Dzisiaj jest śr lip 08, 2026 3:58 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4872 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242 ... 244  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Gratuluje szczęśliwego rozwiązania :)

Offline Wyświetl profil  

Super!!! Gratulacje mamusiu:)!!!

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

aleksa1 gratuluje szczesliwego rozwiazania i witam dzidziusia po tej stronie brzuszka ❤️

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

1 żółta kartka
Awatar użytkownika

aleksa1 - Gratuluje

Offline Wyświetl profil  

Hej dziewczyny!!
Coś tu strasznie cicho.. co tam u Was? Jak tam Wasze pociechy?Jak Wasze ciąże?
Coś Aniazet dawno nie pisała. .wszystko ok?

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Witam dziewczyny po zmaganiach z kolką nerkową i dość długim pobycie w szpitalu urodziłam przez cięcie cesarskie zdrową córeczkę. Co prawda za wcześnie bo w 36 tygodniu była malutka ale już jesteśmy w domu i wracamy do siebie :)

Pozdrawiam wszystkich

Offline Wyświetl profil  

Super!!! Serdecznie gratuluję...Zdrówka życzę:)

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

witam dziewczynki
zagladam tutaj chyba po 5 letniej przerwie , jestem obecnie w 2 ciazy ,przebywam w uk i jestem cala w nerwach , boje sie tutejsze opieki i tego czekania na wizyte ,za tydz mam spotkanie z lekarzem rodzinnym , a puzniej mosze czekac na list ze szpitala gdzie dopiero tak naprawde zaloza mi karte ciazy Boniu jestem prawie w 7 tc zanim doczekam sie spotkania bede pewnie juz w 9-10 tc

niewiem jak podejda do mojej dworoznej macicy czy wogole cos sobie z tego zrobia , dodatkowo w 1 ciazy mialam cukrzyce i rozne inne dolegliwosci

dziewczyny jezeli ktoras z was mieszka w uk i zaglada tutaj na forum napiszcie , jak to u was wygladalo
w Polsce mialam bardzo dobra opieke , czeste usg , jak i tez wizyty

a teraz jestem pelna obaw

nie pomyslcie ze histeryzuje , ale moja macica dawala czadu , rozwarcie skorcze , pewnie mialyscie tak samo

Offline Wyświetl profil  

1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Sysa Gratuluję ja w UK jutro napiszę

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

madziarek

witaj czekam na info od ciebie :)

Offline Wyświetl profil  

Sysa2
Ja mieszkam w uk i mam podwojna. Poronilam trzy razy b. wczesnie. Staram sie caly czas.Ty swoja ciaze przechodzilas w Polsce? Przy moim ostatnim poronieniu 10/14 obiecywali, ze nastepnym razem sie mna zajma, bo to ciaza wysokiego ryzyka, ale tak naprawde czuje sie pozostawiona sama sobie. Nikomu nie zalezy, zreszta dlaczego ma zalezec, to nie ich brzuchy. Powaznie mysle o szukaniu polskiego lekarza. Ale do rzeczy. Po pierwsze GP, to wiesz. On daje skierowania na badania, przepisuje leki i wysyla listy do klinik/szpitali. Tylko to trwa wieki. W naszym przypadku czas sie liczy. Zreszta sama wiesz. Jezeli sie denerwujesz to zrob tak jak ja zrobilam. Poszlam na A&E i powiedzialam, ze jestem we wczesnej ciazy i plamie, co zreszta nie bylo klamstwem. Odczekalam w kolejce i wzieli mnie na Early Pregnancy Assesment Unit na scan. To tak najszybciej. Zobacza co i jak i jezeli bedzie potrzeba to sie toba zajma. Bierzesz leki? Progesteron, acard, folik? Napisz jak poprzednia ciaze przechodzilas i co ci powiedzieli w szpitalu, jak juz ten list dostaniesz na wizyte. Ja tez jestem przerazona, ze oni tak lekko to traktuja. Zagladaj tu, prosze. Jestes moja nadzieja, ze podwojnym sie udaje. :wink:

