Dzisiaj jest pn kwie 27, 2026 4:03 am

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8116 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 406  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

tak sobie odpoczelam :cry: troche lataniny bylo a wkurzona jestem na konsulat w brukseli :twisted: pobrali oplate sobie a w polsce musialam swoja droga znowu placic :evil: do tego wymyslili zeby meldowac sami czyli przynosic akt notarialny itp -biurokraci :evil: :evil: :evil: wczoraj cos moja malutka caly dzien plakala- sa trzy wersie albo kolka albo zmiana klimatu albo poczula raczki -bo w polsce tylko na recach byla jak nie dziadki to ciocie i tak w kolko :evil:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Oj no to faktycznie burdel ale co kasy juz nie zwrócą pewnie....
Biedna maleńka kolki to ja myśle że nie Ona już jest większa, pewnie zmiana klimatu albo faktycznie Ci ją tam rozpieścili......

A mój zasnął w lezaczku ale zaraz się zbudzi na jedzonko... ;)

A Paulinka z tatą w drugim pokoju skręcają rowerek, dostała od dziadków na Dzień Dziecka rowerek na 4 kółkach :P

Pozdrawiam :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dzis juz z nia jest troche lepiej :lol: a starsza strasznie sie nudzi jak przyjechalismy nie chciala wyjsc z samochodu i tylko plakala ze chce do Polski az mi jej szkoda sie zrobilo powiedzialam jej ze jak chce to niech z babcia zostanie a ona nie chciala tam ogrominiaste podworko a tu niestety tylko pokoje :( :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Witajcie, dołącze do Was jeśli można, moja Sandra urodziła się 21 lipca 2004 roku a Nikola 12 stycznia 2007 roku, widze że jest duzo pociech w tym wieku, tyzn z taka roznica wieku, czyli to chyba dobry czas na dzieci.
Dopiero dzis przeczytalam watek, piszecie o nocniku, ja sie naczytalam w gazetach zeby dziecka nie sadzac za szybko na nocnik.
Ja moja Sandre zaczelam sadzac jak miala niecale 6 miesiecy, jako zabawe to traktowalismy, dobrze juz sama siedziala wiec moglam, raz jej sie udalo a raz nie zrobic siusiu. Codziennie przed kapiela ja sadzalam, takze dla niej po jakims czasie stal sie rytual jak kapiel i wanienka. takze jak miala niecaly rok, nauczyla sie wolac kupe, takze od tamtego czasu kupe robi zawsze na nocnik( tzn teraz na kibelek), gorzej z sikaniem. Staralam sie ja sadzac czesciej w dzien,ale za mala byla na to zeby rozumiec, tak mi sie wydaje. Sandra szybko zaczela wolac sama na nocnik, bardzo nie lubila mokrych majtek, pare razy byla bez pampersa,jak sie zesikala, to szla rozkrakiem i wolala przebierz. Ona szybko zaczela mowic takze nie bylo problemu. Samodzielnie,calkowiecie bez pampersa zaczela siadac na nocnik jak miala 18 misiecy, od tamtej pory nie nosi pampersow, jakis czas zakladalam na noc ale nie byl potrzebny, soradycznie jeszcze jak byla mniejsz to zesikala sie w nocy, teraz jak juz jej sie zachce w nocy to przychodzi do mnie,zeby ja posadzic na kbelek. Nocnik poszedl juz jakies dwa miesiace temu w odstawke, teraz ma swoja deske a nawet jej nie potrzebuje,anuczyla sie sama trzymac na nocniku.

takze dziewcvyzny pora odstawic pampersa.

Zebyscie nie myslala ze moja sandra tak pieknie wszystko robi, niestety mam problem ze smoczkiem, zasypia z nim, wyjmuje jej go w nocy ale jesli go w lozku nie znajdzie jak sie przebudzi to przychodzi do mnie,zebym go szukala. Nie spi w dzien,ale czasem jak aj zmoizy zmeczenie to szuka go. Wstydzi sie z nim pokazywac innym ale niestety.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witaj monikaSE81
Sliczne foto !!!!!! No u Nas smoczka sama się Paula pozbyła przed 2 urodzinkami ;) i Ona juz dawno nie sypia mi w dzień.... ostatni raz spała jak miała jakieś 1rok i 9 miesięcy i koniec...

