Dzisiaj jest wt maja 05, 2026 8:30 pm

Forum ciąża

» Forum ogólne » Testujemy, kupujemy

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 159  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziewczyny zadna z was nie ma nosidelek z tymi wibracjami :(:( ?

Ropuszka Ewa - 12.07.07 g.13:50 50cm 2365g .. 07.01.08 -> 1 dzien w domu ;)
Obrazek
Zoperowana 21 grudnia

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

basia_z_gor Twoje pomysly to rewelacja, jesli masz jeszcze to dziel sie z nami, na pewno skorzystamy

Wybryk_Natury, ja niestety nie pomoge, sama sie zastanawiam jak takie nosidelko funkcjonuje i nawet nie mam kogo popytac :) ale to wydaje mnie sie tez zalezy od dziecka, bo jedno moze byc zafascynowane a drugiemu bedzie przeszkadzalo i nie zasnie

a ja sie zastanawiam czy do wozeczka dziecko sie kladzie w samym beciku, czy tak bez niczego przykrywajac tylko kolderka??? :shock: :shock: moze to glupie pytanie, ale jakos nigdy wczesniej nie zwracalam uwagi na to, wiem ze do roku czasu chyba nie powinno sie klasc dziecku poduszeczki, ani do wozka ani do lozeczka :D

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

mam kilka patentów, nie na każde dziecko oczywiście wszystko dziąła ale wielu koleżankom pomogły.
1. Np przy problemach z kąpielą w pierwszych dniach (wrzaski itd) pomogła mokra pieluszka zmoczona w wodzie z wanienki i położona na brzuszku małej. Czuła się wtedy chyba bezpieczniej i do tego włączałam pozytywkę koło wanienki.
2. Kupiłyśmy z siostrą (mieszkała po sąsiedzku) na llegro wózek dla bliźniaków (za 120 zł), taki używany ale sprawny i jednego dnia ja szłam z dziećmi na spacer do parku a ona miała chwile, i potem odwrotnie. Dzieci były w tym samym wieku. Ale myślę, że jak któraś z was ma sąsiadkę, która ma takie dziecko i dobrze z nią żyjecie to naprawdę warto tak się dogadać. Bardzo to pomaga.
3. Na kolki pomagało nam noszenie małej twarzą do podłogi na ręce, ale tak żeby główka opierała się o przedramię moje a dłoń była dokładnie na wysokości brzuszka. Podczas noszenia leciutko poruszałam palcami masując brzuszek, a mała zasypiała już bez bólu.
4. Jak to nie pomagała to nabierałam wody dość ciepłej (nie wrzątek) do termoforu, zawijałam w pieluszkę i kładłam na brzuszku małej, po 5 min już było jej lepiej.
5. Polecam także bardzo fotel bujany. Świetny do "odbijania" i uspokajania dzidzi.
6. Jak mała zaczęła raczkować zabezpieczyłam wszystkie rogi (ława, stolik rtv itd) pluszakami. Kupiłam dwustronną taśmę samoprzylepną i przyczepiłam na rogach pluszaki. Mała miała motywację do poruszania się po domu (zawsze chciała dotrzeć do misia) a ja byłam spokojna.
7. zawsze w pokoju małej stało radyjko, cichutko nastawione na muzyczną stację, dzięki temu mała nauczyła się spać w tle z jakimś dzwiękiem, a my byliśmy skopojni, że jak spadnie komuś widelec w kuchni to się mała nie obudzi. Teraz śpi jak zabita, że nawet wiertarka sąsiada ją nie obudzi:)
8. Kupiłyśmy z siostrą na spółkę taką plastikową siatkę ogrodzeniową wys. 65 cm. Wbiłyśmy na podwórku, obok okna od mojej kuchni kilka palików drewnianych, rozciągnęłyśmy siatkę, przeplotłyśmy ją snurkiem, żeby była sztwna (bez furtki) i położyłyśmy zabawki na trawie , kocyk, miskę z odrobiną wody, troszkę piaseczku i parasol słoneczny. Dzieci miały "plac zabaw", bez możliwości wyjścia, ja robiłam obiadek i ich widziałam, a każda z nas miała chwile. Dzieci siedziały tam przez całe lato. A zaczęły mając 7 miesięcy jedno, 10 drugie.
9. Jak było bardzo źle: kolki, choroba itd i mała nie chciała zasnąć to wkładałam ją do wózka w domu, na podłodze układałam nasze kacie i woziłam ją "po wertepach" przez kilka minut i zasypiała:)
10. Z obijaka z kosza wiklinowego, w którym spała, zrobiłam lambrekin na okno do jej pokoiku. Rozprułam go, "wypatroszyłam", obszyłam i teraz ma pamiątkę na całe życie:) w postaci kolorowego lambrekinku na oknie.
11. Pamiętajcie żeby nie kupywać plakatów, innych zawieszek na ściany, które są nienaturalnie duże. Dzieci boją się rzeczy większych od nich samych i potem długo pamiętają np. wielkiego kolorowego klauna wiszącego na drzwiach pokoiku. (mój mąż:)
12. na ząbkowanie (ale jeszcze bez zebów!) pomagał suchy kabanos własnej roboty!

