Dzisiaj jest ndz maja 17, 2026 4:33 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Wychowanie

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 791 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 40  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

Wiesz...zeby ten nocnik to byl nasz jedyny problem...wejdz na temat nizej "moja corcia nie chce nic jesc" tam tez jestem jedna z glownych rozmowczyn....
I co robic...chyba w tym temacie akurat nic....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Misiulka no nikt nie jest idelny i kazdy ma jakieś problemy, ja też...Powodzenia i cierpliwości...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

Wiem wiem nie zycze nawet sobie bycie idealem :lol: ...jakos nudno by bylo hehe :lol: a moj synek to prawie ideal...ale dziecko dla mamy chyba zawsze takie wlasnie jest...najpiekniejsze najbardziej idealne :)
A cierpliwosc...chyab gdzies w srodku mam duzo ale bardzo slicznie dziekuje :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Misiulka co do oswajania to było skierowane do Xezbeth. A poza tym to moja córka jeszcze samodzielnie nie siedzi i nie uśmiecha się szeroko podczas oswajania, bo nie zaczęłam jeszcze tego robić. Zamierzam... I wcale nie chodzi mi o szybkie efekty...
A dziecko o ile mi iwadomo to nawet uczy się nocnikowania do 3roku życia więc pewnie, że Alanek ma jeszcze czas, ale ja chcę tego uniknąć - kłopotów z nocnikowaniem i mam nadzieje, że mi się to uda. A jeśli nie to trudno...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

Sorki Joanno102 faktycznie przyznaje ze pomylilam Ciebie z forumowiczka Fifolek13 ale to przez te liczby przy nicku zawsze liczby slabo trzymaly sie mojej glowki...i pomotaly mi sie te zdjacia bo to przeciez wkleila Fifolek13 nie ty...sorki ale chyba cie tym nie urazilam co nie....?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Joanna102 pisze:
Xezbeth ja nie chce uczyć mojego dziecka tylko oswajać...

Rozumiem. Dlatego napisałam, że wszystko zależy od tego, co kto ma na celu: czy to żeby dziecko posiedziało na nocniku, czy to żeby dziecko zawołało że chce siku.

Joanna102 pisze:
tak jak napisała Xezbeth i żadna z nas nie napisała, że będzie zmuszać, naciskać swoje dziecko aby zrobiło kupkę czy siku...

Tego zdania akurat nie rozumiem :) Bo czy ja gdzieś napisałam, że będę zmuszać, naciskać, żeby moje dziecko coś zrobiło do nocnika? Jeśli tak, to chyba muszę popracować nad formą moich wypowiedzi :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Misiulka odebrałam to negatywnie i troche się zdziwiłam, ale teraz to rozumiem dlaczego tak napisałaś. Nie uraziłaś mnie Obrazek
Xezbeth źle mnie zrozumiałaś, ale nie chce mi się tłumaczyć bo nie mam najlepszego nastroju. Przepraszam, za zamieszanie Obrazek

Całuski dla Alanka i Pawełka Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

a ja wczoraj kupilam na pół roczku mojemu synkowi nocniczek, zauwazylam ze naprawde jest mu ciezko zrobic kupke w pieluszke od kiedy zaczal jesc stale pokarmy. Wlasciwie to wcale sie nie dziwie... z pielucha na pupie...przez to robi po 3-4 male kupki dziennie, bo wiecej mu sie tam nie miesci.... dzis wyprobujemy jak to bedzie na nocniczku :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam dziewczyny ja moje córy sadzałam na nocnik od 16 miesiąca , troszkę to trwało , ale nauczyły się najlepsza metoda to posadzić dziecko na nocnik dać przednim stoliczek i pełno zabawek żeby dziecko się nie nudziło . :o :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

u nas nocnik poszedl w niełaskę, narazie się nie podoba, wiec odstawiamy w kąt :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

