Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 2:34 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

[colo :?: r=black][/color] :?: mam pytanie. od miesiąca staramy sie z mężem o fasolke. starania są dość intensywne- mam nieregularne miesiączki- cykle wahają się między 28 a 34 dni. ostatni był 33. "przytulaliśmy się" (jak to tu ładnie nazywacie :D )w 7 i 8 dniu cyklu. 9 dnia obudziłam się z bólem cewki- tak przypuszczam- problemy przy siusianiu, pieczenie itd. przypuszczam, że to żana bakteria(dbamy o higiene, miałam badania krwi, tydzień wcześniej toksoplazmoza- wszystkie ok) byłam równiez 14 dni wczesniej u ginekologa. tez wszystko ok. sądze, że to po prostu podrażnienie, czasem je miewałam. brałam wtedy 2 tabletki FURAGINU i jak ręką odjął. ale teraz się obawiam, wiem, że nie wolno go stosować w I trymestrze. jest mała szansa na zajście w ciążę w 7 czy 8 dniu cyklu, ale mimo to wolę nie ryzykować. ginekolog zalecił UROSEPT. łykam 2 tabletki 3 razy dziennie. jakaś tam poprawa jest, ale z nawrotami. zlecił badanie moczu. czy to może byc coś poważnego? tak chcemy mieć już dzidzusia, ale ciągle coś nam w tym przeszkadza. FOLIK łykam już ponad pół roku. najpierw mieliśmy wypadek samochodowy- wariat nam wyjechał, potem miałam problemy z kręgosłupem, potem (z racji pracy ) narażona byłam na infekcje, brał antybiotyk, potem miałm zapalenie migdałów i znowu antybiotyk, nie ryzykowaliśmy. teraz po tych wszystkich badaniach cieszyłam się, że wreszcie, a tu ten bół. prosze, o porade, co robić dalej. jutro mam te badania moczu, jeśli nie stwierdzą bakterii to co dalej. nie ziębie się, łykała też wit. c na zakwaszenie moczu- nie wiem , czy słusznie, ogrzewałam butelką z ciepła wodą. i nic. wiem, że furafin by pomógł, ale nie chce ryzykować. co jescze mogę zrobić, bo to chyba kolejny miesiąc "zmarniwany" :( ale nie chce mieć sobie nic do zarzucenia. teraz mam 12 dzień cyklu, ale ochoty na "przytulanie" nie ma z takim dolegliwościami, a nie chce jeszcze pogorszyć sytuacji. mam jeszcze jedną wątpliwość, czy podczas staranie sie o dziecko można stosować żele nawilżające tzn. intymne żele dla kobiet, któe mają problemy z odpowiednią wilgotnością pochwy? kupiła FEMINUM. myśle, że pomoże mi to unikną tych otarć. ale czy nie jest to szkodliwe np. dla nasienia? z gory serdecznie dziękuje. jeśli coś powieliłam, przepraszm. czytałm wszystko, bo jestem nowa. pozdrawiam.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

zele stosowac jak najbardziej mozna
przeciwskazaniem do stosowania sa jedynie bardzo kiepskie wyniki badania nasienia, bo jak plemniczki słabe bardzo to i zel moze przeszkodzic
ale w normalnych warunkach zel nic a nic nie przeszkadza, a sex milszy i ryzyko otarcia mija :-)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: odp
Awatar użytkownika

dziękuje Ci bardzo!!!!!!!!!!!!!!!! :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witaj,
Ja miałam tak samo. W momencie kiedy zaczelismy intensywne staranka nabawiłam się zapalenia cewki moczowej. Objawiało się okropnym bólem przy oddawaniu moczu, a nawet czasem krew się pojawiała. Poszłam do lekarza mówiąc że mogę być w ciąży. Przepisał mi Furagin i powiedział, że absolutnie nie jest groźny dla dziecka. O wiele grożniejsze jest zapalenie dróg moczowych w ciąży, bo powoduje poronienia i przedwczesne porody, a co gorsze może przejść na dziecko.
Ja wyleczyłam się Furaginem, przeszło od razu po kilku tabletkach, ale zgodnie z zaleceniem brałam go przez tydzień, bo to że objawy ustąpiły nie oznacza, że nie ma już bakterii. Ja na twoim miejscu brałabym furagin i wyleczyła dokładnie to świństwo, bo inaczej będzie wracać.
Co prawda zaszłam w ciążę po 2 miesiącach i poroniłam, ale to z innego powodu (przyczyna hormonalna).
Urosept i tego typu leki nic ci nie pomogą, bo trochę może złagodzą objawy ale nie wyleczą przyczyny.
Pytasz jak się mogłaś zarazić, skoro utrzymywaliście higienę. Otóż lekarz mi powiedział, że zapalenie cewki nazywane jest często "chorobą nocy poślubnej", bo cierpi na nie wiele kobiet, które są aktywne seksualnie. Przy penetracji dochodzi do naruszenia śluzówki i wtedy ona jest podatna na infekcje. A pochwa i cewka są bardzo blisko.
Pamiętaj, że ta choroba bardzo często powraca, jak już raz to złapałaś to może się powtarzać. Niestety.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

