wisienkaa
Sprawa z twoim synkiem jest bardzo,bardzo, bardzo poważna. Zawsze w takich sytuacjach zastanawiam się GDZIE BYŁ PEDIATRA do tej pory. Przecież chyba chodzisz do pediatry dosyć regularnie. Ten układ pracy od pasa w dół trwa myślę od 5 miesięcy, albo i lepiej.
Twój synek rozwija całkowicie nieprawidłową dynamikę od pasa w dół, stopy są końcówką problemu. Twój synek ma o wiele za słabe mięśnie przodu tułowia. Ze zdjęć nie widać jak ustawia się miednica, jak kolana - w spodniach tego nie widać. Nogi ustawiają się o wiele o wiele za szeroko. W ogóle nie stoją pod biodrami, więc stopy uciekają na boki, a cały nacisk idzie na wewnętrzną stronę nóg, więc synek staje na wewnętrznych kostkach i unosi zewnętrzne krawędzie stóp. Ta wada to KOŚLAWOŚĆ stóp. Bardzo zaawansowana.
Czy twój synek czworakował. Przy takim rozkładzie napięcia śmiem wątpić. Raczej leżał, a potem wstał, ciągnąc się na rękach.
Jeśli będzie to trwało dłłużej mały przestawi nogi w rotację wewnętrzną w biodrach, przez co skoślawi sobie bardzo kolana. Ustawią się w X, czyli kolano do kolana, a to jeszcze bardziej skoślawi mu stopy.
Twój synek powinien NATYCHMIAST trafić na rehabilitację. Sprawa jest NAGLĄCA.
Czy buty i wkładki.... nie wiem. Napewno
1. absolutnie NIE CHODZENIE. Odwlekałabym chodzenie najdalej jak można, napewno NIE PROWADZAŁABYM go za ręce. NIGDY NIGDY nie prowadzamy za ręce. Dziecko ma pójść jak wypracuje wzorzec i siłę mięśni.
2. Poszukałabym kogoś kto stosuje system bandażowania stóp. Z wkładkami bym zaczekała. Jeśli koło ciebie nie ma nikogo kto zna metodę bandażowania trójpłaszczyznową terapią to bezwzględnie i absolutnie wysokie buty ze sztywną twardą piętą, wkładki i
3. rehabilitacja, rehabilitacja, rehabilitacja
i ŻADNEGO< ŻADNEGO< ŻADNEGO prowadzania za ręce
Myślę , ze powinaś się nastawić na ok rok bardzo intensywnej rehabilitacji. Same buty z wkładkami nie pomogą. Musi być praca nad przebudowaniem napięcia od pasa do stóp.
Jeśli musisz czekać na wizytę do ortopedy, lub lekarza rehabilitacji to poszukaj rehabilitanta.
Twój synek MUSI natychmiast rozpocząć pracę.