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

margot
bardzo mi przykro ze tyle wycierpiałas
troche mnie przestraszylas , ale czego moge sie spodziewac po tych szarlatanach

u mnie 1 ciaza byla dramatyczna , ale dzieki Bogu prowadzona w polsce , na core czekalam 5 lat udalo sie , po diagnozie ze jestem dworozna nagle wszystko wyjasnialo , dlaczego nie zachodzilam itp

u mnie loty zaczely sie w 9tc ciazy dostalam mocnego krwawienia i teraz wiem ze to byly skorcze , lezalam na fotelu 45 min wyciagali ze mnie skrzepy :(uslyszalma wyrok samoistne poronienie , nie moglam sie z tym pogodzic ,przeciesz wiem o ciazy miesiac a juz ja ronie , ale dzieki Bogu przyszedl inny lekarz na zmiane wziol mnie na usg nagle dziecko zyje , bije serce , do dzis niewiem czy byla to blizniacza ciaza czy pojedyncza , bo serducha nie bylo slychac macica byla do polowy zaslonieta krwia, a nagle wszystko ok, zobaczylam raczki nozki piekny widok
ale niestety mosialam polozyc sie plackiem lezalam do 15tc , grozily mi krwiaki ale nie powstaly , ale bylam juz na stalych dawkach duphastonu , niestety caly zcas bylo pod gorke to lozysko sie obnizalo to robily mi sie dziury w worku owodniowym , w 5 miesiacu dostalam silnych skorczy bylo podejzenie przedwczesnego porodu przelezalam tydz pod kroplowkami +bolesne domiesniowe zastrzyki z hormonow
do parady okazalo sie ze mam cukrzyce , mosialm brac insuline nie dosc ze ta francowata macica nie rozrastala sie jak trzeba i uciskala moja core to jeszcze cukrzyca , ja scisla dieta mloda nie przybierala na wadze , mialam dosc ta ciaza to byla jedna wielka lza , core urodzilam w 3 dniu 8 miesiaca.

przepraszam ze tyle zlego pisze , ale swiatelkiem bedzie dla ciebie fakt ze zaszlam w kolejna ciaze , ktorej sie nie spodziewalam bylam pewna ze juz nigdy nie zajde w ciaze , jajeczkuje raz na 2-3 miesiace a tu taki strzal

ps moja znajoma ma tutaj poska polozna ale kobitka jest w 4 miesiacu ciazy , wiec nie bedzie szans abym mogla ja meczyc pytaniami

mam nadzieje ze list szybko przyjdzie i pujde na scan

od 3 dni cos mnie brzuchol w dole pobolewa , ale mam nadzieje ze to tylko uroki ciazy

na wszelki wypadek jestem zabezpieczona mam 20 tab duphastonu , luteine
czuje sie troszke pewniej

Offline Wyświetl profil  

Opis Twoich przejsc w poprzedniej ciazy jest przerazajacy. Wspolczuje Ci bardzo. Mam nadzieje, ze coreczka wszystko Ci wynagrodzila. Mialas cholerne szczescie. Nie wiem jak by to potoczylo sie tutaj. Nie chce Cie straszyc. Dobrze, ze masz te leki. Wiesz, jak ja sie zglosilam z plamieniami na skan to byl 6- 7 tydzien a w miejscu gdzie powinno byc dziecko, byla tylko mala kropka. Zadnych lekow nie dostalam. Zlecono mi obserwacje i powtorny scan za tydzien. Po tygodniu okazalo sie, ze ciaza sie nie rozwija..Nie chcialam zabiegu ani tabletek i po dwoch nastepnych tygodniach poronilam naturalnie. Brali mnie jeszcze na scan pare razy zeby zobaczyc czy macica czysta. Zlecili konsultacje w Recurrent Miscarriage Clinic, gdzie lekarz po wywiadzie przepisal mi progesteron i zalecil acard przy nastepnej ciazy, ale sadze ze to za malo i bardzo sie boje, bo caly czas probujemy zajsc i gdzies z tylu glowy jest ta mysl, ze nie zajma sie mna odpowiednio. To smutne. W Anglii od lat panuje ta glupia polisa, ze do 12 tyg nie uznaja ciazy za powazna i nic nie zrobia zeby ja poddtrzymac. W moim przypadku to przekresla wszystko, poniewaz wlasnie wtedy potrzebuje najwiekszego wsparcia zeby zarodek dobrze sie zagniezdzil i mogl walczyc.