asienka231 pisze:
witaj,
Ja miałam tak samo. W momencie kiedy zaczelismy intensywne staranka nabawiłam się zapalenia cewki moczowej. Objawiało się okropnym bólem przy oddawaniu moczu, a nawet czasem krew się pojawiała. Poszłam do lekarza mówiąc że mogę być w ciąży. Przepisał mi Furagin i powiedział, że absolutnie nie jest groźny dla dziecka. O wiele grożniejsze jest zapalenie dróg moczowych w ciąży, bo powoduje poronienia i przedwczesne porody, a co gorsze może przejść na dziecko.
Ja wyleczyłam się Furaginem, przeszło od razu po kilku tabletkach, ale zgodnie z zaleceniem brałam go przez tydzień, bo to że objawy ustąpiły nie oznacza, że nie ma już bakterii. Ja na twoim miejscu brałabym furagin i wyleczyła dokładnie to świństwo, bo inaczej będzie wracać.
Co prawda zaszłam w ciążę po 2 miesiącach i poroniłam, ale to z innego powodu (przyczyna hormonalna).
Urosept i tego typu leki nic ci nie pomogą, bo trochę może złagodzą objawy ale nie wyleczą przyczyny.
Pytasz jak się mogłaś zarazić, skoro utrzymywaliście higienę. Otóż lekarz mi powiedział, że zapalenie cewki nazywane jest często "chorobą nocy poślubnej", bo cierpi na nie wiele kobiet, które są aktywne seksualnie. Przy penetracji dochodzi do naruszenia śluzówki i wtedy ona jest podatna na infekcje. A pochwa i cewka są bardzo blisko.
Pamiętaj, że ta choroba bardzo często powraca, jak już raz to złapałaś to może się powtarzać. Niestety.

przykro mi z powodu Waszego dzidziusia..... :( dziękje za odp. boje się, bo na ulotce jest napisane, że nie nalezy stosować w pierwszych 3 miesiącach, że powoduje wady serca...... dzisiaj mam wyniki moczu, zobaczymy co tam wyjdzie. boli już mniej, ale jak napisałaś, może wrócić.... a stosowałaś żele nawilżające?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Stosowałam Feminum, ale zanim zaczęłam się starać o dziecko.
Potem już nie stosowałam, bo miałam mało śluzu płodengo, więc nie chciałam niczym ingerować. Lekarz powiedział, że trzeba uważać na te żele, bo mogą zmieniać PH pochwy w dniach płodnych (bo w dniach płodnych i niepłodnych ph różni się i raczej chyba należy to pozostawić naturze).
Jeśli chodzi o ulotki, to na każdej jest napisane "nie stosować w ciąży". Po prostu producent się zabezpiecza. Mój internista i ginekolog wręcz namawiali mnie na Furagin, bo jak mówiłam lepiej wyleczyć dokładnie na samym początku infekcję, bo zapalenie dróg moczowych w III trymestrze jest dopiero groźne.
Ale najlepiej będzie jak zapytasz swojego lekarza.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

asienka231 pisze:
Stosowałam Feminum, ale zanim zaczęłam się starać o dziecko.
Potem już nie stosowałam, bo miałam mało śluzu płodengo, więc nie chciałam niczym ingerować. Lekarz powiedział, że trzeba uważać na te żele, bo mogą zmieniać PH pochwy w dniach płodnych (bo w dniach płodnych i niepłodnych ph różni się i raczej chyba należy to pozostawić naturze).
Jeśli chodzi o ulotki, to na każdej jest napisane "nie stosować w ciąży". Po prostu producent się zabezpiecza. Mój internista i ginekolog wręcz namawiali mnie na Furagin, bo jak mówiłam lepiej wyleczyć dokładnie na samym początku infekcję, bo zapalenie dróg moczowych w III trymestrze jest dopiero groźne.
Ale najlepiej będzie jak zapytasz swojego lekarza.

jestes kochana- dziękuje

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

amisia....tak na przyszlosc...nie zasmiecaj forum dodatkowymi bezsensownymi watkami... :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: ?
Awatar użytkownika

Lila pisze:
amisia....tak na przyszlosc...nie zasmiecaj forum dodatkowymi bezsensownymi watkami... :)

chyba nia załapałam- co nazywasz bezsensownym wątkiem????????

