Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:35 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość

Dzień Dobry

Mam pewien problem i nie bardzo wiem, jak sobie z nim poradzić. Mój syn (5 lat) w nocy ma problemy z oddychaniem. Wcześniej wykryto u niego zwęrzenie krtani, byliśmy kilka razy na pogotowiu, bo się prawie dusił. Oprócz tego ma bardzo powiększony trzeci migdał, który również powoduje problemy z oddychaniem. Na to leczymy go, ponieważ lekarz powiedział, żeby najpierw spróbować wyleczyć go farmakologicznie, a potem zobaczymy czy trzeba będzie go usunąć.

Problem nasz polega na tym, że od kilku dni strasznie męczy się podczas snu, nie może spokojnie oddychać. Zauważyłam, że podczas snu dotyka językiem podniebienia, a kiedy nabiera powietrza "wciąga język do środka" co powoduje, że zatrzymuje oddech, bo nabrane powietrze się nie może przedostać przez język. Wtedy się przebudza. I tak ma całą noc, niezależnie od pozycji ułożenia.
Nie wiem co mam robić, bo przez nos oddycha normalnie, tzn. nie ma go zapchanego przez infekcje. Czy jego objawy są skutkiem powiększonego midału czy tej krtani?Jak sobie z tym poradzić.

Proszę o pomoc

Mama Kacperka

Offline Wyświetl profil  

Skoro ma bardzo powiększony migdał to trzeba go wyciąć...nie wiem na co lekarz czeka...na tragedię? Mój syn miał bardzo powiększony migdał, chrapał, mówił nosowo i miał czasem bezdechy. Usunęliśmy rok temu (maił 3,5 roku) i to była NAJLEPSZA DECYZJA W ŻYCIU. Nie to dziecko! Po zabiegu śpi bez wybudzania po 11 godz. a ma prawie 5 lat! Wysypia się, jest dużo spokojniejszy, pozbył sie migiem wady wymowy, która miał "dzięki" oddychaniu przez usta, bo język miał cały czas na dole. Antybiotyku nie brał od roku. A jak ma katar to w końcu może wysmarkać nos.
W szpitalu w naszej sali natomiast był taki chłopczyk, co musiał spać na siedząco żeby mógł oddychać tak dusił go migdał. Coś strasznego :/

Lepiej zasięgnij opinii innego laryngologa. Ja byłam u 3. 1 chciał leczyć, ale mówił że i tak przy tych rozmiarach zapewne nic to nie da no ale spróbujemy (więc po co czekać????). 2 kolejnych (z czego jeden badał kamerą) powiedzieli ze natychmiast mam zapisać sie na zabieg. Dziecko nie dotleniało się wystarczająco też przez takie oddychanie.

Offline Wyświetl profil  

Dziękuję za radę, tak zrobię, zdecyduję się na zabieg. U lekarzy byłam dwóch, z czego pierwszy powiedział od razu wyciąć, a drugi dał leki. Po 2 miesiącach podawania (i poprawy) dowiedziałam się, że są na bazie sterydów, więc odstawiłam. Niestety to była zła decyzja, ponieważ Kacper zaczął się dusić w nocy, parę dni nieprzespanych i wróciłam do podawania. Teraz czekam na kolejną konsultację, zobaczymy co tym razem mi powiedzą.

Offline Wyświetl profil  

Te migdałki to prawdziwa zmora, wiem coś o tym, moj synek tez miał z nimi problem, i ze łzami w oczach, ale jednak powiedzieliśmy im do widzenia. :dada: Myślę, że nie warto się ograniczać do konsultacji tylko z jednym lekarzem, zawsze lepiej (bezpiecznej) wybrać się co najmniej do drugiego. Niby mój syn też miał mieć wyleczony a skończyło się że wylądował na tym <reklama/Agacior>, bo było z nim już bardzo poważnie. Więc nie zwlekaj, tylko idź do drugiego specjalisty!

Offline Wyświetl profil  

Farrow pisze:
Te migdałki to prawdziwa zmora, wiem coś o tym, moj synek tez miał z nimi problem, i ze łzami w oczach, ale jednak powiedzieliśmy im do widzenia. :dada: Myślę, że nie warto się ograniczać do konsultacji tylko z jednym lekarzem, zawsze lepiej (bezpiecznej) wybrać się co najmniej do drugiego. Niby mój syn też miał mieć wyleczony a skończyło się że wylądował na tym <reklama/Agacior>, bo było z nim już bardzo poważnie. Więc nie zwlekaj, tylko idź do drugiego specjalisty!

Wycięcie migdałków często bardzo pomaga w takich przypadkach, słyszałam również podobne zdanie od koleżanki.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC [letni]