Dzisiaj jest wt kwie 28, 2026 9:30 am

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Międzynarodowy

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 57  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: .
1 żółta kartka

ja jestem bardzo zadowolona z mojej wizytorki :) pomaga mi najbardziej ze wszytskich. a ostatnio, to mi sprawdzila czy aplikacje o councilowa chate dobrze wypelnilam i poprawila to, co bylo zle <jakies 2 zdanka!>
tak samo jestem zadowolona z mojej poloznej, jak kiedys bede planowac 2 dziecko to chce zeby ona mi ciaze prowadzila.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej dziewczynki, mam pytanie odnosnie MA.. bede skladac papiery na CTC i slyszalam ze MA nie liczy sie do zarobkow... nie wiem czy to prawda a jak tak to mam pisac ze biore MA??? no i drugie pytanie... do CTC w tym momencie nalezy podac zarobki za 2006-2007??? jak zrobic uaktualnienie od razu ( poniewaz w tym roku nasze zarobki sa znacznie mniejsze - tymbardziej gdyby okazalo sie ze MA nie jest liczony ) jesli ktoras wie to bardzo prosze o odpowiedz, z gory dziekuje :D

Offline Wyświetl profil  

1 żółta kartka

a jak to jest z tym becikowym? czy naprawde nie ma zadnych szans, zebym go dostala?
chodzi mi o te 500 funtow tutaj

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ivette becikowe dostaniesz gdy bedziesz brac Child Tax Credit wypłacany w kwocie wyższej niż &pound;548 rocznie lub &pound;1096 rocznie, jeśli dziecko nie ma roku. czemu piszesz ze nie masz szans??

Offline Wyświetl profil  

1 żółta kartka

czyli nie jest jeszcze za pozno zeby zalatwic child tax credit?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

CalaWtrAwie pisząc MA masz na myśli maternity leave? Jeśli tak to oczywiście, że wliczają każdego zarobionego funta. Ja byłam jeszcze na starych warunkach, bo Vika urodzila sie przed 1 kwietnia, policzylismy z Jarkiem ile orientacyjnie wyplaca mi jeszcze kasy i zadzwonilismy do inland revenue. Zreszta mielismy podobna sytuacje, w trakcie ciazy pracowalam normalnie tj 48h tygodniowo podobnie moja maz, wiec nasze zarobki nie byly male. Gdy przeszlam na maternity zwiekszyli mi working tax credit, a gdy przeszlam na additional maternity leave, ktory jest bezplatny, dostalam 260 funtow miesiecznie. Wszystko bedzie zalezalo od dochodow partnera, oni kazdego traktuja indywidulanie.

ivette o to becikowe to mozna sie chyba starac do 3 miesiecy od narodzin bobaska. Wydaje mi sie ze mozesz aplikowac o to online, jesli nei to udaj sie do biura pracy, powinni ci dac forme.

A tak na marginesie ide jutro na rozmowe w sprawie pracy, moje siedzenei w domu dobiega konca, urlop koncze 12 stycznia. Jak ja zniose rozstanie z moim malenstwem :?

aniolek 2009*

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

katarzyna dzieki , tak myslalam ze sie zjawisz :D piszac MA mialam na mysli maternity allowance - maciezynski z job centre, slyszalam juz od dwoch osob ze nie wlicza sie do working i child tax credit :roll: ale to wiesz trzeba sie samemu przekonac bo ludzie moga sie mylic :wink: a i pytalam sie o to uaktualnienie jezeli podam zarobki za rok 2006-2007 to nie nie dostane becikowego :? i dlatego zalezy mi na tym zeby od razu na formularzu podac im aktualne nasze zarobki, tylko nie wiem czy tak mozna, a moze podac poprostu zarobki za ten rok- skoro w przyszlym beda one takie same lub nawet mniejsze i w zasadzie nic sie nie zmieni??? moze podac aktualna sytuacje finansowa od urodzenia dziecka??? juz sama nie wiem jak to zrobic, poniewaz jezeli podam zarobki za 2006-2007 i dostaniemy teraz mniej taxow to i tak nam wyrownaja w przyszlym roku ( zwroca ) ale nie zalapie sie na to becikowe, ktore w sumie teraz sie nam nalezy ...
idziesz do pracy??? a malutka z kim zostawiasz?? kurcze wspolczuje Ci rozstania z dzieckiem, pewnie z poczatku bedzie wam ciezko... ja napewno zostaje w domu 3 lata, tymbardziej ze nie mam takich kwalifikacji ( czyt. angielskiego :wink: ) by bardziej oplacalo mi sie pracowac niz siedziec w domu :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

