Dzisiaj jest wt kwie 28, 2026 7:43 am

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Międzynarodowy

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 57  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

oliwia24 pisze:
dzieki cala.my nie liczymy kolezanki, tylko wlasnie o to mi chodzilo czy jak ona bedzie na umowie jak oni to licza, ktos mi mowil ze musi mieszkac rodzina , bez obcych,wiec sie zmartwilismy bo glupio nam odmowic juz tej kolezance jak juz obiecalismy ze mozemy wziasc razem mieszkanie. :? ale jak piszesz ze doplaca nam do swojej polowy to ok..wiadomo ze dadza nam mniej pieniedzy??? :?a co jesli jej nie bedzie na umowie???ale bedzie z nami mieszkala? :) oni to jakos sprawdzaja? chodzi o to ze ona chce byc zameldowana.
dzis na pewno wroce i nadrobie zaleglosci, :D szukamy mieszkania, wiec przegladam stosy ogloszen :roll: i tak nikt (oprocz ciebie)nie zauwazyl mojej nieobecnosci :( :)

ja tez zauważyłam, bo też cościk napisałam w tym temacie :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

olivia w aplikacji do HB musisz umiescic wszystkie osoby,ktore zamieszkuja w Twoim domu i podac ich dochody,niestety.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

a czy to jest prawda ze aby sie strarac o housing trzeba mieszkac minumum rok w Uk?? :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

oliwia24 pisze:
a czy to jest prawda ze aby sie strarac o housing trzeba mieszkac minumum rok w Uk?? :?

ja tam o czymś takim nie słyszałam. Wszystko rozbija sie, czy właściciel chce dofinansowanie z Cuncila czy nie. Znajomi, którzy sa po parę miechów podostawali, a i słyszałam pogląd, że trzeba być 2 lata w danym mieście, ab się o cokolwiek starać. Nie wiem skąd to się bierze... U nas z praktyki nic takiego nie wychodziło.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

ale tylko, jeśli właściciel mieszkania się zgodzi. Nam landlord powiedział, że ma tyle mieszkań, że nie chce mu się prowadzić korespondencji z Cuncilem. Na wniosku musi się podpisać...tak napisala lili

a cala pisala w pierwszym poscie ze cala sprawa jest poufna i wynajmujacy nie musi o niczym wiedziec :? jak to? :?
Ja tam wole wszystko sprawdzic i was zapytac bo znajomi co dziennie przynosza mi rozne newsy, ostatnio ze nie dostaniemy housing benefitu bo trzeba rok miniumum mieszkac :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Landlord nie prowadzi zadnej zawilej korespondencji z counsilem.Counsil wysyla jedynie do niego list,ze bedzie wplacal na jago konto dotacje jaka zostala Wam przyznana.Moze rowniez placic Wam bezposrednio te pieniadze.Jesli chodzi o ten rok,ja mysle,ze to zalezy od urzedu ale maja pewne przepisy,ktorych musza sie trzymac.U mnie jest tak,ze trzeba byc zarejestrowanym w HO przez rok aby dostac HB,z przerwa nie wieksza niz 4 tygodnie.
A tak swoja droga to ladnlord ma guzik do tego czy masz dofinansowanie czy nie,to jest sprawa miedzy wami i counsilem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

oliwia O oba świadczenia ( housing oraz council tax benefit ) można starać się od razu po podjęciu pracy w Wielkiej Brytanii. Jezeli chodzi o ten rok pobytu w UK, to wymagany jest, gdy chcesz dostac mieszknie z city council ( nie mylic z mieszkniem housingowskim ) :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Co urzad to obyczaj, ja mieszkam w Devonie,i w dwoch roznych miastach i counsilach panuja inne zwyczaje.Jeden jest bardziej dostepny,natomiast drugi wymaga roku rejestracji i ciaglosci pracy.Ja uwazam,ze najlepszym rozwiazaniem jest pojscie do counsilu i uzyskanie informacji,poniewaz, choc obowiazuja tu pewne sztywne zasady to jednak kazdy wniosek rozpatrywany jest indywidualnie.Dlatego tak duzo opinii i pozniej rodzacych sie watpliwosci.

