Kotlet drobiowy
2 połówki piersi kurczaka
3 jaja
2 cebule
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
przyprawa do kurczaka, sól, pieprz
Mięso,cebulę pokroić w kostkę, przyprawić i wymieszać z surowymi żółtkami, odstawić żeby sie przegryzło. W międzyczasie ubic białka na sztywo. Do mięsa wsypać mąki-obie i dodać białko-wymieszać.Kłaść łyżką na rozgrzaną patelnię i podsmażyć z obu stron.
Ostatnio kombinowałam i dodawałam tez pieczarek - też super smakuje
Polędwiczki wieprzowe w sosie prowansalskim
500g polędwiczek
1 łyżka masła
ząbek czosnku
pół szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki śmietany
1 zółtko
3 korniszony
oliwa z oliwek
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki musztardy kremskiej
sól i pieprz
polędwiczki posmażyć na oliwie z masłem z każdej strony, dodać rozgnieciony czosnek, chwilę smażyć. Posypać solą i pieprzem odstawić w ciepłe miejsce.Do pozostałego tłuszczu z patelni dodać wino, 3 łyżki wody zagotować.Śmietanę, musztardę i żółtko ubić trzepaczką, dodać do sosu wymieszać aż do jednolitej konsystencji,zagotować dodać zioła i pokrojone w kosteczkę korniszony. Polędwiczki podawać na lisciu sałaty polane sosem. Wygląda ładnie i smakuje bardzo.
Makaron z serem pleśniowym
makaron (ja lubię kokardki)
ser pleśniowy (np lazur błękitny)
jogurt
tymianek
makaron zagotować, w miedzyczasie ser pleśniowy rozkruszyć na patelni i z odrobiną oliwy- rozpuscić, dodać jogurt wymieszany z niewielką ilością tymianku. Do całości wsypać makaron al dente - wymieszać wszystko hurtem i na talerz.Proste i szybkie. Warunek trzeba lubić zapach i smak takiego sera...