U Nas znowu pochmurno już mam dość, ale popołudniu idziemy na urodzinki do szwagra ;) Przynajmniej nie będziemy w domu siedzieć ;)

Mój Danielek dziś kończy 2 miesiące ;)

Parę fotek ;)

W dresie odziedziczonym po siostrze ;) Różowy ale co tam :)

Obrazek

Po przebudzeniu u mamy w łóżku ;)

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam !!!! Miłej niedzieli ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witajcie!
Fajnie że powstał taki wątek.Napiszę coś o sobie.
Jestem mamą Oli 9 styczeń 2004 a mój rocznik 79.Za 4 dni spodziewam się kolejnego bobasa tym razem chłopczyka-Radzia ale coś czuję że przenoszę.Na razie zero skurczy,chociaż przy Oli też nic nie było po prostu wody odeszły i tak się zaczęło.
A co do nocnika to moja córcia zrezygnowała z pieluch gdy miała niecałe 2 latka.Do niczego jej nie zmuszałam,wytłumaczyłam do czego służy i tak stał sobie w koncie.Nie lubiła go.Każda próba sadzania kończyła się krzykiem.Aż razu pewnego sama zaczęła ściągać pampersa wołając ee,tak mówiła na siku.No i problem się skończył.
Natomiast mam straszny problem ze smoczkiem.Zwłaszcza w nocy nie potrafi bez niego spać,w dzień staram się chować ale jak go dorwie to nie zabierzesz .
Powiedzcie mi jak tam u waszych pociech z ząbkami,zdrowe są czy pojawiły się już jakieś ubytki.???Moja Ola na szczęście ma wszystkie zdrowiutkie i bialutkie a myje jej tylko wieczorem a i tak czasmi mi się nie chce.Ostatnio kupiłam jej elektryczną,ale czy jest lepsza to nie wiem.
Dobra jak na początek to i tak się rozpisałam.Do usłyszenia.
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witam wszystkie mamusie

mama79 faktycznie Matylda troche pozno chodzi spac :wink: ( to forum tez dziwnie czas pokazuje bo u nas w anglii jest godzinka wczesniej niz na kontynencie, albo to my mamy dziwny czas) klade mala pozniej zeby razem ze mna nie wstawala jak rano ide do pracy, bo jak wstanie to urzadza sceny jak wychodze, nie chce mnie wypuscic :? W sumie to jej sie nie dziwie jak miala 11mies to ja wyjechalam do anglii a ona zostala z babcia wiec teraz moze miec wieksze takie leki zwiazane z wychodzeniem mamy do pracy.....
A teraz wlasnie matylda stoi sobie w dzrwiach i oglonda jak deszcz leje :D bardzo jej sie to podoba a szczegolnie wybieganie na deszcz i uciekanie :o Lubie jak leje ale tylko wtedy jak nie musze nigdzie isc :wink: :wink:
A co do nauki nocnika to dzisiaj Matylda chodzila bez pieluchy w spodenkach posikala sie nic jej to nie praszkadzalo, ja czekalam jak ona na to zareaguje a ona nic, a spodenki poprostu wyschly :shock: :shock:
ona sie chyba nigdy nie nauczy.........

pozdrawiam!!!!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

to i ja sie wpisze choc nie wiem czy czasu wystarczy na czeste bywanie - ale bede sie starala :)

z Madzią to sie znamy jak "łyse konie" :):)

a reszcie sie po krótce przedstawię

też jestem mamą dwójki: Jula 14-06-2004 i hubert 10-08-2006
jak wiadomo jest z nimi masa radosci i masa zajęć

pieluchy? Julka jeszcze nosi ale jak są cieple dni i moge jej dopilnowac to nie zakladam - roznie to bywa, raz zawola, raz nie , raz zdaze raz nie :)
smoczek? miala 18 miesiecy kiedy to zabralam jej smoka z dnia na dzien z zalecen ortodonty i stomatologa :) Nie wolala, nie szukala. Nie ma i juz