wiec sie popytalm mojej mamy jak to bylo u nas.wiec ja zaczelam nocnikowe sprawy zalatwiac zanim dobrze zaczelam chodzic.bo moja mama to tez wychodzi z zalozenia z e im szybciej tym lepiej. za to z moim bratem wcale jej nie poszlo tak latwo , bo siku owszem na nocnik zrobil ,a kupy ani rusz , i mogl sobe siedziec na nocniku nawet godzinke , jemu to nie przeszkadzalo, byle byly zabawki obok. za to jak tylko zalozono mu spodnie to zmykal do swojego ulubionego kata i tam sobie swoja poranna kupke robil :D
wiec chyba na kazdego inna pora jedni ucza sie szybko inni wolno.
corka moejj szwagierki skonczy w czerwcu 3 lata i nosi pieluche. i moja szwagierka z tego nie robi w ogole tragedi. pow ze w lato ja nauczy. a mi to zal tej malej i jak mam okazje to mowie mojej szwagierce , czy jej by bylo tez przyjemnie lazic z kupa w gaciach.no ale kazdy jest inny i inne ma zasady i metody.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

My z Wiki zaczełysmnauke kiedy zaczeła dobrze siedziec czyli kiedy miała ok 6 miesiecy. Z siadaniem na nocnik róznie bywałolo , ale przewaznie nie byo problemu a jak sie zdazyło ze cos tam wpadło to ja chwaliłam . Sadzałam ja zawsze rano po obudzeniu i przewaznie cos poleciao , bywało tak ze jednak nie chciała siedziec na nocniku i wtedy jej nie zmuszałam zeby sie nie zraziła. Bardzo szybko załapała o co chodzi . Kiedy zaczeła chodzić juz dobrze nieraz sama brała nocnik . Duzo zaoszczedzilismy na pampersach ,zreszta nocnik nie dlugo jej słuzył bo jej o wiele bardziej pogdobał sie sposób rodziców :wink: i po jakims czasie chciała to tylko robic do ubikacji.
Dodam ze kupilismy jej nocnik grajacy ale słyszałam ze niektóre dzieci sie ich boja.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

Ja od pory kiedy pisalam ostatniego posta odstawilam nocnik i dalam spokoj...Alan tylko rozebrany uciekal piszczal a nie bede dziecka zmuszac...
Od tamtej pory Alanek zrobil takie postepy ze umie pokazac ze juz zrobil kupke...lapie sie za pampersa i wola "siii..." i wtedy wiem ze ma kupke...
Teraz czekam na etap jak bedzie czul ze idzie kupka i poki co bede probowac sadzac go na chwilke na nocio po wstaniu ze spania...jak bedzie znow uciekal poczekam na lato i zastosuje metode "babcina"
On bardzo szybko sie uczy a badanie psychologiczne (obowiazkowe jak konczylam rehabilitacje na asymetrie) wykazalo ze jego rozumienie otoczenia i tego co wkolo sie dzieje jest na etapie dziecka 22 msc :)
wiec radzi sobie slicznie...nie martwie sie juz tym nocnikiem...przyznam ze spanikowalam :)
Zycze powodzonka innym mamusiom i bede pisac na biezaco co u nas :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Misiulka cieszę się, że się już nie stresujesz =) Wyślę Ci na priva artykuł, który w zasadzie tylko potiwerdza to, co cytowałam wcześniej. Jest tam m.in. informacja, że należy się niepokoić, jeśli dziecko do 3 roku życia nie opanuje załatwiania się na nocnik / do wc.
Nauka nocnikowania jest o tyle wygodna, że można ją w każdej chwili odstawić na boczny tor i wrócić do niej w odpowiedniejszym momencie - bez ryzyka, że dziecko wykorzysta niekonsekwencję rodziców.
Tak więc powodzenia życzę i czystej radości z sukcesów Alanka.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Odświeżam temat bo minęło miesiące i jestem ciekawa rezultatów waszych pociech.

