Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:36 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

moja Nelcia miala 4-5 miesecy jak siedziala i 6-7 jak juz tala a 8 jak chodzila przy meblach

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

a mój Pati najpierw siedział, potem stawał w łóżeczku i przy meblach a dopiero potem raczkował i sam chodził :D

myślę że na to nie ma reguły- tak jak sie dziecku uda tak będzie robiło - mojemu udało sie najpierw usiąść to tak sobie robił :D myślałam że w ogóle nie będzie raczkował ale przyszedł i czas na to :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

moja zaczęła wstawać tak kilka dni przed ukończeniem 7 miesiąca.
wcześniej raczkowała ze trzy tygodnie. Teraz łazi jak sie trzyma albo jak sama się czegoś trzyma....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Fifolku, Nei chcę się absolutnie sprzeczać jak dokładnie to wszystko idzie...
ale wydaje mi się, że jak Maksymilian wstaje do czworakowania i próbuje siadać samodzielnie to chyba do tego już dorósł. To, że się jeszcze wywraca swiadczy, ze nie umie utrzymac równowagi...ale pocwiczy i będzie ok...
A czy uważasz, że Twoja Agatka późno zaczęła chodzić :?:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Arianka pisze:
Fifolku,
A czy uważasz, że Twoja Agatka późno zaczęła chodzić :?:

Nie, dlaczego tak uważasz?
Dzieci uczą się chodzić nawet do 15 miesiąca, jeśli nie są w chodzikach i prowadzane za rączkę.
Tak było u nas mała sama zaczęła chodzić bez naszej pomocy.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Fifolek no bo napisałaś:
fifolek13 pisze:
Moja dopiero od paru dni chodzi sama :wink:

Dlatego zdziwniona byłam... przecież to ładny wiek na samodzielne chodzenie :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

:wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Fifolek mam pytanie, moj maluszek ma 8,5 mies. i ani mysli siadac, czasem sie obroci na brzuszek ale generalnie nie lubi. neurolog mowi o napieciu miesniowym, niby chodze z nim 1 raz w tyg na tz cwiczenia gdzie strasznie i placze ale powaznie sie zastanawiam czy przypadkiem z nich nie zrezygnowac czy po prostu jak bedzie gotowy to usiadzie i zacznie raczkowac a nie ze mi go tam torturuja. jak bylo u ciebie?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

beata12345 pisze:
Fifolek mam pytanie, moj maluszek ma 8,5 mies. i ani mysli siadac, czasem sie obroci na brzuszek ale generalnie nie lubi. neurolog mowi o napieciu miesniowym, niby chodze z nim 1 raz w tyg na tz cwiczenia gdzie strasznie i placze ale powaznie sie zastanawiam czy przypadkiem z nich nie zrezygnowac czy po prostu jak bedzie gotowy to usiadzie i zacznie raczkowac a nie ze mi go tam torturuja. jak bylo u ciebie?

On płacze na tych ćwiczeniach bo jest mu niewygodnie a nie że go boli i go torturują.
Rehabilitacja jest dla jego dobra i od niej zależy rozwój w przyszłości czy będzie prawidłowy, więc nie rezygnuj.
My jeszcze będziemy mieć do połowy listopada.
Ja staram by mała była wyspana zanim pojadę na rehabilitację i jak najmniej zmęczona wtedy ładnie ćwiczy i się śmieje...
Jeszcze trochę i Tomek usiądzie... :wink:
U nas nie wypuszczają dzieci z ośrodka dopóki nie zaczną chodzić...Moja zaczęła 11 dni temu sama bez niczyjej pomocy (chodzik, prowadzanie za rączki :evil: odpada).
Więc cierpliwości jest w dobrych rękach...

Ostatnio zmieniony śr paź 24, 2007 11:48 pm przez fifolek13, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dzieki, moze i masz racje ale mi az sie serce kraja jak on mi tam płacze, u mnie ponoc nie wypuszczaja dopoki nie czacznie raczkowac, zobaczymy, mowia ze ma wiotkie rece, ale nogi silne, niestety jak go biore pod paszki to staje jakby na palcach, nie opiera mi stopy na podłodze, przez to nawet nie moge mu bucikow zalozyc :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Oj to chyba Natalka na bank będzie musiała mieć też rehabilitacje. Nadal nie chce stawać, we wtorek idziemy do neurologa zobaczymy co powie :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Dlatego nie rezygnuj z rehabilitacji a zobaczysz teraz to będzie już widać efekty...
Ćwicz z nim w domu...na piłce, wałku, kocyku w formie zabawy...
Potem się do tego przyzwyczai.
My ćwiczymy już rok :wink: i jeszcze mała kosmetyka została, trochę ucieka jej prawa nóżka...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

my tez chodziłysmy na cwiczenia. skończyłysmy jakos jak mała miła 6mc.
bardzo lubiła cwiczyc, byla to dla niej przyjemnosc. cwiczyłysmy tez w somu, to wazne bo bez codziennych cwiczen efektow nie bedzie :( trzeba to robic codziennie a nie ran na tydzien czy dwa.

