Dzisiaj jest wt kwie 28, 2026 7:44 am

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Międzynarodowy

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 226 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12
Autor Wiadomość

Ja też jestem :D

Offline Wyświetl profil  

Mam męża w Norwegii i miałam się do niego przeprowadzać niedługo i szukać pracy, bo jestem świeżo po studiach. Ale zaszłam w ciążę!! Nie mam pracy, nic! On pracuje legalnie, ale martwię się, że nie będziemy mieli za co żyć, jestem załamana :(((( Tzn cieszę się, że jestem w ciąży, ale chciałam się trochę wstrzymać, żeby mieć takie poczucie bezpieczeństwa, a tu BAM, jestem tym przerażona.
Próbujemy się podowiadywać co trzeba zrobić, żeby dostać te pieniążki na wyprawkę i becikowe w Norwegii. Napiszcie mi proszę, to by nam bardzo pomogło.

Offline Wyświetl profil  

Hej krishaaa
Ja jestem w podobnej sytuacji, tyle tylko że mam jeszcze jedno dziecko.To drugie w drodze to taka mala niespodzianka :D
Nie martw się, ja tu zrezygnowałam z pracy żebyśmy mogli być tam razem. Jeśli mąż pracuje legalnie to zaraz jak dostaniesz pozwolenie na pobyt będziesz ubezpieczona przy mężu, raz na miesiąc wizyta u lekarza, jak będziesz chciała na ten temat dowiedzieć się więcej to potem Ci opowiem...
A co do świadczeń, becikowego, urlopu tacierzyńskiego to wszystko mężowi przysługuje. A na dziecko co miesiąc będziesz dostawać pieniążki. Jeśli mąż jest zadowolony z życia tam a Ty i tak nie pracujesz to nie masz nic do stracenia, a w jakim rejonie pracuje mąż?
Pozdrowionka, jak coś to wal w dym :) Ja jestem pełna pozytywnych myśli, za dwa tygodnie wyjeżdżam z córeczką i z brzusiem.
Nie martw się, wszystko się ułoży, ze swojego doświadczenia wiem, że najważniejsze żeby być razem :D

Offline Wyświetl profil  

A czy te ich "comiesięczne badania" są takie, że jeśli coś będzie nie tak to da się to wyłapać? Jakoś nie wyobrażam sobie usg jeden raz w trakcie całej ciąży.
Jak to jest z pieniążkami na wyprawkę? Muszę urodzić w Norge? No i co muszę zrobić żeby je dostać i kiedy się je otrzymuje?
Mąż mieszka w Bergen :)
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc!!!! :*

Offline Wyświetl profil  

Tu gdzie mieszkam wszystko jest ok, robią badanie krwi i moczu, trudno powiedzieć czy wyłapią co i jak, kobiety tu żyją i rodzą, ale one są tu inaczej "chowane", może jest im łatwiej. USG możesz zrobić częściej, ale prywatnie albo latać do Polski, w Polsce też do niedawna robiło się tylko 3 USG.
Ja robiłam USG przed wylotem, a tu należy mi się za ok. 3 tygodnie USG w Norwegii, a w lipcu jedziemy do Polski i tam zrobię jeszcze jedno i to będzie ostatnie jeśli nadal będzie wszystko OK.
My mieszkamy w małym miasteczku, gdzie nie ma szpitala, jest tylko 24 godzinna przychodnia, będę prawdopodobnie rodzić w Trondheim, ok.2,5 godziny drogi od nas.
Z tego co wiem, Bergen to spore miasto, więc będziesz miała może lepszą opiekę niż tu gdzie ja, ale nie wiem, zapytaj na forum mamy z Bergen, chyba jest tu taki wątek.
Ja jestem tu od dwóch dni, sama nie wiem jak to będzie, zdecydowałam się na takie życie, zgodziłam się na takie warunki, musisz się zastanowić czego Ty chcesz, możesz poczekać i urodzić w Polsce, nie wiem, czy mąż dostanie w takim wypadku wyprawkę, na pewno należą się potem pieniążki dla dziecka czy tam jesteś czy nie, mąż dostanie tylko musi złożyć wniosek do NAVu, musicie się popytać, na moją Olę mąż dostaje.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Angel a ty znasz angielski albo norweski??? my sie zastanawiamy nad porodem w norwegii ale nie wiem jak z jezykiem. nie mam pojecia jak ja przezyje pobyt w szpitalu nie rozumiejac co sie wokól dzieje.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 226 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Międzynarodowy

Strefa czasowa UTC [letni]