Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 3:18 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość

Witam. Jestem w 21 tygodniu ciąży. Wczoraj miałam robione usg połówkowe. U mojego synka wszystko w normie po za fałdem karkowym który podobno odchodzi od normy... wynosi 10 mm. Pytałam się pani doktór ktora wykonywała usg co to znaczy ale kazała mi zapytać swojego lekarza prowadzącego. Gdzie wizyte mam dopiero 26 Listopada . Wiadomo internet poszedł w ruch i naczytałam się o różnych schorzeniach maluszków np. zespole downa.
Czy ta norma u mojego malucha faktycznie bardzo przekracza norme? Jak to jest z tym fałdem karkowym... nie mogłam dziś przez to spać w nocy... Dodam może że u mnie ani partnera w rodzinie nikt nie miał tej przypadłości. Jestem młodą osobą 21 lat... choruje na cukrzyce ciążowa i niedoczynność tarczycy. Prosze o pilną odpowiedz. Z góry bardzo dziękuje i pozdrawiam. Marzena .

Offline Wyświetl profil  

ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU
Awatar użytkownika

Hej.

Marzenko nie denerwuj się.

Przezierność karkowa jest najbardziej miarodajna przy usg pomiędzy
11 - 13,6 tc przy CRL płodu 45 - 84 mm.

W tym okresie NT nie powinno generalnie przekraczać 2,5 mm. Choć nawet i większe nie zawsze oznacza chorobę.

Nie wiem czemu lekarz zmierzył Ci je na usg połówkowym i jeszcze dodatkowo nastraszył.

Jeżeli na usg genetycznym które pewnie miałaś w 11 - 13,6 tc NT było w normie i była widoczna kość nosowa, to sądzę, że nie powinnaś się teraz martwić. Twój lekarz prowadzący na pewno Cię uspokoi.

Pozdrawiam i życzę spokojnych pozostałych miesięcy ciąży.

Obrazek

Aniołki moje kochane: [**]

Offline Wyświetl profil  

1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Badanie faldu karkowego robi się w 11-14tc później tego badania nie powinno się robić gdyż wyniki są różne .
Także nie rozumiem poco takie badanie robić na usg polowkowym :/

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]