Dzisiaj jest wt kwie 28, 2026 7:43 am

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Międzynarodowy

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 226 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Przedewszystkim uwazaj na siebie i zycze Ci milego wypoczynku :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dzieki - postaram sie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam wszystkie mamusie i przyszle mamusie :$%^:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam kolenja mamuske na naszym forum :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cześć dziewczyny. My z mężem jesteśmy tu od ponad roku. Wcześniej, podczas studiów przyjeżdżalismy sezonowo przez kilka lat. To nasza pierwsza ciąża. Niestety nie przebiegala ona dotychczas zbyt latwo, a wlaściwie glównie w lóżku i praktycznie od początku jestem na zwolnieniu. Moje doświadczenia dotyczące opieki nad trudną ciążą tutaj są niestety fatalne. Mam nadzieję, teraz i podczas porodu będzie lepiej.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam.I trzymam za Ciebie i twoje malenstwo kcuki zeby wszystko bylo dobrze :) A powiedz mi jescze gdzie mniej wiecej mieszkacie :?:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ktos_ja-jak juz bedziesz to daj znac jak ci udal sie urlop w Pl ja juz niemoge sie doczekac wyjazdu do Pl :lol:
A wy kobitki czemu nie piszecie :?: Trzeba rozkrecic troche ten watwk bo umiera :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

hejka
ja juz jestem w Norwegii. Wyjazd do Polski byl bardzo udany i zaowocowal przede wszystkim kompletna wyprawka dla mojego dzieciatka. Ja niestety juz musialam wrocic do pracy - co nie szczegolnie mi sie podoba - ale juz calkiem niedlugo bede mogla isc na macierzynski.

Moja niunia ma sie dobrze. Nawet widzialam ja na usg 3D - niesamowite wrazenie

Pozdrawiam serdecznie i czekam na wiesci od was

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hej mamuski,
przez przypadek trafilam na to forum i bardzo,bardzo sie ciesze :D bo wraz z mezem pracujemy w norwegi i chcielibysmy miec dzieciatko ale niestety nie mamy zadnego doswiaczenia z norweska sluzba zdrowia :roll: i obawialismy sie ze moze byc nie wesolo,i ze jesli zajde w ciaze to bede musiala wrocic do PL :( a wolelibysmy byc razem :) wiec poki co o dzieciatku tyko myslimy.... a tu nagle znjduje Wasze forum :D i odrazu lepiej mi na duszy , pozdrawiam Was goraco[/img]

Offline Wyświetl profil  

Witam wszystkie mamuśki. Mój mąż pracuję już 4 lata w Norwegii i jak na razie wcale nam się nie uśmiechało mieszkać tam na stałe. Mam dwoje dzieci 6 letniego synka i 10 miesięczną córunię i ......właśnie zaciążyło mi się ponownie.Wielka niespodzianka!!Nie ma co!! I właśnie to ostatnie wydarzenie zadecydowało o przeprowadzce. I mam do was taką wielką prośbę. Jeżeli któraś z mam mogłaby mi pomóc to byłabym wdzięczna. Otóż słyszeliśmy z mężem że jest możliwość urodzenia dziecka w Polsce a pobranie pieniażków w Norwegii warunkiem niby jest to że trzeba miec meldunek mnimum 6 m-cy i conajmniej 6 wizyt u lekarza. Informacje te jednak nie są ze sprawdzonego źródła. Jeżeli wiecie coś na ten temat to PROSZĘ piszcie. Pozdrawiam gorąco!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witam was serdecznie.

angelka79 - pierwszy raz o czyms takim slysze. Nie wiem dokladnie o jakich pieniazkach ty piszesz - czy ma to byc tzw becikowe czy tez platny macierzynski ale podejrzewam ze chodzi ci jednak o becikowe. Wiec z tego co ja sie orientuje to aby takowe otrzymac to matka w dniu porodu musi miec minimum roczne pozwolenie na pobyt. Samo miejsce porodu chyba nie jest az tak istotne. Ale to sa niesprawdzone informacje wiec za bradzo nimi sie nie sugeruj. Najlepiej by bylo gdyby twoj maz dowiedzial sie szczegolow w swoim NAV

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam was serdecznie!!

Dzięki za odzew ktos-ja. Tak jak piszesz będziemy musieli się dowiedzieć na miejscu.

PS. Czy ktoś ma może namiar na polskich lekarzy w okolicach Hamar??Oczywiście mile widziany ginekolog.

Buziaki dla wszystkich szczęśliwych mamusiek!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

angelka79 - nie chce cie martwic ale tutaj ciaze prowadzi lekarz ogolny. Ja ginekologa widzialam tylko raz - kiedy robil mi usg. Typowego badania ginekologicznego jeszcze nie mialam i wedlug planu miec nie bede!

