Dzisiaj jest wt maja 05, 2026 7:03 pm

Forum ciąża

» Forum ogólne » Testujemy, kupujemy

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 159  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Oooo dzieki wielkie ... czyli podsumowujac jest to pewnego rodzaju "zatyczka" na malucha ;) :P z funkcjami uspokajania ;).

A skoro juz mowa o karmieniu ... powiedzcie co wam sie lepiej sprawdza, wielorazowe wkladni laktacyjne cyz jednorazowe ? Wiem ze sa jeszcze te "muszle" - polecili mi to na wciagniete sutki ale szczerze mowiac nie wiem czy bede w stanie to nosic bo czuje sie jak w zelaznym staniku :P

Ropuszka Ewa - 12.07.07 g.13:50 50cm 2365g .. 07.01.08 -> 1 dzien w domu ;)
Obrazek
Zoperowana 21 grudnia

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziekuje bardzo za wytlumaczenie, a ktore lepiej jest w takim razie kupowac na wyprawke na koniec wrzesnia?? pajacyki czy spiochy i kaftanik??

Wybryk_Natury moze nie mam jeszcze w tej kwestii super doswiadczenia ale ja uzywam jednorazowych bo wydaja mi sie poprostu bardziej higieniczne ;) wszystko co jednorazowe (igly, podpaski, pieluszki) jest sterylne i bezpieczniejsze

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam.
Moja córka skończyła już trzy miesiące, więc podzielę się z Wami moimi spostrzeżeniami, jeśli pozwolicie :)
1. kaftaniki tuż po urodzeniu jak najbardziej mi się przydały, ale nie wiązane, a na zatrzaski. Miałam też kupione body, ale najzwyczajniej bałam się je nakładać. Zwłaszcza z długim rękawem, nie potrafiłam włożyć rączek. Natomiast w większych rozmiarach - 62, 68, 74 - nie używam w ogóle kaftaników, wyłącznie body, już nauczyłam się nakładać :)
2. w trzecim miesiącu życia dziecko łapie za swoje ubranko, więc jeśli to nie bodziak, to wyciąga sobie i ma gołe plecki i brzuszek
3. pieluch tetrowych mam niecałe 20 a flanelowych 12. Wystarcza z powodzeniem.
4. polecam termometr do mierzenia temperatury do ucha (ja mam Brauna) - rewelacja, mierzenie trwa 2 sekundy!
5. Jeśli macie żelazko ze stożkiem parowym, to super. Spróbujcie wielkim buchającym żelazkiem wyprasować kaftanik 56...
6. łapki - ja używałam do niedawna, bo Zosia mocno się drapała mimo obcinania paznokci. Ale uwaga! nie ze ściągaczem, bo te spadają, a z gumeczką!
7. Śpiochy TYLKO rozpinane na dole!
8. Bardzo potrzebne bluzy (niekoniecznie z kapturkami, ja rzadko używam kapturków), różnej grubości. Najlepsze zapinane na zatrzaski lub guziki, bo zamek może drażnić buzię (bluza podjeżdża w górę)
9. Im więcej macie ubranek, tym rzadziej pierzecie.
10. Rewelacyjnie sprawdził się leżaczek do kąpieli (materiał rozpięty na stelażu, kilkanaście złotych) - skończył się płacz w czasie kąpieli. Córa nie lubiła na rękach w kąpieli, a na leżaczku uwielbia.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Proszę-niech któraś mama mi powie do czego właściwie służą pieluchy flanelowe?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

clover, miałam i mam ale zasadniczo konkretnego użycia nie znam. Ja podkładałam zawsze, żeby małego nie kłaść jak był maluśki bezpośrednio na kanapę lub w inne miejsca. Już nie pamiętam sama ale przydawały się ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wybaczcie, że się wtrącam :)
Pieluchy flanelowe u mnie:
1. nakrywanie dziecka w wózku czy w domku, jak jest ciepło, ale jednak
2. pod główkę do wózka (na początek nie można poduszki)
3. na leżaczek, żeby nie trzeba było prać wyściółki często
4. przy kąpaniu: ręcznik + ceratka + pielucha flanelowa + pielucha tetrowa. Po wytarciu w tetrę zdejmuję ją i kładę na flanelowej - jest przyjemna w dotyku i sucha
5. podobnie jak tetra: wycieranie, zakrywanie piersi w czasie karmienia itp.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

tak czy siak chyba trzeba kupic ;) dopisze do mojej wyprawkowej listy

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A ile tych pieluszek tetrowych ? dzisiaj w sellgrosie kupilam paczke gdzie dali 20 sztuk i zastanawiam sie czy przy srednio brudzacym maluchu starczy ...

A moglaby jakas dobra duszyczka omowic kwestia butelek ;) ? Jest ich od cholery - jak dla mnie wszystkie wygladaja jednakowo (albo niemal) i ogolnie nie wiem, sprzedaja to czesto w jakis zestawach z tego co widzialam.