Z ostatniej chwili,musialam dopisac:
Olivia mam czasem metlik w glowie jesli chodzi o te urzedowe sprawy,bo nienawidze juz tych urzedow przez to ciagle zalatwianie czegos..Posluchaj raczej calej.... a nie swoich znajomych.Do tego benefitu bedziecie musieli zalaczyc tylko dowody swiadczace o dochodach. z ostatniego miesiaca lub dwoch,wazne jest jednak to aby miec HO.A poniewaz macie zamiar mieszkac z kolezanka to bedzie plus w staraniu sie o mieszkanie socjalne,wiec zlozcie aplikacje rowniez jesli chodzi o to.Im gorsze warunki tym wieksze szanse na jego otrzymanie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

macie racje z tymi urzedami :) ta papierkowa robota jest straszna.
jak bedziemy mieszkaczkac zkolezanka to moze rzeczywiscie szybciej dostaniemy meszkanie, ale ona chce byc na umowie i zameldowana, wiec jesli np bedziemy placic za czynsz500 funtow to dostaniemy dofinansowanie tylko do polowy???wiecchyba lepiejby bylo gdyby na umowie byl tylko maz wtedy dostalibysmy chyba wiecej pieniedzy??
co do HO.to maz wszystko ma,bo pracuje :) a mi nawet udalo sie dostac NIN :) wyslalismy juz papiery o working tax..tylko jak nam odesla pewnie bedzie juz styczen, a w styczniu urodzi sie mala i trzeba bedzie jeszcze razwysylac , i dac im znac ze mamy dziecko, :? i znowu wypelniac i znowu czekac...??? :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

oliwia nic nie bedziesz musiala wypelniac.Dzwonisz tylko i zglaszasz zmiany.A oni przysylaja Ci nowa kalkulacje.
Jesli chodzi o ten HB to pewnie dostalibyscie wiecej gdyby kolezanki nie bylo na umowie.Chociaz nie wiadomo jak oni to wszystko oblicza.
Nam w jednym urzedzie obliczyli kwote jaka nam przysluguje,gdy poszlismy do urzedu w naszym dystrykcie kwota sie zmienila.A oni przeciez maja specjalne programy kalkulujace te benefity.No i w efekcie dzieki nam zaczela sie wojna pomiedzy counsilami,burzliwe rozmowy telefoniczne.Ci pierwsi nie mogli zrozumiec dlaczego robia nam takie problemy.I dzieki ich pomocy drugi urzad odpuscil i zaplacil nam wlasciwa kwote.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

dzieki vivian za informacje..jak mi przyjdzie jeszcze raz to samo wypelniac to swira dostane..jak dzwonilam o workingtax to mi koles powiedzial ze przysluguje nam 70 funtow, ale nie zrozumialam go dobrze przez telefon, to chyba na miesiac bo na tydzien to za duzo????
wczoraj odeslalam papiery ciekawe ile im zejdzie zeby odpisac :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

oliwia ja tez nie cierpie urzedow i papierow, i urzednikow
Co do tego benefitu to potrzebne jest duuuuuuuuuuuzo zaswiadczen i papierkow. Sam wniosek jest prosty do wypelnienie. ( czesto po zlozeniu trzeba jeszcze im donosic jakies uaktualnienia, dodatkowe dokumenty i tak sie ciagnie )
minimum co jest potrzebne to : dowod lub paszport , NIN. , wyciag z konta bankowego, dowody wplaty za mieszkanie, potwierdzenie zarobkow, potwierdzenie wysokosci innych benefitow np tax credit lub child benefit.
Pieniadze moga przychodzic w czekach lub byc wysylane bezposrednio do landlorda. Wyplacane sa w stecz (czyli od daty zlozenia wniosku), ale z tego co wiem to rozpatrywanie sprawy moze trwac bardzo dlugo :? dlatego warto tam dzownic i przypominac sie..jak wszedzie zreszta :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

vivian pisze:
Landlord nie prowadzi zadnej zawilej korespondencji z counsilem.Counsil wysyla jedynie do niego list,ze bedzie wplacal na jago konto dotacje jaka zostala Wam przyznana.Moze rowniez placic Wam bezposrednio te pieniadze.Jesli chodzi o ten rok,ja mysle,ze to zalezy od urzedu ale maja pewne przepisy,ktorych musza sie trzymac.U mnie jest tak,ze trzeba byc zarejestrowanym w HO przez rok aby dostac HB,z przerwa nie wieksza niz 4 tygodnie.
A tak swoja droga to ladnlord ma guzik do tego czy masz dofinansowanie czy nie,to jest sprawa miedzy wami i counsilem.

