Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 5:40 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Druga cesarka>?
Awatar użytkownika

Witam,

Mam pytanie. W pierwszej ciazy mialam cc (mialam wypadek i lekarz szybko zadecydowal o cc), teraz jestem w 2 ciazy i zastanawiam sie czy moge miec 2 raz cc (co bardzo bym chciala), czy lekarz moze zadecydowac o porodzie sn....

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

oczywiscie ze mozesz a nawet musisz.
nikt o zdrowych zmysłach nie pozwoli Ci na sn, przeciez mozesz popękać..

sama bym chciała miec druga cc :P

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Małgosia, ja jestem po dwóch cc. Ponieważ blizna po pierwszej była dość gruba a moje drugie maleństwo przed porodem oszacowano na wagę 3100g to pozwolonoby mi rodzić sn, ale zawsze jest ryzyko, że macica pęknie i żaden lekarz nie może Cię zmusić do porodu sn. Taka jest rekomendacja, ale w praktyce niestety wygląda to różnie. Jestem trochę czasu na tym forum i mamy spotykały się często z nawiedzonymi lekarzami, którzy nie mogli najwyraźniej pogodzić się z tym, ze kobieta też ma swoje prawa a nie tylko lekarz i próbowali wymusić lub czekali na łapówke.
Co kraj to obyczaj, trzeba bronić swoich praw. Ja nie chciałam ryzykować, bałam się, ze osieroce dziecko. W pierwszej ciąży nastawiłam się na poród sn bez znieczulenia:-) niestety maluch się nie obrócił i zadecydowano o planowym cięciu. Balam sie tej cesarki bardzo, ale jak to się mówi.. strach ma wielkie oczy.

Obrazek Jaśminka ma 18 ząbków:-)

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Sześć :cmo:

ja zaszłam w kolejną ciążę dość szybko od ostatniej cc ( nie całe 7 mc ) podobno żeby było bezpiecznie trzeba odczekać 1,5 roku... narazie jestem na początku więc nie wiem jak to się dalej potoczy.... ale pytałam o tą kwestię mojego ginekologa i powiedział tak : " to wszystko zależy..... :wo: od ułożenia dziecka, od jego wagi, od stanu blizny, a przede wszystkim od rodzącej! " pierwszą ciąże kończyłam sn, druga skończyła się przez chorobę cc a teraz sama nie wiem z jednej strony chciałabym sn bo rekonwalescencja po cc była u mnie baaaardzo długa i bolesna z drugiej strony strach że coś pójdzie nie tak... mój mąż stwierdził że on sn nie wytrzyma psychicznie i nawet mam o tym nie myśleć o ryzyko za duże.... a ja nie wiem :roll:

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Walik.. ja bym umarła ze strachu... w sensie tak krotkiej przerwy od piewszej cc :(
sama pisałas ze nie minał nawet rok..
musisz sprawdzac stan swojej blizny wewnetrznej.
mnie ogarnia panika jak pomysle ze mozna "popękać"
Ty sie tego nie boisz?

gdybys chciała znac moje zdanie to powiem tak:
lepiej urodzic przez cc i cieszyc sie 3jka dzieci i mężem anizeli mąz miałby zostac wdowcem a dzieci nigdy nie zobaczyłyby mamusi...

dla mnie nie ma o czym myslec.
masz rodzine, masz dla kogo żyć. nie daj Boze pękniesz podczas sn..

===
ja tez miałam piewsza cc i nie wyobrazam sobie rodzic sn :(
nie wiem tylko czy po 4ch latach roznicy "mam cos do gadania" w tej kwestii..

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Ja nie wiem jak to jest rodzić sn, a cc bardzo dobrze przeszłam mimo że byłam dodatkowo poobijana po wypadku.
I też się boję że jak bede teraz rodzić sn to coś pojdzie nie tak, że blizna pęknie, albo ja nie dam rady....dlatego wolałabym cc....
Ciekawe co na to mój lekarz, jeszcze go o to nie pytałam...

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

małgośka Ty tez masz mała roznice wieku miedzy dziećmi wiec jesli zechcesz CC to napewno je bedziesz miała.