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

te 2 dodatkowe ktore wyrzucilam do kosza....wpisywalas tutaj bo nie uzyskalas odpowiedzi na tym...jakies buzki itp... :wink: juz zalapalas? :)
to ze nie uzyskujesz odpowiedzi nie oznacza ze masz tworzyc nowe watki przypominajace typu 3 pietra wyzej...to sa watki ktore tylko zasmiecaja forum :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Amisia nie jesteś w ciąży, więc furagin możesz spokojnie brać. Tylko wybierz całe opakowanie, bo przechodzi ci po kilku tabletkach i jak widze, zaraz odstawiasz-a tak nie wolno. Infekcje mogą wtedy nawracać. A higiena jest tu ważna, ale zapalnie cewki jest najprawdopodobniej spowodwane intensywną aktywnością seksualną. Nie przejmuj się, wyleczysz i dzidzia będzie. Dobrze, że mocz zrobiłaś-będzie wiadomo jak zaawansowana jest to infekcja. Także nie panikuj, to się zdarza-nawet w ciąży...
Co ma być to będzie. Ja- nie wiedząc jeszcze, że się udało, miałam objawy podobne do zapalenia pęcherza...Też nie wiedziałam, co wziąć i skończyło się na kilku tabletkach furaginu i uroseptu. Częste współżycie i ciąża spowodowały, że miałam takie cewkowe odczucia...ktore same minęły...
Życze powodzonka w następnym miesiącu starań... :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Lila pisze:
te 2 dodatkowe ktore wyrzucilam do kosza....wpisywalas tutaj bo nie uzyskalas odpowiedzi na tym...jakies buzki itp... :wink: juz zalapalas? :)
to ze nie uzyskujesz odpowiedzi nie oznacza ze masz tworzyc nowe watki przypominajace typu 3 pietra wyzej...to sa watki ktore tylko zasmiecaja forum :wink:

tak, teraz juz wiem....

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

fefetka pisze:
Amisia nie jesteś w ciąży, więc furagin możesz spokojnie brać. Tylko wybierz całe opakowanie, bo przechodzi ci po kilku tabletkach i jak widze, zaraz odstawiasz-a tak nie wolno. Infekcje mogą wtedy nawracać. A higiena jest tu ważna, ale zapalnie cewki jest najprawdopodobniej spowodwane intensywną aktywnością seksualną. Nie przejmuj się, wyleczysz i dzidzia będzie. Dobrze, że mocz zrobiłaś-będzie wiadomo jak zaawansowana jest to infekcja. Także nie panikuj, to się zdarza-nawet w ciąży...
Co ma być to będzie. Ja- nie wiedząc jeszcze, że się udało, miałam objawy podobne do zapalenia pęcherza...Też nie wiedziałam, co wziąć i skończyło się na kilku tabletkach furaginu i uroseptu. Częste współżycie i ciąża spowodowały, że miałam takie cewkowe odczucia...ktore same minęły...
Życze powodzonka w następnym miesiącu starań... :wink:

skad pewnosc ze nie jestem???????????????????

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Amisia no wszytsko możliwe...Ale wydaje mi się, że jak masz cykle 28-34 to raczej mało prawdopodobne...No, ale czas pokaże.7-8 dzień cyklu to zaraz po miesiączce, a owulacja pewnie wypadałaby ok.13-17dc. Więc jak na moje oko to nie. ale nie chcę ci odbierać nadziei...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: :(
Awatar użytkownika

fefetka pisze:
Amisia no wszytsko możliwe...Ale wydaje mi się, że jak masz cykle 28-34 to raczej mało prawdopodobne...No, ale czas pokaże.7-8 dzień cyklu to zaraz po miesiączce, a owulacja pewnie wypadałaby ok.13-17dc. Więc jak na moje oko to nie. ale nie chcę ci odbierać nadziei...

właśnie dzwoniłam po wyniki ........mam ostry stan zapalny.......gin kazał brać furagin- mimo, że wcześniej odradzał- 2 tabletki przez 10 dni 4 razy na dobe + wiy C. załamana jestem....nie mam kłopotów z pęcherzem, więc dlaczego zawsze te dolegliwości mam po stosunku? np jak kochamy się 2 dni pod rząd? czy możliwe że mój mąż coś ma nie tak? gin mówi że to przypadek, ale aż tak częsty??????????? :(

