Dzisiaj jest wt kwie 28, 2026 4:19 am

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Międzynarodowy

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6289 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 315  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam z Polski

Wlasnie jestesmy na wakacjach juz tydzien i jeszcze tydzien nam został. Jak to dobrze znow byc w domku rodzinnym, no i Antoś odwiedza wszystkie ciotki :wink: poznaje blizsza i dalsza rodzinke...
Podroz mineła dosc znosnie (1200km) Tosiek praktycznie ją przekimał ale zeszło nam dłuzej bo karmienia bekanie przewijanie robilismy na postojach. Jak to człowiek moze sie do dobrego przyzwyczaic, zmiana pieluszek i ubranka na tylnym siedzeniu samochodu (duzego kombiaka) to jak szybki numerek w maluchu... mozna sie spocic wierz mi. Ale nastetpnym razem bedzie juz lepiej bo młody bedzie mial juz poł roczku to moze juz cos zje w trakcie jazdy.
Jak przyjechalismy to od razu babcia odciążyła mnie w obiawiazkach nad maluchem. Cos czuje ze przez te 2 tygodnie to mi go rozpiesci na maxa i przyzwyczai do noszenia, usypiania na recach itp a ja po powrocie bede go miesiac odzwyczajac...
Pogoda w sumie jest nieciekawa jak na wakacje ale co tam, mam zamiar odpoczac i na razie sie udaje. W nocy moge sie wyspac, babcia Antosia nakarmi bo maly je z butli.

Olgunia 25km to rzut beretem, moze sie kiedys spotkamy :)
Teraz jak juz masz dostep do kompa to mam nadzieje ze nie bede tak dlugo czekac na odpowiedz od Ciebie... bo inne dziewczyny cos przepadły. Zycze Ci powodzenia na USG i samych dobrych wiadomosci od lekarza. A w polsce mieszkałam w Grudziądzu i na razie tez nie mysle o powrocie...moze na emeryturze :wink: Pozdrowionka

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

czesc właśnie wróciłam od położnej wszystko jest w porządku,jutro jade na usg w końcu maleństwo zobaczę. Już nie mogę sie doczekać :) fajnie że masz wakacje wypoczniesz trochę. jak to babcia musi trochę małego rozpieścić a póżniej to już będzie twój problem ciężko jest oduczyć od noszenia , bo będzie płakał a ty w końcu go wezmiesz na rękę.
Ja nie mam pojecia kiedy pojadę do polski pewnie w nastepne wakacje. jak z moim malenstwem będzie wszystko dobrze. jak załatwiłaś paszport małemu czy ci wpisali Antosia do twojego napisz jak to jest? pewnie będę sie musiała dowiedzieć w konsulacie?
kiedyś miałam koleżanke w Grudziądzu ale sie przeprowadziła do Wąłbrzeżna. Życzę miłego wypoczynku! pozdrawiam was wszystkich :D :D :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witam wieczorkiem

My juz po połmetku wakacji... czas leci jak cholerka jak jestem w Polsce... zaraz bede sie wnet pakowac w podroz powrotną... eeccchhhh potem dopiero na swięta tu zawitamy...

Niestety teraz juz nie wpisuja dzieci do paszportu rodzicow... Maluch musi miec swoj dokument do przekroczenia granicy. A po to musisz sie pofatygowac osobiscie do Konsulatu w Hadze i niestety musisz targac malucha ze sobą... Potrzebujesz 3 zdjecia dziecka, swoj akt urodzenia, akt urodzenia męza, akt malzenstwa i akt urodzenia maluszka, jesli masz akt malzenstwa polski to zaoszedzisz 78 euro. Transkrypcja aktu urodzenia malucha kosztuje 78 euro jesli akt malzenstwa masz holenderski to tez zaplacisz 78 za transkrycje tego dokumentu. Paszport koszuje 19 euro tymczasowy na rok i jest wydawany od reki (czekasz ok 30min zanim wypelnią). Jesli chcesz na 5 lat to zaplacisz ok 200 euro i bedziesz musiala po niego przyjechac w innym terminie znow osobiscie i znow z maluszkiem...
Acha do tymczasowego nie wymagaja jakis specjalnych zdjec tylko ma byc twarzyczka z przodu otwarte oczka zamknieta buzka, a do tego na 5 lat to juz musi byc zrobione bardzo dokładnie (maja wymagania co do milimetrow) A wierz mi ze to nie lada sztuka robic takiemu maluszkowi takie zdjecie, my do tego zwykłego pstrykalismy po kilka razy :D
Zawsze mozesz zadzwonic do konsulatu i zapytac co i jak... acha najlepiej jechac w srodkowe dni tygodnia, jest najmniejsze oblezenie. My bylismy w srode od razu 20min po otwarciu i bylismy pierwszymy gości i dlatego poszlo nam dosc szybko... POWODZENIA na przyszłosc.
Acha jeszcze mi sie cos przypomnialo: jesli chcesz miec akt urodzenia malucha po polsku, to na adres w Polsce jaki podasz przy wypelnianiu wnioskow przyjedzie Ci z Urzedu Miejskiego pismo dotyczace opłaty za uzupełnienie w ksiegach USC + opłata skarbowa (znaczki) w wysokosci 80 zlotych. Mam nadzieje ze masz kogos kto ci to zapłaci w PL np. mama bo inaczej wstrzymają procedure wydania polskiego aktu urodzenia. Moja mama mi to zapłaciła i po tygodniu posłaniec urzedowy przyniósł 3 akty do domu.