jak sobie coś przypomne to napisze:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

1.co do tych leżaczków z wibracjami to tak jak mówicie, są dzieci które się nawet tego boją. ? poza tym dobrze jest przyzwyczajać dzieci do zasypiania bez wstrząsów a takie atrakcje zostawić na "cięższe chwile" np choroba, kolka ząbkowanie itd. Ja wtedy kładłam mają na wirującej pralce:) nawet się uśmiechała:)
2. Nie powinno się wkładać żadnych poduszeczek, jeśli już to takiego "flaka". Miałam patent na czas katarku. Bo wtedy lepiej żeby głowa leżała wyżej, lepiej sięoddycha maluszkowi. Ja więc podkładałam pod przednie nogi łóżeczka dwie encyklopedie:) i w sumie główka była wyżej troche i katarek nie zatykał tak mocno noska:) A do wózeczka to kładłam kocyk a potem becik. A jak była większa to tylko kocyk pod pupę ( taki z czystej bawełny)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

BASIU!!!! REWELACJA, dzieki!!!! Jestes genialna po prostu i tyle ci powiem :) :lol: :lol:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

pyraa:) przestań, po prostu jak mi czegoś brakuję to najpierw zaczynam "kombinować" co z tym zrobić a potem dopiero kupować cokolwiek jeśli nie sprawdzają się metody domowe. Poza tym trzeba działać przy dziecku intuicyjnie. Jeżeli lubisz jak ktoś głaszcze cię po włosach to pamiętaj że dzidzia jest z twojej krwi i stworzyła dna na podstawie twojego, więc jest duże prawdopodobieństwo że ona też będzie lubiała jak się ją po włosach głaszcze. Zawsze wyobrażam sobie co by mi teraz pomogło jakbym była na jej miejscu...:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziewczyny nie kupujcie laktatora przed rozwiazaniem(bo mozecie wogole nie miec pokarmu)i szkoda kaski poczekajcie jak wrocicie do domku to wtedy sie zorientujecie co i jak :D :D :D pa

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a wiecie co? byłam dzisiaj w leclercu i laktator aventa kosztował ok 130zł, czyli wcale nie drożej niz na allegro..monciak tak sobie myślałam jak Ty. może rzeczywiscie tak lepiej zrobić?

[*]23.07.2010 8tydz.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

monciakk, ja wiem ze nie nalezy sie spieszyc z zakupem laktatora, ale wiem tez ze czesto gesto przydaje sie tez juz nawet w szpitalu. Sama sie zastanawialam czy kupowac czy nie i w sumie to nie wiem. Jakby co to mozna wtedy zawsze odsprzedac, nie?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witajcie:)
ja na szczęście mam laktator pożyczony więc nie mam problemu, ale jeśli nie będziecie pewne czy będziecie używać to może zainwestujcie niewiele bo jakies 20zł w "Ręczna pompa do odciągania pokarmu" firmy BabyOno. Może warto mieć cos taniego awaryjnie, zamiast wywalić 150zeta na Aventa. Tak na marginesie , moja koleżanka ściąga pokarm ręcznie:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tez myslalam zeby poczekac ale pomyslalam ze w sumie pozniej czekac na niego zanim przywioza a wiem ze moge nie miec mozliwosci karmienia normalnie bo mam wciagniete sutki wiec bez laktatora to sie raczej nie obejdzie. A jakby co mysle ze nieużywany laktator to pojdzie na allegro bez problemu

