Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:32 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Załozyłam z powrotem gondolę i powiesiłam zabawki na budce. Na początku jej sie podobało. Ale jak się znudziła to popłakiwała. Jakoś muszę przeżyć dopóki nie będzie siedzieć.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

wedlug mnie nie musialas- a w spacerowce nie mozna dac na lezaco? moze wystarczyloby poduszeczke podlozyc tylko- zawsze to inaczej niz w gondoli

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ale w spacerówce mała mnie nie widzi, a w gondolce tak.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

czarnula wczoraj pytałam nacisk na odcinek lędźwiowy jest zbyt mocny by dziecko sadzać nawet do pozycji pól leżącej tym bardziej, że twoja mała ma dopiero 4 miesiące. Natomiast poduszka pod plecy to nie jest dobry pomysł :roll: ale zrobisz jak uważasz pozdrawiam :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no ale z tego co pisalas w gondolce plaze a w spacerowce nie ?? wiesz jak pojedzi 20 minut w pozycji pollezacej - taa sama jak w lezaczku- to nci jej sie nie stanie wedlug mnie a i zaraz zasnie to ja polozysz na plasko. no chyba ze przestanie w gondolce plakac. a moze placze z innego powodu???

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mati też się rwie sam do siadania, ale jak się sam rwie, to sam sobie nie zaszkodzi...
ja sama na siłę go nie ciągnę, spróbowałam tylko raz czy dwa - żeby sprawdzić jak sobie radzi, i już nie próbuję, mam chłopak czas ;-)
jeżdżę w gondolce i zamierzam jeździć m/w do pół roku, czyli do czasu jak bedziemy jechać na wakacion :D /2ga połowa sierpnia/ wtedy bierzemy spacerówkę, która kładzie się zupełnie na płasko.
Poza tym nie kładę go na poduszki, żeby siedział... wyjątkiem jest - zdjęcie w podpisie - ale to było ONLY do zdjęcia ;-)
to tyle ode mnie ;-)))))

ja jestem za tym, żeby dziecka nie zmuszać do niczego, jeśli to nie jest konieczne.
tak samo było u M. z leżeniem na brzuszku i podnoszeniem glowy, nie chciał, płakał, krzyczał... odpuściłam... aż pewnego razu wystartował i to tak, że od razu głowa w górze długo i wysoko :D

pozdr.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

W gondolce kładę małą płasko bez poduszek i na razie tak mam zamiar ją wozić. Wieszam jej zabawki i dużo do niej mówię i uśmiecham się. Na razie jakoś to działa, a w spacerówce mnie nie widzi i płacze. Nie sadzam małej, tylko pozwalam jej jak sama próbuje. Na pełne siedzenie będzie jeszcze czas.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

A ja mam pytanie apropo łóżeczka ponieważ moja Maja też rwie się do siadania i kilka razy zdarzyło się,że złapała się za ochraniacz w łóżeczku i podciagała się do góry-pytanie moje-czy powinnam już opuścić w dół materacyk :?: :?: :?: czy mam jeszcze poczekać ,i kiedy powinnam to zrobić :?: ja to jest u was :?: :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mój Krzysio również rwie się do siadania, ale to nie ma mowy żeby lezała jak nie chce leżeć. Głowę ciągnie w górę jak jest za płasko i tak leży a ja nie mogę się patrzeć jak się męczy...

W foteliku, który i tak jest półleżąco ciągnie łepetynę wyżej i tak siedzi z oderwaną głową... bo nie da się kąta nachylenia zmienic... Natomiast w foteliku do karmienia nie ma siły zeby leżeć, musi byc pozycja półleżąca. Podparcie dla kręgosłupa jest.

Moim zdaniem, jeśli mały ciągnie do góry i sam siada... to sam sobie krzywdy nie zrobi.

Krzys poza tym juz sam kilka sekund siedzi... sam sie odrywa od podparcia. I robi też "tapu-tapu" :) jak go pod paszki weźmiemy :)

A łóżeczko niedawno obniżyłam i bardzo mu się spodobało. Na moim "kojcu" jest napisane zeby obnizyc gdy skonczy 3 mies lub osiagnie 6,5 kg lub bedzie zbyt akktywne

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Lena wydaje mi sie ze powinnas obnizyc bo nigdy nic niewiadomo

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Lena13 jeśli zdarzyło się jej już podciągnąć to nie ma co czekać z obniżeniem materacyka :) będzie to robić już coraz częściej :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

felka pisze:
.Przecież to nie żadne zawody na czas który maluch szybciej zaczął siadać,itd..

