Dzisiaj jest śr wrz 02, 2026 5:24 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

z powodu kiepskiego samopoczucia,ciągłego zmęczenia postanowiłam zrobić badania,bo dawno nie robiłam.
Moczu nie badałam,bo nic mi z tego nie dolega (brak objawów)

morfologię mam taką:
WBC 9,45 4-10
RBC 5,01 3,5-5
HGB 11,30 12-15
HCT 37 33-43
MCV 73,90 81-99
MCH 22,60 27-32
MCHC 30,50 32-37
PLT 480 150-400
RDW 16 11,70-14,40

ALAT 13,77 5-45
ASPAT 22,11 5-31

Podkreślone to normy z laboratorium
Widzę anemię,czy coś jeszcze ?
zrobić sobie jeszcze jakieś badania typu OB ?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Szkoda że nie zrobiłaś sobie poziomu żelaza, poziom ferrytyny osobno, to przy anemii a także badań na tarczyce ft3 ft4 tsh pierwszym objawem jest właśnie zmęczenie i złe samopoczucie. To tak kompleksowo by było.

Po za tym przy dwójce dzieci zmęczenie to norma :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

fifolek13 pisze:
Szkoda że nie zrobiłaś sobie poziomu żelaza, poziom ferrytyny osobno, to przy anemii a także badań na tarczyce ft3 ft4 tsh pierwszym objawem jest właśnie zmęczenie i złe samopoczucie. To tak kompleksowo by było.

Po za tym przy dwójce dzieci zmęczenie to norma :wink:

:lol: dobrze powiedziane,ale też widzę że mam kiepski apetyt
czasami w szczególności z rana,rano zamiast wyspana wstaje zmęczona :roll:
A co ma tarczyca do reszty ? badałam ją przed każdą ciążą było ok,ale czy nadczynność nie powoduje odkładania się tłuszczyku ? :roll:

pójdę sie kłuć najwyżej jeszcze raz :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

o tarczycy wspomniałam ponieważ napisałaś że jesteś wiecznie zmęczona. Poczytaj sobie o objawach :wink: tylko by mieć całkowity obraz trzeba zrobić 3 podstawowe badania a najlepiej 5 TPO TG ( przeciw ciała )ale to spory wydatek jesli chcesz zrobić prywatnie, lekarz ogólny (może tylko dac na tsh ) nie daje na to skierowania tylko endokrynolog+ usg. wtedy wiadomo że wszystko jest ok. na podstawie samego tsh nie powinno sie diagnozować a przypuszczam że tylko to miałaś robione.

Po za tym siedzenie w domku i to co sie dzieje za oknami nie wpływa na nas korzystnie więc takie samopoczucie jest w takim okresie zrozumiałe, nie ma sobie co wkręcać choroby :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

fifolek13 pisze:
o tarczycy wspomniałam ponieważ napisałaś że jesteś wiecznie zmęczona. Poczytaj sobie o objawach :wink: tylko by mieć całkowity obraz trzeba zrobić 3 podstawowe badania a najlepiej 5 TPO TG ( przeciw ciała )ale to spory wydatek jesli chcesz zrobić prywatnie, lekarz ogólny (może tylko dac na tsh ) nie daje na to skierowania tylko endokrynolog+ usg. wtedy wiadomo że wszystko jest ok. na podstawie samego tsh nie powinno sie diagnozować a przypuszczam że tylko to miałaś robione.

Po za tym siedzenie w domku i to co sie dzieje za oknami nie wpływa na nas korzystnie więc takie samopoczucie jest w takim okresie zrozumiałe, nie ma sobie co wkręcać choroby :wink:

Pogoda jak na grudzień,styczeń jest bardzo fajna,więc często wychodzimy,ale chyba lepiej jakby padał śniego i było go kilkanaście cm niż suche chodniki :lol:
ale anemie mam to i tak zapewne lekarz jakieś żelazo przepisze :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam, ostatnio byłąm przeziębiona około 2 tygodni. Męczył mnie uporczywy kaszel i leczyłam się dostępnymi bez recepty lekami. Przeszło mi przeziębienie ale zaczęłam odczuwać bóle między łopatkami potem ten ból jak by promieniował do rąk. Uczucie takie jak bym miała zakwasy. Nie sądzę by to było od kaszlu. Ból utrzymuje się już około 4 dni. Ponieważ spanikowałam że może to być coś groźnego poszłam zbadać krew. Tak więc ogólna morfologia wyszła hmmm całkiem nieźle. Ale martwi mnie Wartość procentowa EO% 6,7 przy normie 0-4,5 przy czym wartość bezwzględna jest w normie i wynosi 0,59 x10^3/uL Reszta morfologi to niecoobniżone MCV, MCH i MCHC Proszę o poradę czy to może być coś groźnego? TSH 0,8 dodam ze cały czas utrzymuje mi się tempka ciała 37-37,2

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

EO czy EOS? (w sumie zalezy jak laboratorium oznacza)
Bo EOS to granulocyty kwasochlonne i jesli sa podniesione to mozesz miec chorobe zakaźna, alergiczna lub astmę oskrzelową.
Proponuje pojsc do lekarza zeby Cie dobrze osluchal bo rownie dobrze moze byc to zapalenie oskrzeli/pluc.
MCV, MCH i MCHC odnosza sie głównie do Hemoglobiny, a czy ona jest w normie? I hematokryt?
Proponuje zbadac jeszcze CRP. A najlepiej udac sie po prostu do lekarza.

Nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Oczywiście do lekarza pójdę, dziś miałmkomplet pacjentów i po prostu mnie nie przyjął, zadzwonię jutro i dokładnie się umówię na konkretny dzień.
Martwią mnie te bóle między łopatkami rąk i jak by nawet nóg. Ból jak by zakwasy po aerobiku :) no i ta tempka 37,2 Oglądałam wyniki z czasów ciąży to również miałam podwyższone EO (EOS to jest to samo zależy jak laboratorium oznaczy) wracając do czasów ciąży... JEdnego miesiąca miałam podwyżoszne kolejnego już w normie. Zgłupiałam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Byłam u lekarza, morfologia oki. Bóle to prawdopodobnie na tle nerwowym :( Okazuje się że jestem chyba hipochondryczką :? i nie ogarniam tego. Po nowym roku czas się wziąć za siebie bo zatruje sobie życie fobią na punkcie zdrowia i przewrażliwienia związanego z dolegliwościami/......................

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]