Dzisiaj jest śr wrz 02, 2026 4:48 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

jeśli ktoś już się zdecyduje odpowiedzieć na pytanie to mam jeszcze jedno. czy jeśli kobieta wymiotuje w ciąży powinna brać więcej witamin bo jak by nie patrzeć zwraca zażyte witaminki?

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

A nie lepiej zjeść jabłko, pomarańcze, ogórka, pomidorka... po co faszerować się sztucznymi witaminami? Jeśli wyniki badań są złe wtedy bym ratowała się farmakologicznie (często bywa, że hemoglobina jest kiepska w ciąży), ale jeśli nic się nie dzieje to według mnie nie ma potrzeby brania witamin w tabletkach. Ja rozmawiałam z 3 lekarzami ginekologami na ten temat i żaden nie polecał witamin w ciąży czy przed ciążą, dużo ważniejsza jest dieta, ruch i szeroko pojęty styl życia. I jednak mimo wszystko w ciąży nie wolno robić i brać niczego bez konsultacji z lekarzem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: Re:
Awatar użytkownika

vivianka pisze:
jeśli ktoś już się zdecyduje odpowiedzieć na pytanie to mam jeszcze jedno. czy jeśli kobieta wymiotuje w ciąży powinna brać więcej witamin bo jak by nie patrzeć zwraca zażyte witaminki?

takie pytanie należy zadać swojemu lekarzowi na wizycie...
to on wie jakie są wyniki badań i jak postępować z pacjentką...
absolutnie nie należy zażywać niczego na własną rękę!

Offline Wyświetl profil  

Przyjmowanie jakichkolwiek leków czy innych preparatów farmakologicznych w ciąży - tylko pod okiem lekarza! A już na pewno nie zdecydowałabym się na samodzielne dawkowanie sobie czegoś...

Offline Wyświetl profil  

nie no tak tylko pytam jeszcze nie mam lekarza swojego wszystko przede mną jak na razie zbieram informacje niedługo przejdę na odpowiednie lektury a później powiększę swoją rodzinę ..:) więc jak na razie nie robię żadnych głupstw:)

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Jeśli nawet dopiero planujesz ciążę to również radziłabym wizytę u lekarza. Oceni on stan Twojego zdrowia, zleci badania i ewentualnie zapisze suplementy. Można oczywiście trafić na lekarza, który nie będzie chciał zlecać badań. Ja chodziłam na NFZ i nie zalecił mi niczego mimo, że pytałam i dociekałam. Dopiero na wizycie prywatnej u innego ginekologa dowiedziałam się, że powinnam wykonać podstawowe badania krwi, mocz, cytomegalię, toksoplazmozę i tsh. Dostałam również wskazania co do suplementów i leków, dokładnie wypytałam o te które wolno mi brać a których absolutnie nie stosować.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

No właśnie, tak jak izi pisze, warto pójść do lekarza przed ciążą.
http://www.erodzina.eu/planowanie-ciazy/ kilka podpowiedzi, co zbadać, tudzież na jakie skierowania nalegać.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

O z tymi lekarzami to prawda, no taka prawda, żeby liczyć na dobre podpowiedzi, czy sugestie trzeba za wizytę zapłacic:/, ja mam bardzo nie miłe wspomnienia z lekarzem z NFZ:/

Offline Wyświetl profil  

na pewno udam się do lekarza, dziękuje za dobre rady... na pewno jeszcze poczytam o wszystkim łącznie z dietą i jak nie przytyć w ciąży za bardzo ;)

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

ale jak już było powiedziane.. nawet jak planujesz to już zacząć brać kwas foliowy, nie można go przedawkować - jak witamin..
a co do witamin - to na pewno nie można brać takich, które "pokrywają 100% dziennego zapotrzebowania".. bo jak już pokryjesz dzienne zapotrzebowanie, to nie będzie "miejsca" na te witaminy przyjmowane w pokarmie :)

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Przed ciążą brałam kwas foliowy, to chyba wystarczy, no a najlepiej po prostu zdrowo się odżywiac;)

Offline Wyświetl profil  

Ja biorę falvit, ponieważ chciałam troszkę ogólnie wzmocnić organizm, ale najbardziej zależało mi aby poprawił on stan mojej cery i paznokci.. więc się zdecydowałam. Ogólnie super rezultatów jeszcze nie zauważyłam, ale stosuje niecały miesiąc więc czekam cierpliwie, tzn. juz widzę że cera robi mi się troszke zdrowsza.. ale nie chce zapeszać :):)

Offline Wyświetl profil  

Dziewczyny: fajny artykuł jak przygotować się do ciąży:
<regulamin> fifolek13

Offline Wyświetl profil  

Możecie polecić cos na niedobory żelaza? Ja mam jakieś niewielkie deficyty, ale lekarz powiedział, że z takimi ilościami to mogę brać spokojnie coś bez recepty. Macie coś sprawdzonego?

Offline Wyświetl profil  

ja zanim zaszlam w ciaze, to bralam kwas foliowy folik, jak juz sie dowiedzialam ze jestem w ciazy, to kupilam tabletki dl akobiet w ciazy (maja w sobie kwas foliowy wiec dodatkowego juz nie bralam) zrobilam sobie tez kuracje probiotykiem, zeby uninkac infekcji pochwy, bo moze byc bardzo niebezpieczna dla dziecka, a oprocz suplementow to jak najbardziej zdrowa i zroznicowana dieta!

Offline Wyświetl profil  

Hej,
chciałabym zapytać jakie macie zdanie na temat jakichkolwiek suplementów diety czy w ciąży czy przed czy nawet dla dziecka??Biję się trochę z myślami, że nic co sztucznie stworzone nie jest dobre dlatego staram się przyjmować naturalne witaminy i takie też serwuje rodzinie, ale może się mylę, co myślicie?

Offline Wyświetl profil  

Znalazłam preparat Szelazo SR czy któraś z Was stosowała go w ciąży? Jak bylo z tolerancją, żle się po nim czułyście czy coś?

Offline Wyświetl profil  

Jest tu ktoś? Ponawiam pytanie słyszał ktoś o szelazie?

Offline Wyświetl profil  

O tym produkcie akurat nie słyszałam. Moja siostra natomiast teraz jest w ciąży i regularnie bierze Multicode, który zawiera wszystkie potrzebne witaminy, w tym też kwas foliowy. Nie ma problemu z jego przyjmowaniem, szczególnie że jest uczulona na laktozę, więc większości by nie mogła brać, a ta multiwitamina jej nie posiada, podobnie jak glutenu.

Offline Wyświetl profil  

Pytałam o szelazo, bo własnie ono też zawiera kwas foliowy i wit. C, która zwiększa wchłanialność żelaza, a do tego ma chelat żelaza- podobno lepiej tolerowany przez organizm; byłam ciekawa czy ktoś to bierze, wiecie jak się nie myśli tylko o sobie to zawsze lepiej wszystko dokładnie sprawdzić:)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]