Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 3:35 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Niemowlęta

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Jakie pieluszki powinno się używać w pierwszych miesiącach po urodzeniu
Ja się nastawiam na pampersy ale teściowa i mama juz delikatnie sugeruja mi tetre ....

jakie są plusy i minusy używania jednych czy drugich
przepraszam jeśli podobny temat istnieje ale nie mogłam nic znaleść

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Plusy pampersów są takie, że jak dziecko nasiusia to nie trzeba odrazu zmieniać pieluszki.
Nawet kupka ląduje pod siateczką i z reguły nie odparza.
Przy tetrze to niestety trzeba szybko reagować a przeważnie się 2 używa naraz.
Do plusów pampersów można tez zaliczyc łatwośc w ich zakładaniu.
Przy tetrze trzeba się trochę naukładać.

Minusy pampersów to cena oczywiście. Średnio 40 groszy/szt. Na dobę będzie na początku szło ok 10.
Chociaż jak przeliczysz zakup mnóstwa pieluch tetrowych a potem ich pranie i prasowanie to nie wiem co taniej wychodzi.
No i jeszcze jedno. Kupowałam pieluszki tetrowe do innych celów i nie znalazłam na rynku dobrej tetry. Wszystkie co widziałam były cieńkie. Nie wiem czy by się nadawały na pieluchy do przewijania.

Ja używałam pampersów i byłam bardzo zadowolna.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Teściowa coś brzęczy o układaniu nóg i bioderek
ze po papersach pozniej rozstaw będzie nie taki a w tetrze oczywiscie wszytsko super
nie wiem za bardzo o co chodzi bo oczywiście męzowi to przekazała :twisted:

osobiscie nie chce mi się babrać z tetrą ale jesli faktycznie pampersy krzywde dziecku maja zrobić to sie jeszcze zastanowię...

co wy używqacie u swoich brzdąców i dlaczego? sugerujecie się ceną czy wygodą ?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Teściowej chodzi o szerokie pieluszkowanie - z tego co napisałaś to profilaktycznie pewnie. Zakłada się 2 pieluchy co krępuje dziecku poruszanie nóżkami. Dziecko leży a nogi szeroko jak żaba.

Teraz nie stosuje się profilaktycznego pieluszkowania :!:
Robi się USG bioderek i po nim dopiero ortopeda stwierdza czy powinno się szeroko pieluszkować.
Najważniejsze jest dobrze nosić dziecko.
Jasiu od pierwszego swojego dnia był w pampersach i nie ma żadnych problemów z bioderkami.

Ja kieruję się wygodą. Jak sobie pomyślę o tym praniu :x
A pewnie Ci teściowa powie jeszcze, że pieluchy trzeba gotować.
To wtedy nic innego nie robisz tylko gotujesz, prasujesz i tak w kółko.

Pomyśl sobie jeszcze o tym, że co karmienie to przeiwjanie. Idzie 10 pampersików na dobę. Pampersik zakłada się szybciutko. No a w nocy każda chwilka na sen cenna :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moja córeczka nie miała ani razu ubranej pieluszki tetrowej a bioderka ma idealne, jeśli chcesz małą szeroko pieluszkować to możesz założyć jedną tetrową pieluszkę na pampersa ;) Rób jak sama uważasz nie słuchaj teściowej ona nie ma prawa nic Ci narzucać ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jeśli chodzi o szerokie pieluchowanie to tak jak mówi Arianka teraz się już nie praktykuje.
Ważne jest odpowiednie noszenie malucha.
jeden z ortopedów zalecił mi pieluchowanie szerokie ( to chyba jakis konował był) bo mała niby miała dysplazję. Ocenił to na oko, bez USG!!!
pojechałąm do innego specjalisty i ten wykluczł dysplazje absolutnie, i stwierdził że dodatkowa pielucha nic nie daje... Pampers jest na tyle szeroki że wystarcza.

A czy zakładać tetrę w pierwszych miesiącach?
Dziewczyno , zajedziesz się z praniem i przewijaniem dziecka. U maluchów co pieluszka to kupka, zwłaszcza karmionych piersią. I nie wiem czy koszty są mniejsze, dolicz proszek, prąd i Twój czas na pranie rozwieszanie prasowanie...
Lepiej ten czas poświęcić dziecku.
Koszt pampersa to 40-50gr za sztukę, zależy jakie sobie dobierzesz, tzn. nie sobie tylko niuni, bo niektóre mogą uczulać.
W marketach są czasami tańsze ale naprawdę fajne pampersy, niekoniecznie firmowe.
A i te firmowe są czasami w paczkach ekonomicznych, np 88 sztuk Pampers Activ Baby (JumboPack) za 49 zł, a w Tesco były nawet za 38.90...
Owszem jak dziecko jest starsze i chcesz nauczyć wołania nocnika to ponoć stosować można tetrę, dziecko ma mokro, co jest dyskomfortowe, i szybciej zaczyna wołać nocniczka...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moja teściowa też coś gdakała o tetrowych ale nie dałam sie namówić!!Szkoda Twojego czasu,wody,proszku do prania prądu-bo trzeba wyprasować!!A pranie non stop bo dziecko jak nasiusia w pieluche to całe jest mokre-nawet jak dodatkowo ceratki używasz!!
Ja pieluchowałam szeroko bo po 1 usg coś było nie tak z bioderkami.Ubierałam pampera i na to tetra złożona w prostokącik.I potem śpioszki!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ooo nie tetra nigdy w zyciu. powiem szczerze, ze jak pati jeszcze sie nie urodziła to tez mowiłam ze bede zywała tetry...ale szybko zmieniłam zdanie. masakra...non stop pranie, gotowanie i prasowanie.....papmpersy to jest to! wygoda i komfort dla mnie no i dla dziecka.
a co do pieluchowania to ja mowsiałam i poprostu kładałm tetre na pampersa.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja tez jestem za pamperami
moja mam z ktora mieszkam na poczatku zaproponowala tetre zakladalysmy jeden dzien jak sie maly olal i spal 2 godziny (nie wiedzialam ze ma mokro bo sie nie wiercil to mial cala pupe czerwona i nozki gdzie tetra siegala
teraz tylko pampery nie wspomne jak olal osral 6 tetrowych w 1 godzine :wink:
tylko pampery

