Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 3:13 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Cześć dziewczyny, jestem w 5tc i im więcej czytam o (braku) aktywności fizycznej w ciąży, tym bardziej niedowierzam.
Jestem bardzo aktywna fizycznie, dla mnie spacery co tydzień po 20km to nie pierwszyzna, dużo pływam (po 50-100 długości basenu), chodzę po górach, jeżdżę na rowerze (zwykle po 30-60km), na rolkach/łyżwach. Od kiedy wiem że jestem w ciąży zastanawiam się, jak bardzo mam wcisnąć na hamulec, bo to co wypisują na portalach internetowych to jakaś paranoja. Nie wyobrażam sobie, żebym nagle miała usiąść na 4 literach i nic niemalże nie robić przez kolejne 8mc. Nie plamię, nie mam żadnych problemów póki co- do gina idę za tydzień więc pewnie mi coś doradzi, ale zwykle lekarze odpowiadają asekuracynie i wymijająco...
Czy uważacie że powinnam np. od razu przestać jeździć na rolkach, skoro ani brzucha nie widać, ani nie czuję się gorzej niż na co dzień? Albo czy mam zrezygnować z następnego wyjazdu w Tatry, mimo że zamierzam tylko chodzić po dolinach w zachodnich?
Wiem że z pływania i rowera nie zrezygnuję,dopóki faktycznie nie zrobi mi się ciężko, ale co myślicie o innych sportach i aktywnościach?

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Jak byłam w ciąży i póki nie miałam brzucha to dużo jeździłam na rowerze. Raz też chodziłam po górach cały dzień za to potem bolały mnie łydki :) Zresztą położna właśnie mówiła, że jak nie ma brzucha to jak najbardziej można uprawiać sporty a potem z brzuchem dużo spacerować :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Drogie Panie, termin porodu mam w połowie września. Aktualnie biegam po 15 minut średnio co 2 dni i ćwiczę w sumie 6 dni w tygodniu. Czy myślicie, że przesadzam? Spotkałam się z różnymi opiniami oczywiście, ale już nie wiem czym się kierować. A w sumie skoro dobrze się czuje to ruszać też się powinnam...

Offline Wyświetl profil  

Hej,
i ja dopowiem soją opinię:) ciąża to nie hcoroba, więc jeśli czujemy się dobrze to róbmy to co chcemy, uważać oczywiście trzeba ale beż przesady, nie dajmy się zwraiować. Nie mówię tu oczywiście o robieniu brzuszków:)ale sport to zdrowie zawsze i wszędzie:)

Offline Wyświetl profil  

I ja też jestem zdania, że powinno się być aktywną w ciąży - ruch to zdrowie! Oczywiście bez przesady z jakimiś wymyślnymi rzeczami, ale np. spacer zawsze i wszędzie :)

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Heh, dalej myślę tak jak wy, ale zaczęłam się zastanawiać- poroniłam tę poprzednią ciążę i chyba trochę teraz uspokoję swoje zapędy :| Wiem że prawdopodobnie jedno z drugim nie miało nic wspólnego, ale taki epizod dużo zmienia. Jak znowu uda i się zajść to może góry zostawię w spokoju, pozostawiając sobie basen, rower i rolki :P

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Ja z rolek bym zrezygnowala, no i ze wzg na to, ze jestem bardzo podatna na infekcje basen niestety tez odpuscilam. Wystarczy mi spacer, chociaz pogoda ost.nas nie rozpieszcza ;/

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

A co z treningiem aerobowym w 4tc ? Jak myślicie, do którego m-c mogę ćwiczyć ? to jest jedynie na dotlenienie organizmu żebym żadnej niewydolności nie miała a tak poza tym to nie uprawiam żadnego sportu. Zastąpić to czymś innym ?

Offline Wyświetl profil  

Naprawdę nie możesz przez ten czas zastopować? Wiadomo,że dziecko wymaga poświęceń od samego czasu dlatego nie możesz być egoistką.Co się stanie jak wrócisz do swoich ćwiczeń po porodzie?

Offline Wyświetl profil  

Witam ja przeważnie chodziłam na spacery:) dużo się ruszałam ale jak się urodził rok temu synek to byłam strasznie senna i dużo spałam ale to może też robi wiek. Basen sobie odpuściliśmy.

Offline Wyświetl profil  

Ciąża to nie choroba, więc aktywność fizyczna jest jak najbardziej wskazana. Oczywiście wraz z rozwojem ciąży należy trochę przystopować, jednak w pierwszej fazie sport na pewno nie zaszkodzi, a nawet może polepszyć nasze samopoczucie. Z czasem sama poczujesz kiedy będziesz musiała niektóre rzeczy sobie odpuścić :)

Offline Wyświetl profil  

Moim zdaniem w ciąży tym bardziej nie ma co odpuszczać, chyba że faktycznie są ku temu zalecenia. Ale im więcej ruchu tym lepiej dla zdrowia, dla siebie i dla dzieciątka.

Offline Wyświetl profil  

na yt jest tyle cwiczen dla kobiet w ciazy, watro sie troche ruszac, wtedy nie przybierze sie tyle na wadze, poza tym podczas cwiczen uwalniaja sie endorfiny czyli hormony szczescia :)

Offline Wyświetl profil  

ruch jest wskazany, nawet zwykly godzinny spacer potrafi zdzialac cuda :) tak jak pisze kolezanka wyzej- duzo jest cwiczen na yt z mysla o kobietach w ciazy :)

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Zrezygnowałabym z ćwiczeń, które mogą zagrozić ciąży i dziecku, np. z rolek, bo można upaść i wtedy różne rzeczy mogą się stać...

Moje treningi były raczej bezpieczne dla ciąży, uprawiałam sport do końca II trymestru.
Potem niestety musiałam sobie darować z różnych względów, niekoniecznie z własnej woli.

Offline Wyświetl profil  

A co sądzicie o zajęciach fitness dla ciężarnych? Fajna sprawa jak się ogląda na YT:)

Offline Wyświetl profil  

KasMal pisze:
A co sądzicie o zajęciach fitness dla ciężarnych? Fajna sprawa jak się ogląda na YT:)

Świetna sprawa, pod warunkiem że z doświadczonym instruktorem.

Offline Wyświetl profil  

zawsze trzeba pamiętać o zachowaniu złotego środka. ale od czasu do czasu takie fitness świetnie działa przede wszystkim na psychikę.

Offline Wyświetl profil  

na początku ciąży nawet ćwiczyłam ;) stepper, rowerek stacjonarny, lekarz pozwolił, ale w granicach rozsądku, później codziennie spacerowałam, bo już przy ćwiczeniach było mi za ciężko

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]