Dzisiaj jest ndz maja 17, 2026 3:30 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Niemowlęta

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość

Teb problem dotyczy każdej mamy. Wymieniajmy się swoimi sprawdzonymi sposobami na plamy z jedzenia i nie tylko.
Ja póki co korzystałam głównie z Vanisha, ale widziałam w Rossmanie jakieś niemieckie mydło na plamy. Czy ktoś z niego korzystał? Jeszcze go nie kupiłam,ale właśnie skończył mi się Vanish i się zastanawiam....

Poszperałam trochę w necie i:
Plamy z tłuszczu bardzo dobrze wywabia się alkoholem.
Tusz do pieczątek ustępuje pod wpływem benzyny. Zwykły atrament ustępuje pod działaniem na plamę kwaskiem cytrynowym lub po namoczeniu tkaniny w mleku.
Plamy z kalki maszynowej przecieramy na zmianę octem i denaturatem. Po zlikwidowaniu plamy pierzemy tkaninę w wodzie z mydłem i detergentami.
Wapno usuwamy z taniny najpierw mechanicznie - wykruszamy lub czyścimy szczotką a następnie płuczemy w roztworze octu. Plamy z wapna należy usuwać szybko aby nie dopuścić do odbarwienia tkaniny.
Plamy z flamastrów usuwamy gliceryną, spieramy a jeśli jeszcze zostaną plamy przecieramy alkoholem.
Świeże plamy z jodyny usuwa ciepłe mleko lub wywar z fasoli. Plamy stare przecieramy watą maczaną w spirytusie lub amoniaku. Białe tkaniny moczymy wodą i układamy na słońcu które wybiela jodynę.
Czerwone wino najlepiej usuwać od razu. Mokry obrus posypujemy solą i gdy ta wciągnie płyn starannie wytrzepujemy. Na kolorowych meblach obiciowych szybko polewamy plamę białym wytrawnym winem, potem wodą i suszymy szmatką a następnie suszarką. Na dywanach i wykładzinach na wino czerwone działa dobrze także woda sodowa.
Świeże plamy z krwi należy przed jakimkolwiek zapraniem zasypać solą kuchenną i pozostawić na pół godziny a następnie wyprać w zimnej wodzie. Dopiero potem stosować normalne środki chemiczne.
Plamy po kawie i herbacie czyścimy szmatką nawilżoną spirytusem denaturowanym, a potem przemywamy zimną wodą.
Jeśli na dywanie lub wykładzinie znajdzie się sos to przesypujemy plamę obficie talkiem, który wchłonie tłuszcz. Po 24 godzinach zbieramy talk odkurzaczem. Tak samo postępujemy z tapicerowanymi meblami.
Atrament - mokrą jeszcze plamę wypłukać w zimnej wodzie, następnie wetrzeć w nią płynny detergent i wypłukać.
Plamy z atramentu bardzo skutecznie wywabia cytryna, zarówno z wyrobów skórzanych, ubrań, dłoni, jak i z drewnianych mebli lub podłogi. Zabrudzone miejsca trzeba pocierać szmatką zwilżoną cytrynowym sokiem do momentu, aż zejdzie atrament. Powierzchnie drewniane po tym zabiegu powinno się przemyć wodą z mydłem i osuszyć.

Błoto
- odczekać, aż błoto wyschnie, następnie wyszczotkować. Plamę wyczyścić najpierw spirytusem metylowym, a następnie płynnym detergentem.

Buraki - plamę wytrzeć natychmiast mokrą gąbką i namoczyć na noc w zimnej wodzie. W plamę wetrzeć nie rozcieńczony detergent i wypłukać. Bardzo skuteczne jest polanie świeżej plamy wrzątkiem ale tylko w przypadku kiedy nie zaszkodzi to tkaninie.

Czekolada
- resztki zeskrobać i wypłukać w zimnej wodzie , a następnie namoczyć w proszku enzymatycznym. Pozostałe plamy spróbować usunąć wywabiaczem do plam.

