Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 12:34 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Uroda

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak przytyć ?
Expert
Awatar użytkownika

Witam

mój problem dla niektórych może wydawać się dość dziwny, a mianowicie jestem bardzo bardzo chuda i nie umiem przytyć. Wszysycy moi znajomi rodzina mówią, że bardzo źle wyglądam przyznam że ja osobiście też już się z tym źle czuję.

Mam dokładnie 170 cm wzrostu i ważę 45 kg. Nie odchudzam się !! Jem ogromne ilości jedzenia, ostatnio robiłam wszytskie możliwe badania tarczycowe, morfologia, mocz, ob, usg brzucha, rtg klatki. Wszystkie wyszły idealne.

Lekarz mi powiedział że według niego mam więcej jeść. Do kogo mam iść żeby przytyć czy dietetyk mi pomoże? Czy to tak naprawdę nie kwestia jedzenia tylko czegoś innego.

Nie wiem czy to ma znaczenie ale jestem mamą 5 letniej Kasi przed ciążą ważyłam 47 jak urodziłam tro ważyłam 67 kg. Karmiłam dwa lata piersią.
Najbradziej schudłam jakieś kilka miesiecy temu.

Czekam na rady dziękuje Ulcio

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Zarówno odchudzanie jak i przybieranie na wadze wymaga odpowiedniego czasu i powinno być przeprowadzone bardzo rozsądnie. Nie chodzi przecież o to, aby nagle zacząć objadać się czekoladkami i cukierkami zamiast jadać normalne produkty. Źle zbilansowana dieta może nam tylko zaszkodzić zubażając organizm w niezbędne składniki. Zatem co jeść aby zdrowo przytyć? Oto kilka dobrych rad: codziennie powinnaś jadać pożywne śniadanie. Powinno ono oprócz białka zawierać także węglowodany i tłuszcze. Jeśli wychodzisz z domu na dłużej, zabierz ze sobą kanapkę i owoc. Dbaj o to by jadać o stałych porach dnia, co najmniej 5-6 posiłków dziennie. Możesz też pozwolić sobie na pojadanie między nimi. Do warzyw dodawaj oliwę, do puree śmietankę lub masło, nie unikaj zabielanych zup, sosów, jadaj pełnotłuste tłuste sery i wędliny. Gdy najdzie Cię ochota na słodycze wybieraj gorzką czekoladę, zawiera lecytynę, magnez i jest zdrowsza od mlecznej. Co do aktywności fizycznej to każdy jej rodzaj jest wskazany dla zachowania dobrego samopoczucia. W przypadku chęci przybrania na masie ciała ważne są przede wszystkim ćwiczenia siłowe, które zwiększają masę mięśniową.
pozdrawiam ( szczupła)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Emilko

dziękuję za odpowiedź mój problem jest chyba jednak głębszej natury ponieważ jedzienie mi nie pomoga. W skrócie napisze ci jak wygląda mój codzienny jadłospis.

Wstaję o 5:40 i jadę na 7 do pracy :(

o 7 rano zaczynam dzień 2 bułkami różnie z wędlną, serem, pasztetem itp.

o 9 jem zazwyczaj jakąs drożdzówkę i piję sok z wodą mineralną nie lubię samych soków.

koło 11 jem sałatkę np. kukurydza, pomidory groszek, ogórki.

Często podjadam jakies chpisy paluszki czy krakersy.

Koło 13 jem jeszcze jedną bułke lub precla.

o 15 wychodzę z pracy wcinająć po drodze jakiś batonik ;lub słodycz.

o 16 jem obiad dwa posiłki zupke i drugie danie, uwielbiam makarony, sosy, smietanę i kotlety schabowe z zasmażaną kapustą.

koło 18 wcinam aktualnie kukurydzę lub sałatkę z pomidorów

a około 20 jem kilka kanapek z wędlinką na kolację, czasem jajko lub parówki.

do 22 siedze na komputerze i wtedy też coś podjadam albo słodycze albo jakieś orzeszki :)

I tak wygląda mój każdy dzień, a mimo to wyglądam jak patyk.

Zastanawiam się czy to nie stres albo liczba obowiązków jakie mam

zajmuję się domem, dzieckiem, pracuje i kończę studia, ciągle jestem w biegu może powinnam zmienić styl życia?

