Dzisiaj jest śr maja 13, 2026 12:05 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

wiosenka25 nie wiem czy pomogę, ale mój też się tak wyginał podczas karmienia, być może wydawało mu się, że świat do góry nogami jest ciekawszy i tylko podczas jedzenia. Ja poszłam na sposób, zaczęłam mu ograniczać ten światopogląd podczas jedzenia (Karmię go teraz w wózku zaraz przed zegarem ściennym), niech się chłopak skupi na jedzeniu i zegarku :)

Mój synek też pierw się przekręcał z plecków na brzuszek, bo na odwrót widać było to dla niego sztuka. Jednak teraz jak już się przekręca z brzuszka na plecki to robi to tylko w jedną stronę (lewą) czy przyjdzie czas na prawą stronę, czy muszę go do tego jakoś nakłonić?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a moja Emilka narazie nic nie robi i nie kombinuje, ma wzmożone napięcie mięśniowe i póki co to leży i napina nóżki, ćwiczymy met. Vojty ale coś to głupie napięcie nie chce się unormować trochę się tym martwię :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a ja wracam do pierwszych postow codzienna rehabilitacja pomogla maly ma juz 7 miesiecy skonczone i pieknie obraca sie na brzuszek jak mu sie chce :wink: obkreca wokol wlasnej osi podnosi tyleczek i pelza :wink: :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No mój właśnie zaczął pełzać, dość dziwnie to wygląda. Rusza się jak "delfin" lub "żabka" i się leciutko przemieszcza, czy tak wygląda pełzanie? Czy powinien to robić na czworaka?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Aara dziecko musi najpierw nabyć umiejętność unoszenia pupy i głowy jednocześnie. Nie wymagaj za wiele ;) Jeśli porusza się jak delfin, to zacny wzór sobie wybrał.
To normalne, że dziecko najpierw raczkuje, pełza do tyłu, a dopiero potem czworakuje.
lula gratuluję :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

XezbethDziękuję za odpowiedź. Fakt Rafcio jest jeszcze maleńki, a ja jestem taka zielona jeśli chodzi o poszczególne stopnie rozwoju, mimo, że czytam dużo:) Rafik codziennie czymś zaskakuje, niech sobie "podelfinuje" 8)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mój maluszek jak go kładę na brzuszku (ręce pod barkami) to po chwili przekreca sie na plecki ... na razie ciagle na lewą stronę, ale smiesznie to wygląda bo jak tylko sie go połozy to zaczyna delikatnie bujac całym ciałem i przewraca sie na plecy ... chyba mu się to spodobało
wczesniej ręce miał po bokach i zaczynałam sie juz martwic ze kazde połozenie na brzuch wywołuje atak płaczu i krzyku .. ale doczytałam na forum :P ze nalezy kłasc rece pod barki i :lol: zadziałało ;))

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Drogie Mamy :D :D
Wszystkie macie racje,chociaż spróbuję to trochę pozbierać.
Dzieci przekręcają się tak jak i robią inne rzeczy w swoim czasie.Jedne trochę wcześniej inne później.Nic w tym złego.Dzieci podnoszone pod pupę i pod głowę,noszone w pionie z odchylaniem w tył,mające mało okazji do samodzielnego kombinowania,robią różne rzeczy później,te pozostające dużo w swobodzie robią wcześniej.
Nie wszystkie dzieci muszą ćwiczyć-niektórym wystarczy tzw.nadzór terapeutyczny-czyli spotkania 1/tydzień,raz na 2 tygodnie lub nawet rzadziej-omówienie co się dzieje,propozycje zabaw do domu i dzieci które zablokują się na chwile mogą iść=rozwijać się w swoim tempie.Jeśli terapeuta mówi że 1x w tygodniu wystarczy,to trzeba mu zaufać .Przecież nie chce zaszkodzić dziecku.Teraz jest swoista "moda" na rehabilitowanie dzieci.Ale tak naprawdę niewiele z nich potrzebuje rehabilitacji.Natomiast wszystkie potrzebują możliwości ruszania się,a często mam do czynienia z dziećmi które (fotelik samochodowy,leżaczek,na rączkach) spędzają po 5-8 godzin i mają bardzo niskie napięcie(ruch podnosi napięcie).nie potrafią nawet przy obrotach kontrolować głowy :lol2: .To smutne. A potem wsadzane są w chodziki,bo już mają 6-7 miesięcy więc pora chodzić. :$%^:
Jeśli mają swobodę ruchu to będą się rozwijać normalnie-czyli w swoim tempie.Bez ćwiczeń i popędzania. ,

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

wiekszosc z tego powiedziala mi rehabilitantka to jest dla mnie potwierzxdzeniem jej slow a ja przyznaje sie winna lezaczka i rak :oops:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Muszę jeszcze dopisać co nieco. :D to będzie długie co nieco :(
Mamy tendencję,do tego by każdą rzecz którą robi dziecko zaraz oceniać/spodziewać się, że to niepokojące,nieprawidłowe.... :? Dzieci uczą się siebie, swojego ciała w ruchu,reakcji równoważnych,przeciw grawitacji...Muszą te umiejętności rozpracować same na własny użytek. :lol2: Cała rehabilitacja( wolę określenie nadzór terapeutyczny) polega na tym aby towarzyszyć maluchowi w poszukiwaniach i odkrywaniu swojego świata.Mówię o dzieciach zdrowych.Z dziećmi które wymagają rehabilitacji 3-5 x w tygodniu nie.To inny temat. :(
Każde dzieciątko jest innym człowiekiem,ma inne napięcie mięśni,inaczej jest pielęgnowane przez rodziców,inne ma możliwości ruchu.Te pytania mam ...dziecko mojej przyjaciółki robi to a moje nie...może chory? Nie po prostu twoje dziecko jest innym człowiekiem.Wystarczy że jej spędza czas na podłodze,bo ma dwoje dzieci i na szczęście nie ma czasu,a twoje jest pierwsze,więc ciągle zajmujesz się nim,ciągle rozważasz i obserwujesz.Jeśli jest coś nie tak to nie jest to tylko zamknięta jedna rączka,lub ustawiona jedna stópka.Pediatra widzi napięcie ,ruch itd...To że kieruje do neurologa to nie kwestia do niepokoju,lecz kompetencji lekarzy.Takie są ich procedury. :shock: Nie trzeba zaraz się niepokoić.Poza tym dzieci mają różne fazy rozwoju,wpływy odruchów-prawidłowych które je prowadzą ale dziecko MUSI mieć możliwość doświadczania samodzielnego = spontanicznego ruchu.Na rękach,w leżaczku,bujachku,chodziku to nie jest spontaniczny ruch.TO BLOKOWANIE prawidłowego rozwoju,lub ściąganie na niekoniecznie dobre tory.Rozwój to uczenie się prawidłowych sekwencji ruchu,a nie pozycja na brzuchu,na plecach siedzenie z podporem.To umiejętność ochrony głowy przy upadku,to czucie=wiem jak podeprzeć się rączką żeby nie upaść,jak ustawić głowę w przestrzeni i jak pracować oczami wodząc za zabawką(dzieci często "skaczą "oczami a nie wodzą ,to bardzo zaburza potem czytanie lub nie leżały na brzuchu,bo nie lubiły i nie mają pełnego wodzenia od lewej do prawej tylko od połowy a potem problem z czytaniem ).Wiem mamy że jesteście pełne troski o swoje maleństwa,ale zamartwianie się powoduje że wasze dzieci mają zatroskane mamy,a nie szczęśliwe,że mają cudowne :kla: niepowtażalne :pipi: dzieciaczki :brv:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]