U nas super nocnik się podoba i Mała robi kupkę i siusiu do nocnika. Jak zrobi to bije sobie brawo. :shock:
Nocnik zabieramy zawsze jak jedziemy gdzieś na dłużej...no pampersy 2-3 na dobę

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Paweł sika na nocnik świetnie. Sam pozbywa się spodenek i pampersa i siada. W trakcie zabawy odrywa się od zajęć i biegnie siku. Ale kupy na nocnik póki co zrobić nie chce. Jestem mu szalenie wdzięczna, że nie cofnął się do etapu bez nocnika, bo miał do tego prawo w momencie, kiedy pojawiła się w domu mała dzidzia :) Na nocnikową kupę cierpliwie poczekam :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

XEZBETH TO PAWELEK JUZ SIUSIA NA NOCNIK :shock: ZAZDROSZCZE :!: (I RESZTA MAMA TEZ)MOJA ZA CHOLERE NIE CHCE,SORY ZE SIE UNOSZE ALE LATA Z GOLA DUPA CALY DZIEN I POTRAFI NIE SIKAC 2 -3 GODZINY NOCNIK STOI NA WIDOKU A ONA NAWET NA NIEGO NIE SPOJRZY A POZNIEJ POJDZIE W KAT I SIE ZLEJE!!!!!!!!!! :evil: :evil: :evil:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

maniusia hehe no skad ja to znam.... ale wiesz dzieci tak sikaja wlasnie co 4- 5 godz i tak samo jak dorosli potrafia to wstrzymac...
a jak mala sie zachowuje jak sie zsika na podloge? martwi ja to czy nie interesuje? jesli ja to nie obchodzi to musisz jej przekazac ze to jest brzydko i tak dalej fuj, wiesz o co chodzi....
moja tez tak miala jak miala 2 lata , pozwalalam jej biegac z gola pupa a ona jakby nigdy nic sobie sikala i kupala na dywan... za nic sobie majac nocnik.... dopiero zakup majtek ja zmotywowal... jak kilka razy posikala te swoje majty to strasznie sie tym przejela i od tej pory robi na nocnik.... mysle ze zakup majtek poparty oczywiscie odpowiednimi argumentami (juz jestes duza i masz takie fajne majtki) moze twojej corze pomoc w nauce...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

LARWOWA TA MOJA CORKA TO CHYBA JAKIS WYNALAZEK JEST!JA JA JUZ Z POL OKU UCZE I NIC NIE KUMA TO DZIECKO1WIE ZE ZLE ROBI ,WIE ZE TO JEST FUJ I WOGOLE ALE ONA MI NAZLOSC ROBI BO JAK SIE ZLEJE TO SIE CIESZY :evil:
A MAJCIOCHY JUZ KUPIONE DAWNO,ZAKLADANE ZSIKANE ALE NIE ROBI SOBIE NIC Z TEGO JESZCZE MUSIALAM JA PROSIC ZEBY ZDJELA TE MOKRE OBEJSZCZANE MAJCIORY :evil: :evil: :evil: (SORY ZA WYRAZENIA)ALE TAKA ZLA JESTEM ZE HEJ!NIE MAM JUZ POMYSLU ANI SIL :(

ZMIEN!

JEST U MNIE GODZINA 18.15 MOJE DZIECKO JUZ DWA RAZY WYSIKALO SIE NA...........KIBELEK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

NIE NA NOCNIK TYLKO KIBELEK!BOZE JAK SIE CIESZE!MOZE WKONCU SIE UDA!CHYBA PEKNE Z DUMY!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

maniusia no to gratulacje dla Iness!!! moze faktycznie kibelek jest dla dzieci fajniejszy, wielu moich znajomych wlasnie w ten sposob nauczylo swoje dzieci ..... moja tam sie boi kibla tylko swoj nocnik uwaza....

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 791 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 40  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Wychowanie

Strefa czasowa UTC [letni]