Napisz jakie wrazenia po USG i jak maluszek po szczególowych oględzinach... moze juz bedziesz wiedziala czy nosisz łobuza czy księzniczke pod serduchem :) I ciesz sie brzuszkiem poki masz bo mi czasami brakuje tych kopniaczkow, czkawek...

Ale sie rozpisałam... :)

Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

czesc
ale sie rozpisałaś i wcale mnie nie pocieszyłaś tyle załatwiania o jeden mały dokumencik. maluszek bardzo dobrze wszystko jest ok. nie chciał sie pokazać ale powiedziała położna że chyba chłopak. ale to nic pewnego wiec sie nie nastawiam. bo póżniej żeby się nie rozczarować. maluszek jest duzy waży już pół kilo a jestem w 20 tygodniu i 3 dni. ja dopiero przytyłam 5 kilo to wszystko idzie w maleństwo. a ty ile przytyłaś w ciąży?
kiedy planujecie przyjazd? pogoda chyba wam nie dopisała ale tu też nie zaciekawie. pozdrawiam :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witam olgunia

Ciesze sie ze z Twoim maluszkiem wszystko OK bo zdrowko jest najwazniejsze, a czy bedzie chłopczyk czy dziewczynka to tak samo bedziesz kochac i sie powięcać dla malenstwa... Teraz sie oszczedzaj, dobrze odzywiaj i WYSYPIAJ jak mozesz, bo pozniej mozesz nie miec na to czasu, zwłaszcza zaraz po urodzeniu. Bedziesz miala na poczatek kogos do pomocy przy maluszku z rodziny??
Mi bardzo pomogła moja mama, spedzila u nas kilka tygodni. Przjechala na 2 tyg zanim urodziłam i pojechala jak maly mial 5-6 tygodni. SUPER POMOC i w zasdzie przez to ze była, my moglismy przyjechac teraz we wrzesniu bo moj mąz nie musial brac urlopu po urodzeniu sie malca, wykorzystal go teraz.

Z tym małym dokumencikiem to tylko tak strasznie w słowach wygląda :D Jak zabierzesz wszystkie potrzebne papierzyska i bedziesz w miare wczesnie to pojdzie Ci to sprawnie jak nam poszło...
Ja przytyłam 20 kilo :shock: sama sie zastanawiam ile by było jak bym donosiła do konca... wole nie myslec :!: Zostało mi jeszcze 4 kg do zgubienia ale to chyba zostało w biuscie najwiecej bo w swoje ciuchy sprzed ciazy wchodziłam juz jak Antos skonczyl 7 tygodni.
Rzeczywiscie pogoda to juz nie jest letnia ale Tosiek spacerki z babcią uskutecznia :P chłod mu nie przeszadza bo Holandia do najciepleszych krajow tez nie nalezy i zna te temperatury od urodzenia. Tak zwany "zimny chów" ma swoje dobre strony, takie maluszki nie łapią od razu wszystkich infekcji niz te dzieciaczki, które są opatulane spiworkami kocykami, kiedy mama spaceruje tylko w sweterku lub jesiennej wiatrówce.
Wyjazd planujemy w sobote zeby jeszcze w niedziele mąz odpoczął zanim sie rzuci w poniedziałkowy wir pracy.

Kurcze znowu sie rozpisałam...