Długopis
- świeże plamy można usunąć przez zamoczenie w kwaśnym mleku , a następnie pranie w wodzie ; zastarzałe plamy można wywabić sokiem z cytryny lub 10-procentowym kwasem cytrynowym.

Farba emulsyjna – należy czyścić zanim zaschną, później nie da się ich wyczyścić.

Farba olejna
- czyścić benzyną do czyszczenia, a następnie plamę namoczyć w płynnym detergencie.

Farba olejna
artystyczna – świeżą farbę można wyczyścić nawet detergentem, skuteczniejsza jest terpentyna.

Flamastry
- plamy wyprać mydłem lub gliceryną, a następnie uprać, jak zazwyczaj. Pozostałości usunąć spirytusem metylowym.
Guma do żucia - tkaninę włożyć do zamrażalnika lub obłożyć kostkami lodu i wykruszyć gumę do żucia. Pozostałe plamy wyczyścić benzyną do czyszczenia.

Herbata
- plamę namoczyć w ciepłym roztworze detergentu. Następnie wyczyścić alkoholem metylowym. Pozostałe plamy usunąć rozcieńczonym perhydrolem.
Herbata na białym obrusie zniknie bez śladu jeśli szybko polejesz plamę sokiem z cytryny, a potem spłuczesz letnią wodą.

Jajka
- wypłukać w zimnej wodzie , a następnie uprać w proszku enzymatycznym.

Jodyna
- plamy nawilżyć wodą i położyć na słońcu lub przetrzeć spirytusem metylowym.

Karmel - plamę wypłukać w zimnej wodzie płynnym detergentem , a w razie potrzeby jeszcze w rozcieńczonym perhydrolu.

Kawa
– tak jak w przypadku herbaty.

Ketchup - plamę wypłukać w zimnej wodzie i namoczyć w płynnym detergencie.
W razie potrzeby wyczyścić jeszcze spirytusem metylowym.
Masło - świeże plamy wyprać w gorącej wodzie z mydłem lub posypać mąką ziemniaczaną miejsce zaplamione, a potem sczyścić szczoteczką.

Mocz - posypać grubą warstwą soli, a następnie wypłukać w zimnej wodzie, można też usuwać rozcieńczonym perhydrolem.

Olej roślinny
- tkaninę dobrze zmoczyć w wodzie i oczyścić alkoholem metylowym z dodatkiem czystego octu.

Owoce - przed praniem plamę natrzeć solą. Wypłukać w zimnej wodzie i namoczyć w płynnym detergencie. Następnie uprać w gorącej wodzie, jeśli rodzaj tkaniny na to pozwala.
Inne metody:
- Plamę zaprać w mleku , najlepiej kwaśnym.
- Na tkaninach bawełnianych na 15 minut przed praniem przetrzeć plasterkiem cytryny. Zbledną i łatwiej się wypiorą.
- Świeże plamy z owoców polewamy wrzątkiem do momentu zniknięcia zabrudzenia.
Pasta do butów - plamy czyścić rozpuszczalnikiem, a następnie przetrzeć płynnym detergentem lub spirytusem metylowym.

Piwo - plamę namoczyć w czystym occie i, w razie potrzeby, w proszku enzymatycznym.

Plamy wilgoci na jasnym jedwabiu znikną, jeśli przed wypraniem delikatnie skropisz je sokiem cytrynowym.

Pleśń - świeże plamy usuwa się , pocierając kawałkiem materiału umoczonym w wodzie utlenionej.
Pomadka do ust - zaplamione miejsca pocierać tamponikiem namoczonym w benzynie lub czyścić wywabiaczem do plam , a jeżeli barwnik nie rozpuści się zastosować alkohol metylowy.

Pożółkła bielizna - należy namoczyć na noc w zsiadłym mleku, a potem uprać jak zwykle.

Rdza - świeżą plamę posypać solą, następne wycisnąć na nią kilka kropel soku z cytryny lub roztworem kwasu cytrynowego i pozostawić na godzinę.
Szpinak – pocierać zabrudzone miejsce surowym ziemniakiem.

Trawa – czyścić alkoholem z dodatkiem wody z solą.

