Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 1:34 pm


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]




Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
Post: ndz gru 16, 2007 11:45 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 09, 2007 12:13 pm
Posty: 517
Lokalizacja: Szklarska Poręba/Łódź
Z ramienia Dinek z Parku Jurajskiego mam zaszczyt i przyjemność zaprosić Was do nowo otwartej Książki Kucharskiej.

Ponieważ w parku podawanych jest wiele fajnych przepisów ale trudno do nich wracać, powstał pomysł (agnieszka at - dziękujemy!) na stworzenie osobnego tematu z przepisami.
Zapraszamy wszystkich chętnych do zostawiania swoich przepisów, najbardziej zwyczajnych i jak najbardziej wynalazkowych!!
Wierzcie mi na słowo, wiele z nas chętnie eksperymentuje, nawet te, które mają dwie lewe ręce do gotowania!


Niniejszym otwieram naszą książkę przepisem na CIASTO MARCHEWKOWE, przepis autorstwa Ani0408, podała pogodna

4 jajka
szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
150 ml masła roztopionego
cukier waniliowy
łyżka proszku do pieczenia
łyżka cynamonu
2 szklanki drobno startej marchewki
100 g płatków migdałowych


4 białka ubić z cukrem na gęstą masę, dodać 4 żółtka, zmiksować, dodawać po trochu mąkę i masło. Dodać cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cynamon i wymieszać. Dodać marchew i płatki. Piec w 180 stopniach C około 45 minut. Najlepiej smakuje polane lukrem.

Od siebie dodam: PYCHAAAAAAA - pisała pogodna

ps. Jak znajdę jeszcze jakieś przepisy w parku z niedalekiej przeszłości to tez je dodam :)

Pozdrawiam niedzielnie i przyjemności wiele z naszą ksiązką życzę!

_________________
Aneta Szklarska Poręba/Łódź Nasze zdjecia

Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: ndz gru 16, 2007 5:08 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 09, 2007 12:13 pm
Posty: 517
Lokalizacja: Szklarska Poręba/Łódź
Kotlety mielone z feta by Elizap:

Mieso mielone (wieprzowe lub wolowe, a najlepiej pol na pol)
Bulka namoczona i odcisnieta
sol, pieprz
koperek, pietruszka
jajko
Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac i lepic kotlety wkladajac do srodka kawalek fety, nastepnie smazyc lub piec w piekarniku.

Pieczen rzymska by Elizap:

przygotowujesz mieso mielone jak na kotlety, czyli:
cebula, sol, pieprz, jajko, odcisnieta bulka pierw moczona w wodzie,
tutaj dodaje sie takze troche koperku i pietruszki,
nastepnie pokrojona w drobna kostke papryke roznokolorowa i ser twardy tez w kostke,
wszystko razem mieszamy i robimy taki rulonik i buch do pieca na jakies 45 minut i gotowe.

_________________
Aneta Szklarska Poręba/Łódź Nasze zdjecia

Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz gru 16, 2007 9:00 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt sty 09, 2007 5:27 pm
Posty: 3231
Kotlet drobiowy

2 połówki piersi kurczaka
3 jaja
2 cebule
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
przyprawa do kurczaka, sól, pieprz

Mięso,cebulę pokroić w kostkę, przyprawić i wymieszać z surowymi żółtkami, odstawić żeby sie przegryzło. W międzyczasie ubic białka na sztywo. Do mięsa wsypać mąki-obie i dodać białko-wymieszać.Kłaść łyżką na rozgrzaną patelnię i podsmażyć z obu stron.
Ostatnio kombinowałam i dodawałam tez pieczarek - też super smakuje :jk;:

Polędwiczki wieprzowe w sosie prowansalskim

500g polędwiczek
1 łyżka masła
ząbek czosnku
pół szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki śmietany
1 zółtko
3 korniszony
oliwa z oliwek
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki musztardy kremskiej
sól i pieprz

polędwiczki posmażyć na oliwie z masłem z każdej strony, dodać rozgnieciony czosnek, chwilę smażyć. Posypać solą i pieprzem odstawić w ciepłe miejsce.Do pozostałego tłuszczu z patelni dodać wino, 3 łyżki wody zagotować.Śmietanę, musztardę i żółtko ubić trzepaczką, dodać do sosu wymieszać aż do jednolitej konsystencji,zagotować dodać zioła i pokrojone w kosteczkę korniszony. Polędwiczki podawać na lisciu sałaty polane sosem. Wygląda ładnie i smakuje bardzo.