Hubert jeszcze i nosi pieluszki i smoka ma ale to w koncu jeszcze malec

pytajcie o co chcecie :)

acha - mam na imie Gosia i jestem rocznik 77

a ja mam pytanie do mamy Matyldy (piekne imie :) hubert mial byc Matylda :) ) - dlaczego Myniani??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Kurcze fajnie macie, że te Wasz maluchy smoka ni ssają. Moja Sandr to chodzi i caly czas powtarza, że ona go bardzo kocha i potrzebuje. Mowie jej ze smierdzi, ale ona mowi, "to nic,i tak go kocham". No i rob co chcesz. Nikola taka mala a go nie potrzebuje, tylko do zasniecia i to nie zawsze, czasem sama jej daje jak sie denerwuje gdy nie moze zabawki do buzki wozyc,bo za duza, wtedy sie uspokaja bo ma buzie juz zajeta.

Sandra od kiedy urodziłam Nikole bardzo polubiła pozostawać na noc u dziadków, oboojętnie których.Wczesniej nie pomyslalam nawet o takiej opcji, balam sie tego, że poczje sie odzycona. Ale jednak nie stalo sie tak, na szczescie, wazne ze sama tego chce. Do moich rodziców nie trzeba jej namawiac, sama sie dopytuje kiedy babcia ja zabiueze, bo do grudnia zeszlego roku wlasnie z nimi mieszkalismy,tazke bardzo sie przywoizali do siebie. Z moim tata to potrafi caly dzin sie bawic, on to ma gadane do niej. Kladzie sie na podlodze,wkolo pelno zabawek o cos wymysl a ona wokol niego tylko sie kreci, nie odchodzi. A ja czasem wychodzilam z siebie zeby ja czyms w miejscu zajac. Wlasnie dzis tez tam pojechala, tazke mam wwieczor wolny, bo Nikola juz dawno spi.
A jak wasze maluszki,zostaja gdzies na noc same?
Ja mysle ze to dobrze, że sie tego nauczyla, nawet do 5 dni zostaje sama u tesciow.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

baby Matylda sie tak sama nazwala jak ja uczylam jak sie nazywa to odpowiadala Ija Myniani no i zostalo myniani :D :D
A co do smoczka to caly dzien jak jest u opiekunki to nie ssie bo synek opiekunki (mlodszy o rok) ciagle jej zabiera ale jak tylko ja sie pojawie to od razu wola dawaj monia!!!!
monika Matylda zostawala na noc z tata jak chodzilam na nocki do pracy, raczej jej to nie sprawialo roznicy, dodam ze wtedy raczej malo tate znala bo nie widzieli sie ponad rok, ale ona wogole jest raczej kontaktowa, zmienia opiekunki dosc czesto i jakos tego specjalnie nie przezywa.
Aha i matylda kiedy miala 11 miesiecy to ja wyjechalam i przez 7 miesiecy byla z babcia, wczesniej mialy ze soba bardzo dobry kontakat, wiec raczej nie bylo wiekszych problemow.
Mysle ze to zalezy od osobowosci dziecka jak reaguje na takie sytuacje, jednak uwazam ze dobrze jest przyzwyczajac dziecko ze czasami przebywa z innymi osobami nie tylko z mama
Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Larwowa kurcze podziwiam Cie za te odwage pozostawienia dzieka na tak dlugo, ja napewno bym nie dala rady. Pewnie i Tobie było cięzko bez malej taki czas,zwlaszcza ze u takiego malucha co dzien dzieje sie cos nowego, po raz pierwszy przewaznie. Z tego co widac malutka jest szczesliwa ze jestescie juz razem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No ja na szczescie nie mam problemow ze smoczkiem poprostu nie chciala i juz za to popelnilam blad i mlodszej dalam :oops: i napewno i ja bede przezywala to co wy teraz :oops: juz teraz tego nie cofne na poczatku dziwnie malutka wygladala z takim zapychaczem ust :lol: :lol: a teraz juz sie przyzwyczailam :lol: czasem widze jak Natalka bierze do buzi smoczka siostry nie wiem czy jej tego brakuje czy poprostu ciekawi ja to :lol: bo z reguly gdzie nie spojrzelismy to dzieci mialy smoczka moze i ona sie napatrzyla czemu one maja a ona nie :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

