Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 9:06 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Antykoncepcja i naturalne planowanie

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 167 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Echhhhh....denerwują mnie te tabletki :(

Co chwilę jakieś dziady mi wyskakują... i to takie porządne...a bolą jak cholera :/

Czy któraś też tak miała? bo z tego co widzę,to same minusy...:( cera się psuje, jeść mi się ciągle chce...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ajlena - ja z Diane - 35 byłam bardzo zadowolona!

Po kilku cyklach poprawiła mi się cera, włosy przestały mi się przetłuszczać, miałam dobre samopoczucie, no i miały dobre działanie antykoncepcyjne.

A, że po zakończeniu stosowania miałam problemy z wróceniem do regularnego @, to fakt, ale w zasadzie, to nie dziwię się, przecież diane brałam dobrych kilka lat, więc ciało się przywyczaiło.

Pozdrawiam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Ja biorę Diane35 od 7 dni, (z powodów które juz zostały wimienione - cera, owłosienie, wyregulowanie bolesnych @) miałam to brać przez pół roku i zrobić przerwę
(podczas badania na PCO okazało się, ze ja w ogóle nie jajeczkuję - w ciagu tej przerwy bedzieby badać czy jajeczkuje czy nie)
wszystko było ładnie i pięknie
okres (ostatni bez Diane) skończył mi sie planowo
aż to siedzę sobie dzisiaj i ogladam film i raptem chlup
prześcieradło we krwi, krew taka jak w 1 dniu okresu - gęsta, bordowa
przeczytałam jeszcze raz dokładnie ulotkę - pisze, ze w takim przypadku skontaktować się z lekarzem, a moja dr będzie dopiero w piątek... (jest czwartek, 2:00 w nocy)
biorę jeszcze szereg innych leków rozpisanych w datach (też przepisanych przez gin) i na dzisiaj akurat wypada globulka... nie wiem czy ja tam spróbować wsadzić mimo tej krwi... nie chcę ryzykować, ale boję sie, ze całe leczenie w łeb weźmie przez to... :roll:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam,
Ja brałam Diane przez ponad 3 lata. Ja bylam z nich zadowolona. Dostałam je ze względu na bardzo nieregularne @ (co 4 m-ce!). Więc po tabletkach Minulet, które bardzo źle znosiłam (bóle piersi, zmiany nastrojów) i Microginonie, który nic nie zmienił w moich cyklach lekarz przepisał mi Diane.
Teraz czekam na pierwszą @ bez tabletek. Mam nadzieję, że bedzie ok.
Co prawda Diana stosowana jest głównie w dermatologii, ale mi nie pomogła na cerę, a nawet pojawiały się problemy, wczesniej miałam "ładniejszą buzię" Podobnie włosy, jak się przetłuszczały tak się przetłuszczają. Mam nadzieję, że chociaz cykle się wyregulowały. Słyszałam często złe opinie na temat diany - myślę, że nie warto ich stosowac jako pigułki, ale jako lek myślę, że sie nadają. I powinno sie je przepisywać w konkretnych przypadkach tylko.
Pozdrawiam.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Witam!
Dużo tutaj mówimy o skutkach ubocznych w postaci bóli brzucha jakiś tam plamień i ogólnie nie lubi się tego środka, ale chcialabym usłyszeć o najważniejszej dla mnei teraz rzeczy(dopiero zaczęlam brac Diane35)o tym która z was (moze wyjdzie z tego jakass statystyka)wpadła tzn zaszła w ciąze biorąc Diane i czy to prawda ze pierwszy miesiac jest nei pewny?Mam tez pytanie pigulki nalezy wziasc 1 dnia miesiaczki tzn krwawienia i tak zrobila tylkoze dzien wczesniej wieczorem zaczely mi sie takei plamienia ale chyab to sie nei liczy prawda?biore tez lek na cere Unidox i dermatolog powiedzial mi ze moge spokojnie brac diane z tym lekiem ale moze m,acie jakies inne doswiadczenia.Prosze was bardzo o odpowiedz!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

oleńka, ja miałam tak samo z tymi planieniami w pierwszym miesiacu brania Diane i też zrobiłam tak jak ty

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Oleńko, ja z tego co pamiętam to Diane zaczełam brać w 5 dc, wiec to chyba nie jest az takie istotne, który dokładnie dzień.
Nie słyszałam tez o przypadku zajścia w ciążę po dianie. Zresztą przyznam sie ze ja jestem dość zapominalska :oops: i tez nie zaszlam....
Ja na pewno wroce do Diany bylam bardzo zadowolona. Zreszta ze wzgledu na PCO nie bede miala wiekszego wyboru :(
Za to Diana jest pierwszym lekiem, po którym dostałam normalnie @ po odstawieniu i po drodze miałam nawet owulacje. A wierzcie mi u mnie to sukces z ta @. Wiec Diana nie jest chyba az taka zła jak sie niektórzy o niej rozpisują...