Wosk
- tkaninę obłożyć kostkami lodu lub włożyć do zamrażalnika , a następnie wykruszyć wosk. Włożyć tkaninę między dwie warstwy bibuły i przeprasować ciepłym żelazkiem. Resztę oczyścić wywabiaczem do plam i przetrzeć spirytusem metylowym.
Plamy po kolorowej świecy
Przebarwienia po kolorowej świecy znikną, gdy po usunięciu wosku przetrzesz plamę denaturatem i następnie upierzesz tkaninę.

Żywica - plamę uderzać tamponikiem z gazy umoczonym w terpentynie a następnie prać w wodzie z mydłem

plamy od marchewki
wyśmienicie znikają na słońcu

Pre Wash Amwaya-na innym forum mama poleca na ubranka-podobno wschodzi wszystko

polecają też mydło Galosowe ( :shock: :shock: :shock: cokolwiek to jest...) firmy Heitmann

To teraz wasza kolej!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Cóż, widzę, że nikt nie ma sposobów :) Właśnie kupiłam na allegro mydełko o którym pisałam. Przetestuję, to napiszę czy działa. jakby ktoś chciała,to wrzuciłam w allegro wyszukiwarkę hasło "mydło na plamy"

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Aneczka na poznańskie brzuchatki się przenieś :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Aneczka super ta lista napewno mi sie przyda w wywabianu plam dzieki

Obrazek
"Dziecko to czastka Nieba na ziemi"..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja na wzystkie plamy stosuje Vanish :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

emila pisze:
Ja na wzystkie plamy stosuje Vanish :D

emila i co wypier wszystkie plamki ???

bo mi niewypieral niestety

Obrazek
"Dziecko to czastka Nieba na ziemi"..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja np. jak na bialych ciuszkach mam plamy z marchewki lub tez inne trudnoi schodzące..to wsadzam na 15-20 minut do wybielacza....pozniej normalniepiore w prac i jest wszytsko czysciutknie. na kolory uzywam vanisha i jest spoko :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Ja używam odplamiacza Dr Beckermann.
Nie ma plam, których nie spiera.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Arianka- a próbowałas mydła tej firmy? Bo właśnie sobie kupiłam w Rossmania. Tamto galosowe tez się sprawdza,a le czasami dopiero po drugim wypraniu. Tzn robię tak-mydło-pranie w pralce-prasowanie-mydło-pranie i wtedy jest ok. A myślałam, ze po zaprasowaniu plamy nie schodzą :shock:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Arianka pisze:
Ja używam odplamiacza Dr Beckermann.
Nie ma plam, których nie spiera.

Arianka jesteś wielka dziewczyno!
Odkąd Oskar wcina słoiczki mam ciągłe problemy z dopieraniem ubranek. I Jego i swoich :wink:
Mój szwagier polecił mi na plamy dr. coś tam, bo nie pamiętał nazwy. No i ja tak poszukiwałam tego dr. coś tak i za Chiny Ludowe i pół Ameryki znaleźć nie mogłam.
No ale teraz już znajdę :lol:
Dzięki!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja spieram vanishem - czasem w misce mi się moczy ze 4 dni, bo zapomnę :oops: ale plamy schodzą! oczywiście pod warunkiem, że wrzucę do tej michy plamiaste rzeczy od razu... bo tetry z marchewy już zostały - bo nie wrzucałam od razu... no ale akurat z tetrami to się nie przejmuję!
natomiast interesuje mnie ten Dr. Ben..... gdzie to kupić, za ile....
bo chętnie sprawdzę ;-)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a mnie interesuje jak wywabić plamy po jabłuszku ze słoiczka za chiny ludowe nie chce zejść

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

a czy ktos ma pomysł co na plamy z żelaza ? mały doustnie przyjmuje żelazo w kropelkach a potem wklada rączki do buzi i rozmazuje po ubrankach.Jeśli zbyt późno zauważe plamy to nie chcą zejść po proszku do prania.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Niemowlęta

Strefa czasowa UTC [letni]