To ja się też dopiszę do wątku... Moja Julianka urodziła się 4 maja 2004 r., nie wiemy co to smoczek, bo mała go nigdy nie chciała. Młodszą, Marysię nauczyłam zasypiać ze smokiem.. Nie wiem czy to dobrze, czy źle, ale pamiętam moment kiedy Julianka bardzo mocno paluchy ssała i nie było siły, żeby jej tego oduczyć. A jak jest smoczek, to przynajmniej można czymś buźkę zatkać ;) Więc się nie wzbraniałam...

Z nocnikiem też jesteśmy zaprzyjaźnione. Od zeszłego lata. Właściwie to już teraz z ubikacji korzystamy. Zresztą Julianka do przedszkola chodzi i jest przez to dość samodzielna. Największy problem miałyśmy z odstawieniem butli. Do tej pory wieczorne i poranne picie w łóżku podaję jej w butli. Najchętniej w dzień też by z butelki piła...

A za chwilę czeka mnie powrót do pracy i zostawienie mniejszej w domu z opiekunką, a docelowo w żłobku... Ciężko mi jak cholera, ale rzeczywiście dobrze jesli dziecko nie jest nauczone bycia wyłącznie z mamą... Ale na kilka miesięcy rozłąki to bym się pewnie nie zdecydowała. Sfiksowałabym na 100%... Po pięciu dniach w szpitalu miałam taką dolinę, że siedziałam i ryczałam...
Larwowa a po powrocie mała Cię pamiętała? Czy musiałyście się "poznawać" od początku?

Pozdrawiam serdecznie i do następnego razu ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

MamaJulianki pewnie ze tak!! :D ale duza zasluga w tym babci i nowoczesnej techniki typu np. telefon. wyglondalo to tak ze moje zdjecie stalo caly czas przy lozku malej i codziennie bylo oglondane i przytulane, a jak sie male pytali gdzie mama to pokazywala na telefon, ze mama w telefonie, no i sobie gadalysmy przez ten telefon, az sama bylam zdziwiona ze sobie tak mozna gadac z okolo rocznym dzieckiem a ono slucha, poznaje kto mowi i proboje odpowiadac tak jak potrafi a wyglondalo to tak:
mama: czesz matyldziu tu mowi mama
dzidzia: mama!!! mama!!!! lalalala.... bacia !!! mamaaaaa!!!!
mama: matyldziu dzis mama byla w pracy (bo tak jej opowiadalam co tam robie)
dzidzia: mama aciuuuu... bacia aciu....
no tak mniej wiecej .... :)
A jak przyjechalam to popatrzyla sie na mnie i juz widzialam w jej oczkach ze mnie poznala taki blysk odwrocila sie na chwile schowala babci za noge wyjzala i juz dala mi czesc, buzi i poszlysmy oglondac co jej przywiozlam i byla kupa radosci, caly czas biegala ucieszona i wolala mama mama jeśt!!! :D
Zdecydowalam jednak ze jeszcze przez pierwsza noc bedzie spala w pokoju babci, a my z mezem poszlismy do siebie, zeby jej nie stresowac nagla zmiana zwyczajow, ale oczywiscie z samego rana jak matyldzia wstala to stwierdzila ze chce isc do mamy!!!
Tak sobie mysle ze takie male dzieci duzo wiecej rozumieja niz my dorosli myslimy, nie potrafia tylko tego wyrazic slowami....
A co do poznawania sie na nowo to raczej ja musialam poznac moja "nowa" dzidzie, bo jak wyjeczlam to mala raczkowala ciogle sie przewracala i obijala o cos, a jak przyjechalam to zastalam lobuza w wieku 1,5 roku, ktory biega wszedzie wlazi , mowi i wogole jest bardzo sprawny.... Wiesz dla mnie to wciaz byla malenka dzidzia raczkujaca, wiec jak ona wsztawala i szla gdzies to ja automatycznie ruszalam za nia i asekurowalam zeby sie nie przewrocila..... Aż w koncu mama moja zwrocila moja uwage na to, ja sobie po prostu nie zdawalam sprawy ze juz nie musze za nia biegac ze ona sobie juz swietnie radzi z chodzeniem..... Bylo jeszcze kilka takich sytuacji kiedy moja mama mowila to juz nie jest maly dzidzius ona sobie doskonale z tym poradzi, nie biegaj tak za nia....
No to tak pokrotce moja historia... Mysle ze gdyby mnie nie zmusila do tego sytuacja napewno bym sie nie zdecydowala na ten krok, naprawde bylo mi bardzo ciezko zostawic mala, naplakalam sie i wogole, natesknilam, namartwilam.... Czy zaluje? Nie wiem wychodze z zasady aby niczego w zyciu nie zalowac, bo kazda sytuacja uczy nas czegos nowego... Na pewno zaluje ze nie widzialam pierwszych kroczkow... Ale za to widzialam pierwsze nadgryzione mydlo.... :o Czy zdecydowlabym sie poraz drugi na cos takiego, no coz wolalabym nie miec juz wiecej takich sytuacji, dąże do tego aby ich wiecej nie bylo...
No rozpisalam sie ..... Koncze wiec i nie przynudzam ....