Od dawna mieszkasz w uk? Jesli moge Ci cos doradzic, jak bedziesz u lekarza, powiedz, ze baaardzo sie boisz, powiedz, ze plamisz i masz skurcze nawet jesli nie do konca jest to prawda. Inaczej Cie zbyja. Kurcze, chcialabym zeby wszystko poszlo gladko i tym razem cierpienia Cie ominely. Twoja macica jest juz troche zahartowana :wink:

A To, ze owulowalas co dwa-trzy miesiace wiesz z monitoringu? Mi sie wydaje, ze jajo mi peka co miesiac. Mam wszystkie objawy z mozliwych. I celujemy, celujemy i jakos nic z tego na razie. Raz mialam cien, cienia, miesiac temu, ale nastepnego dnia dostalam okres..Moj gin w Polsce mowi, ze zarodek nie moze sie zagniezdzic :? Teraz czekam na list z Kliniki nieplodnosci. Moj GP mial wyslac referral do nich. GP moze (i powinien) tez dac Ci skierowanie na badania, wspomnij o tym. Mi mowili w szpitalu, ze z takimi wadami anatomicznymi jak my mamy to ciaza jest high risk z automatu. Musza sie Toba zajac. Opowiedz mu dokladnie jak bylo z corka. Moze masz jakies recordy z poprzedniej ciazy. Mozna by przetlumaczyc i dac pod nos. Jak na papierze maja to anglicy dopiero wierza. Sorry, ze tak Ci 'muszam', ale strasznie jestem przejeta cala sytuacja i zycze Ci jak najlepiej.

Trzymaj sie. Posylam cieple mysli.

Offline Wyświetl profil  

PS. Przypomnialo mi sie. A propos Twojego bolacego brzucha.

Poszukaj w googlach The Association of Early Pregnancy Units. Na stronie wpisz swoj kod zamieszkania i znajdziesz najblizsze siebie centrum wczesnej ciazy. Najczesciej w szpitalu. W wielu centrach przyjmuja na podstawie tzw. self-referral czyli nie musisz miec listu od lekarza. Po prostu jestes concerned regarding your pregnancy i na tej podstawie sie zglaszasz do kliniki.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

ale ty oblatana jestes
a nie myslalas ? gdyby bozia dala ci dziecine wiac do polski
w polsce dobrze by sie toba zajeli
ja mam nadzieje ze ta ciaza nie bedzie tak wysokiego ryzyka ,ale bedzie co ma byc wazne ze mam moja Weronisie caly moj swiat

najwazniejsze ze udalo sie utrzymac ciaze obeszlo sie bez fenerolu i szwu :)

choc z rozwarciem chodzilam od 5 miesiaca , pamietam ten dzien jak dzis jechalam do szpitala , myslac ze to juz koniec ze ja strace ale pieron mial wole zycia ,kilkanascie zastrzykow w tylek litry kroplowek i po tyg bylam jak nowa , teraz sie smieje wtedy nie bylo tak wesolo

Moj maz jest bardzo zly na mnie , ze jestem w ciazy , wiem pomyslisz wiedzieliscie co robicie , ale my sie nie zabezpieczalismy , bo po co przeciesz tak latwo nie bedzie wiec mozna szalec, a tu takie zaskoczenie ,

mam nadzieje ze pomoga ci z invitro, choc zanim do niego dojdzie beda chcieli przebadac was , pewnie beda podawac ci leki,dobrze ze to anglia w polsce mosiala bys wziasc kredyt
ja mialam 3 miesiace do wizyty w klinice i zaszlam hehe
ja w uk mieszkam dopiero 3 lata , wiec teoretyczniee jestem zielona we wszystkim

co do macicy za wiele franca sie nie rozciagla ,do dzis mam brzuch po ciazy znieksztalcony jak dobrze pojem hehe to z jednej strony jest lekko wklesniety a z 2 wystaje

mloda niestety rozwijala sie w mniejszej czesci macicy, ktora sciskala jej glowke , urodzila sie ze splaszczona glowa, dzieki Bogu dzieki rechabilitacji ,glowa wrocila prawie do normy , gorsze ze byla tak wysciskana ze miala asymetrie ulozeniowa i wzmozone napiecie miesniowe :) byla dlugo do tylu z rowiesnikami , miesiac wczesniej urodzona nie powinno byc problemu z rozwojem a jednak ,

dziekuje za namiary , ja mieszkam w nottingham , mam tutaj 2 szpitale jedn to ma imie Krolowej i jest ponoc najlepszy zobaczymy :)

Offline Wyświetl profil  

Witajcie dziewczyny
Mam dwie macice, dwie szyjki, przegrodę w pochwie. O przypadłości dowiedziałam się podczas ciąży. Zaszłam bez problemu w 3 cyklu, rozwiązanie przez cc. Synek miał mało miejsca, brzuch wyraźnie wskazywał na ciąże w prawej macicy. Synek urodził się w 37 tc ( 51 cm 2830 waga 10 pkt). Po tej ciąży nie stosowałam już antykoncepcji hormonalnej i za każdym razem okres kilka dni wcześnie zwiastuje brązowe plamienie - przed ciążą nie było czegoś takiego.
Teraz staramy się o drugą ciąże ale trochę mnie martwią te plamienia czy któraś tak miała?

