Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 3:07 pm

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Samotni rodzice

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 186 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna

jakie nazwisko dasz dziecku?
Swoje 63%  63%  [ 102 ]
Ojca 37%  37%  [ 60 ]
Liczba głosów : 162
Autor Wiadomość
 Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

bylam dzis w USC w Katowicach zapytac o nazwisko dziecka; (jestem panna i zyje w zwiazku nieformalnym, ojciec nie wypiera sie dziecka)
po urodzeniu dziecka mamy 14 dni aby pojsc do USC i zarejestrowac dziecko, potrzebny bedzie moj dowod osobisty (bo urodzilam sie w Katowicach, gdybym urodzila sie gdzie indziej - potrzebny bylby oryginal odpisu skroconego aktu urodzenia) i dowod osobisty ojca dziecka; musimy isc wspolnie; wybieramy jakie nazwisko bedzie nosilo dziecko - moje czy mojego partnera; placimy 5zl (znaczek) i po sprawie; uznanie dziecka za swoje NIE jest rownoznaczne z tym, ze dziecko bedzie mialo nazwisko ojca, to sa odrebne sprawy; jesli facet uzna dziecko, to ma wladze rodzicielska niezaleznie od nazwiska dziecka, jesli nie przyklada sie do utrzymania dziecka to mozna podac go o alimenty;
pisze tu co sie dowiedzialam, bo moze sie to ktorejs z Was przydac, zreszta obiecalam aktiwie (chyba) ze zdam relacje
(ojciec dziecka nie moze sam pojsc do USC i wszystkiego zalatwic jesli nie jest mezem matki dziecka; matka jest niezbedna)
(matka ktora nie ma meza moze sama pojsc do USC i zarejestrowac dziecko, wtedy dziecko nie ma wpisanego ojca i automatycznie ma nazwisko matki)
pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Oczekujaca na dziecko dziekuje za informacje... kurcze, ale to wszystko skomplikowane :( nazwisko na pewno dam swoje tylko zastanawiam sie nad tym czy podac w dokumentach kto jest ojcem - ale pewnie tak zrobie bo nie chce krzywdzic mojego dziecka, ktore w akcie bedzie mialo napisane ojciec nieznany :( szkoda, ze zycie nie moze byc choc odrobine prostsze...
A tak apropo nazwiska to moja kolezanka najpierw dala swoje a pozniej jak miedzy nia a ojcem dzidzia bylo dobrze to wtedy poszli i zmienili (placac chyba 20zl) na jego nazwisko... niestety teraz ma przez to tylko same problemy i komplikacje... ojciec dziecka ja pobil zabral dziecko a na policji jej powiedzieli ze nic nie moga zrobic bo dziecko ma jego nazwisko...takze dziewczyny zastanowcie sie nad tym czyje dziecko ma miec nazwisko, bo faceci lubia zmieniac swoje slowa i zachowanie a to rzutuje na cale zycie dziecka. Przy chocby glupim wyrobieniu paszportu musi byc zgoda ojca itd Ja wcale nie uwazam, ze kazdy facet jest taki sam, ale z nimi to nigdy niewiadomo....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

aktiwa: nazwisko dziecka NIE MA NIC WSPOLNEGO Z WLADZA RODZICIELSKA ani z uprawnieniem do alimentow!!!
wiec nawet jesli dziecko na twoje nazwisko a ojciec dziecka nie zostal pozbawiony wladzy rodzicielskiej, to wszystkie wazniejsze decyzje dotyczace dziecka musisz z nim uzgadniac i nie ma znaczenia jakie dziecko ma nazwisko
jak pojdziesz sama do USC dziecko zarejestreowac to nie wpisza ojca dziecka! jesli rodzice dziecka nie sa malzenstwem i chca zeby ojciec byl wpisany w akcie urodzenia to musza isc oboje razem do USC
jesli ojciec dziecka jest nieodpowiedzialny to chyba najlepiej sadownie pozbawic go wladzy rodzicielskiej - nawet jak nie bedzie mial wladzy rodzicielskiej to nic nie stoi na przeszkodzie, zeby sad zasadzil od niego alimenty!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

chyba jestem za glupia zeby pojac to wszystko :( to tak jak powiedziala ta moja kolezanka "kiedys tacy szczesliwi a teraz po sadach sie wloczymy" :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

