Dzisiaj jest wt maja 05, 2026 8:28 pm

Forum ciąża

» Forum ogólne » Testujemy, kupujemy

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 159  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Basia, patenty super :) Bardzo mi się podoba ten z przydomowym placem zabaw, ale mieszkam w bloku :( oraz ten z wyprowadzaniem dzieci na przemian przez mamy.

Dodam od siebie, że można też zamiast zabawek podwieszać dzieciom kawałek materiału - na przykład kolorową pieluszkę flanelową czy nawet ubranko - moja córa woli to niż zabawki, bo łatwiej złapać w rączki, no i łatwiej uprać, jak obślinione :D

Z leżaczka jestem bardzo zadowolona, biorę małą ze sobą na przykład do gotowania obiadu - ja mam ją na oku, ona patrzy, co ta mama robi... :)

Mam też termometr Brauna do ucha i jestem bardzo zadowolona.

Aha, jeszcze mój patent na mebel dla dziecka. Jeden regał (taki, jak na książki, sosnowy z półkami, pomalowany na biało) wyczyściłam, dokupiłam przymocowywaną na wkręty roletę do "dachu" regału, a na półkach poukładałam rzeczy małej - ubranka, pieluchy, kocyki itp. Kosmetyki trzymam w wiklinowym koszyku z lnianym wkłądem (kupiłam w Jysku za 12 zł), jak idę na kąpiel, zabieram koszyk ze sobą i już. W podobnych koszykach trzymam też: skarpetki i rajstopki, czapeczki oraz w większym rzeczy do prasowania. Roletę opuszczam i nic mi się nie kurzy :) A na komodę nie było w domu miejsca.

Do pielęgnacji pupy polecam też maść witaminową z witaminą A.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej
mam pytanie trochę głupie czy to koło ratunkowe to lepiej kupić mniejsze o średnicy 40cm czy większe 60cm,bo nie wiem czy pupę mam mieć całą wewnątrz koła czy nie?? :oops:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja miałam mniejsze. Dało się położyć na krześle, z 60-centymetrowym może być z tym problem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dzięki za odpowiedź:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A ja pociągne jeszcze temam termometru. Muszę kupic najlepiej w tym tygodniu i zastanawiam sie nad Braunem do ucha ale co człowiek to opinia, niektórzy piszą, że nie jest dokładny inni chwalą.
Doradzicie, a może jeszcze jakiś inny?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

basia_z_gor pisze:
1.co do tych leżaczków z wibracjami to tak jak mówicie, są dzieci które się nawet tego boją. ? poza tym dobrze jest przyzwyczajać dzieci do zasypiania bez wstrząsów a takie atrakcje zostawić na "cięższe chwile" np choroba, kolka ząbkowanie itd. Ja wtedy kładłam mają na wirującej pralce:) nawet się uśmiechała:)
2. Nie powinno się wkładać żadnych poduszeczek, jeśli już to takiego "flaka". Miałam patent na czas katarku. Bo wtedy lepiej żeby głowa leżała wyżej, lepiej sięoddycha maluszkowi. Ja więc podkładałam pod przednie nogi łóżeczka dwie encyklopedie:) i w sumie główka była wyżej troche i katarek nie zatykał tak mocno noska:) A do wózeczka to kładłam kocyk a potem becik. A jak była większa to tylko kocyk pod pupę ( taki z czystej bawełny)

Odświeżę :)
1. Leżaczek posiadam.
Kosztował około 150zł. Paweł korzystał z niego jak był malutki i korzysta teraz (a ma 2 lata). Sam sobie na nim siada. Już nie kręci go pałąk z zabawkami, ale w odpowiednim momencie bardzo się nim interesował. Po kolei każdą zabawką. Wibracje też tam są. To dla dzieciaków, które lubią kimać w samochodzie ;) Nie zdążył się przyzwyczaić. Bardzo ważne jest to, że ten bujak dźwiga do 18kg czyli całkiem sporo i nie trzeba go odstawiać w kąt za szybko. No bo kiedy dziecko osiąga te 18kg? Jak ma 3 - 4 lata? A to solidna firma, więc też mi się nie zniszczył, nie sprał.
2. Poduszek nie wolno używać dla dobra kręgosłupa dzieciątka.
A w kwestii kataru... Głowa powinna być niżej, kiedy cieknie z nosa, bo gdy jest wyżej i wydzielina spływa w dół, to jest duże ryzyko wystąpienia zapalenia oskrzeli i płuc.