Krotko mowiac - rozpaczliwe <help>

Obrazek
Zoperowana 21 grudnia

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

monciakk pisze:
AHA wazna rzecz jak wyjdziecie ze szpitala to nie przemywajcie pepka waszym bobaskom tymi saszetkami z LEKO sa do bani najleprzy to spirytus(tak mi polecila ordynator od noworodkow)bo mojemu dlugo sie ten kikut trzymal dopiero jak mi kazala odstawic saszetki i przemywac spirytusem moment 2-3 dni i po kikucie :D
Chce powrocic do tego tematu jesli pozwolicie :) Chodzi tu o zwykly spirytus??? Widzialam te szaszetki z LEKO ale widzialam tez z innej marki (tyle ze nie pamietam nazwy, cos na B bodajze) wiec sie zastanawiam co wybrac jednak :)

a wracajac do laktatora, to jest jakis ktory polecacie??? czy wogole nie kupowac???

A tak poza tym swietny ten watek, piszcie duzo :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

o wlasnie skoro mowa o tym spirytusie... wczoraj mowili nam an szkole rodzenia ze ma byc 70% ale w sprzedazy nie ma tylko mamy sobie zrobic :|

eeee mamy bimber pedzic :P ?

Obrazek
Zoperowana 21 grudnia

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wybryk_Natury pisze:
o wlasnie skoro mowa o tym spirytusie... wczoraj mowili nam an szkole rodzenia ze ma byc 70% ale w sprzedazy nie ma tylko mamy sobie zrobic :|

i w aptekach tez nie ma???? to moze faktycznie lepiej samemu pedzic ??? Kiedys na babskich rynkach u "ruskich" mozna bylo dostac. Dzis juz ich nie ma :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

pyraa pojecia nie mam bo nie szukalam :P ale tak nam powiedzieli

Obrazek
Zoperowana 21 grudnia

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Więc tak, moim zdaniem jeśli chodzi o butelki to chyba standardowo polecę aventa lub ew. tommy tippee. Z drugiej strony od butelki chyba ważniejszy jest smoczej do niej ;)

Faktycznie Leko to ponoć niewypał, spirytus 70%, fakt trzeba rozrobić, warto się spytać w szpitalu bo ja juz nie pamiętam ale tak łatwo mi wytłumaczyli ile części wody na ile spirytusu...

Laktator - nie znam niezadowolonej z ręcznego aventa! Szczerze natomiast odradzę, bo od tego zaczynałam- zwykły laktatorek z pompką (gruszką) - bezefektowna męczarnia ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

me-now, dzieki za rade, ja juz buteleczke kupilam mala aventu i nad laktatorem tez aventu sie zastanawiam, tyle ze wciaz sie boje co jesli nie bede miec pokarmu??? Czy kupic go jednak przed narodzinami czy juz po???

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A czy do sterylizatora aventa pasuja tylko butelki tej firmy czy wszystkie??
A jak juz jestesmy przy laktatorach to czy ten z silniczkiem nie jest lepszy od recznego? Bo wprawdzie jeszcze nie mam pewnosci ze bedzie mi potrzebny ale juz mi moja mama mowi ze recznym porzadnie nie odciagne i ze moze sie wdac infekcja czy zapalenie sutka :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

me_now a ile tych butelek kupic bo nawet jako "zestawy startowe" daja ze 4 :|

pyraa ja chyba poczekam bo nalsuchalam sie juz roznych opinii iw ychodzi an to ze polowa mowi ze reczny lepiej a druga ze elektroniczny. Wiec chyba poczekam, sproboje na tym szpitalnym i wtedy pomysle co i jak choc jakis napewno kupie

ps: o co biega z tymi tzw butelkami kolkowymi ?

Obrazek
Zoperowana 21 grudnia

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wybryk_Natury pisze:

osobiście nie polecam pędzenia, bo ciężko by go było oczyścić dokładnie w warunkach domowych ;)

kupujemy spirytus w normalnym monopolowym (96%) i do 7 części spirytusu dodajemy 3 części wody i w ten oto sposób otrzymujemy spirytus 70%.

Ostatnio zmieniony czw cze 21, 2007 10:49 pm przez bajeczna, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

aniu, ja powiem tylko tyle co slyszalam, te elektryczne moze i sa lepsze ale tu trzeba jeszcze wziac pod uwage to ze slychac brzeczacy silniczek i slyszalam ze to taki troche dyskomfort, bo chcesz przytulnie i dyskretnie odciagac pokarm a tu ci brzeczy i brzeczy i czujesz sie jak "silikonowa laleczka z wibratorem" :lol: :lol:
ja jednak jak juz to zdecydowanie nastawiam sie na reczny, mam kontrole i komfort nawet psychiczny :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a czy w takim razie do tego recznego aventu mozna dokupic silniczek czy nie? czy ktos moze wie ile wtedy taki sam gadzecik kosztuje??
mnie przede wszystkim odstrasza cena tego laktatora a nie samo brzeczenie ;) niech sobie wszyscy mysla ze sie zamykam w lazience i zabawiam wibratorkiem ;) co mi tam...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

pyraa pisze:
chcesz przytulnie i dyskretnie odciagac pokarm a tu ci brzeczy i brzeczy i czujesz sie jak "silikonowa laleczka z wibratorem" :lol: :lol:

I tak to nazwalas delikatnie, mi sie to niestety kojarzy z dojarka :oops: :oops: :oops:

ps: w sumie szczoteczka do zebow tez hałasuje dosc specyficznie :D

Obrazek
Zoperowana 21 grudnia

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 159  Następna

Forum ciąża

» Forum ogólne » Testujemy, kupujemy

Strefa czasowa UTC [letni]