Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 11:03 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Panie doktorze!!!
Drugi cykl staram sie z mezem o dziecko, ale kolejny raz stosujac metode objawowo-termiczna zauwazam nieprawidlowosci. W pierwszym cyklu skok byl dopiero w 24dc., ale jak 2 dni pozniej stwierdzil ginekolog, byl to najprawdopodobniej cykl bezowulacyjny. Tym razem po USG w 11dc. stwierdzil on dominujacy pecherzyk, ktory jego zdajniem mial dojrzec za ok. 5 dni. Tak tez sie prawdopodobine stalo, bo 16 dnia zaobserwowalam szczy sluzu plodnego oraz miekka, uniesiona i otwarta szyjke oraz spadek temp. z 36.6 do 36.4... niestety, od tamtej pory nie zauwazylam skoku temperatury. Co prawda wrocila ona do poziomy 36.6 - 36.65 ale ani mysli sie podniesc ( dzis 20d.c) Moje pytanie brzmi: co moze byc przyczyna tego stanu rzeczy, czy moze sie to wiazac ze zbyt niskim poziomem progesteronu,a co sie z tym wiaze niewydolnoscia cialka zoltego? Jakie badania hormonalne radzilby Pan wykonac, by stwierdzic ewentualne nieprawidlowosci, albo upewnic sie, ze jest wszystko ok. Wierze, ze jak ostatnio udzieli mi Pan fachowej rady, za co z gory dziekuje!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Nie wiem dlaczego Pani mierzy i bada cokolwiek już w drugim cyklu starania o ciążę ? Proszę po prostu w te ciążę zachodzić, a nie zajmować sobie głowy analizą szyjki, śluzu, czy temperatury. Ewentualnie po 2-3 mies. można wprowadzić progesteron w II fazie, nawet przy prawidłowym profilu hormonalnym. Trzymam kciuki.
S. Warzęchowski

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Prowadze obserwacje po ty, by poznac funkcjonowanie mojego organizmu i nie przegapic najlepszego momentu w cyklu, ktory jak wiadomo trwa bardzo krotko. Chcialam tez wiedziec, czy odchylenia od "ksiazkowych" opisow moga byc sygnalem jakiejs nieprawidlowosci i czy nie utrudniaja zajscia w ciaze.Nie jestem obsesyjnie zapatrzona w metode NPR , ale wychodze z zalozenia, ze lepiej wiedziec wiecej niz zyc w blogiej nieswiadomosci. Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]