Makaron z serem pleśniowym

makaron (ja lubię kokardki)
ser pleśniowy (np lazur błękitny)
jogurt
tymianek
makaron zagotować, w miedzyczasie ser pleśniowy rozkruszyć na patelni i z odrobiną oliwy- rozpuscić, dodać jogurt wymieszany z niewielką ilością tymianku. Do całości wsypać makaron al dente - wymieszać wszystko hurtem i na talerz.Proste i szybkie. Warunek trzeba lubić zapach i smak takiego sera...


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz gru 16, 2007 9:08 pm 

Rejestracja: sob sty 13, 2007 3:40 pm
Posty: 8539
a może byście kuliżanki zamiesciły jakiś przepis dla takich co nic nie mogą jeść?? :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz gru 16, 2007 9:12 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt sty 09, 2007 5:27 pm
Posty: 3231
Kasiu jak nic nie mogą jeść...to o jaki przepis prosisz :twisted:


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz gru 16, 2007 9:35 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 09, 2007 12:13 pm
Posty: 517
Lokalizacja: Szklarska Poręba/Łódź
Big Brother - czytaj CBA - skasowal mi posta z przepisem na pieczen Elizap bo byl moj post jeden pod drugim, powtarzam wiec:

pieczen rzymska by Elizap:

przygotowujesz mieso mielone jak na kotlety, czyli:
cebula, sol, pieprz, jajko, odcisnieta bulka pierw moczona w wodzie,
tutaj dodaje sie takze troche koperku i pietruszki,
nastepnie pokrojona w drobna kostke papryke roznokolorowa i ser twardy tez w kostke,
wszystko razem mieszamy i robimy taki rulonik
i buch do pieca na jakies 45 minut i gotowe.

_________________
Aneta Szklarska Poręba/Łódź Nasze zdjecia

Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn gru 17, 2007 12:44 pm 
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob cze 03, 2006 11:50 am
Posty: 5215
yawa pisze:
Kotlety mielone z feta by Elizap:

Mieso mielone (wieprzowe lub wolowe, a najlepiej pol na pol)
Bulka namoczona i odcisnieta
sol, pieprz
koperek, pietruszka
jajko
Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac i lepic kotlety wkladajac do srodka kawalek fety, nastepnie smazyc lub piec w piekarniku.

Pieczen rzymska by Elizap:

przygotowujesz mieso mielone jak na kotlety, czyli:
cebula, sol, pieprz, jajko, odcisnieta bulka pierw moczona w wodzie,
tutaj dodaje sie takze troche koperku i pietruszki,
nastepnie pokrojona w drobna kostke papryke roznokolorowa i ser twardy tez w kostke,
wszystko razem mieszamy i robimy taki rulonik i buch do pieca na jakies 45 minut i gotowe
.


Czy o ten przepis Ci chodzi.....
post nie został skasowany tylko połączyłam dwa posty, które były pod sobą. Nic nie kasowałam ...

