Dzisiaj jest pn kwie 27, 2026 4:24 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Na zastępstwie niestety nie ma zadnych przywilejów, umowa kończy sie w przewidzianym terminie i nie ulega przedłuzeniu...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: ;(
Awatar użytkownika

oj... :cry:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Umowa na zastępstwo może być zerwana w każdej chwili. Na tej umowie musi widnieć napis" zastępstwo". Wtedy niestety prawo nie chroni ciężarnej.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja mam teraz umowe od dnia 23 listopada 2006 r. do 23 maja 2007 na czas urlopu macierzyńskiego i wychowawczego pani XXX ( bo do 23 listopada mialam na czas zwolnienia lekarskiego) a teraz znow mam miec przedluzona, ale pewnie znow na czas zwolnienia lekarskiego - eh.... :cry: Chyba mam najgorsza z najgorszych umów!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Proponuję zapytać prawnika związkowego, czy nie opłaca Ci się iść na L4 od zaraz, aż do dnia porodu. Potem macierzyński z ZUS. Powiem szczerze, że nie wiem, czy tak można, ale wiem, że po miesiącu L4 wypłaca go ZUS, tylko, gdzie zaniesiesz druczek L4? Tego nie wiem, ale warto się popytać.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dowiem sie dowiem... wiem ze moge być na L4 tylko 6 miesiecy.
Teraz poczekam na ta nowa umowe- i zobacze co tam napisza... moze dadza mi po prostu na miesiac bez zadnych zastepstw.
Nie bede sie na razie w pracy przyznawac do ciazy- tylko najgorsze jest to ze 28 maja mam wycieczke klasowa 4-dniowa w Bieszczady i jak na razie nie wyobrazam sobie tego! A jak sie wymigac?! Eh.... :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Aga__27 pisze:
Dowiem sie dowiem... wiem ze moge być na L4 tylko 6 miesiecy.

Później możesz się starać o zasiłek rehabilitacyjny :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziekuje za odpowiedzi!!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witam
Przeczytałam watek od początku i mam juz jakies pojęcie na ten temat ale i tak dla pewności powiem jak to u mnie wyglada. Obecnie jako nauczycielka kontraktową i jestem zatrudniona do 31 sierpnia i juz dowiedziałam sie że dyrka nie chce mi przedłużyć umowy , ale jestem w ciąży (jej jeszcze nic nie mówiłam). I z tego co wyczytałam jak jej teraz powiem to MUSI mi przedłuzyć umowę do dnia porodu TAK?potem umowa wygasa a ja dostaję z ZUSu zasiłek macierzyński przez 16 tyg?a czy moge coś zrobić zeby miec urlop wychowawczy, bo wtedy można jakos przez 3 lata dostawac świadczenia tak? czy coś namieszałam?Pozdrawiam i czekam na odp.pa)))

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wszystko się zgadza, no ale musze Cię zmartwić, bo wychowawczego nie dostaniesz, ponieważ zanim go weźmiesz musisz być zatrudniona, a przecież na macierzyńskim już nie będziesz miała stosuku pracy. W dalszym ciągu nie mogę zrozumieć dlaczego nauczyciele dają sie wodzić za nos i pozwalają na zatrudnienie niezgodne z KN. Przeciez tam wyrażnie jest napisane, że nauczyciel kntraktowy zatrudniony jest na czas nieokreślony. Chyba, że to jest zastępstwo lub tylko parę godzin. Jeśli to jest etat to powinno byc na czas nieokteślony. Ja o to walczyłam w swojej pracy i wywalczyłam ( nie tylko sobie ) . Pozdrawiam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

czyli wszystko się zgadza, ale wiesz co Olcia czytam własnie KN i "
4. Stosunek pracy z nauczycielem kontraktowym nawiązuje się na podstawie umowy o pracę zawieranej na czas nieokreślony, z zastrzeżeniem ust. 7.
" a z kolei "
7. W przypadku zaistnienia potrzeby wynikającej z organizacji nauczania lub zastępstwa nieobecnego nauczyciela, w tym w trakcie roku szkolnego, z osobą rozpoczynającą pracę w szkole, z nauczycielem kontraktowym lub z nauczycielami, o których mowa w ust. 5, stosunek pracy nawiązuje się na podstawie umowy o pracę na czas określony.
i pewnie trzymaja się tego, że zatrudniają mnie pierwszy raz no i nie wiedza jaka sytuacja bedzie w przyszłym roku.
Odbiegłam trochę od tematu ale to chyba ważne dla nas nowo zatrudnianych . PA PA

