Dzisiaj jest sob paź 04, 2025 4:38 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ginekologia

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Jestem w bardzo wczesnej ciąży i się zastanawiam, czy są jakieś objawy ciąży pozamacicznej, które w tym czasie można jakoś wyczuć?
Czy odczuwa się jakiś konkretny ból?
Czy są jakieś inne objawy? Kiedy można spodziewać się objawów "konkretnych"?
Jak wygląda przyrost bety-hcg przy takiej ciąży?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

karzoo wydaje mi się, że żadntych konkretnych objawów nie ma... taką ciąże może tylko zauważyć lekarz prowadzący... moim zdaniem niepotrzebnie się martwisz... pozdrawiam :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Objawy są najczęściej w 2-3 miesiącu: ból po jednej stronie podbrzusza, coraz bardziej nasilający się z upływem czasu, krwawienia i stosunkowo niski beta-hcg, ale ciążę pozamaciczną może stwierdzić jedynie lekarz i najczęściej robi to poprzez badanie USG. Nie zamartwiaj się na zapas :wink: Pozdrawiam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja 3 ,5 roczku temu przeżyłam ciążę pozamaciczną.Objawy to obfite krwawienie,ból brzucha a potem paralisz od pasa w górę.Przynajmniej ja takie miałam :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

u mnie objawem był ostry, przeszywający ból od lewego jajnika (nie mogłam chodzić)w połączeniu z nudnościami i zasłabnięciem. powyższe objawy poprzedzone brązową wydzieliną z pochwy (wyglądało to jak skrzepnięta krew ). wykryta w 6 tygodniu na usg potwierdzona kilkakrotnymi badaniami beta hcg( poziom hormonów nie odpowiadał wiekowi ciąży).
--------poniżej wklejam opis... ze strony
http://mediweb.pl/womens/wyswietl_vad.php?id=643

Objawy

Objawy ciąży jajowodowej zostały podzielone na trzy stadia:

Stadium bezobjawowe (nienaruszona ciąża jajowodowa)
Bardzo często trudno jest w tym okresie odróżnić ciążę wewnątrzmaciczną od pozamacicznej.

Stadium skąpoobjawowe (krwawienie do jajowodu)
Pierwszym objawem pojawiającym się po około 6-8 tygodniach od ostatniej miesiączki, kiedy jajo płodowe zaczyna obumierać jest krwawienie czasem plamienie z macicy z towarzyszącym jednostronnym bólem w podbrzuszu po tej stronie po której doszło do zagnieżdżenia jaja płodowego w jajowodzie. Często jednak pęknięcie jajowodu nie jest poprzedzone krwawieniem, natomiast rzadko stwierdza się brak krwawienia przed poronieniem trąbkowym.

Stadium podrażnienia otrzewnej (krwawienie z jajowodu)
Poronienie trąbkowe w wyniku którego dochodzi do krwawienia z jajowodu charakteryzuje się bólem po stronie jednych przydatków oraz w okolicy odbytu i podczas oddawania gazów. Często dochodzi do wielokrotnych nagłych osłabnięć w wyniku podrażnienia otrzewnej wypłuwająca krwią, twarz jest blada, następuje przyspieszenie tętna a w badaniu ginekologicznym stwierdza się krwiak jajowodu ( haematosapinx ), krwiak okołojajowodowy (haematoma peritubariale ) lub krwiak zamaciczny ( haematoma retrouterinum).

W przypadku pęknięcia jajowodu dochodzi do nagłego, niespodziewanego napadu bólu z rozwijającym się wstrząsem (bladość, słabe tętno, trudności w oddychaniu, zimny pot, bolesny brzuch). Wstrząs, który jest stanem zagrożenia życia jest spowodowany nagłym wypełnieniem jamy brzusznej dużą ilością krwi.

Rozpoznanie

Dla rozpoznania ciąży pozamacicznej bardzo ważny jest dokładnie zebrany wywiad, który musi uwzględniać wszystkie szczegóły dotyczące krwawienia i ciąży.