Ostatnio zmieniony ndz kwie 20, 2008 11:30 am przez Xezbeth, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No co do tego katarku to mnie teściowa szkoliła ;) mniej więcej tak jak mówi Basia - główka wyżej, bródka bardziej przyciśnięta do klatki piersiowej, aby katarek nie spływał na oskrzela. Tak robiłam i chorób dolnych dróg nigdy nie było (odpukać, odpukać )

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tak:
- spirytus 70% - (dostepny w sklepierozrobic z woda przegotowana -wg poloznych) i platki lub waciki
- pieluchy tetrowe - posiadam 12 i przydaja sie wszedzie jako podkladka, przykrycie, "ukrycie" stolowki na swiezym powietrzu ;), a nawet do kapieli - moja niunia zle znosi bycie golaskiem wiec owijam ja w pieluszke i tak wkladam do wanienki),
- foczka do kapieli - posiadamy ja od 3 dni i jestesmy zachwyceni mama sie eni musi gimnastykowac siegajac po mydelko i recznik a niunia sie spokojnie rozglada i chlapie nozkami,
- butelki ze smoczkami aventu,
- muszle laktacyjne - jedna piersia karmie z drugiej leci mi ciurkiem ... wkladki po jednym karmieniu byly do wyrzucenia,
- wkladki laktacyjne - swietnie sie sprawdzaja na spacery - obecnie w testowaniu wielokrotnego uzycia i musze przyznac ze po praniu zachowuja i ksztalt i wlasciwosci i nie zsuwaja sie ze swojego miejsca w staniku wiec polecam,
- spiochy, body, pajacyki, rozpinane na dole - latwiej przewinac nawet w terenie dzieciaczka gdy sie go nei musi calego rozbierac,
- podklady do przewijania - do przewijania w terenie,
- sol morska w sprayu - do noska, nawilza sluzowki i umozliwia wydobycie katarku zalegajacego,
- linomag - super nawilza,
- plyn nivea baby z oliwka do kapieli - nie stosujemy juz zadnej innej oliwki a skora corci jest super nawilzona,
- rozek - najlepiej sie w te upalne dni sprawdza zlozony na pol w wozeczku niunia ma miekko i nie straszne jej wertepy,

Nie:
- laktator reczny aventu - byc moze mam za male piersi albo jakis feler ale wiecej sciagam wlasnymi palcami niz tym cudem - uwazam za zbedny wydatek jedyna pociecha ze butelki od kompletu mi sie przydaly,
- gruszka do nosa - masakra i koszmar i dla mnie i dla mojej corci,
- kaftaniki wiazane ... zanim ja ubiore jestem mokra ...
- rekawiczki - moja corcia najnormalniej w swiecie probowala je zjesc ...
- oliwka - mazala sie cala corcia, ja i wszystko w okolo lepiej dodac do kapieli,
- chusteczki leko ze spirytusem - sa sztywne i tak naprawde tylko lekko dotykaja pepka, wacik ze spirytusem pozbawil kikucia niunie w przeciagu kilku dni a ta chusteczka balam sie ze uszkodze jej skore,

pewnie jeszcze sie cos znajdzie w sumie testuje dosc krotko ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Polecam!
Oilatum-Emulsja do kąpieli....wlewasz nakrętke do wanienki i tyle roboty...nie musisz dziecka namydlać ani po kąpieli smarować oliwkami czy balsamami...szybko i sprawnie...
Sudokrem- smarowałam dziecku pupke dwa razy dziennie (przy innych przewijaniach Bambino) i nigdy nie miał nawet drobnej wysypki na pupci...
Podgrzewacz do butelek-jeśli karmisz butelką to niezastąpiony...
Stojak do wanny...ulga dla pleców i wygoda podczas kąpieli...

Odradzam!
Gąbka do wanny kompletna porażka...po dwóch dniach wylądowała w śmietniku....
Kaftaniki- kupiłam dwa...i tylko raz założyłam Andrzejkowi jeden...wszystko mu się "zbierało" pod pachami....nie ma to jak body..
Ubranka w rozmiarze 56cm... po dwóch tygodniach musiałam wymieniać Andrzejkowi garderobe..lepiej kupić 62cm...a najwyżej tylko 2-3 sztuki tych najmniejszych...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

erii001 pisze:
(...)

Odradzam!
(...)
Ubranka w rozmiarze 56cm... po dwóch tygodniach musiałam wymieniać Andrzejkowi garderobe..lepiej kupić 62cm...a najwyżej tylko 2-3 sztuki tych najmniejszych...

pojecie wzgledne - moja niunia miala 53 cm i 2850g i ciuszki na 56 byly na nia za duze, dopiero teraz nie wisza jej gdzie u stop.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Jemi! ja pisze z własnego doświadczenia...Andrzej przy urodzeniu miał 59cm...ubranka ledwo co wbijałam na niego...
Teraz czekam na córke i kupiłam wszystko 62cm...już wole by wisiało niż leżało nieużywane w szafie.... :)
Zresztą takiemu Maluchowi który mało się rusza...większe ubranko nie przeszkadza.... :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

eriioo1 ty masz trojkolowca???
jaki to wozek, jane????