_________________
Obrazek
Obrazek
[*] 6tc 09.09.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn gru 17, 2007 4:25 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn lip 09, 2007 10:36 am
Posty: 1921
Lokalizacja: mazowieckie
Zastanawia mnie czemu z Parku Jurajskiego, ze to taki ogród dziwów wszelakich? :)

Dołaczam moj osobisty przepis

Chrupkie pulpety cynamonowo-imbirowe

- mięso jak na mielone, najlepiej wieprzowo-wołowe lub jagnięcina
- dodac cebulkę zeszkloną na złoto, smażoną na miodzie i oleju z dosłownie szczyptą soli
- dosc duzo majeranku, łyżeczka cynamonu, pol lyzeczki imbiru, czosnek, łyzeczka wina(doskonale smakują z jarzębinówką), łyzeczka mleka, 1 jajko/0.5kg miesa
- bułka tarta dla zwiazania i podtrzymania konsystencji na oko
Składniki wymieszac łapą i odstawic do lodowki na pare godzin. Potem formowac nieduze kuleczki i obtaczac w bułce tartej. Smazyc na chrupko na rozgrzanym tłuszczu.

Mozna podawac do sałatek w stylu azjatyckim (np. kapusta kiszona z octem winnym, olejem arahidowym i cukrem trzcinowym czy zwykla sałata lodowa z sosem vinegret) i ziemniakow lub klusek. Sa tesz trafionym pomysłem do wszelkich kolacji na ciepło, podawane wtedy z pieczywem na ciepło i dipami.

Smacznego :)

Przypadną do gustu wielbicielom kuchni orientalnej.

_________________
Obrazek

Mateuszek 10.04.2008 cc 8:45 51cm 2600g
--20.05.2009 6tc [*]


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn gru 17, 2007 8:15 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 09, 2007 12:13 pm
Posty: 517
Lokalizacja: Szklarska Poręba/Łódź
Arianka pisze:

Czy o ten przepis Ci chodzi.....
post nie został skasowany tylko połączyłam dwa posty, które były pod sobą. Nic nie kasowałam ...


Ojej, nie zauwazylam, przepraszam... Ale ze mnie ciapa!! Siedzialam caly dzien przy komputerze, juz mi sie na oczy rzucilo, raz jeszcze przepraszam..
Prosze, usun ten dodatkowy post z ta pieczenia rzymska...

_________________
Aneta Szklarska Poręba/Łódź Nasze zdjecia

Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn gru 17, 2007 8:39 pm 
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob cze 03, 2006 11:50 am
Posty: 5215
Yawa nie będę usuwać... niech sobie będzie ... a co :!: :wink:

_________________
Obrazek
Obrazek
[*] 6tc 09.09.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt gru 18, 2007 12:37 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw gru 28, 2006 11:57 am
Posty: 1852
Jestem głodna a w bufecie kolejka jak stąd do Timbuktu, więc chociaz sobie pomarzę o jedzeniu...

Lasagne ze szpinakiem
makaron lasagne
mrożony szpinak
mięsko mielone
pomidor
żółty ser
sos beszamelowy
masło
czosnek
ulubione przyprawy do mięsa

Rozgrzewamy oliwę z czosnkiem, smażymy mięsko. Następnie dodajemy rozmrożony szpinak (rozmrażamy go w garnku, na gazie z odrobina wody, masła i soli). Dusimy mięsko ze szpinakiem i przyprawami. przygotowujemy sos beszamelowy (mleko, masło, mąka + odrobina soli) i dorzucamy do niego dużo, dużo startego żółtego sera (powinien się roztopić). W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem układamy kolejno: płatek makaronu (wcześniej zamoczony przez chwilę w garnku z wrzątkiem), nadzienie mięsno-szpinakowe, plasterki pomidora i sos. Robimy tyle pięterek ile mamy ochotę. Wierzch zalewamy sosem i dekorujemy plasterkami pomidorka. Uważamy, żeby zamoczyć sosem rogi makaronu - żeby zbytnio się nie wysuszyły w piekarniku. Zapiekamy aż będzie wyglądało na smakowicie upieczone. :D

mniam, idę zobaczyć jak tam stan kolejki w bufecie

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt gru 18, 2007 8:54 pm 
Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn maja 09, 2005 7:19 pm
Posty: 1043
Bardzo proszę przepisy na forum kulinarnym, każdy w osobnym wątku. Jeśli chcecie, aby łatwiej je było Wam znależć, możecie dodać znacznik "Dinki" w temacie.
http://www.forum.e-mama.pl/viewforum.php?f=15
eva


