Dzisiaj jest pn lip 06, 2026 12:00 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzięki Mychola :), myślałam, że Cię nia ma na forum bo mogłam zapytać w naszym wątku. Pamiętam, że wcześniej pisałam, że miałaś podobnie. Tak czy inaczej dzisiaj idę na wzytę więc pewnie wszystko będzie jasne :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam dziewczyny!

Mi ten brzuch tez się stawia tak od ok 17tc - w 15tc przestałam brać duphaston i nospe bo miałam tyłozgicie silne i lekarz mi przepisał na rozluźnienie macicy i jak przestałam to brać to zaczęły się te podłe napinania. Byłam z tym u 2 lekarzy powiedzieli, że wszystko ok i nic nie kazali brać ale ja się boję bo wydaje mi się, że to za często - do 3 przecież nie pójdę. Kupiłam dzisiaj magnez ale na ulotce napisane że tylko za wyraźnym zaleceniem lekarza. Kurcze i sama nie wiem czy brać czy nie brac. Boję się triochę bo lekarz nie zalecił ale czytając forum widzę, że wiele dziewczyn bierze. Co myślicie brać czy nie? Jestem w 22tc i 4dniu

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja biorę magnez musujący raz dziennie :) na pewno nie zaszkodzi. Jak już kiedyś pisałam magnez to pierwiastek trudno przyswajalny, a bardzo potrzebny, dlatego należy uzupełniać jego braki w organizmie :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Kupiłam filomag b6 i będe brała na razie 2 razy dziennie po 1 tabletce. Mam nadzieję, że zadziała

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

No i przez jakiś czas magnez 2 razdy dziennie po 2 tabl działał. Teraz znowu nasilają się te podłe skurcze. Byłam u lekarza znowu mówi, że ok :roll: Dziewczyny czy któraś z was miała tak częste skurcze - kilkanaście na dobę czasami jeden za drugim - i lekarz mówił, że ok i nic nie kazał jeść na to???????

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Może weź no-spę, chociaż doraźnie - może się uspokoi :roll: Troszkę za dużo tych skurczy...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja bym się nie martwiła twardnieniem (stawianiem się) brzuszka. Mi to się zaczęło pojawiać w 4 miesiącu, teraz kończe 36 tydzień i dalej się napina.
Wyczytałam gdzieś, że to macica ćwiczy już sobie. U niektórych kobiet zaczyna się to ćwieczenie szybciej u innych później. Skurcze przepowiadające pojawiają się w ostatnim trymestrze. U mnie niczym się nie różnią od tych z czwartego miesiąca, tyle że obejmują większą powierzchnię brzucha. Czasami mam uczucie lekkiego bólu, ale nie jest to nic silnego, coś jak lekki skórcz łydki, tylko że w brzuszku. PRzechodzi po kilku, kilkunastu sekundach.
Mój lekarz kazał mi się wogóle tym nie przejmować. Łykam sobie magnez rano i wieczorem i to wszystko. Szyjka długa i twarda, więc wszyskto w porządku.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

aha, czasami są bardzo częste, co parę minut. Powiedziałabym że kilkadziesiąt razy na dobę. I nic się nie dzieje złego z tego powodu. Lekarz się nie przjmuje, to ja też nie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mi też zaczął twardnieć brzuch i moja gin stwierdziła że macica się stawia, kazała brać nospe 1x na noc i magnez 3x potem położyła mnie do szpitala i dostawałam kroplówki z magnezem na rozluźnienie macicy, niestety po wyjściu ze szpitala dalej mi brzuchol twardnieje ale tak nieregularnie bo jednego dnia więcej innego mniej. Nie wiem na ile jest to groźne i powiedzcie mi czy może to wywołać poród przedwczesny??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mi też się stawia brzuszek i to ostatnio częściej. Najgorzej w nocy jak leżę na wznak. Ale do 10 razy raczej się wyrabiam:) Jestem w 25tc. Powiedzcie mi proszę kiedy definitywnie dzwonić po pomoc. Moja ginka się nie przejęła, tak jakbym w ciąży była całe życie i miała wszystko sama wiedzieć. Widzę że i Wy macie ten problem. To przykre:( Nie wspominając że jeszcze za to płacimy...