Pati usiadła jak miała 7mc i tak tez zaczeła raczkowac, pełzała w 5 miesiacu staneła jak miała 8, bez niczyjej pomocy...teraz czekamy na pierwsze samodzielne kroczki. przyznam sie ze za rączke czasami chodzi...i czasami uda jej sie zrobic dwa samodzielne kroczki,a le widze ze sie boi troche.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
ifolek wybacz,
ale najpierw są próby raczkowania i stabilizacja pozycji do raczkowania a potem siadanie... właśnie z pozycji raczkującej..
Wiem, że jest tak, że zanim dziecko dobrze raczkuje to już sam siada... i tak też było w przypadku Jasia. Najpierw początki raczkowania a potem z tej pozycji usiadł samodzielnie....
Jaś też był pod opieką rehabilitantki i neurologa przez dłuższy czas... i rehabiliatntka cały czas dążyła właśnie do pozycji do raczkowania a nie do siadania....
No, ale temat był o wstawaniu.

to i ja wrzuce swoje 5 groszy...chodzimy z samciem na rehabilitacje metoda bobath i jak najbardziej sie tutaj zgodze...najpierw pozycja do raczkowania a dopiero potem samodzielne siadanie... pani cwiczy z samciem wlasnie pozycje do raczkowania chociaz sam nie siada...ale jak go posadze to siedzi mocno.... chodzi o wyrobienie nawyku podpierania sie raczkami...bez tego siadania nie bedzie a to najlepiej sie cwiczy w pozycji do raczkowania...dziecko przyjmuje pozycje do raczkowania i podpierajac sie raczkami bokiem siada...najwazniejsze jest podparcie raczek bez tego nie ma siadu i czworakow... :wink:

Cytuj:
Fifolku,
A czy uważasz, że Twoja Agatka późno zaczęła chodzić

pozno? normalnie i prawidlowo...dziecko ma prawo nie chodzic nawet do 18 mca zycia...jedne potrzebuja wiecej a inne mniej czasu zeby opanowac ta umiejetnosc i nie ma nic nieprawidlowego w tym ze np 14 miesieczne dziecko jeszcze nie chodzi... najgorzej jak mama chce wyprzedzic nature... :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

To moje dziecko jest inne :) Mała miesiąc temu zaczęła samodzielnie siadać z pozycji leżącej. Wygląda to tak że leży na pleckach przewraca się na bok i podpierając się na rękach podnosi się do siadu lub w łóżeczku podciąga się za pomącą szczebelek. Dopiero od paru dni z pozycji siadu przechodzi w pozycję do raczkowania ale kończy się zwykle na pełzaniu. O wstawaniu na razie mogę zapomnieć.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

jakby nie bylo wszystkie te pozycje zmierzaja w jednym kierunku...do chodzenia...i naprawde nie wydaje mi sie istotne..czy najpierw pozycja na czworakach czy do siadu... :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Adaś wstał samodzielnie w połowie 10 miesiąca.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Oliwka wstala jak miala 8miesiecy i tydzien. Teraz caly czas nad tym pracuje. Co do siadu to opanowala juz dwi techniki: z pozycji lezacej lekko przewraca sie na boczek i podpierajac sie raczka siada (tu nauka trwala duzej), chciaz nie czworakuje jedynie pelza ale potrafi przyjac pozycje "na pieska" i z tej wlasnie pozycji tez siada.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witajcie moj Natanek juz od tygodnia podchodzi do kanapy,krzesel i sie podnosi narazie tylko stoi i mu sie bardzo dupcia chwieje i musze byc zawsze za nim bo jeszcze jednak leci do tylu ale mysle ze juz nie dlugo zacznie smigac na nozkach,ja ponoc mialam 9 ms jak juz latalam na nozkach :D wiec moze synciu poda sie do mamusi :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mój syn w wieku
- 5,5 mies. zaczął raczkować
- 6 mies. sam siada, siedzi prosto
- 6,5 mies. wstaje z podparciem
i jest go wszędzie pełno, czasami ręce mi opadają :roll:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]