Opieka nad ciezarnymi tutaj to zupelnie inna bajka niz w Polsce.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Właśnie słyszałam o tym i to mnie troszkę martwi, gdyż z językiem u mnie nie za dobrze a w ostatniej ciaży przyplątała mi się cukrzyca i jest duże prawdopodobieństwo że w tej też wróci. Z tego co wyczytałam w innych postach to tutaj z badaniami biednie. :( :(
Pozatym miałam już dwa cesarskie cięcia i to ostatnie 11 m-cy temu, nie wiem jak tam odnoszą się do cesarek, bo tutaj w kraju to pokroiliby mnie na pewno :). Dlatego przeraża mnie bariera językowa.
Pozdrawiam- troszkę przerażona

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja tez mialam cesarke i powiedzieli mi ze minimum 2 lata musze odczekac.A rany to mi nie zszyli tylko pozlepiali plastrami :shock: I nikt sie nia pozniej nie interesowal :shock: Oj dziwna tu sluzba zdrowia. :lol: Na szczescie Julcia jest zdrowa i nie musimy chodzic do lekarza :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

angelka79 - cukrzyca powiadasz .... ja nie wiem czy ja mam bo nikt tutaj badan cukrowych nie robi.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

No właśnie!!! W kraju wysyłają na takie badanie gdzieś około 5 m-ca, napierw pobieraja ci krew na czczo za chwile dają ci do wypicia glukoze (to tak jak byś wodę posłodziła gdzieś z 10 łyżeczek cukru). Po godzinie znowu pobieraja ci krew. Okazało się że mam podniesiony cukier i musiałam przejść na ścisłą dietę (co akurat było plusem gdyż za dużo przytyłam), dostałam też od lekarza glukometr i musiałam się kuć 4 razy dziennie w paluszek i mierzyć poziom cukru. Na szczęście w miare dietą uregulowałam cukier nie musiałam brać insuliny, ale musiałam ganiać co chwilę do lekarza pokazywać wyniki. Cukrzyca ciążowa bo tak się to nazywa najczęściej po porodzie zanika, lecz w 50% wraca w późnieszych latach i kolejnych ciążach. Dlatego tak panikuję.
Pozdrowienia!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Oj dziewczyny, troche sie tu powymadrzam chyba :wink:
Ktosiu, gdybys miala nieleczona cukrzyce, to:
1. chodzilabys duzo siusiu,( w ciazy sie duzo chodzi ale to nie objaw podstawowy)
2. mialabys ogromne pragnienie
3. pomimo ogromnych ilosci spozywanego jedzenia chudlabys w oczach
4. bylabys ogromnie zmeczona ( to akurat tez jest przywilej ciazy)
5. ogolne wyniki krwi mialabys rowniez zle, bo cukrzyca rozregulowuje organizm
Ale jesli chcesz, to popros lekarza o pomiar cukru we krwi i w moczu! :) bedziesz spokojniejsza!

Angelka, ja mysle, ze nie masz sie czego bac :) ja mam cukrzyce insulinozalezna od 21 lat i rowniez mialam obawy ale w takim wypadku ciazy nie prowadzi lekarz ogolny a powinni ja prowadzic specjalisci. Mnie lekarz ogolny skierowal do polikliniki i chodzilam na kontrole co dwa tygodnie a potem co tydzien do szpitala, no i usg rowniez mialam robione podczas tych wizyt, czyli co dwa påozniej co tydzien. Badania ginekologicznego nie mialam, chociaz usg robil mi zawsze ginekolog. Wygladalo to tak, ze spotykali sie ze mna i diabetolog ( lekarz prowadzacy cukrzyce) i ginekolog (robil usg) i polozna. Pomimo wielu brakow, to jestem zadowolona, glownie to z siebie, bo tak sie pilnowalam, ze cukry mialam idealne. Klulam sie w palce ze 20 razy i w dzien i w nocy i robilam insuline okolo 6 razy. Cala ciaza przbiegla bez powiklan, chociaz musialam miec cc a planowany mialam porod naturalny ale okazalo sie ze sa komplikacje. Mnie powiedzieli, ze w przypadku nastepnej ciazy rowniez bede miala cc.
To na tyle, koncze bo sie rozpisalam niemilosiernie.
Buziaki :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

shulah - wielkie dzieki za info. Ja prosilam swojego lekarza o badania cukru niestety dowiedzialam sie ze oni podobno na podstawie badan moczu sa w stanie wylapac czy ktos ma cukrzyce czy nie. Ja staram sie w to wierzyc bo nie chce sie sama nakrecac. Mam ogromna nadzieje ze wszystko jest OK. No i nie mam wiekszosci tych objawow o ktorych ty piszesz - wrecz przeciwnie. Tyje szybko i duzo, niewiele pije, spie kiepsko wiec moge przypuszczac ze cukrzycy nie mam :roll:

Niemniej jednak tez jestem kobieta po przejsciach i z obszerna historia ginekologiczna. Mowilam o tym lekarzom ale wszyscy zgopdnie twierdza ze nie mam sie czym martwic. No wiec sie nie martwie. Mam nadzieje ze oni wiedza co robia.
Gdybym sie tak tym wszystkim przejmowala to musialabym rzucic prace i wrocic do Polski bo inaczej to chyba bym zglupiala.

Ale ciesze sie ze nie jestem sama w swoich odczuciach o miernej opiece medycznej tutaj. Jedyne co mnie cieszy to to ze udalo mi sie znalezc lekarza Polaka i mam troszke ulatwiona sprawe.

Pozdrawiam was serdecznie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ktosiu, jezeli mowisz o doktorze Czarneckim, to ja rowniez u niego bylam kilka razy i bardzo go lubie i szanuje. Cukier w moczu pojawia sie kiedy we krwi wynosi okolo 180 mg czyli okolo 10 mmol. Masz racje w ciazy najawazniejszy jest spokoj a jesli mozesz odpowiedziec, to jaka prace wykonujesz?

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 226 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Następna

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Międzynarodowy

Strefa czasowa UTC [letni]