Pozdrowionka :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

czesc

napisz jak masz na imię ja mam olga. dla mnie to jest obojętnie czy to chłopiec czy dziewczynka tylko żeby było wszystko ok to bedzie dobrze.
Z tym odpoczywaniem to nie najlepiej wychodzi. teraz jest u mnie teściowa i mi pomaga ale jedzie pod koniec pażdziernika. Jeżdzimy jeszcze do pracy wiecej to ona robi niż ja ,ja bardziej jestem jako tłumacz. Póżniej chyba już nie przyjedzie bo ma swoja mame pod opieka i nie będzie miał kto sie zajmować. wiec będę sama.
moja mama jest tutaj ale bardzo dużo pracuje i od jej strony to mogę liczyć na pomoc finansową. :? Mieszka w alphen a/d rijn to troche ode mnie to nie zawsze przyjedzie. Będę musiała dawać sobie sama radę.

pozdrawiam :D :D :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

czesc Olga
Mam na imie Iza. Masz racje najwazniejsze to zdrowy dzidziuś A jak długo zamierzasz jeszcze pracować? Ja jak bylam w ciazy to zrezygnowałam w kwietniu czyli na przełomie 5 - 6 miesiaca. Poszłam na chorobowe bo praca w tym stanie juz byla za ciezka a do tego mialam juz duzy brzuch i po prostu mi przeszkadzal.
Na poczatku na pewno Ci ktos pomoze: mama lub tesciowa no i ojciec dzidziusua na pewno tez bedzie chcial uczestniczyc w tym malym cyrku :)
A poza tym bedzie przychodzic kobietka z Kraamzorg - mozesz ją wykorzystac do pomocy bo po to ona jest.

My juz z powrotem w Holandii. Podroz minela bezpiecznie i spokojenie i o dziwo krocej niz w tamta strone a to dzieki Antosiowi. Głodniał co 5 godzin z zegarkiem w reku i nie zrobił mega kupy po ktorej normalnie bylby do przebrania w całosci :D Teraz na nowo przystosowujemy sie do holenderskiej pogody. A dzis jak na złość pada... :evil:

Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

czesc Iza.

ja zamierzam pracować do konca pazdziernika bo do tego czasu jest teściowa. mam nadzieje jak bede sie dobrze czuła narazie jest ok.
a też jestem już gruba i pomału mi to przeszkadza. Moja mama pewnie będzie mi trochę pomagać, teściowa nie bo będzie w polsce a arek- tatuś napewno.

Mam znowu pytanie: chrzciłaś Antosia? jak tak to czy w polsce czy tutaj? musimy sie spotkać i na żywo porozmawić. tylko jak moja teściowa pojedzie to dam znać i sie jakoś umówimy. Bo teraz to jakoś nie ma czasu bo praca itp....
pozdrawiam :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

czesc Olga

Co do chrztu to jeszcze nie chrzciłam ale mam zamiar na swieta w grudniu o ile moi kandydaci na chrzestnych tez przyjada do Polski z Holandii. A jak im sie nie uda to podjedziemy do Amsterdamu do polskiego koscioła. Tam własnie kolezanka chrzciła swoją roczna corke w czerwcu. Ksiadz kazał im przyjechach juz po spowiedzi, zapłaciła 100euro i po krzyku :) Ja osobiscie chcialabym w PL ale nie w kosciele tylko u ojczulków w klasztorze, bo na bank ksiadz z kosioła zwłaszcza mojego bedzie mi robił problem. Moj mąż jest innej wiary a poza tym nie mamy slubu koscielnego wiec to juz powód zeby robic trudnosci. A moze jeszcze wymysli jakies nauki a ja na to czasu nie mam bo bede tylko 2tyg na same swięta. No i moj proboszcz mnie juz od lat nie widział w kosciele...
Daj znac kiedy to na pewno cie z Antosiem odwiedzimy :)

Pozdrawiamy i nie przepracowywuj sie i dbaj o siebie i maluszka :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

cześć iza!

Tak to jest z tymi chrzcinami moim zdaniem powinny być za darmo
i bez żadnych problemow. masz racje ze w polsce ksiadz moze ci robić problem jak mąż jest innej wiary i tylko macie slub cywilny.
ale nie ma co sie przejmować nawet w polsce jak dasz wiecej kasy to ci dziecko ochrzcza. łaski nie robią.

Ale ten twój antoś jest fajny na tym zdjęciu, wyglada jak krasnal.
Twój mąż jest polakiem czy holendrem? jak długo jesteś już w holandi?
Mój arek się zainteresował z kim ja tak piszę i musiałam mu tłumaczyć
że to ty. on to jest zazdrośnik :)

pozdrawiam was wszystkich :D :D :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej Olga :)

Tak to z tymi facetami juz jest, ale troche zazdrosci to zdrowy objaw w zwiazku... Moj mąż jest Holendrem i jestesmy małzenstwem od 2 lat, 26 wrzesnia przypada nam dokładnie druga rocznica. A w Holandii jestem juz od 2002 roku. A ty jak dlugo juz w NL???

specjalnie dla Ciebie usmieszki Tośka - małego krasnoludka z podrozy powrotnej do Holandii
Obrazek
Obrazek
moj kochany smieszek na wizytacji u babci
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrów Arka i przekaz ze nie musi byc o mnie zazdrosny - juz jestem zajęta :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

cześć iza :)

fajnego masz tego synka!
W lipcu minęły już 4 lata jak jestem w holandi. po jakiemu mówicie do siebie?
przez tą pogodę holenderska troche sie przeziębiłam i właśnie wypiłam herbatkę z cytrynką i z miodem i ide spać.
i na dodatek mam straszna zgagę :(
pozdrawiam :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dzieki za miłe słowko Obrazek

rozmawiamy po angielsku bo mi sie nie chce po holendersku, z reszta po ang idzie mi szybciej. Angielskiego uczyłam sie 8 lat a holenderskiego tylko 2 i pół.