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Wiesz-to jest sprawa indywidualna ale ja pampersow nie zamienila bym za nic na swiecie,mowia ze tetra taniej wychodzi co jest nieprawda....policz sobie prad,woda,proszek no i czas przedewszystkim :wink:

Moje GG 4361166

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Arianka pisze:
Teściowej chodzi o szerokie pieluszkowanie - z tego co napisałaś to profilaktycznie pewnie. Zakłada się 2 pieluchy co krępuje dziecku poruszanie nóżkami. Dziecko leży a nogi szeroko jak żaba.

Teraz nie stosuje się profilaktycznego pieluszkowania :!:
Robi się USG bioderek i po nim dopiero ortopeda stwierdza czy powinno się szeroko pieluszkować.

Dokładnie! Stara szkoła... Moja mama jeszcze praktykowała na moich braciach, ale mi też ortopeda powiedział, że niewiele to daje. Dziecko i tak jak śpi, to nie prostuje nóżek, a podkurcza jak żabka. No i jak już ktoś napisał - można ewentualnie nakładać tetrową na pampersa...
W tetrez musisz zmieniać pieluchę co chwilę, bo dziecko sika często ale malutko, ale i to mże go odparzyć. No i pieluchy tetrowe mocuje się nieprzewiewnymi ceratkami, a jak nie stosujemy ceratek, to ubranko też do przebrania. :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

właśnie tak myślałam ale wolałąm się zapytać

ja sobie nie lubię pracy dokładać a jak sobie pomyślę o praniu , prasowaniu tetry to mi sie sląbo robi. To ze w czasach naszych matek i tesciwych nie było pampersów nie oznacza ze ja się muszę uzerać z tetrą skoro moge mieć wiekszą wygodę.
nie mówiąc już o tym ze mi sie słabo robi jak sobie pomyslę jak biedny maluch sie w takich obsikanych pielucha moze czuć i jak moze mu sie pupa odparzać

przekazę mężowi jakie pieluszki bedziemy uzywać ;) on sie biedny wszystkim martwi, ciekawe czemu tesciowa do mnie z tym nie udezryła tylko do niego :twisted:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

zdecydowanie pampersy..
moja teściowa tez mi'delikatnie' sugerowała że mam zakładać tetrę ale ja robie po swojemu!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

cale szczescie ze mi nikt nic nie "sugerowal" :lol: bo bym tylko zalowala... :? pamersiaki sa the best!! :D :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

a kiedy robi się to usg bioderek?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

W życiu tetry moja teściowa też "geniusz" jeśli chodzi o wychowywanie i zdrowie :twisted: dzieci kazała mi ubierac tetrę ale ją uspokoiłam, ze nie mam ani czasu ani ochoty na babranie się z tetrą
Co do USG to jak dobrze pamiętam to do 4 tygodnia jakoś ma się zrobić my robiliśmy w 4 tygodniu życia i bioderka super ale mamy iśc do ortopedy na kontrolę jak mała skonczy 5 miesięcy :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja u ortopedy byłam jak mała miała 5 tygodni i mówił "dysplazja" bez badania USG oczywiście.
Teraz dopiero inny lekarz zrobił USG i nie ma potrzeby się martwić. Zdrowe proste dziecko, żadnej asymetrii, żadnej dysplazji

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

mi lekarka w szpitalu pokazala jak mam zakladac pampersa zeby maly mial nogi ulozone jak zaba bo byl po ulozeniu miednicowym i nogi mu sie zle ukladaly i nie uzywalam dodatkowo na pampersa tetry i w ciagu 2 tygodni maly juz normalnie ukladal nozki, teraz bylismy na usg bioderek i tez nic nie wyszlo :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Oczywiście, że pampersiki. Wychodzę z założenia, że trzeba sobie życie maksymalnie ułatwiać zwłaszcza, że z bioderkami Igorka wszystko dobrze.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

tylko jednorazówki!!!
nie wyobrażam sobie używania tetry... kilkadziesiąt pieluch dziennie by szło i przebieranie co 15 minut!
kurcze, mi położna zaleciła pieluszkowanie (tetra na pampersa) do wizyty u ortopedy, bo mała ułożona była i urodziła się pośladkowo.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Niemowlęta

Strefa czasowa UTC [letni]