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

Ja biore Diane juz ponad pol roku wczesniej bralam Microgynon ale mialam jakies czeste doly wiec je zmienilam...lekarz przepisal mi Diane na moje zyczenie..sa niedrogie a chcialam je sprobowac...
jestem bardzo zadowolona nie przytylam po nich czuje sie dobrze ale na cere mi wcale nie dzialaja pozytywnie...okres mam jak w zegarku zero plamien noi dzidzi tez ni widac wiec chyba jest ok :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: Pomocy
Awatar użytkownika

hej jestem teraz po 7 tabletce Diane i dzisiaj zdecydowalismy sie z chłopakiem kochać do końca.Spuścił się we mnie i na początku bardzo sie cieszylam ale teraz sięboje czy to nie za wcześnie błagam odpiszcie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A ja sie bardzo zraziłam do tych tabletek....tzn leku bo dziewczxyny mają racje to nie sa tabletki tylko lek, który przy okazji ma działanie antykoncepcyjne.
Brałam je około roku, głównie ze względu na cere-problemy z trądzikiem. Owszem w trakcie brania było super, syfków mało, wszystko inne w porządku. A jak odstawiłam to...oprócz standardowych syfków na buzi jakie miałam wczesniej pojawiły sie tez krostki na plecach i ramionach:(. Po jakimś czasie zmieniłam ginekologa jak sie dowiedział co brałam pierwszym badaniem jakie miałam to na poziom testosteronu...podobno najczesciej po dianie zwiększa się jego ilość i rzeczywiście miałam o wiele większy niz powinnam...teraz biore yasmin i jestem z tych tabletek bardzo zadowolona. Zamierzam już zrezygnowac z hormonów, po opakowoaniu tym które teraz mam odstawie tabletki i zobacze co będzie, czy wrócą dawne poblemy itp...zrobie badania i zobaczymy...w każdym razie do Diany nigdy nie wóróce...zreszta mój lekarz nie przepisuje tych leków...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

tak sobie czytam te Wasze wypowiedzi i dochodze do wniosku ze.... diane to zaden lek na antykoncepcje... czyli ze jak je sobie biore to wcale sie antykoncepcyjnie nie zabiezpieczam tak?? i nie moge spokojnie sie ze wsoim chłopakiem kochac zazywajc je.... czy mam racje??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Biorac diane nie trzeba sie dodatkowo zabezpieczać, działa tak samo jak pigułka antykoncepcyjna. Jednak ze wzgledu na swój skład hormonalny, ma tez działanie lecznicze.
Myślę, że lekarz powinien to wszystko wytłumaczyć, przed przepisaniem jakichkolwiek pigułek czy leków.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Biore pierwsze opakowanie Diane i boje sie bo dosyc wczesnie zaczelam wspolzyc bez dodatkowego zabezpieczenia a teraz mam mdlosci(chociaz tak naprawde miaalm je odpoczatku brania)i boli mnie brzuch.CZy moga to byc skutki uboczne Diane?przytulam prawie 3 kg a biore dopiero 2 tygodnei tabletki

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mam jeszcze jedno wazne pytanie, czy moge zrobic test ciazowy i pigulki w zaden sposob nie wplyna na jego wynik?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

oleńka, ja miałam dokładnie te same skutki uboczne co ty jak zaczęłam brać Diane
a do tego brzuch mnie boli już od 2 miesiecy (tyle biorę Diane) - mam takie skurcze jakbym miała coś urodzić, coraz częstsze i silniejsze...
a Diane biore ze względów leczniczych (antykoncepcyjnie tylko przy okazji)
jak nie przestanie boleć w 3 miesiacu brania, to idę do mojej gin żeby mi przepisała coś innego, bo zwariuje

zrobiłam kurczę interes życia... zamieniłam 4 dni bolenia miesiaczkowego na 24 nie-miesiaczkowego :roll:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja myśle, że na każdego bedzie inaczej działać diane 35. dla mnie były rewelacyjne. bóli miesiączkowych brak, skuteczność anty - rewelacja, nie przytyłam, nie bolały mnie piersi, problemy skórne odeszły w zapomnienie. podobno lepiej odczekać 2, 3 miesiące od zakończenia brania jakichkolwiek tabletek anty przed planowaym zajściem w ciąże, więc zaczekałam i od razu się nam udało. takze jak dla mnie są na 5+

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

a kiedy te tabletki zaczna działac??znaczy po ilu opakowaniach?? jak myslicie??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja biorę te tabletki od jakiegos roku, i jest ok, poprawiają cerę ale również sa anty
więc zależy komu co pasuje :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: Kilka pytań ?
Awatar użytkownika

Za kilka dni zaczne brać Diane-35. Ginekolog przepisał mi je na cere. Mam ogromne porblemy z trądzikiem. Ale tak samo jak na poprawie wyglądu zależy mi na antykoncepcji. Czy mogę traktować te tabletki jako środek anty. czy lepiej poprosić ginekologa o zmiane na inne ? Bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Tabletki Diane 35 bralam prawie 7 lat, dostałam je w 2 klasie szkoły średniej, gdyż bardzo miałam obfite miesiączki, bolesne no i problemy ze skórą. Dla mnie one były rewelką. Cera była rewelacyjna, zero trądziku, dosłownie, miesiączki jak w zegarku, tabletke konczylam brać w sobote i zawsze w srode rano dostawałam miesiączke, no i ich ilość była do zniesienia.Fakt, że przytyłam po nich dwa kg i tak jak moje dwie kuzynki pojawil mi sie na nogach celulit. Jako środek antykoncepcyjny też go stosowałam, skoro już brałam, to czemu nie. Nigdy nie używałam żadnych innych zabezpieczeń, no chyba, że zdarzyło mi się pominąc jakaś tabletkę. Wówczas należy postępować tak jak na ulotce jest napisane. Rok przed ciąża przestałam brać, żeby organizm "wyczyścic". Narazie nie biore wiecej, gdyż boję się przytyć, narazie mam zamiar zrzucić nadmiar kg po drugiej ciązy.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 167 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Antykoncepcja i naturalne planowanie

Strefa czasowa UTC [letni]