czy są różne formularze o to?? łaziłam 10 razy do cuncila i NIE MOGŁAM złożyć o HB, ponieważ LANDLORD SIĘ NIE ZGODZIŁ i NIE PODPISAŁ PAPIERÓW, bez tego ani rusz... Są różne rodzaje posesji, na jedne można to uzyskac, an inne nie ( macie nawet w ogłoszeniach napisane z HB czy bez możliwości, tak samo jak no pets, niestety)...

także najlepiej rzeczywiście przejdź sie i zapytaj w cuncilu, bo i z tym zdania podzielone najwyraźniej... ja wiem ze swojego doświadczenia. Wszystko zalatwiliśmy a tego akurat nie dało sie przeskoczyc z tej właśnie przyczyny, że się nie zgodził... i nic nie zrobisz :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

lili aplikacja o HB jest do wypelnienia dla Ciebie,landlord nie musi Ci jej podpisywac.Idz do swojego urzedu i popros o aplikacje (Housing Benefit & Council Tax Benefit),lepiej sie przygotowac wczesniej w kwestii papierkowo-dokumentowej :) do tych wszystkich dokumentow, o ktorych wspomniala calawtrawie musisz miec rowniez umowe z ladlordem.Wyciagi bankowe z wszystkich kont jakie posiadacie(w naszym przypadku chcieli z ost.2 m-cy).Biurokracja okropna.Nie musisz pytac Landlorda o zgode,w ogole mu o tym nie mow.W razie potrzeby urzad sam kontaktuje sie z agencja,czy osoba wynajmujaca Ci mieszkanie..
oliwia jak juz raz zlozysz aplikacje o Tax Credits to pozniej tylko telefonicznie informujesz o zmianach,o urodzeniu dziecka rowniez.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

vivian pisze:
lili aplikacja o HB jest do wypelnienia dla Ciebie,landlord nie musi Ci jej podpisywac.Idz do swojego urzedu i popros o aplikacje (Housing Benefit & Council Tax Benefit),lepiej sie przygotowac wczesniej w kwestii papierkowo-dokumentowej :) do tych wszystkich dokumentow, o ktorych wspomniala calawtrawie musisz miec rowniez umowe z ladlordem.Wyciagi bankowe z wszystkich kont jakie posiadacie(w naszym przypadku chcieli z ost.2 m-cy).Biurokracja okropna.Nie musisz pytac Landlorda o zgode,w ogole mu o tym nie mow.W razie potrzeby urzad sam kontaktuje sie z agencja,czy osoba wynajmujaca Ci mieszkanie..

moja droga, przecież mam te papiery, dostałam ctb!! jest jeden formularz o to, taka gruba książeczka. na końcu jest miejsce dla landlorda. miał wypełnić, ale powiedział, ze mu się nie chce i mamy szukac nowej chaty, jak chcemy hb, a poza tym on od początku mówił, że na jego mieszkaniach nie ma bh ( co było kłamstwem, bo mąż 3 razy go o to pytał...). to my i tak jak składaliśmy, nic o tym nie powiedzieliśmy, a nóż widelec, nie?? I NIE UDAŁO SIĘ, bo NIE PODPISAŁ. w szoku jestem, że piszesz, że nmie ma nic do gadania. u nas miał i to dużo, a w urzędzie z nami nie był. poza tym nawet przez agencje nie chcą hb. to dla nich problem, od razu, jak powiesz, więc albo nie wszędzie jest tak samo, albo u nas wolna amerykanka, skoro u Ciebie to sprawa prywatna i landlord nie ma nic do powiedzenia.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

lili jest jedna aplikacja na te dwa benefity,kiedy urzad przysyla odmowe,to jasno okresla czemu nie mozesz dostac tych dodatkow.My mieszkamy w domu wynajetym przez agencje i nie mamy zadnych problemow.W takiej jak twoja sytuacji najlepiej byloby udac sie do CAB,bo uwazam,ze landlord postepuje niezgodnie z prawem.I wiesz my nigdy nie dawalismy do podpisania tej aplikacji landlordowi.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja tez pierwszy raz sie spotkalam z tym o czym pisze lili :roll: z tego co ja wiem to landlord ( czy tez agencja lub council ) nie musi wiedziec o tym ze sie otrzymuje hb ( jest to poufne chociazby z tego wzgledu zeby nie podnosil czynszu gdyby dowiedzial sie ze otrzymujemy jakies doplaty na mieszkanie ) moze poprostu co urzad to obyczaj ale tez uwazam ze nie powinno tak byc i nalezy to gdzies zglosic
otrzymywanie hb nie moze byc uzaleznione od zgody landlorda ( kazdy ma prawo otrzymac ten benefit pod warunkiem ze spelnia okreslone warunki ale zaden z tych warunkow nie dotyczy landlorda )