CalaWtrAwie z tego co wlasnie czytam zeby dostac start maternity grant musisz dostawac jedno z: income support, income-based JSA, pension credit, working tax credit , child tax credit zanim twoje dziecko sie urodzi, musisz zlozyc aplikacje o te 500 funtow nim twoje dziecko ukonczy 3 miesiace, potem to przepada.
Tak samo jak biezesz jakas kase z tych co wypisalam powyzej mozesz sie starac o housing benefit i counsit tax benefit. Jezeli zarabiacie do 13,900 rocznie i macie child tax credit mozesz sie starac o darmowe mleko dla dziecka- to samo dotyczy mleka modyfikowanego, z tym ze tu dla dziecka do 1 roku zycia i macie Workong tax credit i dochod rodziny do 15,050 rocznie.
Z tego co ja pamietam podowalam dochod z mojego maternity leave do working tax credit-m dlatego na samym poczatku nie dostalismy nic. Dopiero jak przeszlam na bezplatny urlop, wtedy mi dali 260 funtow.
Jak masz jakies pytania smialo wal na priva odpowiem jak tylko bede umiala. W sumie moj jarek jest bardziej zorientowany w przepisach.

Wczoraj byl w sumie fajny dzien, wczesniej wyklocalam sie z moim pracodawca, ze powinni mi zaplacic za urlop, ktory nalezy mie sie na moim bezplatnym AML, oni twierdzili ze kasy nie dadza bo nie musza. Poszperalam na necie i postraszylam ich prawnikiem, i co wczoraj dostalam 1.033 na raczke za urlopik. Trzeba im pokazac ze sie wie na czym stoi, inaczej nikt nam nie pomoze. Mam teraz na swoj pierwszy maly samochod, ktory pewnie rozwale :D
A co do pracy, to dostane flexible hours, bede pracowala wtedy kiedy bedzie mial jarek wolne, do tego gdy on bedzie mial na popoludnie ja moge isc na 4 h od rana, to samo na odwrot. Nie jest to praca marzen, ale musze sie na nowo zaaklimatyzowac, siedzie juz rok w domu i moj angielski przez to wcale nie jest lepszy. Nadrabiam z instruktorem prawka, ktory ma paskudny kentiszowski akcent :shock: A potem chce isc do przedszkola, lub szkoly, zobaczy sie.
pozdrawiam

aniolek 2009*

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

katarzyna dzieki za pomoc :D ja ogolnie orientuje sie w tych benefitach ale tylko teoretycznie :wink: jak do tej pory to w praktyce zlozylam wniosek o CHB :wink: w sumie wszystko wiem poza jednym- jak moge uaktualnic nasze zarobki aplikujac o taxy?? czy moge podac zarobki za ten rok - juz jako aktualizacje??? wiem ze oni wymagaja by zglaszac od razu jakakolwiek zmiane w finansach- zarowno jezeli chodzi o zwiekszenie jak i zmniejeszenie zarobkow , jezeli podam za zeszly rok to sa one nieaktualne ( i wtedy nie nalezy sie na Child tax credit w wysokosci ktora pozwoli nam dostac SSMG ) jezeli podam zarobki za okres kwiecien'07- kwiecien'08 to sie kwalifikujemy do becikowego. jak i kiedy mam zlozyc ta aktualizacje???