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
bo jestes przed polowa cyklu... :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Lila pisze:
Cytuj:
bo jestes przed polowa cyklu... :roll:

przepraszm Cię , ale jesteś strasznie złośliwa i niemiła......... nie należe do debili- wiem, ze owulacja przypada na połowę cyklu, ale ja mam je bardzo nieregularne i czasem śluz pojawia się zaraz po miesiączce, czasem w połowie, a czesm nawet ok 20 dnia............
jesteś niemiła......... i chyba źle życzysz ludziom.....takie odniosłam wrażenie............. mam nadzieję, że nigdy nie będziesz miała żadnych problemów..... masz już swoją upragnioną fasolkę, a nie widze nic złego w rozmawianiu o swoich obawach, chce być dobrą matką i nie widze w tym nic złego, a ty mieszasz mnie z błotem tym swoim przewracaniem oczami....... widziałam, że nie tylko mnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: Re: :(

amisia pisze:
fefetka pisze:

właśnie dzwoniłam po wyniki ........mam ostry stan zapalny.......gin kazał brać furagin- mimo, że wcześniej odradzał- 2 tabletki przez 10 dni 4 razy na dobe + wiy C. załamana jestem....nie mam kłopotów z pęcherzem, więc dlaczego zawsze te dolegliwości mam po stosunku? np jak kochamy się 2 dni pod rząd? czy możliwe że mój mąż coś ma nie tak? gin mówi że to przypadek, ale aż tak częsty??????????? :(

Nie ma się czym załamywać... Wiele osób tak ma. Musisz po prostu uważać, żeby nie było zatarć podczas stosunku.

To nie oznacza, że twoj mąż jest chory. Ja zapytałam od razu lekarza, czy może mąż mnie zdradził i mnie czymś zaraził. Poklepał się tylko w czoło :-) Potem mi było głupio. Po furaginie Ci minie. Poproś lekarza żeby przepisał Ci więcej tabletek i jak tylko poczujesz coś niepokojącego to go weź. A jeśli wyleczysz to urosept możesz sobie brać profilaktycznie, a najlepiej pij dużo soku z żurawiny, bo zakwasza mocz i nie dopuszcza do rozwoju bakteri
Aha, i jeszcze jedno (to też rada od mojego lekarza). Zawsze po stosunku idz do toalety, zrób siusiu żeby wydalić ewentualne bakterie i się umyj.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
jesteś niemiła......... i chyba źle życzysz ludziom.....takie odniosłam wrażenie............. mam nadzieję, że nigdy nie będziesz miała żadnych problemów..... masz już swoją upragnioną fasolkę, a nie widze nic złego w rozmawianiu o swoich obawach, chce być dobrą matką i nie widze w tym nic złego, a ty mieszasz mnie z błotem tym swoim przewracaniem oczami....... widziałam, że nie tylko mnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

nie mam zadnej fasolki tylko dzieci...zdrowe i piekne...i zycze jak najlepiej....dziewczyno piszesz ze jestes w 12 dc i jak kto ci pisze ze nie jestes w ciazy to pytasz skad ta pewnosc...pomysl troche....przed polowa cyklu bo masz dosyc dlugie te cykle....raczej w ciazy byc nie mozesz... :D
i co ma oznaczac ten post powyzszy? zacytowalas tylko i nic nie napisalas....w jakim celu? :shock:

Cytuj:
a ty mieszasz mnie z błotem tym swoim przewracaniem oczami....... widziałam, że nie tylko mnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
a gdzie ja cie z blotem mieszam? podaj w ktorym miejscu... :shock:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: do lila
Awatar użytkownika

wystapił bład i moja odp znalazła sie w srodku cytatu- czytaj dokładnie! a z błotem to mieszasz podczas tych dziwnych tekstów i buziek z przewracanymi oczami. w naturze wystepują czasem anomalia i bywało, zę po odstawieniu tabletak miałam owulację bardzo wcześnie.....jak się wypowiadasz to poczytaj dokładnie wszystkie wypowiedzi...bo to ty powilasz bazsensownie!!!!!!!!!!!!!!!! gratuluje dzieci- szkoda tylko, że jesteś taka "kąsliwa" widać taka twoja uroda- a tekst o tym, że 5 papierosów dziennie w ciąży to nic to szok totalny :shock: i wielka bzdura!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]