Dzisiaj jest wt maja 05, 2026 7:01 pm

Forum ciąża

» Forum ogólne » Testujemy, kupujemy

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 159  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

maniunie
http://www.forum.e-mama.pl/viewtopic.ph ... sc&start=0
tutaj "rozebrałyśmy" Boldera na części pierwsze. Przeczytaj wątek bo chyba warto:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ooo jak super ze powstal taki watek.
O wanienkach i laktatorach tyle juz napisalyscie, ze znowu nic nie wiem. :lol: :lol: :lol:

Ja wlasnie zabieram sie za kompletowanie wyprawki dla corci i chce sie z wami podzielic radami super-sprzedawcy ze sklepu z wozkami, gdzie bylam ostatnio. Bardzo mi pomogl w podjeciu decyzji. Zdecydowalam sie na Marite firmy Roan.
Zanim kupicie wozek zastanowcie sie gdzie najczesciej bedzicie jezdzic. Podobno wiekszosc ludzi, ktorzy kupia wozek ze skretnymi przednimy kolami szybko je blokuja, bo brak im kontroli nad wozkiem. Ja mieszkam prawie w lesie i zwracalam uwage szczegolnie na resory. Marita dobrze amortyzuje wstrzasy.A wozki z 3 kolkami nadaja sie glownie do jezdzenia po sklepach, bo na naszych "super" chodnikach cale sie chwieja i moga sie wywrocic na dziurach. Kolejna rzecz. Bardzo podobaly mi sie te kosze z materialu pod wozkiem, ale podobno szybko sie niszcza i dra i lepsze sa metalowe kratki. Ja urodze we wrzesniu wiec pamietam tez o spiworze i ceracie przeciwdeszczowej. Aaa, no i waga wozka! Ma to znaczenie jak musisz go wtaszczyc na 3-4 pietro.
Ale sie madrze, co?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Marta mądralo Ty :lol: 8) :wink: Ja tez mam Roana - tyle , że Kortine . Czym one się różnią ? Co do wyboru wózków to warto jeszcze zwrócić uwagę na rączkę - czy reguluję się wysokości , czasem widzac na ulicy jak idzie jakaś biedna mama mająca dość sporo cm wzrostu i garbi się straszliwie prowadząc wózek , a spacerek powinien byc przyjemny , bez późniejszych boleści pleców.

Ja ma jeszcze pytanie odnoścnie pieluch tych tetrowych i flanelowych. Które są lepsze ? No i ile taki pieluch powinno się posiadać ?

I jeszcze jedno pytanie : jakie ubranka do szpitala dla malucha nalezy wziąć ? Śpioszki/pajacyki to wiadomoa , ale do tego body czy kaftaniki te takie wiązane/zapinane na bok ?

Jeja.....moja niewiedza mnie przeraża :roll: :oops:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wlasciwie to nie wiem czym sie roznia ale Marita ma regolowana raczke i mozliwosc zamontowania spacerowki przodem i tylem do ciebie.

Co do pieluch to na przyklad Anna ostatnio dokupila kilka, bo mowi, ze schodza jak woda.

A ubranka do szpitala? sama sie nad tym zastanawiem. Mam juz 1 malutkie spioszki (56 cm), bo dostalam. Dokupie kaftanik i moze zaloze malej na to jakias cieplejsza bluzeczke. I rekawiczki musze kupic. Takie cienkie, bawelniane, Julka Ani bardzo je lubila na poczatku. No i czapcia.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

<ciach>
Same sobie popatrzcie:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Kortina tez ma własnie tą regulowaną rączkę i spacerówkę tez chyba na dwie strony da radę założyć.

No właśnie nie mam żadnych pieluch jeszcze , i tak myśle , że to na prawdę dość duzo trzeba.

