Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 2:31 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Kasanderka, mogłabyś napisać mi na poczte Twój nr gg? Chciałabym pogadać... ten watek już widzę "umarl"...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witam, moja corka dopiero na 14 miesiecy zaczela chodzic i wogole nie rwala sie do tego, mysle ze kazde dziecko indywidualnie wszystk orobi i nie ma co ingerowac w to bo i tak nic same nie przyspieszymy

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: Nie chodzi....
.

Hej
Moja córka ma 14 miesięcy i nie chodzi sama.

Chodzi za rączki, nawet za jedną rączkę, przy meblach, z taboretem zasuwa jak go przed sobą pcha, ale sama się boi, od razu pada na czworaka.
Czasem jak się zapomni i trzyma coś w rączkach to przez chwilkę stoi sama bez podpierania się i trzymania niczego, ale jak się tylko zoorientuje to gleba na kolana :lol:

Czy mam sie martwić?

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Myślę, że odwaga przyjdzie Jej z czasem :) Oczywiście można poruszyć temat będąc u lekarza, ale pewnie powie to samo :)

i na zawsze w naszych sercach: nasz Aniołek - [*] ok. 14 t.c. - 05.2007 [*]

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Do80 dziecko w zasadzie powinno się rozchodzić do 18 m.ż. A przecież idzie ku dobremu.
Ale nie prowadza się dziecka za ręce, ani za jedną, ani za dwie. Dziecko nabywa w ten sposób złe wzorce. Dziecko nie uczy się w ten sposób chodzić, uczy się jedynie... chodzić za ręce.

Offline Wyświetl profil  

.

Lekarka powiedziała, że ma czas i tyle. Jak chodzi przy meblach to dobrze i tyle się dowiedziałam :lol:

Offline Wyświetl profil  

Expert
Awatar użytkownika

Do80 :P
Jeśli twoja córeczka ma 14 mies i nie chodzi jeszcze samodzielnie, nie musi to w ogóle być problem. Xezbeth ma rację do 18 miesięcy ma czas. Jest jednak pewne ale...... piszesz, że chodzi za rączki, chodzi za jedną rączkę, czyli może nie mieć ustawionego pionu w ciele. Jeśli prowadzamy Maluszka to jej chodzenie nie jest jej sprawą tylko twoją ( osoby prowadzącej ) co jest błedem. To ona musi stanąć bardzo mocno na stopach, prowadzając dziecko podciągamy je w górę, żeby chronić nasz kręgosłup, a wtedy dziecko może mieć problem z dociśnięciem pięty do podłoża. Może chodzić na palcach - co widuje aż za często, a to nie jest pozycja stabilna dla dziecka.Może przejść w nawykowe chodzenie na palcach, jeśli dostatecznie długo będziemy prowadzać. Często prowadzane dziecko ma nieprawidłowo ustawione nogi i kiedy ruszy już samodzielnie, nagle okazuje się, że skręca nogę, lub nogi do środka. To może być powodem zaczepiania jedną nogą drugiej i potykanie się o własne nogi. Może mieć problem z zatrzymywaniem się w trakcie chodzenia, bo nie potrafi stanąć stabilnie w miejscu. Nie umiejąc zatrzymać się i goniąc uciekający środek ciężkości może goniąc go wspinać się na palce i wypracować ten model chodzenia co może stanowić problem na przyszłość. Jeśli dużo z nią chodziłaś trzeba by sprawdzić jak ustawiają się nogi w biodrach, bo jak ruszy i zautomatyzuje nieprawidłowy chód to potem będzie bardzo trudno zmienić wzorzec. Nie prowadza się dzieci za ręce, mają same pójść !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Offline Wyświetl profil  

.

Dziękuję za odpowiedź.
Nie chodzimy z nią to takie były próby (błędne jak widać).
Czyli czekac, zostawić ją w spokoju? Nie motywować?
5 lipca stuknie 15miesiąc....

Offline Wyświetl profil  

Iść do specjalisty przede wszystkim. Jak byłaś u neurologa może warto do rehabilitanta? Takiego co zrobi ocenę prawidłowego rozwoju dziecka i pomoże. Mój syn jest pod opieką <ciach!>

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]