Z góry dziękuję za pomoc!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ciria79 pisze:
Powiedzcie mi proszę kiedy definitywnie dzwonić po pomoc.

Dołączam do pytania kiedy jest AŻ tak źle że trzeba się zająć sprawą na serio.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

mam ten sam problem z tym stawianiem sie brzucha czy skurczami. :( zapisuje sobie ile razy dziennie czasem jest 7 a czasem i 12. biore nospe 3x1 ( albo i czesciej) aspargin 3x2 i 1 magnez. jestem w 34 tc boje sie tych skurczy i stawiania sie brzuszka czasem boli mnie jakby ucisk spojenia lonowego lekarka mowi ze okej , ale ostanio pojecham do szpitala bo mialam 17 skurczy i tam sie dowiedzialm ze w tym tyg ciazy to norma i wez badz madry.Denerwuje sie tym ale co mam robic lekarz mowi ze spokojnie dobrze jest.jestem 1 raz w ciazy i nie wiem jak powinno byc a czasem tez czuje jakby pieczenie w pachwinach i na spojenie lonowe.chce dodac ze te stawianie sie zaczelo u mnie w polowie 7 miesiaca
pozdrawiam Was Dziewczeta
a od kutra zaczne pic musujacy magnez chyba mi nie zaszkodzi?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

myślę że nie zaszkodzi ja jem ASMAG (taki w tabletkach) a przecież czy musujący czy nie to w dalszym ciągu jest magnez

każdy mówi co innego na temat tych skurczy i w dalszym ciągu nie wiem ile może ich być dziennie aby było w "normie"
jak na to leżałam w szpitalu to tam dziewczynom stawiał się w 31 tyg. lekarze twierdzili że to źle i dostawały przeróżne kroplówki itp.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

MI się też macica stawia, ale lekarz powiedział, że od 8 do 10 razy dziennie takie stawianie się i skurcze to norma. Ważne, żeby nie bolało. Ja biorę 3x1 no spa i 4x2 magnez i mam nadzieję,że nic mi się już nie skraca, ani nie rozwiera :roll:

No mi też się właśnie stawiał w 31 tc. to też dostawałam takie paskudne kroplówki, z magnezem i czymś jeszcze.. Właśnie na zatrzymanie tych skurczy.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzięki ekstencja, chociaż ty jedna odpowiedziałaś na moje pytanko ale powiem ci że jak mi się spina ten brzuch to nawet boli wiadome że nie tak STRASZNIE ale nie jest to miłe odczucie. No mam nadzieję że będzie jednak OK u nas wszystkich.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja już też nie wiem jak to jest z tymi skuraczami. Ja zaczęłam je czuć koło 29 tyg. i byłam troszkę przestarszona, ale lakarz powiedział mi, że nie ma się czym przejmować. Dodał, że problem jest jak brzuch jest twardy jak skała przez godzinę albo dłużej i do tego boli. Nie przepisał mi ani nospy ani magnezu.

A tak w ogóle to ja trochę się gubię w tych skurczach. Mam wrażenie, że są iu mnie różne rodzaje. Jenden to takie silne twardnienie brzucha, ale tylko w jednej części, drugie to takie średnie twardnienie całego brzucha i do tego bez żadnego twardnienia zaczyna mnie boleć brzuch jakbym miała dostać okres. Wszystkie trwają nie dłużej niż 5 min.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

jestem w 35 tyg. ciąży od 2 dni twardnieje mi dołem brzuszek nie boli mnie to ale troszku przeszkadza biorę 3 razy dziennie magnez i dodam że boli mnie krocze i rzadko bo rzadko ale mam niezbyt bolesne bóle tak jakby zbliżał mi się okres...pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Joasiat19 według mnie to są bóle przepowiadające :!: też takie mam, tylko niestety moje bolą dość mocno :? ale mój lekarz powiedział, że to zależy od kobiety niektóre ich wogóle nie odczówają, :D a inne zwijają się z bólu :cry:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]