Nom spioszki takie malutkie tez juz mam , ze 3 pary chyba bo też wszystkie odziedziczone . Kaftaniki tez dostałam ale szczerze mówiąc jakoś nie jestem do nich przekonana i bardziej funkcjonalne wydają mi sie body tylko nie wiem właśnie czy takiemu noworodkowi można body od razu zakładac... :roll:

Dopisnae

Hmmmm....to ja juz nie wiem któego mam Roana :lol: Bo też mam tą sztywną gondolkę z plsttikiem od spodu więc wynikałoby , że to Marita bo Kortina nie ma tego plastikowego....- a nie wiem tak na 100% bo wózek dostałam w spadku :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Super temat !!
Piszcie dziewczyny piszcie..
bo ja dopiero wybieram się na zakupy i na razie mam totalny mętlik.. :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

propo ciuszkow w srode na szkole rodzenia nam babka mowila ze na dobe powinno sie miec 2 koszulki, spioszki badz pajacyk, rekawiczki, 3 pieluchy tetrowe, rozek, skarpetki. Ale gdzies na forum był temat o tym co wziasc do szpitala jesli chodzi o ciuchy (no i nie tylko).

Ropuszka Ewa - 12.07.07 g.13:50 50cm 2365g .. 07.01.08 -> 1 dzien w domu ;)
Obrazek
Zoperowana 21 grudnia

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziewczyny,
Mam pytanie odnośnie tych wanienien Fisher Price o ktorych wcześniej pisałyście. Czy ktoraś z Was zna może wymiary tej wanienki, chcialbym wiedzieć na ile mi taka wanienka wystarczy.
z góry dzieki za odpowiedź

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

monia wprawdzie nie jestem doswiadczona mamusia :wink: ale z tego co sie orientuje wiekszosc mam gdy dziecko juz pewnie siedzi zaczyna je kapac w normalnej wannie - wtedy odstawia sie wanienke.. :) ja jestem bardziej za wanienka ONDA ze wzgledu na to, ze cena tej wanienki ze stelazem na wanne lub stojakiem jest zblizona do fisher'owskiej bez stojaka, poza tym lezaczek jest z materialu, wiec moim zdaniem trudny do utrzymania w odpowiedniej czystosci (napewno grimadza sie w nim miliony bakterii - co mnie przeraza) :wink:

pozdrawiam wszystkie mamusie :*

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witajcie
ja pieluch tetrowych mam 40 i to mi wystarcza na 2 tyg, dodam ze uzywam ich tylko do karmienia, podkladania, pzrykrywania iz asypiania.
Co do flanelowych to tez warto kilka kupic bo sa swietne do szerokiego pieluchowania- sa sztywne i nie ubijaja sie w wielka kupe jak terowe.
Jesli chodzi o szpital to W moim miescie nie tzreba bylo miec ubranek tylko na wyjscie. Na pobyt tzreba bylo miec masc i chusteczki do mysia pupy pieluchy i ubranka zapewnial szpital
pozdrawiam jesli ktos mial jeszce jakies pytania to sluze pomoca.\p.s. jak juz pisalam Flea to ja mam wanienke onda i uwazam ze jest swietna i nie zamienilabym jej na zadna inna
pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jako że już przetestowałam nieco dziecięcych rzeczy, podzielę się swoimi opiniami ;).

Do kitu:
- oliwka - żeby się nie zmarnowała smaruję nią nogi (swoje),
- gąbka do kąpieli - może i wygodna, ale schnie całymi dniami,
- wiązane kaftaniki - raz nałożyłam małemu i nigdy więcej,
- wszystko co zapinane z tyłu - co za #%&* w ogóle wymyślił takie zapięcie, skoro dziecko spędza na pleckach prawie 24h/dobę,
- śpiochy nie rozpinane w kroku - tez głupota, ściąganie i nakładanie przy przewijaniu to koszmar,
- nie wiązane czapki - na okrągło się zsuwają,
- termometr do wody - nie mam i uważam za niepotrzebny,
- niedrapki dla noworodków - mój synek cały czas je gubił, wiec po prostu założyłam mu skarpetki na rączki,

Przydatne:
- body rozpinane na całej długości i pajacyki - najłatwiej założyć noworodkowi,
- "obijak" na łóżko - mały już nie raz wjechał głową w szczebelki,
- lampka z regulacją natężenia światła - to CHCIAŁABYM mieć, bo jak w nocy zapalę zwykłą lampkę, dziecko mi się za mocno rozbudza :?,
- ceratka na którą kładę małego w ręczniku po kąpieli - już parę razy się zsikał :P,
- leżak-bujak - można w każdym miejscu położyć dziecko, nawet zabrać do łazienki ;),
- przewijak - jak dla mnie rewelacja, bo po CC nie dałabym razy zginać się przy przewijaniu do poziomu łóżka,
- chusteczki nasączane (polecam Happy formy Bella),

A co do tematu pieluch tetrowych, to mam ich 12 i zupełnie starcza :).

