Dzisiaj jest wt kwie 28, 2026 12:49 am

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Międzynarodowy

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

trzykrotka pisze:
ptaszki - co do wohngeld, to ja nie wiem dobrze sama, jakie są zasady, bo sama jestem dopiero na etapie wypełniania tego wniosku. Jakoś wcześniej nie dowiało mnie tam, zeby się o to postarać. A wniosek jest dość skomplikowany i nie wiem, czy sobie sama z nim poradzę. coś czuję że będę miała problem. Ale my też chcemy zmienić mieszkanie na większe, tyle, ze my mamy odwrotny problem. Przy wynajmnie liczą dochody, na ileś tam dzielą i wychodzi im górna granica czynszu. No i u nas jest mało tej granicy więc nie wiem, jak to z tym wynajęciem droższego będzie. Ale bedę pytać, bo już mam dośc mieszkania z tym grzybem i cieniem ciągłym... a bez dodatku nie dadzą mi większego na pewno.

Moze sprobuj zlozyc wniosek na Socjalwohnung....

Obrazek
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Idz na urzad-Rathaus i wez wniosek o Wochnberechtigungsschein

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Babka w MEB powiedziała że więcej rzeczy będzie nam się należało jak mąż dostanie pozwolenie na pracę na czas określony, bo narazie mąż ma umowę do czerwca i powiedziała że za wiele to teraz nam się nie należy.
Mam już wniosek o Wohngeld, ale pójdę z nim do MEB do tej babki bo sama napewno go nie wypełnię. Czekam na wypełniony papier o zarobkach z pracy męża i papier od wynajemcy mieszkania.
Potrzebuję jeszcze wyciąg z konta o kindergeld, ale ja jeszcze nie biorę kindergeldu więc co mam pokazać?
Moja Krankenkasse już rok załatwia kindergeld.
Cierpliwie czekam

Aneta Stuttgart a co to jest ten Wochnberechtigungsschein?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
#

ptaszki - jakim cudem Krankenkasse załatwia ci kindegeld? nie rozumiem... Przecież to w Familienkasse składasz! a wniosek od wohnungsdeld rzeczywiście straszny. mi pomogła koleżanka, mówi, zeby wziąc wszystkie papiery wydatkowe, łącznie z R szkoła i przedszkolem. ciekawe, co z tego policzą. Na razie nie mam kiedy iśc :(

maruda się włączyła. Zmykam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

kurcze, sorry to moje roztargnienie - no oczywiście że chodzi o Familienkasse

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

PTASZKIjak bedziesz miala ten paer to dostaniesz socjalwochnung-wlasnie pomagam kolezance w tym

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam !!!

Mam kilka pytań do osób zamieszkujących w Niemczech
Zamierzam wraz z mężem przeprowadzić sie do Niemczech on będzie tam miał stałą pracę i będziemy mieli meldunek .
Obydwoje mamy polskie obywatelstwo
czy w takim razie przysługuje nam Kindergeld ( zasiłek rodzinny ) ??
i jak to np. ze żłobkami i ewentualnie przedszkolem bez problemu można zapisać dziecko ??
Z góry dziękuje za odpowiedzi

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Bambino oczywiscie, ze bedzie wam przyslugiwal KINDERGELD, jesli macie tu legalna prace i tu odprowadzacie podatki to i tu dadza wam Kindergeld :wink:
Z przedszkolem to sie precyzyjnie nie wypowiem ale tu gdzie ja mieszkam- NRW- jeszcze nie slyszalam aby nie przyjeli od 3 r.z. dziecka do przedszkola.;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

oczywiscie ze nalezy ci sie Kindergeld--macie meldunek..stala prace ..placicie podatki...dziecko jest z Wami w NIemczech..na pewno dostaniecie KG

Olenka 30+5tc, 1800 gram,43cm.
20.02.2014 9300 gram:)zaliczylismy pieknie testy rozwojowe w Dreznie!wszystko super!lobuz maly!:)

Offline Wyświetl profil  

Witam , chciałabym uzyskaać informacje na kilka istotnych pytań.
Pracuję w niemczech od dłuższego czasu , posiadam ubezpiecznie Techniker Krankerkasse do 2015r. Chciałabym wrócić do Polski i tam urodzić/ jestem w 10 tygodniu ciąży .Czy zostane objęta opieka medyczna , powołując się na te ubezpiecznie ?. Oraz jak wygląda sytuacja z urlopem chorobowym oraz wychowawczym.
Dzieękuje za pomoc i odpowiedzi
Pozdrawiam smile

Offline Wyświetl profil  

a czemu w Polsce chcesz rodzic? :shock:

dziewczyny podstawa aby otrzymac Kindergeld dla obcokrajowego dziecka jest umowa o prace owszem, placenie podatkow ale tez odprowadzane ubezpieczenie czyli tzw skladki ubezp.:)rowniez przedsiebiorca zakladajacy w Niemczech firme i odprowadzajacy podatki w tym kraju ma prawo do swiadczen socjalnych...typu wlasnie Kindergeld...

oprocz tego mozna sie starac o betreuungsgeld -wlasnie otrzymalam na mldosza corke gdyz dajemy ja do przedszkola od 2015 roku...droga nie chodzi, aktualnie 100 € miesiecznie a od lata 150€.

20.02.2014 9300 gram:)zaliczylismy pieknie testy rozwojowe w Dreznie!wszystko super!lobuz maly!:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: Re:

ptaszki3 pisze:
kurcze, sorry to moje roztargnienie - no oczywiście że chodzi o Familienkasse

strasznie dlugo rozpartuja twoj wniosek...nie wiem czy Maja Taki nawal czy jest Jakis Problem?moze zadzwon i sie spytaj co jest grane...?

Offline Wyświetl profil  

Witam bardzo serdecznie. Czy moze mi ktos powiedziec troszke wiecej o betreuungsgeld? W maju rodze i chcialabym wiedziec kiedy i gdzie moge sie o nie ubiegac. z gory dziekuje

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Międzynarodowy

Strefa czasowa UTC [letni]