Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:36 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość

Witam, jestem nowa na tym forum i zapewne mój temat juz sie powtórzył jednak proszż o jakies rady bo martwie sie o mojego synka i nie wiem co robić.
Kacper 27 listopada skonczy 4 miesiace i martwię się gdyż nie trzyma głowki przy podciaganiu za rączki, lekarz pediatra sprawdzał i głowka wisiała mu, ani troche jej nie uniósł..przy tym podciaganiu unosi klatke piersiową i sie zesuwa. Mały od nie dawna zaczął sie przekrecac na boki , popycha się wówczas nózkami i głowką tak naciska do podłoza..pare razy udło mu sie przekręcić na brzuszek. Na brzuchu wysoko trzyma głowke, lubi tak leżec i czasem lezy spokojnie ale w wiekszosci wierzga wtedy nóżkami i raczkami, podpiera sie na łokciach. w pozycji pionowej głowke trzyma ale jeszcze nie dosc stabilnie, czasem lata mu jak chce sie spojrzec w druga strone...poza tym jest radosny, zywo reaguje na moja obecnosc..kopie wtedy nogami i rusza raczkami, ladnie się usmiecha ale jeszcze nie robi tego na głos, tez sie zastanawiam czy juz nie powinien smiac sie na głos?
Rączkami pracuje od nie całego miesiaca, zaczeło sie od ciagniecia swoich ubranek a teraz juz ładnie trzyma i obraca sobie grzechotką, bawi sie obiema raczkami i wkłada do buzi zabawke. Martwi mnie tylko to nie trzymaie głowki przy podciaganiu, wyglada to tak jakby nie miał siły..pediatra powiedziała ze jak za miesiac nie zacznie tego robic to dostaniemy skierowanie do neurologa.
A moze juz teraz powinnam isc prywatnie do neurologa??
Nie bardzo wiem jak mu pomoc zeby zaczął dzwigac głowke..przeciez na brzuszku trzyma ja stabilnie i wysoko..od poczatku wydawal mi sie taki ,,miekki'' w porownaniu do dziecka kuzynki ktore było sztywne, a sa z tego samego miesiaca i dnia zresztą. Proszę o jakąs rade, jak pomoc synkowi?? Czy to zle ze wtym momencie on nie radzi sobie z ta glowką?? :cry:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Bardzo prosze o jakies rady..;/

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.
Awatar użytkownika

Etii jesli cię niepokoi że synek jest wiotki w porównaniu do znanego ci dziecka równieśnika synka to najlepiej od razu idz do neurologa dobrego najlepiej poleconego przez kogos uważam że nie warto czekac jeszcze misiac synek moze miec obnizone napięcie mieśniowe np.
ale wiedz też że dzieci rozwijają się różnie jedne szybciej drugie wolniej ja mam dwie córki i kazda w innym tempie się rozwijała mimo że podobnie stymmulowane.
Musisz cwiczyc z sykiem to podciąganie główki delikatnie kilka razy dziennie podczas zabawy dawaj mu palce do podciągania się ale podciągaj delikatnie ledwo na podłoże powinien po paru razach zaczac dzwigac głowkę bo jesli np tego nigdy z nim nie robiłas moze byc mu ciezko od razu.
a do specjalisty bym się przeszła ja jestem zdania ze lepiej za[ytac i byc pewnym ze jest wszystko ok.
powodzenia :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Etii u nas tak było i wynikało to z obniżonego napięcia mięśni. Możesz iść do neurologa, możesz do b.dobrego rehabilitanta. To, że mój syn miał obniżone napięcie mięśni nie znaczy, że Twój ma, ale warto sprawdzić.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witaj Etii :)

moim zdaniem dobrze zdać się na matczyną intuicję i - jeśli coś Cię niepokoi - skonsultować swoje rozterki ze specjalistą. My tutaj możemy sobie tylko gdybać, a lekarz obejrzy dzieciaczka na żywo i wyda fachową opinię.

Nie wydaje mi się jednak, żeby stymulowanie w postaci podawania palców do podciągania było dobrym rozwiązaniem. Tego się nie robi, takie rzeczy to tylko u lekarza ewentualnie.