aktiwa: moze ja niejasno tlumacze, czego nie rozumiesz? postaram sie rozjasnic...
pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja zalapalam o co chodzi! Dzieki Oczekująca na dziecko tylko jeszcze sie wstrzymam z decyzja bo nie wiem czy chce moje nazwisko czy ojca... bo nie wiem jeszcze jak to sie ulozy miedzy namia do porodu jeszcze mam troche czasu!
Dzieki jeszcze raz za takie ifno!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hej dziewczyny.Zczytałam własnie co piszecie,a teraz ja sie podziele ze swoja wiedza dość życiwą bo w oparciu o sytuacje mojej siostry,ktora wychowuje sama dziecko.A wiec tak:
Tez chciala aby dziecko nei miało NN w miejscu "ojciec"w metryce,i wpisali na jej żadanei imie ojca,ale nazwisko już jej,gdyz on dziecka nei uznał. No wiec z tym wpisaniem ojca w metryke narobiła sobie problemów jedynie.
Poza tym majac wpisane w metryke NN te z Was ktore maja trudna syt finansowa moga sie starac o zasilki (rodzinny,dla matki samotnie wych dziecko,zaliczka alimentacyjna-a jednym z warunków jest własnie m.in NN)............
Ja tez bede sama dziecko wychowywac i tez myslałam na wstepie zeby ojca go wpisac,ale teraz .......mam w nosie,chyba ze sie kiedys cos zmieni.....
zreszta odsyłam was na te strone:
http://pomocspoleczna.ngo.pl/x/121985

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Elduende, witaj! Dawno nie zagladalas!!!Co u Ciebie i malenstwa?
Jesli chodzi o nazwisko to ja tak mialam ze mam imie jakie podala mama i jej nazwisko jako nazwisko ojca,a potem zmienialam na nazwisko taty(ojczyma). Z prawem jest tak jak nie wpiszesz to pomaga ci panstwo a jak wpiszesz to ojciec dziecka skoro jest wiadomy to on ma placic na dziecko, jak masz nn to nie mozesz starac sie o alimenty...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja juz sama nie wiem jakie nazwisko wybrac. Dobrze ze do porodu mam jeszcze tyle czasu...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

hej Alex
No wlasnei dość długo ,z tym ojcostwem tak włąsnie jest,jest ale moze sie uda tzw "polubownie" z ojcem zalatwic,mimo wszytsko nei chce do sadu,no chyba ze mnie mocno zirytuje(narazie ojciec sie zdeklarował,ze pomoze i bedzie słał pieniadze na konto czasem nawet zadzwoni,choc jestem tak skołowana ,ze nei wiem,jak interpretowac te jego telefony i rozmowy......a jakos wole miec dystans,bo moze mi jakis numer wyciąć) Pomoc od panstwa, jak pomoc?!Karmią nas "ochłapami" i im nie wstyd.Mialam skrupuły i obiekcje,ale pomyslalam sobie,ze kurcze....płace BANDYCKIE podatki i pracodawca BANDYCKI zus na mnei płaci,to ja to teraz w koncu mam okazje wykorzystac!!!!!!!!!!!Mam w nosie!!!!!!!!
Inni skrupułów nei maja,a i tak nei robię tego dla siebie tylko dla dziecka!
A wogole to co u mnie.....no juz niedługo sie przenosze do mieszkania,choc ze zgroza mysle,jak wyciagne finansowo to wszystko,dlatego tak kombinuje.....dzidzia rosnie,ja tez,choc niektorzy mowia,ze albo nie widac,albo ze napewno nei na 6 ty miesiac,tak ze juz sie zaczęłam martwic...
A najlepsze,ze z USG wiadomo,ze to dziewczynka,a mowia,ze wyglądam na chłopaka....hiihi ciekawe..co to znaczy "wyglądać na..."
no i schizy zwiazane z porodem zaczęły mnie dopadać.....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

moje odczucie co do "nieposiadanie ojca" w akcie urodzenia (tzn ze tam sa kreski) jest strasznie negatywne
ja nie mowie, ze kazdy palant ktory jest ojcem biologicznym na to zasluguje zeby go "tatusiem" nazywac, ale bywa w roznych sytuacjach urzedowych, ze trzeba podac imie i nazwisko ojca, i chyba glupio jest mowic ze sie nie ma ojca, zastanawiam sie czy dziecku to nie zaszkodzi, nie bedzie sie czulo gorsze, napietnowane itd., nie wiem czy wiecie co mam na mysli...
a jakie sa wasze odczucia?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hmm, no z jednej strony tak ale z drugiej strony mysle ze gdy rodzice nie sa razem to dla dziecka lepiej jak ma takie samo nazwisko jak matka. Ale w akcie urodzenia napewno wpisze kto jest ojcem. Tylko nie wiem czyje nazwisko dam...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

smutna ja mam takie same plany tylko z nazwiskiem sie zastanawiam.. ale jeszcze jest troche czasu na zastanowienie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

no wlasnie moj Syn tez bedzie mial moje nazwisko, ale ojciec oczywiscie bedzie figurowal w akcie urodzenia

chodzilo mi nie o nazwisko, co o te "kreseczki" czyli "ojciec nieznany", wydaje mi sie ze to jest jakies obciazenie czy napietnowanie dziecka...

tyle ze z tego co ja sie w USC dowiedzialam to zeby wpisac ojca to musi sie on razem z matka zglosic do USC (chyba ze jest wyrok sadu i sad ustalil ojcostwo)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moj raczej bez problemu sie stawi ze mna bo sam chce uznac ojcostwo i chyba nawet by chcial zeby nasze dziecko nosilo jego nazwisko.
Ale czy on na to zasluguje? Z jednej strony tak, interesuje sie, chodzi na usg i chce sie opiekowac dzieckiem... A z drugiej... hmmm