pozdro!!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

pokaze wam moje pociechy :

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

To my także dołączymy !!! Obrazek

U nas w domu tygodniowy Kubuś i prawie trzyletni Szymonek, który urodził się 17.07.2004 roku. Jesteśmy z Gdańska.

Obrazek

Szymon 17.07.2004, 3730g 57 cm

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witaj Wiola

a jak Szymon zareagowal na braciszka? nie boi sie? moja Jula sie na poczatku okropnie bala jak maly plakal - poza tym ok , tulila , calowala , kochala :) i tak jest nadal. Z placzem sie przyzwyczaila

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Powiem tobie, że zareagował nadzwyczaj dobrze.W szpitalu patrzył zdziwiony w pierwszym momencie ale zaraz zaczął mówić, ze dzidzia wyszła już z brzuszka. Całuje małego, śpiewa mu, opowiada różne historie. Także cieszę się bardzo. I co najważniejsze nie jest zazdrosny.

Szymon 17.07.2004, 3730g 57 cm

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Moja Sandra tez dobrze przyjęła Nikolę. Po ok tygodniu zaczela pokazywac zazdrosc, gdy karmilam to w tym momencie domagala sie czegos i wolala, teraz albo natychmiast chce. Ale przeszlo jej po jakims czasie. No i oczywiscie jak cos chciala ode mnie a ja bylam w tym czasie zajeta Nikola to w zadnym wypadku nie mogl mnie zatapic maz, ona mowila ze musi byc mama a nie tata. I tata dostawala od niej klapsa. Tez juz to przeszlo.Nigdy nie robila Nikoli krzywdy, nieraz nieswiadomie zachaczyla roczka,ale nie specjalnie. Caluje ja, przytula, teraz to sie nia opiekuje jak jestem sama w domu, leza razem na lozku a ja cos robie, to jak nIkola cos zacznie jeczec (bo prawie wcale nie placze tylko pojekuje) to Sandra ma na nia swoj sposob, mnie nawet uczyla jak Nikole zagadywac. Zreszta Nikola jak widzia albo slyszy Sandre to az sie trzesie z radosci. Im glosniej Sandra spiewa albo cos robi to Nikola sie cieszy, lubi glosne zabawki, sandra ma fontanne z pileczkami, ona jest bardzo glosna,tez muzyczki sa glosne a Nikola macha raczkami jak ja slyszy, od poczatku przyzwyczaila sie do glosnego halsu. Za to Sandra jak byla mala to bala sie tej zabawki az do ok 8 miesiaca, odkurzacza bardzo sie bala do 2 lat, musielismy odkurzac jak jej nie bylo w domu, albo byla dlaeko od niego.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Małym dzieciom na ogół jest łatwiej przyjąć rodzeństwo, gorzej może być z jedynakiem 11, 12- letnim. Pozdrawiam.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8116 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 406  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]