Podejrzenie ciąży pozamacicznej jest wskazaniem do wykonania oznaczenia beta-HCG we krwi matki, dzięki czemu można stwierdzić ciążę już po kilku dniach od zagnieżdżenia jaja. Badanie USG pozwala na wykluczenie ciąży wewnątrzmacicznej oraz często pozwala na stwierdzeniu jaja płodowego poza macicą oraz krwi w zagłębieniu odbytniczo-macicznym ( zatoka Douglasa ). Wykonanie badania ultrasonograficznego przezpochwowego pozwala na dostarczeniu pewniejszych danych na temat umiejscowienia ciąży.

Często konieczne jest dla rozpoznania lub jego wykluczenia wykonanie badania laparoskopowego polegającego na oglądaniu jamy otrzewnej, jajników, macicy i jajowodów.

W przypadku podejrzenia ciąży pozamacicznej z rozwijającym się lub rozwiniętym wstrząsem łatwiejsze niż laparoskopia może być wykonanie nakłucia zagłębienia odbytniczo-macicznego przez tylne sklepienie pochwy. Jeśli podczas tego zabiegu wydobywa się krew to prawdopodobne jest rozpoznanie ciąży pozamacicznej natomiast przy braku krwi nie można jej wykluczyć.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ps. w moim przypadku zastosowano leczenie methotrexatem, obyło się bez operacji. jestem w 27 t.c.:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a u mnie beta rosła prawidłowo do 6 tc- potem zaczęły się plamienia- brązowe, potem był spadek bety i znów wzrost. U mnie lekarz zastosował tabletki anty, ale jakieś takie silne- nie pamiętam nazwy. Fakt że miałam niskie poziomy tej bety i nie było zagrożenia rozerwania jajowodu a lekarze podejrzewali że ciąża i tak zostałaby wydalona.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

u mnie beta w 31dc wynosila 31; po tygodniu wzrosla do 108.
od samego poczatku mialam plamienia im dalej tym byly
bardziej brazowe prawie czarne i towarzyszyl mi mocny
bol jajnika - taki silny bol owulacyjny - okazalo sie ze ciaza
zagniezdzila sie wlasnie w tym jajniku.
naszczescie obylo sie bez zabiegu. Owulacja wrocila mi w 3cim cyklu
po poronieniu teraz jestem w 4cyklu... i walcze :wink:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Moze powiem of poczatku
przeszlam wyciecie peknietej torbieli czekoladowej
ostatni okres mialam 17 marca
Zrobilam test 15 kwietnia blada kreska
16 kwiwtnia wizyta u ginekologa endomwtrium 1.5cm
17 beta hcg 369.36;(
18 kwietnia pojechałam do szpitala usg zrobic w macicy niewidac ciazy jajniki nivy luzne czy cos takiego
20 kwiecien powtórzenie testu widoczna gruba krecha
od zrobienia pierwszego testu rwie mnue prawa noga i ręka
krwawien brak objawow brak
we wtorek powtarzam bete
Bardzo ale to bardzo sie boje ze ten wynik bety jest nie prawidlowy :(
Na necie nikogo nie znalazlam z taka beta jedna tylko o poziomie 361 i okazala soe to ciaza poiza maciczna
plalakac mi sie chce dwa lata staran :(
Do jiyra siedze jak na szpilkach poproostu jestem wycieta z zycia modlę sie by beta ładnie podrosla ale juz trace nadzieje :(

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

lamelka powtórz betę i zobacz przyrost i wtedy będzie jasne, ale naprawdę nie masz co sobie pozamaciczną ciąże w głowie mącić, naprawdę beta jest ok, a ciąży nie widać bo jest za wcześnie.

Jak ja byłam u lekarza to mówił że przy becie ok. 800 jest wstanie zobaczyć ciążę, chociaż to i tak kwestia jest sprzętu lekarza, więc myślę że spokojnie nie panikuj, bo tak wywołany stres może źle wpływać na maleństwo, czekaj cierpliwie, zrób betę i będzie wszystko ok :) a póki nie masz plamień itp. to nie ma co się nakręcać że coś jest nie tak :)

A że nie masz w ogóle objawów - masz brak @ i pozytywny test :)
A jeszcze chwila i będziesz narzekała na mdłości :) spokojnie

22,2tc-480g
26,2-833g
29,2-1295g
30,2-1600g
33,1-2345g
35,1-2550g
36,0-2830g
37,2 - 2900g

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Forum ciąża