczną wykryta w grudniu w prawym jajowodzie w momencie gdy juz pekła.
nie czułam zadnych bólów z prawej strony , miałam wszystkie objawy ciązowe normalnie.
Mialam plamienia, niestety wszystko zakończyło się operacja.

Warto wierzyć własnej intuicji , nie raz sie o tym przekonałam :)

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

mam podejrzenie ciąży jajnikowej. jeśli to się potwierdzi, chcę wiedzieć co mnie czeka.

czy zabieg jest konieczny? słyszałam o jednej kobiecie(przypadek prawdziwy, nie plotka), która kiedyś leżała na AM Gdańsk z ciążą pozamaciczną (usytuowaną przy jelicie), która donosiła ciążę i urodziła zdrowe dziecko. czy bywają inne przypadki, że ciążę pozamaciczną uda się donosić?

czy zarodek na/w tym jajniku żyje, a zabieg oznacza zabicie go?

jak następuje tzw "wstrząs", (???) czyli pęknięcie jajnika (???), to zarodek jeszcze żyje?

co się stanie, jak nie poddam się zabiegowi?

może to są głupie i naiwne pytania, ale bardzo się niepokoję. proszę o odpowiedź.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witaj
przy ciązy rozwijajacej sie w bańce jajowodu mozliwe jest poronienie trabkowe
tu masz wątek
http://www.forum.e-mama.pl/viewtopic.php?t=21875

ciąza pozamaciczna stanowi poważne zagrozenie dla zycia matki, stąd jesli nie dojdzie do jej poronienia, lekarze wykonują zabieg - nie ma wiec mozliwosci przekonac sie, czy taka ciaza miałaby szanse.
ale popatrz tutaj
http://www.forum.e-mama.pl/viewtopic.php?p=2735269

trudno odpowiedziec, na pytanie czy zarodek jeszcze zyje. w jajniku jest naprawde mało miejsca, wiec ciąza taka zazwyczaj sama przestaje sie rozwijac, z uwagi na brak warunkow.

jesli nie poddasz sie zabiegowi (a ciaza rzeczywiscie jest pozamaciczna) istnieje b. wysokie ryzyko krwotoku do jamy brzusznej i bezposrednie zagrożenie nie tylko zdrowia, ale i twojego zycia

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: dziękuję
Awatar użytkownika

dziękuję gosiu za szybką odpowiedź i wlanie otuchy w moje serce... :) :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

powodzenia i mam nadzieje, ze wszystko wyjasni sie po twojej mysli :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ingakace ja w grudniu miałam ciąże pozamaciczna, pękła w jajowodzie z którego została wyciśnieta bez uzycia narzędzi.
dzien wczesniej zgłosiłam się do szpitala , nie chcieli mnie puscic nawet na własne rządanie, bo groziło by to moja śmiercią gdyby ciaza pekła rozlała się i nie dotarłabym na czas do szpitala

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dziękuję za odpowiedzi i wsparcie!

dziś dowiedziałam się, że nie dość, że nie jest to ciąża pozamaciczna, to jeszcze, że jestem w "normalnej" ciąży!!! :P :lol: jestem taka szczęśliwa :wink: . nawet bóle podbrzusza już tak mnie nie martwią. myślę sobie, że dziecko jakoś tam się układa w macicy, dlatego są takie nieduże skurcze. albo macica jest przywyczajona do comiesięcznych sensacji okresowych i w swoim czasie musi poboleć... zresztą za dwa dni idę do lekarza, więc wszystko się wyjaśni.

jestem dobrej myśli!

jeszcze raz dziękuję za wsparcie! :D

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]