Jak masz jeszcze jakąś cenną radę to będę wdzięczna

Pozdrawiam Ulcio

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

jesli wyniki bada masz dobre, zawsze bylas drobnej budowy to uwazam ze dopychanie sie jedzeniem na siłe jest bezcelowe
nie zrobisz z siebie grubasa bo taka juz jestes, nabawisz sie co najwyzje jakichs problemow zdrowotnych
moze sprobowac polubic siebie taka jaka jestes? szczupła jestes - masz fajnie. na "stare" lata to decenisz. wazne zeby dieta była zdrowa - bogata w owoce, wazywa, produkty pełnoziarniste, witaminy i minerały.
jak masz watpliwosci powtarzaj morfologie np co 3-6 miesiecy

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Kachamalko

Tobie też serdecznie dziękuję za radę, u mnie problem jest w tym, że ja nie tylko jestem ciągle chuda ale w tym, że cały czas chudne bo pewnie jakbym miała stałą wagę a nie ciągle mi spadała to jakoś bym się polubiła.

Najbardziej to się martwi o mnie mąż i to w sumie po jego prośbach postanowiłam coś z tym zrobić.

Wracając dziś z pracy wstąpiłam do przychodni i zobaczyłam napis endokrynolog-diabetolog poradnia metabolizmu postanowiłam tam zajrzeć. Zwłaszcza, że w ciąży byłam tam ze złym wynikiem tsh.

Przywitał mnie bardzo miły pan dr spytał w czym mam problem, spytał co jadłam na śniadanie dziś.
Nastepnie odszukał moja karte zmierzył puls i powiedział że prawdopodobnie mam nadczynność tarczycy czym mnie zszokował bo zawsze mi się wydawało, że leczono mnie na niedoczynność.
Kazał zrobić badania i przyjść z wynikami.

Tak więc zrobie te badania co mi polecił i pójdę może to coś pomoże.
Jak się okarze że jestem zdrowa to zaakceptuje siebie i dam sobie spokój z próbą przytycia.

W każdym bądź razie strasznie Wam Kochane Dziewczyny dziękuję za rady.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ulcio
Nadmierne chudniecie moze miec podstawy w nadczynnosci tarczycy gdyz wtedy metabolizm ulega przyspieszeniu.
Mozesz tez ewentualnie dac probke kalu na badania pod katem pasozytow. Czesto obecnosc pasozytow w przewodzie pokarmwym nie daje zadnych objawow poza chudnieciem.
Pozdrawiam!

Aniolek Gabrysia 1.04.09 [*] 25tc

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Oleńko

dziękuję za wskazówke zacznę od wizyty u endokrynologa jak to nie przyniesie efektów to spróbuję Twojej wskazówki.

Pozdrawiam Ulcio

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

to chyba temat do dzialu uroda... :lol: przenosze :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ulcio-ja tez jestem chudzielcem, ale troszkę grubszym, bo przy 165 cm waze 47 kilo!!!Przed ciąża mialam 51 kg, przed porodem 60 kg, a teraz mam 47 kg i też mi wszyscy mowią, ze jestem za chuda.Kiedyś tez mialam nadczynność tarczycy i strasznie schudłam do 40 kg-TRAGEDIA!!!Ale po lekach zaczęłam przybierac i wtedy stało się tak, że nadczynność, przeszla w niedoczynność...Leczylam się u świetnego endokrynologa w Opolu i dzięki niemu wszystko ustąpiło..Badania powtarzam co pół roku, w maju byłam u endokrynologa i powiedził mi, że chciałby, aby każdy mial takie dobre wyniki jak ja!!!A na moje pytanie o to, dlaczego schudłam powiedział mi tak, ze u niektorych kobiet po porodzie dochpodzi do zmian hormonalnych i wtedy tak jak u mnie metabolizm rośnie i jest się szczupłym.No ale u ciebie to już sporo minęło od porodu, więc to nie to!Kolejną wizyte mam w październiku, mam nadzieję, ze wszystko bedzie ok!
Życze dużoooo zdrowka!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Diano

dziękuję u mnie jest dokładnie tak jak piszesz i wiesz chyba ten lekarz miał racje 4 lata przerwy przy leczeniu się na tarczycę spowodowało, że jestem taka chuda.

Porobię teraz wszystkie te badnaia co mi zlecił i zobaczymy.

Jeszcze raz dziękuję wszytskim za pomoc.

Wdzięczny Ulcio

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Lila

pzrepraszam za umieszczeniu tutaj tematu, jestem nowa działam na forum raptem kolka dni dziękuje do skierowania na właściwe tory :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Uroda

Strefa czasowa UTC [letni]