NO DOKŁADNIE, ale łatwo zauważyć, że panuje u Nas w Polsce...i pewnie nie tylko w Polsce, taka...no nie wiem czy to dobre sowo, ale MODA NA SZYBKOCHODZĄCE-SIADAJĄCE-MÓWIĄCE-PRZESYPIAJĄCE CAŁE NOCE dziecko. A Antek kurde zaczął chodzić jak miał jeden dzień!!! U mnie na rękach :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

moda modą ale dzieci mają swój indywidualny tok rozwoju.
Moja Zuzka siadała jak miała 9 miesięcy, a chodziła sama jak miała 14-15 miesięcy.
Z tego co widzę Adasiowi też się nie spieszy. Ma prawie 8 miesięcy i nie siedzi samodzielnie - tzn bez podparcia. Kilka sekund wytrzyma jak podpiera się z przodu rączkami.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja tez uwazam,ze nie nalezy niczego przyspieszac,jesli chodzi o dzieci.Kazde z nich ma swoj temperament i swoje tempo rozwoju :lol:
    Moj Dawidek jest bardzo silnym i energicznym dzieckiem,ale wszystko przychodzi mu pozniej niz u innych dzieci w jego wieku.Dlugo czekalismy na pierwszego zeba,bo do 10 m-ca,a chodzenie samemu to jeszcze przyszlosc!Ale slyszalam,ze niektore dzieci,nie chodza dlugo,ale jak kiedys wystartuja :arrow: to trzeba bedzie za nimi biegac :P

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Najważniejsze to nie dać się zwariować!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja tez uważam, ze nie sie co spieszyć :roll: po co dziecko powolutku dojdzie do wszystkiego a jako studentka fizjoterapii widzę codziennie efekty 'przyspieszania" rodziców żeby dzieci szybciej spionizować, żeby szybciej siadały chodziły itd. potem skolioza i inne przypadłości związane z kręgosłupem i kośćcem u dzieci, dlatego twierdzę, ze nie ma sie co spieszyć każde dziecko i każdy człowiek jest indywidualnością, my tez mamy rożne tempo uczenia sie rożnych rzeczy :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

marerka pisze:
felka pisze:
.Przecież to nie żadne zawody na czas który maluch szybciej zaczął siadać,itd..

NO DOKŁADNIE, ale łatwo zauważyć, że panuje u Nas w Polsce...i pewnie nie tylko w Polsce, taka...no nie wiem czy to dobre sowo, ale MODA NA SZYBKOCHODZĄCE-SIADAJĄCE-MÓWIĄCE-PRZESYPIAJĄCE CAŁE NOCE dziecko. A Antek kurde zaczął chodzić jak miał jeden dzień!!! U mnie na rękach :wink:

Dobre :lol: :lol: :lol:
Ja też uważam że jeszcze się dzieciaczki w życiu nasiedzą,nachodzą i nagadają i nie trzeba im tego przyspieszać teraz
Ja bardzo wcześnie zaczęłam mówić i chyba się w dzieciństwie wygadałam bo teraz małomówna jestem (a bardziej nie lubię sie rozgadywać..co oczywiście nie ma nic wspólnego z rozpisywaniem :wink: )

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

magdulka pisze:
Ja tez uważam, ze nie sie co spieszyć :roll: po co dziecko powolutku dojdzie do wszystkiego a jako studentka fizjoterapii widzę codziennie efekty 'przyspieszania" rodziców żeby dzieci szybciej spionizować, żeby szybciej siadały chodziły itd. potem skolioza i inne przypadłości związane z kręgosłupem i kośćcem u dzieci, dlatego twierdzę, ze nie ma sie co spieszyć każde dziecko i każdy człowiek jest indywidualnością, my tez mamy rożne tempo uczenia sie rożnych rzeczy :wink:

Popieram.
Mnie też przeraża widok 4-5 miesięcznego dziecka stawianego na nogi lub siedzącego w spacerówce...
Moja siadła sama ja jej w tym nie pomagałam ani wcześniej nie podkładałam żadnych poduch gdy skończyła 8 miesięcy po miesiącu przesadziłam ją do spacerówki.
Teraz jest na etapie raczkowania i wstawania tam gdzie uda jej się podnieść...
Nawet nie próbuję jej prowadzać jak będzie chciała sama zacznie chodzić...

Ostatnio zmieniony pn paź 29, 2007 9:07 pm przez fifolek13, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

u mnie nei ma takiej mody. moje dzieci jak to elkarka powiedziala szybciej sie rozwijaja. nigdy nie sadzalam je oblozone poduszkami, zadnych chodzikow, zadnego sadzania i tryzmania na sile, zadnego chodzenia za rece gdy jeszcze stac nie umialy- one tak same z siebie. z dnia na dzien Olivka zaczela siadac i dorazu zaczela sie podciagac przy meblach- rezultat tego taki ze zaczela chodzic majac 10 meisiecy ale ejszcze trzymajac sie scian czy mebli- bala sie puszczac. Nelcia od ponad meisiaca sama siada i raczkuje i juz staje podtrzymujac sie nawet tylko sciany. nikt jej nei kaze ani nikt jej na sile tego nei robi. ona tak sama. i co ja mam zrobic/ przywiazac ja do materaca zeby sie nie ruszala?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No nie, coś ty !
Widocznie mają szybsze tempo rozwoju> :D

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]