jezeli chodzi o podpis landlorda to jest on potrzebny tylko na umowie dolaczonej z reszta dokumentow do wniosku
jezeli pieniadze sa bezposrednio wyplacane lokatorowi wlasciciel mieszkania ( landlord ) nie moze otrzymac zadnych informacji na ten temat, chyba ze lokator wyrazi na to pisemna zgode
urzad nie moze nawet poinformowac landlorda czy najemca zlozyl wniosek o wyplacanie HB!!!

lili to o czym piszesz jest niezgodne z prawem radze ci udac sie do Citizens Advice Bureau ich biura sa w kazdym miescie , tam napewno doradza wam co robic gdyz najprawdopodobnie nalezy sie wam HB

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej-A Z MOJEGO SKROMNEGO DOSWIADCZENIA WIEM,ZE LANDLORD MUSI AKCEPOTOWAC HB :D
POZDRAWIAM I ZYCZE POWODZENIA

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Widocznie ludzie czasem trafiaja na zlosliwych landlordow,ktorzy chcieliby miec kontrole w kazdej kwestii.Nigdy nie spotkalam sie z zadna informacja aby decyzje o tym,czy masz przyznany dany benefit podejmowal lanlord.Jesli spelniasz warunki aby otrzymac dodatek,dostajesz go i decyduje o tym panstwo,bo to ono placi te pieniadze.
Jesli sie myle to podajcie link do wiarygodnej informacji,ze decyzje o HB podejmuje Landlord albo ma wplyw na jego przyznanie.Bo wydaje mi sie,ze to o czym piszecie to sa jakies subiektywne odczucia i doswiadczenia z nieuczciwymi ludzmi.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dziwi mnie ta ostra wymiana doswiadczen z landlordami w kewstii housing&council tax benefit :shock: :shock: Wczoraj wypelnialam ten dokument i uwierzcie mi na slowo, jest tam miejsce zeby zaznaczyc ze nei zyczycie sobie, aby landlord czy tez agencja byla powiadomiona, ze staracie sie czy tez macie dofinansowanie !!! Wczesniej mieszkalam w Cornwall i tam tez skladalam podanie, moze kazde hrabstwo ma inny formularz, jednak ten fragment o ktorym pisze jest w kazdym .
Landlord nie ma nic do benefitu, piszesz ze w razie przyznania chcesz pieniadze na konto i tyle, nikt oprocz Ciebie nie wie i wiedziec nie moze, bo tak jak juz dziewczyny pisaly jest to sprawa poufna.

Pisalyscie tez o benefitach, ja najpierw zaraz po urodzeniu Viktorii poszlam z wypisem ze szpitala, aby dostac aktu urodzenia i zarejestrowac mala. Potem zlozylism claim o child benefit, potem working tax credit&child tax credit. Poniewaz dostawalam SMP dostalam neiwiele, natomiast teraz jestem na additional maternity leave i kasy dali wiecej, jednak kazda zmiane czy to adresu, godzin parcy lub stawki trzeba niezwlocznie zglosic.

Jeszcze ktoras dziewczyna pisla o kolezance, ktora chce dopisac do kontraktu, przemysl sprawe, poniewaz wiem, ze jesli bedzie u was mieszkala dorosla pracujaca osoba nalezy w formulazu wpisac jej dochody i wszystkie dane. Dzieki temu podziela czynsz, cauncil i kalkulacje innych oplat na polowe, takze od razu maleje szansa dostania tego benefitu :(

A co do roznych opinii to ja tez wysluchiwalam roznosci, sama sie doinformowalam na zadowych stronach, wszystko jest fajnie rozpisane, po co sluchac glupot od zyczliwych i sie potem denerwowac

pozdrawiam z pochmurnego kentu :D

aniolek 2009*

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 57  Następna

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Międzynarodowy

Strefa czasowa UTC [letni]