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

forumka! Andrzej jeździ quinny speedi sx...polecam kupowałam 3w1... wózek super się sprawdzał z gondolą i teraz jako spacerówka...opcja z wpinaniem fotelika była super wygodna.....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Potwierdzę w kwestii tych ścinków ze spirytusem Leko. Do pępka beznadziejne, zwłaszcza, że położne polecają kapnąć kroplę spirytusu w podstawę kikuta a z tego to się wycisnąć nie da ;) Spirytus ze sklepu i trzeba rozcieńczyć. Mnie w aptece panie z chęcią rozrobiły, dostarczyłam tylko spirytus ze sklepu.

Kaftaniki faktycznie są uperdliwe. Ale używałam na początku ze względu na kikut pępka. Zwłaszcza, że tam gdzie rodziłam, nie wiążą tylko zakładają wielkie plastikowe klemy. Miałam wrażenie, że jak założę body, to małemu krzywdę zrobię jakąś, że mu się będzie ten plastik w brzuszek wrzynał... Jak kikut odpadł, od razu przerzuciłam się na bodziaki. Choć nie powiem... zakładanie kaftaników wiązanych to świetny sposób na zrzucanie ciążowych kilogramów :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witam - a co myslicie o monitorach oddechu i elektrycznych nianiach?? zastanawiam sie nad kupnem tego i nie wiem czy jest sens

Basia - chcialabym miec tyle pomyslow co ty. Gratuluje

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Elektroniczna niania sprawdza się owszem, gdy ma się duży dom czy rozległe mieszkanie i istnieje ryzyko, że dziecko nie zostanie usłyszane... A że mamusia ma taki dar, że słyszy nawet kwilenie, to przy mniejszym mieszkaniu to zbędny wydatek.
O monitorach oddechu nie mam własnego zdania. Słyszałam tylko, że potrafi to wyć zupełnie bez powodu i niepotrzebnie stresować :? Ale niektórym przynosi to spokój ducha.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wtrącę się do dyskusji na temat ubranek rozmiar 56.
Ja posłuchałam się rad, żeby nie kupować ubranek w tym rozmiarze i efekt był taki, że córcia (2980 i 53cm) przez 5 dni w szpitalu paradowała w ogromniastych pajacykach i śpiochach przytrzymywanych na miejscu podkolanówkami. O mało mnie szlag nie trafił z tego powodu. Mąż nie mógł nic dokupić, bo nie miał kiedy. Po wyjściu ze szpitalu dokupiłam co trzeba i Hania na razie (a ma 10 tygodni) wyrosła dopiero z 2 śpiochów w tym rozmiarze, a waży już około 5,5kg. Dziecko wyrośnie też z rozmiaru 62, jak z każdego, ale jeżeli z usg wychodzi Wam, że maluch nie będzie kolosem, to kupcie co najmniej 3 zestawy rozmiaru 56.
A propos kaftaników - ja je lubię, śpiochy też. Przekonałam się również do śpiochów nie rozpinanych od dołu, bo jak jest chłodniej, to przynajmniej dziecku od dołu nie wieje. :D
Gąbka do kąpieli porażka - woda się strasznie w wanience wychładza. Pielucha w wanience też do bani, plącze się i przeszkadza. Najlepiej sama wanienka bez niczego. :D

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dobrze jest po prostu kupować część rzeczy w miarę potrzeb.
Nie wszystko przed urodzeniem. Wtedy to tylko absolutne minimum, a dopiero potem dokupywać inne rzeczy.

Ja chcę elektroniczną nianię, bo mamy takie mieszkanie, że nie słychać co się dzieje na drugim końcu. Ale może być dzidzia taka głośna, że niania nie będzie potrzebna. ;)
Albo będzie na tyle niespokojna, że po prostu nie zaśnie sama... Czy coś... Każdy dzieciak jest inny...
Zobaczymy, jaki będzie mój. :D

ObrazekObrazek

TABELA CZERWCÓWEK 2010

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Co do monitoru oddechu to ja nie polecam...
Ja używałam firmy ANGEL w zestawie z nianią....pare razy włączył się sam...narobił rabanu...a wszystko było ok.... :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ale super temacik!!! 8)
Dla mnie wiele rzeczy związanych z maleństwem to zagadka :shock:
Wiele pomocnych rad już przeczytałam i zrobiłam sobie w wordzie taki pomocnik na czarną godzine żeby nie szukać po forum :lol: 8)

mam jednak kilka pytań :

1.mam wózeczek z taką zdejmowana wyściólką-wywijana na zewnątrz.
Czy mogę traktować ją jako prześcieradełko?Czy lepiej kłaść dzidzię na pieluszce flanelowej?

2.Czy sprawdza się tzw kącik do przewijania.Np w pokoiku dziecięcym?

3.Czy ktos używa kołyski na kółeczkach zamiast leżaczka. Pomyślałam że w niej będę wozić maluszka do kuchni
:D

4.Planuję kupić hustę bebelulu. Jak się sprawuję?

Pozdrawiam serdecznie wszystkie doświadczone mamuski :lol:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 159  Następna

Forum ciąża

» Forum ogólne » Testujemy, kupujemy

Strefa czasowa UTC [letni]