Katarzyna_M pisze:
CalaWtrAwie z tego co wlasnie czytam zeby dostac start maternity grant musisz dostawac jedno z: income support, income-based JSA, pension credit, working tax credit , child tax credit zanim twoje dziecko sie urodzi, musisz zlozyc aplikacje o te 500 funtow nim twoje dziecko ukonczy 3 miesiace, potem to przepada.

nie rozumiem jak moge brac Child tax credit na dziecko ktore sie jeszcze nie urodzilo??? czy chodzi to o to ze becikowe dostaje sie przy drugim dziecku tylko pod warunkiem ze na pierwsze jest brany CTC??? dobrze rozumiem?? :roll:
a odnosnie housing i council tax benefit- czy pobieranie ich nie wplywa na zmniejszenie innych benefitow?? np jezeli biore CTC i dostane housing i council tax benefit to czy nie zmniejsza mi tym samym CTC???

super ze udalo Ci sie dostac kase za urlop :D ja mialam taki zastrzyk gptowki jak mi wyrownali za dwa miesiace maciezynskie- fajne uczucie :wink:

i dobrze masz z ta praca- inni musza kombinowac z kim zostawic dziecko, ja nie zamierzam wracac do pracy- na szczescie nie musze :wink: a wolny czas mam zamiar wykorzystac na nauke rowniez - chce skonczyc studia zaczete w polsce ale jak jest dziecko to pewnie bede miec tylko mozliwosc na open university ( ale z tego co wiem jak sie bierze jakies benefity to wtedy te studia sa bezplatne )
dobrze zrozumialam ze robisz tu prawko??? moj jacek chce zrobic - slyszlam ze jest latwiej niz w polsce, hehe nie mam pojecia jaki jest kentiszowski akcent ( z jakiego to regionu ?? :roll: ) ale wiem cos na temat szkockiego akcentu ( a juz najtrudniejszy do zrozumienia jest akcent szkotow z glasgow- tzw glaswegian akcent- masakra :lol: )

pozdrawiam Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

cala.... pozwole sobie wtracic slowko.Mysle,ze benefity nie maja wplywu na przyznawanie innych,jesli chodzi o ich wysokosc.A jesli chodzi o becikowe to napisze Ci jak bylo w mojej sytuacji.Caly czas otrzymywalam CTC na pierwsze dziecko, pierwsza aplikacje o becikowe zlozylam bedac w ciazy i otrzymalam odmowe.Dopiero kiedy urodzila sie moja coreczka,zglosilismy zmiany i przyznano nam wiecej pieniedzy, dostalam pozytywna odpowiedz.
A do wyliczenia kwoty TC oni biora pod uwage zeszly rok rozrachunkowy ale i sytuacje w jakiej sie znajdujecie obecnie.Zreszta jest cos takiego jak kalkulator benefitow,w ktorym mozesz sprawdzic ile czego Ci sie nalezy.Jesli nie masz do niego dostepu to daj znac a przesle Ci do niego link.

Offline Wyświetl profil  

1 żółta kartka

to ja tez chce linka do tego :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

CalaWtrAwie sorki jak troche zakrecilam, tak to jest, jak sie pisze z dzieckiem na kolanach i walczy to o myszke ,to o klawiature :oops:
Tak jak juz napisala vivian inne zasilki nie maja wplywu na WTC, tylko dochody w tym macierzysnki. Mnie wyliczyli na podstawie P60, potem, gdy nie dostawalam juz kasy od pracodawcy, przeliczyli ponownie i zwiekszyli. Zreszta jak masz jakies watpliwosci rzadowe strony sa tu super, wystarczy wpisac o co ci chodzi, a znajdziesz odpowiedzi na wszystko.
Co do mojego prawka, to juz dlugie story, zaczelam jazdy z instruktorem w 7 miesiacu ciazy, potem przerwa na porod, zagojenie rany po cc, zaczelam znowu- oblalam jeden test praktyczny :oops: . Wtedy zaczelo sie pod gorke, mialam juz zabukowana poprawke, ale utknelam w Polsce miesiac dluzej wiec termin przepadl. Do tego prosto z wakacji przyjechalam do Kentu, maz wczesniej nas przeprowadzil. Znalazlam sobie nowego instruktora i teraz sie przyzwyczajam do jazdy po duzo duzo wiekszym miescie. Wlasie chcialam zabukowac sobie egzamin, ale strona nie dziala :( .
Na Twoje pytanie, czy jest tu latwiej odpowiem, tez maja swoje standardy i wymagania, ale tu nikt nie lata z linijka i nie mierzy odleglosci jak sie zdarza w Polsce, do tego mozesz zrobic do 15 tzw drobnych bledow. Ja oblalam bo przekroczylam predkosc przy ulewnym deszczu, dostalam tzw serious mestake i oblalam. Coz moze mnie to czegos nauczy :D JEdynym warunkiem do robienia prawka jest to, ze trzeba tu mieszkac 185 dni przez ostatnie 12 miesiecy, oraz mieszkac w trakcie aplikowania o prawko.