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Moje drogie nei j est tak,ze w akcie urodzenia dziecka wpiszą Wam jedynie "na słowo" danre przez Was nazwisko ojca!Nie bronię ich absolutnie,ale z prawnego punktu widzenia to logiczne,że jesli go nie ma w Waaszej obecności lub nie uzna dziecka,to ot tak nazwiska jego w akcie nie wpiszą!Prawnie muszą mieć na to dowody!Równie dobrze mogłybyście podać Clooney'a, Busha czy Einsteina, gdyby żył...
Prawdą jest,że nawet jesli ojciec uzna dziecko prawnie,nie musi ono nosić jego nazwiska,no i chwała Bogu!Jednakże,jesli uznaje dziecko,mozecie zaróno sie starac o alimenty od niego,ale tez moze żadać naleznych mu praw względem dziecka.
Zatem,jesli bedziecie same rejestrować dziecko w urzędzie,mogą na wasze żądanie wpisać ojca,ale wpiszą jedynei jego imię.W miejscu nazwisko ojca stać będzie nazwisko Wasze! Wiem co piszę,bo tak jest u mojej siostrzenicy,którą,tak jak juz wczesniej pisałam,moja siostra wychowuje sama.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

kurcze dziewczyny, ale mam mętlik w głowie :!: ja i mój partner żyjemy w nieformalnym związku i przyznam iż oboje dzidziusia chcieliśmy to on nie zamierza przynajmniej na razie wracać do polski (mieszka i pracuje od dwóch lat w Irlandii) oczywiście walczy o to aby dziecko miało jego nazwisko, deklaruje się (przynajmniej słownie) iż będzie przysyłał co miesiąc pieniążki na wychowanie dziecka (choć na razie w to niestety wątpię, bo sprzęt komputerowy i fotograficzny jest i był zawsze na pierwszym miejscu) :!: a do tego nie wiadomo czy uda mu się przyjechac na czas kiedy będę rodziłą, więc... wrrr mnóstwo problemów, a nie wiecie może czy jest możliwe spisanie oświadczenia u notariusza iż uznaje dziecko które się urodzi itd :?: :idea: kurcze zamieszane wszystko, dobrze że pracuję i jestem w miarę niezależna finansowo, ale mimo wszystko dlaczego mam płacić za wszystko sama :?: Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ponoć notarialnie ojciec dziecka może to ojcostwo potwierdzić,żeby mieć pewność chyba prościej byłoby dowiedziec się bezpośr u jakiegokolwiek notariusza.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

A to cytat:

Kiedy dziecko nosi nazwisko ojca?

Dziecko urodzone w małżeństwie albo co do którego zachodzi domniemanie (patrz informacje o ustalaniu ojcostwa) nosi nazwisko ojca wtedy, gdy małżonkowie tak postanowili w oświadczeniu składanym podczas zawierania małżeństwa. Dziecko nosi nazwisko ojca, jeżeli uznał o­n dziecko, a więc nadanie dziecku nazwiska ojca następuje tu automatycznie. WYJĄTEK: Aby dziecko, które uznał ojciec, nosiło nazwisko matki, potrzebna jest zgoda matki lub innego przedstawiciela ustawowego dziecka, a także odpowiednie oświadczenie ojca. W przypadku sądowego ustalenia ojcostwa nadanie dziecku nazwiska ojca nie następuje automatycznie, gdyż nie ma takiego obowiązku. Aby dziecko nosiło nazwisko ojca potrzebne jest złożenie odpowiedniego wniosku. Wniosek taki składa dziecko albo jego przedstawiciel ustawowy, którym z reguły jest matka. UWAGA! Jeżeli dziecko ukończyło 13 lat, w obu sytuacjach (dobrowolne uznanie dziecka i sądowe ustalenie ojcostwa) potrzebna jest także jego zgoda na nadanie mu nazwiska ojca. Jeżeli nie ustalono ojcostwa - dziecko nosi nazwisko matki. Wniosek o nadanie dziecku nazwiska ojca składa się do sądu opiekuńczego. Od takiego wniosku nie pobiera się opłat wpisowych.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

niestety nie moze potwierdzic u notariusza, sprawdzalam bo mam taka sama sytuacje, dzwonilam do usc w moim miescie i babka powiedziala,ze ewentualnie moze wystawic akt urodzenia jesli ojciec uzna dziecko przed konsulem, tak zwane jednostronne uznanie dziecka, potrzebny mu jest jego akt urodzenia i nie wiem czy twoj tez...ale ta babka nie byla pewna czy nie potrzebujesz aktu potwierdzajacego,ze dziecko sie urodzilo,ona powiedziala,ze ewentualnie pojdzie mi na reke i wystawi jakis kwitek gdyby ojciec dziecka mial problemy z uznaniem w konsulacie.....uuuu to sie napisalam, ale to wszystko co wiem ...

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 186 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Samotni rodzice

Strefa czasowa UTC [letni]