Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 1:34 pm


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 

Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: pt gru 08, 2006 12:10 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr sie 16, 2006 12:32 pm
Posty: 2101
Przepisy na rybki:
Przepis I

Składniki:
- 1 kg fileta lub kostki z ryby (np. mintaj lub panga)
- 1 kg pieczarek,
- 3 duże cebule,
- sól,
- pieprz.

Na sos:
- 1/2 l. mleka,
- 1/4 kostki margaryny np. (Kasi),
- 1,5 łyżki maki krupczatki,
- ser żółty.

Jak przyrządzić?
Rybę obtaczamy w jajku, mące, solimy, pieprzymy i smażymy, kładziemy do naczynia żaroodpornego, pieczarki z cebulą dusimy, pieprzymy, solimy i kładziemy na rybę.
Przygotowanie sosu: rozpuszczamy margarynę i dodajemy mąkę mieszając i odstawiamy z ognia, poczym dodajemy zimne mleko i gotujemy, aż sos zgęstnieje, potem polewamy na rybę i pieczarki, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy (pod przykryciem) w piekarniku 30-40 minut 180 stopni C.

Potrzebne przybory:
Patelnia, garnek, naczynie żaroodporne najlepiej kwadratowe.

Jak podawać?
Na talerzu z winem półwytrawnym białym, bez pieczywa, ponieważ jest naprawdę syta. Ewentualnie ogórek kiszony.


Uwagi:
Możemy wziąć połowę składników, a porządnie najedzą się trzy osoby, smakuje wyśmienicie, może się wydawać trudne w zrobieniu, ale robi się naprawdę szybko, jest bardzo syte i bardzo smakuje.

Przepis II:
Składniki:
60 dag filetów (może być z ryb morskich), 10-15 dag pieczarek, 0,5 szklanki śmietany, 2 łyżeczki mąki, 2 łyżki startego, łagodnego żółtego sera, sól, pieprz, tarta bułka.

Jak przyrządzić?
Rybę obtoczoną w mące, smażyć na gorącym tłuszczu. Usmażone kawałki układać w żaroodpornym (lub innym nadającym się do zapiekania) naczyniu-wysmarowanym masłem . Całość usmażonej ryby polać sosem: drobno pokrojone pieczarki podsmażyć na tłuszczu. Dodać 2-3 łyżki wody, łyżeczkę przypraw np. vegete, zalać śmietaną, wymieszaną z mąką, zagotować; przyprawić solą, pieprzem, dodać posiekaną pietruszkę. (Można zamiast w/w sosem podlać rybę śmietana wymieszaną z łyżeczką mąki i 2 łyżkami startego sera (cheddar lub tylżycki). Naczynie z rybą i sosem wstawić do pieca na 15-20 min. Zapiec. Podawać z ziemniakami puree i surówką.

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda
Friends Pliki cookies forra