aniolek 2009*

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej :D dzieki dziewczyny za pomoc, mam zamiar jutro zadzwonic na benefity i poprosic zeby mi podali ChB numer potrzebny do CTC , aplikacje wyslalam jakies dwa tygodnie temu i do tej pory nie dostalam zadnej odpowiedzi ( a wiem ze mozna czekac na to sporo :? ) ale z tego co sie orientuje to ten numer jest nadawany zaraz po zalozeniu sprawy ( zanim jeszcze zapadnie decyzja odnosnie CHB ) wiec mam nadzieje ze mi podadza :roll: a potem wysle o to becikowe

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: Zasilki
Awatar użytkownika

Bardzo wyczerpujace informacje, dziekujemy!!!!
Mieszkam u Anglii od 2.5 roku i chcialam sie tylko podzielic osobistymi doswiadczeniami z ubiegania sie o zasilki....A mianowicie jezeli ma sie sytuacje taka jak moj maz i ja, czyli obdwoje osob pracuja na full time, pozostaja w zwiazku malzennsim jest to niemozliwe zeby dostac housing albo council tak benefit, dochod rodziny musialby, jak wspomialas,nie wiecej niz 16 tys funtow na rok, przecietnie osoba pracujacA na caly etet zarabia ok 15 tys.(ja w tym roku awansowala i zarabiam duzo wiecej)Moral z tego taki, ze wcale o te benefity nie tak latwo.obecnie jestem w ciazy i jedyna kasa jaka dostane bedzie child benefit(nalezy sie kazdemu) no i moze child tax credit, aha no i jeszcze on na 250 funtow na otwarcie konta oszczednosciowego dla dziecka.Za mieszkanie dalej bedziemy musieli"bulic" sxlono ze juz nie wspomne o council taxie,Z tego co sie dowiadywalam o reszte zasilkow moge sie ubiegfac dopiero za rok, wtedy gdy moje dochody sie zmnijesza z racji tego ze bede na macierzynskim.Kurcze ale sie roapisalam, sorki, ale to tylko dla tego, ze mnie to denerwuje, pracujemy ciezko, placimy podatki a tak naprawde to guzik nam sie nalezy.........pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

To o co poprosze troszke zejdzie z tematu...

Maz jest w UK juz 8 miesiac...pracuje na full time i staramy sie o zasilek Child Benefit na naszego 2 letniego synka...
My dojechalismy do niego miesiac temu i moje pytanie brzmi...
W jaki sposob moge dostac tu ubezpieczenie zdrowotne..
Na mnie moze nie zalezy mi az tak ale dziecko..ciezko by bylo kompletnie nieubezpieczone...
Z Polski przyjechalam z EKUZ (europejska karta ubezp.zdrowotnego) i na podstawie tego mialam i ja i syn ubezpiecznie...ale taki dokument dostalam tlyko na miesiac...
Dodam ze maz dzwonil do Home Office i odsylaja go do Job Center Plus i tak wkolko...