A na zgage mi pomagało mleko zimne z lodowki pare łyków a juz na mega zgage suche wafle ryzowe. A meczyło mnie to dziadostwo ostatnie 3 m-ce ciazy prawie codziennie :( I to był w zasadzie jeden jedyny typowy objaw w mojej ciazy. Zadnych nudnosci, zachcianek na smaki, wrazliwosci na zapachy normalnie zyc i nie umierac :)

A tu jeszcze pare zdjec z dzisiaj i wczoraj
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Buzial Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

czesc!

to miałaś super ciąże, ja na początku zwracałam i rzuciłam palenie nie mogłam pić kawy bo sam zapach mi przeszkadzał. teraz już jest lepiej i zaczęłam pić nawet kawę. ale zaczęła się zgaga :(

ja gadam jakoś po holendersku ale arek gada już bardzo dobrze,gorzej z pisaniem. chciała iść do szkoły ale samej mi sie nie chce i może póżniej pomyśle żeby poszukać kogoś żeby przychodził do domu z 2 razy w tygodniu.

Antoś to chyba grzeczny dzieciak, cały czas jest uśmiechnięty. :D
Pozdrawiam i śle buziaki dla Antosia :D :D :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej Olga

A na kiedy ty masz wyliczony termin?? Czy juz wybrałas szpital gdzie bedziesz rodzic czy moze zdecydowałas sie na porod w domu?? Wysyłałas moze swoje dane na gratisowe paczki dla siebie i maluszka?? Przesla ci rozne probki i drobiazgi, ja dostałam: pudelka na mokre husteczki, paczeke najmniejszych pampków, smoczki, łyzeczki do karmienia, miarki na mleko proszkowe, koszulke, skarpetki, bodziaki tyle co akurat pamietam.

Antoś to naprawde grzeczniutki bobas, płacze głownie jak ja sie spozniam z butlą :D Chociaz przyznam ze zdarzały mu sie juz marudne dni, np po szczepionce albo przy ciulowej pogodzie. Ale to przeciez też nam dorosłym sie zdarza...

pozdr.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej iza!

ja mam termin na 26 styczeń. tak wybrałam już szpital nie daleko mojego domu. w domu bym sie bała rodzić.
nie wiem o czym ty mówisz nic nie wysyłałam bo nie wiem gdzie co i jak....
od położnej dostałam gazety, płytę i dla dziecka tą laleczkę. poza tym nic.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Olga przelec te gazetki od poloznej i tam powinny byc reklamy takie do wypelnienia danych osobowych np do Kruitvat Etos Babydump Prenatal. Wez te kupny wypelnij i wyslij mozesz tez je wypeniac przez net na ich domowych stronach. Oni cie zarejestruja i przysla zawiadomienie emailem kiedy masz przyjsc odebrac GRATIS BABY BOX lub MAMA DOOS. Jakbys miala jakies watpliwosci pisz smialo

pozdr

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

czesc :D

jza ja do ciebie z pytankiem.jak to jest z tym paszportem naprawde?ja myslalam ze to wystarczy w gemente zalatwic

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

sylinl pisze:
czesc :D

jza ja do ciebie z pytankiem.jak to jest z tym paszportem naprawde?ja myslalam ze to wystarczy w gemente zalatwic

sylinl masz racje jesli chodzi ci o holenderski paszport ale po polski musisz sie uda z mała do Ambasady w Hadze.
Czemu juz do nas na Lipcowki nie zagladasz :?: Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

cześć iza!

znalazłam w tych gazetkach takie coś chyba to to wiec zaraz ci zacytuje
"gratis BabyPoint Geboortepakket" wypełniłam to i czekam na twój znak.
Z jakiej miałaś firmy to babkę z kraamzorg. ja mam z "kraamzorg de Waarden Groep" i cały czas mi przysyłają jakieś formularze nie mam pojecia co to wszystko jest. dobrze że mam koleżankę holenderkę i ona mi trochę tłumaczy tylko ja czasem jej też nie rozumiem. :(

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6289 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 315  Następna

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Międzynarodowy

Strefa czasowa UTC [letni]