Offline Wyświetl profil  

Witajcie dziewczyny
Mam dwie macice, dwie szyjki, przegrodę w pochwie. O przypadłości dowiedziałam się podczas ciąży. Zaszłam bez problemu w 3 cyklu, rozwiązanie przez cc. Synek miał mało miejsca, brzuch wyraźnie wskazywał na ciąże w prawej macicy. Synek urodził się w 37 tc ( 51 cm 2830 waga 10 pkt). Po tej ciąży nie stosowałam już antykoncepcji hormonalnej i za każdym razem okres kilka dni wcześnie zwiastuje brązowe plamienie - przed ciążą nie było czegoś takiego.
Teraz staramy się o drugą ciąże ale trochę mnie martwią te plamienia czy któraś tak miała?

Offline Wyświetl profil  

Witajcie po raz drugi!

Ostatnio tak narzekałam, tak się bałam że nie zajdę w ciążę i tak jej wyczekiwałam. Obecnie jestem w 6 tygodniu ciąży - udało się po 5ciu mcach starań. Przypomnę że mam podwójną macicę z dwoma szyjkami i usuniętą przegrodę w pochwie. Maluszek siedzi sobie w prawej macicy :)

Wszystkie pary które tracą siły - głowa do góry, uda się i Wam!
Wiem że jest wcześnie ale jestem dobrej myślli. Trzymajcie kciuki.
Ja trzymam za wszystkich starających się, pozdrawiam ciepło:)

Do Bartuszkowo: Moje wszystkie miesiączki praktycznie zawsze zaczynały się lekkim brudzeniem pierwszego dnia, krwawienie zywoczerwona krwia pojawialo sie nastepnego.

Offline Wyświetl profil  

super gratulacje:)

mam nadzieje ze i nam się wkońcu uda

Offline Wyświetl profil  

Witajcie dziewczyny :D

Ciesze sie ogromnie, ze jestescie z podobna anatomia i w ciazy! To daje tyle nadziei. Jeszcze nigdy nie udalo mi sie przejsc do drugiego trymestru podczas moich ciazy. Ta ostatnia byla najbardziej zaawansowana..Do Polski jeszcze nie moge uciekac. Tu mam prace i cale zycie od 10 lat. Zdecydowanie jednak chodze i slucham zalecen lekarzy w Polsce. Ogolnie rzecz biorac nic mi nie jest. wyniki mam bardzo dobre. Robili mi wszystko. Hormony, kriotypy, tocznie, immunologie, krzepliwosci roznego rodzaju. Wszystko jak trzeba. Minus gdzie trzeba i normy zachowane a nawet lepiej bo tam gdzie ma byc blizej tej nizszej wartosci jest blizej i na odwrot :wo: Jedynie poziom zapasu zelaza mam niski, ale nie sadze aby to mialo wplyw na donoszenie ciazy. Ech nie wiem juz o co chodzi. I jezeli zachodze naturalnie i nie moge utrzymac to i pewnie in vitro bedzie mialo ten sam skutek. Moze gdyby byla taka metoda wstrzelenia zarodka w odpowiednia scianke macicy i zakopania go tam porzadnie..moze wtedy bylaby wieksza szansa.

Ale ciesze sie ze wam sysa i bartuszkowo i aniafe sie udaje. Bede trzymac kciuki.

Aniafe gratulacje! Trzymaj sie cieplo i dbaj o was.

Bartuszkowo ja tez miewam plamienia przed okresem. Mysle ze wszystko jest w normie. A starasz sie jakos tak specjalnie? Tzn z mierzeniem tmp. obserwacja sluzu itp? Ale jak poprzednio zaszlas bez problemu to chyba wszystko pojdzie gladko.

Sysa oblatana jestem z koniecznosci. Jak czlowiek sam nie doczyta to jak dziecko we mgle. Lekarz nie zawsze wszystko wyjasni a pozatym oni czasem tez moga sie mylic wiec lepiej miec reke na pulsie. Maz pewnie denerwuje sie o Ciebie i drugiego malucha i dlatego emocje biora gore. Uspokoi sie na pewno :-{:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4872 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242 ... 244  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]