Przepisy na rybki:
Przepis I
Składniki:
- 1 kg fileta lub kostki z ryby (np. mintaj lub panga)
- 1 kg pieczarek,
- 3 duże cebule,
- sól,
- pieprz.
Na sos:
- 1/2 l. mleka,
- 1/4 kostki margaryny np. (Kasi),
- 1,5 łyżki maki krupczatki,
- ser żółty.
Jak przyrządzić?
Rybę obtaczamy w jajku, mące, solimy, pieprzymy i smażymy, kładziemy do naczynia żaroodpornego, pieczarki z cebulą dusimy, pieprzymy, solimy i kładziemy na rybę.
Przygotowanie sosu: rozpuszczamy margarynę i dodajemy mąkę mieszając i odstawiamy z ognia, poczym dodajemy zimne mleko i gotujemy, aż sos zgęstnieje, potem polewamy na rybę i pieczarki, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy (pod przykryciem) w piekarniku 30-40 minut 180 stopni C.
Potrzebne przybory:
Patelnia, garnek, naczynie żaroodporne najlepiej kwadratowe.
Jak podawać?
Na talerzu z winem półwytrawnym białym, bez pieczywa, ponieważ jest naprawdę syta. Ewentualnie ogórek kiszony.
Uwagi:
Możemy wziąć połowę składników, a porządnie najedzą się trzy osoby, smakuje wyśmienicie, może się wydawać trudne w zrobieniu, ale robi się naprawdę szybko, jest bardzo syte i bardzo smakuje.
Przepis II:
Składniki:
60 dag filetów (może być z ryb morskich), 10-15 dag pieczarek, 0,5 szklanki śmietany, 2 łyżeczki mąki, 2 łyżki startego, łagodnego żółtego sera, sól, pieprz, tarta bułka.
Jak przyrządzić?
Rybę obtoczoną w mące, smażyć na gorącym tłuszczu. Usmażone kawałki układać w żaroodpornym (lub innym nadającym się do zapiekania) naczyniu-wysmarowanym masłem . Całość usmażonej ryby polać sosem: drobno pokrojone pieczarki podsmażyć na tłuszczu. Dodać 2-3 łyżki wody, łyżeczkę przypraw np. vegete, zalać śmietaną, wymieszaną z mąką, zagotować; przyprawić solą, pieprzem, dodać posiekaną pietruszkę. (Można zamiast w/w sosem podlać rybę śmietana wymieszaną z łyżeczką mąki i 2 łyżkami startego sera (cheddar lub tylżycki). Naczynie z rybą i sosem wstawić do pieca na 15-20 min. Zapiec. Podawać z ziemniakami puree i surówką.
_________________

|