Obrazek
Zoperowana 21 grudnia

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wybryk_Natury, widze ze podzielamy podobne zdania :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
autoban (PW) regulamin forum pkt.20

Wybryk_Natury pisze:
Dziewczyny zadna z was nie ma nosidelek z tymi wibracjami :(:( ?

ja mam ta hustawke co wklejalam, ona sie buja w rozne strony,ale wibracji nie ma, nie wiem o jakich wibracjach mowisz, ale tu wszystkie maluszki maja hustawki lub kolyski i wiem,ze bardzo zachwalaja mamy,ze dzidzie spia w tym w dzien.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

chodzilo o nosidełka/lezaczki z wbudowanymi wibracjami ktore mozna wlaczyc ale w sumie juz doszlam do wniosku ze sobie ten element daruje bo jesli mala bedzie sie rozwijac tak jak ja to w wieku 3 miesiecy bedzie juz stabilnie siadac.

Obrazek
Zoperowana 21 grudnia

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja mam taki lezaczek z wibracjami... no i sa one wlasciwie niepotzrebne.. To tylko taki bajer, bo to tylko drzy, a nie kolysze ani nic.. Zwykle siadalam i noga hustalam ten lezaczek...

No i faktycznie on jest do momentu, az dzidzia bedzie siedziec.. Ale 3 miesiace? :shock:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No u mnie tak było :P 2 miesiace pozniej juz niezle lazilam z tego co mi mama mowila. Co do tatusia brak informacji poniewaz w tym czasie miał operowane stopy.

Obrazek
Zoperowana 21 grudnia

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziewczyny jaki termometr lepiej : do ucha czy taki smoczek ?

Obrazek
Zoperowana 21 grudnia

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
autoban (PW) regulamin forum pkt.20

ja mam 5 sek do ucha.

Offline Wyświetl profil  

Hej może to trochę nie w temacie, ale powiedzcie co trzeba mieć już kupione przed urodzniem się dziecka, co zabrać np. do szpitala?
Mam jeszcze sporo czasu, ale już myślę o tym co i kiedy, i czy ze wszystkim zdążę...
bo pewnie jak już wrócę z maleństwem do domu, to zakupy mi w głowie nie będą:)

pozdrawiam
Asia z Gdyni
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dziewczyny co do leżaczka... mam taki z wibracjami i mała się raczej boi tych wibracji... więc leżaczek owszem super i bardzo przydatny - wibracje niekoniecznie...
a termometr też mam taki do ucha i powiem szczerze, że go nie lubię, mam wrażenie że nie jest dokładny i przekłamuje.
asia z gdyni każdy szpital ma inną listę obowiązkowych rzeczy :) najlepiej dowiedzieć się tam gdzie planujesz rodzić. Ja do szpitala polecam zabrać dla siebie: majtki jednorazowe, podkłady higieniczne (w części szpitali dają), wkładki laktacyjne
dla dziecka: ubranka (po szpitalnych może dostać uczulenia) kaftaniki lub body i śpiochy rozpinane w kroku, czapeczkę na wyjście. Większość mam zakłada noworodkom na śpiochy jeszcze skarpetki, ale ja wolałam bez :)
chusteczki do pupci, pieluchy jedynki(polecam hagisy w tym rozmiarze, są rewelacyjnie mięciutkie), kremik do pupci np. linomag

pewnie i tak o czymś zapomniałam... :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 159  Następna

Forum ciąża

» Forum ogólne » Testujemy, kupujemy

Strefa czasowa UTC [letni]