Doradzcie cos bardzo prosze...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Miluska przyjezdzajac tutaj do pracujacego meza oboje jestescie podpieci do jego ubezpieczenia. Z tym ze tutaj nie ma czegos takiego jak w PL ze musisz miec na to jakis papierek. Poprostu idziecie do przychodni i rejestrujecie sie. Jezeli zas chodzi ci o otrzymanie z NHS europejskiej karty ubezpieczenia to wystarczy ze zlozycie internetowo aplikacje. Pierwszym wypelniajacym jest maz a potem dodaje on ciebie i synka.

Niuniek jak sama napisalas to zasilki sa dla osob o niskich dochodach. Mysle ze jezeli oboje pracujecie to nie jest tak zle.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

kolorowooka pisze:
Miluska przyjezdzajac tutaj do pracujacego meza oboje jestescie podpieci do jego ubezpieczenia. Jezeli zas chodzi ci o otrzymanie z NHS europejskiej karty ubezpieczenia to wystarczy ze zlozycie internetowo aplikacje. Pierwszym wypelniajacym jest maz a potem dodaje on ciebie i synka.

Maz wypelnial aplikacje przez internet i wyrobil sobie w ten sposob karte ubezpieczenia europejskiego ale gdy mial wpisywac nas wyskakiwalo mu aby podac numer IN a my przeciez go nie mamy..w Home office pytaja po co mi wyrabiac ten numer skoro nie pracuje gdy mowie ze do Child Benefitu do odsylaja do JC+ i tak wkolko..a dziecko przeciez rzed 16 rokiem zyca IN nie dostanie...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Misiulka pisze:
kolorowooka pisze:
Miluska przyjezdzajac tutaj do pracujacego meza oboje jestescie podpieci do jego ubezpieczenia. Jezeli zas chodzi ci o otrzymanie z NHS europejskiej karty ubezpieczenia to wystarczy ze zlozycie internetowo aplikacje. Pierwszym wypelniajacym jest maz a potem dodaje on ciebie i synka.

Maz wypelnial aplikacje przez internet i wyrobil sobie w ten sposob karte ubezpieczenia europejskiego ale gdy mial wpisywac nas wyskakiwalo mu aby podac numer IN a my przeciez go nie mamy..w Home office pytaja po co mi wyrabiac ten numer skoro nie pracuje gdy mowie ze do Child Benefitu do odsylaja do JC+ i tak wkolko..a dziecko przeciez rzed 16 rokiem zyca IN nie dostanie...

jak sie zarejestrujecie w przychodni, włączą Was do rejestru i za jakiś czas dostaniecie karty NHS ze swoimi nr. ten nr też możesz wpisać w kompa, aby wyrobić ehic, jak będziesz jechała do Pl, np. ale karty NHS są podstawą tutaj, przy kazdej wizycie w szpitalu, chcą je zobaczyć..

jak chcesz pracować, to wyrób NIN, ale jak nie potrzebujesz, to nie zawracaj sobie nim głowy póki co, bo to cała kołomyja... takie jest moje zdanie.. skierują Cię na niego automatycznie, jak będziecie sie starać o benefity, np. WTC..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

niuniek rozumiem Twoje rozgoryczenie ale tak to jest juz zrobione ze benefity sa dla tych co malo zarabiaja :wink: :lol:

misiulka kolorowooka ma razje- jestescie na ubezbieczeniu meza :wink: a jezeli chcesz dostac NIN bez pracy to wystarczy zlozyc aplikacje na Child Benefit na Ciebie i umowia Cie na spotkanie :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

cala... ale przeciez CHB nie moze byc na misiulke bo ona nie ma rejestracji w HO.

misiulka idz do Jobcentere i zarejestruj sie jako bezrobotna to moze byc link do otrzymania NIN,bo bez tego numeru mozecie miec problem z innymi benefitami,natomiast Child Benefit,jesli Twoj maz ma rejestracje w HO dostanie bez problemu.Zreszta mogl juz dostawac podczas gdy Ty bylas w Polsce.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 57  Następna

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Międzynarodowy

Strefa czasowa UTC [letni]