mamawojtka86
Wzorzec czołgania Wojtuś ma mocno zaburzony. Przede wszystkim:
- cały jego ruch bazuje na lewej stronie, i jestem prawie pewna, że jego ciało jest ciągle pod wpływem lewego ATOSu który już 2 miesiące temu powinien się zintegrować, a ciągle mocno działa,
-prawa rączka leeeedwo jest aktywna, z wzorca lewego ATOSu
-nie potrafi porządnie wydłużyć prawej strony, zrobił to przez moment, ale ponieważ sprawia mu to duży problem, szybko uciekł na plecy
- słabiutko wyprowadza prawą raczkę z aktywnego ATOSu i próbuje ja otworzyć, ale ciągle w niej ma aktywny silny chwyt co mu psuje np. trzymanie prawą rączką.
- nie widzę jak pracuje lewa noga - mam wrazenie, że duzo w niej pracy wyprostem, ale ponieważ nie wydłuza prawego boku to czołga się ze zgięcia prawego biodra, a to powoduje skręcanie się / rotację/ miednicy co nie jest dobrym ruchem do budowania przyszłych wzorców.
- rzeczywiście dużo pracuje odgięciami, ale mam wrazenie, że " wina" tej aktywności jest w aktywności ATOSu.
Twój Wojtuś kwalifikuje się conajmniej do porządnego instruktarzu i pracy w domu, ale absolutnie nie Vojtą, lecz metodą ndt- Bobath, tyle, że taki instruktaż może zrobić ktoś kto ma kurs baby - dla niemowląt i spore doświadczenie. Inaczej nie zrobi tego wnikliwie lecz z grubsza, a to za mało.
Jeśli wizytę u neurologa masz w styczniu absolutnie NIE CZEKAJ tak długo, bo Wojtuś będzie sobie dalej budował nieprawidłową aktywność.
Zresztą przy tak aktywnym ATOSie wg mnie nie ma szans na czworakowanie, lecz natychmiast zacznie wstawać na nogi, czyli poniesie ten wzorzec dalej.
Spróbuj poszukać w swojej okolicy kogoś prywatnie 2 -3 spotkania powinny dać ci mocną bazę do pracy w domu. To naprawdę można przepracować w domu.
Pewnie oczekiwałabyć, że napiszę ci instruktaż tutaj, ale sprawa jest za skomplikowana zeby to opisać. Zresztą to forum nie ma zastąpić kontaktu z rehabilitantem, lecz naświetlić rodzicom na czym polega problem ich dzieciaczków.
Nie odsówaj w czasie spotkania z terapeutą, bo styczeń / luty będzie baaaardzo późno i problemy będą bardzo zaawansowane.