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt gru 18, 2007 9:39 pm 

Rejestracja: sob sty 13, 2007 3:40 pm
Posty: 8539
a nie mówiłam, ze wygonia nam ten wątek :roll: :roll: :roll:


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr gru 19, 2007 9:27 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 09, 2007 12:13 pm
Posty: 517
Lokalizacja: Szklarska Poręba/Łódź
Wnerwia mnie taka polityka, rozumiem ze sa jakies zasady, ale te zasady reguluja sobie sami moderatorzy wg wlasnych pomyslow. Na forum ktore pani moderatorka eva zaproponowala powinnysmy umieszczac przepisy kazdy w osobym watku, i generalnie szukanie jest beznadziejne. Nie zda wiec to egzaminu w przypadku naszych przepisow, kotre chcialysmy gromadzic w JEDNYM watku.

Pozdrawiam prawie swiatecznie pania moderator

_________________
Aneta Szklarska Poręba/Łódź Nasze zdjecia

Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr gru 19, 2007 2:40 pm 
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob cze 03, 2006 11:50 am
Posty: 5215
Yawa a zagladałaś do tego wątku, że piszesz, że szukanie jest beznadziejne :?:
Chyba raczej nie :!:
Są tam ładnie wg. alfabetu poukładane przepisy i mozna tylko kliknąc i już się otwiera..
Proszę bardzo
http://www.forum.e-mama.pl/viewtopic.php?t=9694

p.s a Eva nie jest moderatorem tylko Adminem

_________________
Obrazek
Obrazek
[*] 6tc 09.09.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr gru 19, 2007 4:33 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 09, 2007 12:13 pm
Posty: 517
Lokalizacja: Szklarska Poręba/Łódź
Bylam, widzialam, jest alfabetycznie, ale nie wg autora, a to tez jest (dla nas) wazne. I wciaz jest mi strasznie przykro, ze pomysly innych na fajne watki nie sa akceptowalne. Trudno.

_________________
Aneta Szklarska Poręba/Łódź Nasze zdjecia

Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr gru 19, 2007 6:34 pm 
All Mighty Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob kwie 16, 2005 5:43 pm
Posty: 3613
Zgadza się - trudno, przenoszę wątek na właściwe miejsce.

_________________
In the silence of your room
In the darkness of your dreams


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr gru 19, 2007 7:27 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 09, 2007 12:13 pm
Posty: 517
Lokalizacja: Szklarska Poręba/Łódź
ALL MIGHTY ADMIN - BRZMI NIEMALZE JAK BOG! Reszta nie ma znaczenia! Powodzenia!!

_________________
Aneta Szklarska Poręba/Łódź Nasze zdjecia

Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: czw gru 20, 2007 5:40 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw kwie 26, 2007 1:19 pm
Posty: 496
Lokalizacja: Racibórz
A ja mam w nosie ALL MIGHTY i i podaję przepis na trufle

tabliczkę czekoladymlecznej i gorzkiej rozpuścić w gorącej wodzie (garnek z czekoladą do garnka z gorącą wodą). W międzyczasie dolewać trochę mleka lub śmietanki i mieszać (w miarę jak zacznie się roztapiać) tak, aby uzyskać konsystencje gęstego sosu. Potem dodać pomielone 120 g orzechów włoskich i pomiażdżone biszkopty (mi wyszedł jeden rządek) oraz ze 2 łyżki spirytusu lub łyżkę spirytusu i 2 łyżki rumu. Konsystencje reguluje się dodając pomiażdżone (jak najdrobniej) biszkopty. Masa ma być plastyczna, tak, że jak dotknie się palcem to nie przykleja się. Na ciepło kręcic kulki i obtaczać w cukrze pudrzu. Potem do lodówki i po 2 godzinkach- nieeeebo w gębię. Oczywiście zawsze można do przepisu dorzucić 3 - 4 szklaneczki whisky :wink:


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 19 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda
Friends Pliki cookies forra