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

ja swoje pierwsze dziecko urodzilma silami natury,niestety byl tak duzy ze nie dosc ze ja bardzo popekalam to jeszcze zlamano mu obojczyk,z drugim dzieckiem ze wzgledu na historie z pierwszym a takze z powodu duzej wagi mialam cesarke,niestety ja z tych co przeszlam to bardzo ciezko,znieczulenie to byl jakis koszmar,anestesjolog nie mogla sie wbic ,przez pol roku mialam czarne plecy od igiel:(
potem bardzo duzo krwawilam,no i najgorsze-tydzien po dostalam sepse.
na sama mysl o cesarce mnie telepie,chciala bym po prostu w zniecuzleniu ogolnym,ale mam troche problemow ze zdrowiem,zylaki waga,serce

chciala bym naturalnie,ale boje sie ze pekne

paralizuje mnie strach i nie wiem co mam robic :( oczywiscie porozmawiam z lekarzem ,ale do tej pory bede sie bila z myslami :?

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

hanna Musisz sobie przeanalizować plusy i minusy każdej z opcji porodu i wybrać coś bardziej korzystnego dla ciebie .Skoro tak źle znioslas cc to może lepiej spróbować sn i w birth plan wyraznie zaznaczyć żew razie problemów z wypchnieciem dziecka chcesz nacięcie aby łatwiej wyszło bez popękania ?

Obrazek
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

marti boje sie ze pekne,przy pierwszym porodzie wogole nie zauwazyli jak bardzo popekalam w srodku a juz mi zszyli krocze :roll: potem zaczelam krwawic ,okazalo sie ze mam krwiakow duzo w srodku i trzeba mnie pozszywac,musieli mnie na zywca rozcinac i zszywac bo poierwsze znieczulenie przestalo dzialac a drugie nie zdazylo zadzialac ,w obydwu przyadkach koszmar,ale jakos pierwszy pordo mimo ze brzmi traumatycznie to tak mi sie nie kojarzy

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Panna Hanna... ehh

ja tez sie boje tego popękania...

moze 2ga cc nie bedzie az taka zła jak pierwsza / ?? (mam na mysli Twoje cięcie).

moze trafisz na innego anestezjologa i wszystko pojdzie gładko.

wspołczuje sepsy :(
jak to przezyłas?

zarowno z sn jak i z CC masz złe wspomnienia.

sama nie wiem co Ci doradzic.

ja skakałabym z radosci na wiesc o drugiej cc.

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Czekam na 3 cc. Jestem o 2ch z przyczyn brak postępu porodu. Drugie dziecko po pierwszej cc urodzone 4,5 roku. Starałam sie urodzić, ale znów nie wyszło. Były spadki tętna i nie było nad czym się zastanawiać. Rodziłam ponownie wiele godzin. Po 2gim cc dochodziłam dużo dłużej do siebie niż po pierwszym cięciu i tak ponoć jest-to norma. Teraz czekam na trzeci poród. W jednym ze szpitali zaproponowała mi dr poród sn (róznica będzie 23 miesiące), zrezygnowałam m.in z tego powodu z lekarza. Dwa razy bałam się o zdrowie dziecka, mimo iż rodziłam co do dnia w 40tc bez wywoływania. Teraz umawiam się na termin, inni lekarze u których sie konsultowałam mówią, że może mi sie rozejśc szew i będzie krwotok i to jest ryzyko podczas skurczy. Ale sa przypadki że nawet po 2cc, rodzi się sn :) Ja jednak wiem, że mi porody nie postępują, męczę sie wiele godzin i nic, dwa scenariusze identyczne, na szczęście miałam dobrą opiekę i dzieci po 10pkt. Tak więc jak ktoś ma różnicę więcj niż 2 lata niech próbuje urodzić sn jeśli oczywiście czuje się na siłach. Ja już do 3razy nie będę podchodzić. Wiem, że jedna Pani w W-wie miała 8cc i wszytsko ok. Nie wiem, jak później z zachodzeniem w ciążę, ale po ilości cc, to chyba nie najgprzej poszło. Tylko trzeba wybrać dobrego specjalistę. Pozdrawiam :papa:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Anew... ile miała cc?? :wo: 8? :wo: matko boska...

u mnie roznica bedzie 4lata i nie zamierzam nawet probowac sn..
;/
co z tego ze blizna zagojona jak strach w głowie jest i bedzie.
przynajmniej u mnie.

u mnie tez był brak postepu porodu.
ciekawe czy za 2gim razem by sie powtorzylo.??
ale tego pewnie sie nie dowiem bo predzej pojde prywatnie na cc niz miałabym psychicznie nie wytrzymac :shock:

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]