Pozdrawiam serdecznie :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziekuje za odpowiedzi :)
Kacper mam wrazenie ze nie rozumie po co mu podaje palce, nie podciaga sie sam. Podobno jest poprawa bo bylismy wczoraj u pediatry prywatnie ( rozchorował się) i sprawdzała przy okazji głowke, ciagła go za raczki i juz probował sam głow ciagnac nie wisiała mu bezwładnie tak jak wtedy..przez pare dni z nim cwiczyłam, wyczytałam tutaj na forum zeby układac dziecka na brzuchu z raczkami pod barkami i turlac powoli dziecko zeby amo ciagło głowke..widac ze to pomaga wiec cwiczymy dalej..byc moze faktycznie mały potrzebuje wiecej czasu, nie kazde dziecko rozwija sie jednakowo przeciez. No ale dla swietego spokoju jutro poprosze o skierowanie do neurologa.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Marzena powiedz mi jak cwiczyliscie z dzieckiem przy tym obnizonym napiecie?? Sami czy rehabilitacja?? Czy w zwiazku z tym Twoje dziecko rozwijałao sie słabiej, pozniej zaczeło siadac, chodzic?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Etii - jestem mamą 5 miesięcznej dziewczynki.
Radziłabym Ci jak najszybciej udać się do dobrego neurologa. Uspokoisz się, że wszystko jest OK albo podejmiecie jak najszybciej ćwiczenia.
Wczesna rehabilitacja i ćwiczenia z maluszkiem ładnie niwelują problemy z nieprawidłowym napięciem.
Oczywiście życzę Wam, aby wszystko było OK!!!
Narazie mogę z doświadczenia polecić zabawy "ćwiczenia obrotowe", tu taki przykład -> https://www.youtube.com/watch?v=mDGTrXr5j5s.
W kontroli głowy na pewno pomoże, jeśli podczas turlania będziesz maluszka zachęcać do podniesienia głowy tzw. ruch nastawczy głowy (ważne, żeby podniósł i patrzył "w dół"). Oczywiście na początku może nie być taki chętny, ale z czasem zacznie :) (u nas tak było).
Osobiście nie radziłabym ciągnąć do siadu za rączki - to jest chyba "badanie", a nie ćwiczenia.
U lekarza też powiedz jak się przewraca. U nas mała tak się odginała w łuk i przekręcała - lekarz stwierdził, że to nieprawidłowo. Teraz po 3 tygodniach ćwiczenia i hamowania tamtego rodzaju przewrotów jest ok. Jak chce się przeturlać na boczek podnosi nóżki i "przenosi" je na bok, jednocześnie rączka przekracza środkową linię ciała - i hop jest na boczku. Wygląda to ładnie i się nie męczy przy tym (czego nie mogę powiedzieć o wcześniejszych przekrętach).

Pozdrawiam i życzę zdrowia!!!
Kasia

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Etii - a propos śmiania na głos. U nas malutka śmieje się tylko jak ją się rozśmieszy, nie sama z siebie. Rozśmiesza ją np. odgłos jak trzęsie się butelką z wodą (taką dużą - 1,5l), jak ją się połaskocze czasem w szyję, czasem w brzuch, śmieszy ją dźwięk uuuuuuuuuuuu.
Popróbuj powinien z czegoś się pośmiać :D

Pozdrawiam,
Kasia

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziekuje za odpowiedz! Cwiczyłam zsynkiem turlanie i kładłam go czesto na brzuszku przy tym układałam tak raczki by były pod barkami anie z boku..po tygodniu takich cwiczen zaczał ładnie ciagnac głowke! Teraz juz podnosi sie jak tylko go za rece złapie a i jak go trzymam w pozycji połlezacej na mnie to głowe tak podnosi ze niemal juz siedzi takze chyba nie potrzebny juz ten neurolog?
Smieje sie w głos, raptem 3 razy udalo nam sie go tak rozbawic a takie łaskotanie to on wstrzymuje i az steka ale nie zasmieje sie za to smieszy go wszelkiego rodzaju warczenie:D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Etii myśmy ćwiczyli i ćwiczymy nadal. Są to różne ćwiczenia, ale wydaje mi się, że dla każdego dziecka musi je dobrać rehabilitant. To co było przy moim wskazane, u Ciebie nie musi być dobrym ćwiczeniem. U nas najintensywniej ćwiczyliśmy, gdy mały miał 9 -11miesięcy i teraz.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]