Jak jeszcze sobie coś przypomnę, to dopiszę :D.

Pozdrawiam wszystkie mamy kompletujące wyprawkę :D!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Super temacik. Prosimy doświadczone mamy o dalsze wpisy. Ja rodzę w październiku i z Waszych wypowiedzi wnioskuję, że mam za mało pajaców!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

[quote="maniunie"]a kiedy zaczełyście kupować pierwsze rzeczy dla swoich maleństw?? mnie już skręca :)

Mimo, że jestem dopiero w 7 tygodniu to i tak nie mogłam się powstrzymać i nakupowałam ubranek. I wiesz co poszalałam przez 3 dni oglądałam i już mi lepiej. Teraz leża schowane i już mnie tak nie męczy. A ile doznałam szczęścia i radości jak je przeglądałam.
Tak więc sukcesywnie będę czasami coś kupować. W ostatnim miesiącu będę miała mniej wydatków i tego nie odczuję.
Wiem, pech i w ogóle ale co ma być to będzie przecież krzywdy dziecku w sklepie czy przy kasie nie robię.
Powstał wątek na ten temat możesz sobie zajrzeć:
kiedy zaczac kupowac ubranka dla maluszka????
http://www.forum.e-mama.pl/viewtopic.ph ... sc&start=0

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziewczyny a czym sie rozni pajacyk od spiochow???? ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A jak to wogole jest z tymi smoczkami ... po co sie tego uzywa :P (bo jako knebel to chyba nie dziala za dobrze :twisted: )

Ropuszka Ewa - 12.07.07 g.13:50 50cm 2365g .. 07.01.08 -> 1 dzien w domu ;)
Obrazek
Zoperowana 21 grudnia

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

bielszczanka78 40 pieluch terowych na 2 tygodnie :shock: :shock: Zatkało mnie , ja mam 15 tetrowych do tego kilka sztuk flanelowych i uważam , że wystarczy, 40 jak dla mnie to zdecydowanie za dużo...

ania_c jak dla mnie to pajacyk i spiochy to jedno i to samo 8) , chociaz pajacyk to chyba takie jednoczęsciowe , w całości a spiochy to chyba bez rękawków do ubierania z kaftanikiem , nie wiem zresztą , ale tak mi się wydaję :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Smoczki to jak najbardziej knebelki :lol:
Jak dzidzia wyje i nie wie czemu
smoczek rewelacyjnie odwraca uwagę
ma zajęcie pociućka pokwęka
i już zapomina że wyła :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

śpioszki to spodenki na szelkach
a pajacyk to ubranko z rękawkami i nogawkami

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

SMOCZKI ponoć niezbędne do prawidłowego rozwoju dzidziusia, jak nie damy im smoczka to weźmie rączkę ubranko zabawkę co tylko wejdzie pod rączkę.
Smoczki silikonowe: nie odkształcają się w wysokiej temperaturze i nie uczulają tak często jak lateks. I najlepiej jeżeli nie karmimy piersią tylko butelką to smoczki anotomiczne przypominające pierś czyli nie typowo zwężane t(spłaszczone). Nie wiem jak to wytłumaczyć! dziecko przykładając usta do piersi łapie sutek a usta przylegają do brodawki. W taki sam sposób ma działać smok do butelki.
Nie wiem czy mogę to zrobić ale podam link do takiego jak ma nie wyglądać:
<ciach>

a tak ma wyglądać:
<ciach>

Oglądałam program m.in. smoczkach i dla mnie to akurat jest bardzo sensowne.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 159  Następna

Forum ciąża

» Forum ogólne » Testujemy, kupujemy

Strefa czasowa UTC [letni]