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ale uzasadniony przypadek to nie może być " nie wiem, co będzie w przyszłym roku". Moj szef też się o to spierał. Natomiast można zawsze ograniczyć ilość godzin zatrudnienia nauczycielowi , który pracuje na czas niokreślony albo zwolnic go z art. 20. Nie ma wymówki. O ile nie zatrudnia na zastępstwo albo na kilka godzin, to znaczy że podpisuje wbrew prawu umowę na czas określony.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam:) mam pytanie do nauczycieli kontraktowych w sprawie stazu: czy jak wezmie sie urlop maciezynski a pozniej wychowawczy (czyli ok 1 rok urlopu) w trakcie robienia stazu (po roku stazu) to czy ten rok stazu sie bedzie liczyl czy uzna sie go za niewazny, jesli bedzie sie go chcialo dokonczyc po tym roku urlopu??
Bo nie wiem czy sie oplaca isc na wychowawczy jesli ma sie ten rok stazu zmarnowac a potem od poczatku wszystko zaczynac...
Jak myslicie?? Wie ktos??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Odpowiedź jest zawarta w KN
5. W przypadku nieobecności nauczyciela w pracy z powodu czasowej niezdolności do pracy wskutek choroby, zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy lub urlopu innego niż urlop wypoczynkowy, trwającej nieprzerwanie dłużej niż miesiąc, staż ulega przedłużeniu o czas trwania tej nieobecności. W przypadku nieobecności dłuższej niż rok nauczyciel obowiązany jest do ponownego odbycia stażu w pełnym wymiarze.

Także nie opłaca się iść na dłuższe niż rok zwolnienie, urlop itd

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziewczyny, przyznano mi zasiłek rehabilitacyjny na dwa miesiące. Mam w związku z tym pytanie. Kto go wypłaca?? Do tej pory zasiłek chorobowy dostawałam ze szkoły, a jak jest z rehabilitacyjnym?

Offline Wyświetl profil  

jestem nauczycielką kontraktową i umowa kończy mi się pod koniec sierpnia.. Jestem na zastępstwie ale w żaden sposób nie jest to określone w umowie o pracę (zwyczajna umowa na czas określony). Czy w tym wypadku dyro przedłuży mi umowę do porodu skoro będę już w 4 m-c ciąży??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam!
Ja byłam w podobnej sytuacji - też na zastępstwo, ale nie zapisane to było w umowie i mi przedłużyli do dnia porodu, (z datą zakończenia umowy byłam w 3 m-cu)
Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jeśli w umowie nie ma mowy, że to jest umowa na zastępstwo, to muszą przedłużyć do dnia porodu.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hej, mam problem. Jestem w 5 mscu ciąży, pracuje w szkole jako nauczyciel kontraktowy. Od momentu dowiedzenia się o ciąży jestem na zwolnieniu, jednak tylko do końca czerwca, gdyż po pierwsze lepiej się czuje, a po drugie nie chcę stracić stażu który rozpoczęłam we wrześniu. Z tego co słyszałam szykują się dla mnie niekorzystne zmiany w szkole (zaznaczam że zamierzam wrócić we wrześniu) i dyrektor chce mi obniżyć pensum. I tak nie miałam całego etatu a teraz ma być jeszcze mniej. Zastanawiam się czy ma do tego prawo i gdzie ewentualnie w przepisach znajduje się na ten temat informacja. Przeczytałam całą kartę nauczyciela i tam nic nie ma. Proszę o pomoc.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moja rada. Nie wracaj. A po macierzyńskim muszą Cię zatrudnić na zasadach nie gorszych od tych sprzed ciąży. Wszystkie zasady reguluje KN + KP.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]